Ακολουθήστε μας

Οικονομία

Κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου!

Η «σύμβαση παραχώρησης» (concession agreement) μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της θυγατρικής του, Great Sea Interconnector προκαλεί ισχυρές αντιρρήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Δημοσιεύτηκε στις

Αυτό που θα κρατούσε ανοικτό τον δρόμο για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον GSI θα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό σύμφωνο παραχώρησης του έργου από τον ΑΔΜΗΕ στον GSI, το οποίο θα διασφάλιζε έναν υγιή συνεταιρισμό εταιρειών-οργανισμών, ακόμα και κρατικών φορέων, στη βάση της ισοτιμίας και με απαραίτητη προϋπόθεση να διατηρεί -ως συνεταιρισμός- την πλήρη ιδιοκτησία της ηλεκτρικής διασύνδεσης, σε όλες τις φάσεις του έργου και τα έσοδα από αυτό μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Και, βέβαια, ισότιμο καταμερισμό ευθυνών των μετόχων για τη χρηματοδότηση του έργου και τις προκλήσεις που πιθανό να αντιμετωπίσει.

Η «σύμβαση παραχώρησης» (concession agreement) μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της θυγατρικής του, Great Sea Interconnector προκαλεί ισχυρές αντιρρήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Γράφει ο Χρύσανθος Μανώλη, Φιλελεύθερος

Την ώρα που ο ΑΔΜΗΕ πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να ανατραπεί η κοινή απόφαση που έλαβαν οι ρυθμιστές ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας να απορρίψουν ένα μικρό μέρος των εκατομμυρίων ευρώ που ζήτησε να ανακτήσει ο ελληνικός οργανισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση (και του ενέκριναν ανάκτηση 570 εκατ., για την ώρα), η πληροφόρηση του Φιλελευθέρου αναφέρει πως το πλέον καυτό θέμα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα το έργο ή τουλάχιστο τη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτό, αφορά τη «σύμβαση παραχώρησης» (concession agreement) μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της θυγατρικής του, Great Sea Interconnector.

Δηλαδή, τη συμφωνία μέσω της οποίας ο Great Sea Interconnector θα καταστεί ο φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης.

Δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί έναντι της Ελληνικής Δημοκρατίας, μέσω του «πλαισίου συμφωνίας» του περασμένου Σεπτεμβρίου, να συμμετάσχει επενδυτικά στο κεφάλαιο του Great Sea Interconnector (GSI), νοουμένου ότι θα προκρίνουν κάτι τέτοιο οι μελέτες που είναι σε εξέλιξη για λογαριασμό της Κυβέρνησης, το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης ΑΔΜΗΕ – GSI αφορά άμεσα και την Κύπρο.

Ενώπιον της ΡΑΕΚ και της ΡΑΕΕΥ Ελλάδος εκκρεμεί το κείμενο της συμφωνίας που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να εγκριθεί και να προχωρήσει επίσημα η ανάληψη της ευθύνης εκτέλεσης του έργου της διασύνδεσης από τον GSI. Σε συχνά διαστήματα βλέπουν το φως στην Ελλάδα δημοσιεύματα που δακτυλοδείχνουν τη ΡΑΕΚ για καθυστέρηση στην έγκριση αυτής της συμφωνίας, παρ’ ότι ούτε η ΡΑΑΕΥ την έχει αποδεκτεί επίσημα.

Όπως έχει, είναι «όχι»

Πληροφορούμαστε όμως ότι κρατικοί φορείς στην Κύπρο είναι ανάστατοι και ιδιαιτέρως προβληματισμένοι από το περιεχόμενο της υπό έγκριση συμφωνίας και έχουν στείλει προς διάφορες κατευθύνσεις το μήνυμα πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, αν το σχέδιο συμφωνίας ΑΔΜΗΕ – GSI δεν αλλάξει ουσιωδώς. Και ως προς το γράμμα, αλλά κυρίως ως προς την επιχειρηματική φιλοσοφία που διαχέεται σε αυτό.

Επίσημη ενημέρωση για το θέμα δεν υπάρχει για την ώρα.

Η πληροφόρηση που έχει ο Φιλελεύθερος αναφέρει πως το εν λόγω προσχέδιο συμφωνίας που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ ως προς τον ρόλο που θα έχουν ο ίδιος και ο GSI για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει τύχει αναλυτικής αξιολόγησης από εξωτερικό σύμβουλο του κράτους. Ο οποίος πληροφορούμαστε πως προειδοποίησε την κυβερνητική πλευρά πως ενδεχόμενη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου φορέα υλοποίησης (GSI), όπως αυτός στήνεται από τον ΑΔΜΗΕ, θα ισοδυναμεί με τεράστιο οικονομικό ρίσκο και σοβαρές περιπέτειες, που δυνατό να κλονίσουν σταδιακά τη σημερινή πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Άλλος την ευθύνη, άλλος την ιδιοκτησία

Δεν έχουμε υπόψη όλη την επιχειρηματολογία του εξωτερικού συμβούλου και των κρατικών λειτουργών που επεξεργάστηκαν τη συμφωνία παραχώρησης που ζητά να του εγκριθεί ο ΑΔΜΗΕ. Πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο της σχεδίου συμφωνίας υποστηρίζουν πως στην ουσία ο ΑΔΜΗΕ εκχωρεί στον GSI (και στους επενδυτές που θα εισέλθουν σε αυτόν, υπό προϋποθέσεις και η Κυπριακή Δημοκρατία, πιθανό και ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ) την ευθύνη της χρηματοδότησης του έργου (υπολείπονται 1.2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται πιθανές ανατιμήσεις) και της κατασκευής του, αλλά δεν εκχωρεί την ιδιοκτησία της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στον Φιλελεύθερο πως ο ΑΔΜΗΕ επιχειρεί να δημιουργήσει μία σχέση ιδιοκτήτη έργου (ο ίδιος) και εργολάβου ή υπεργολάβου (ο GSI και οι μέτοχοί του). Δηλαδή, μας ελέχθη, η ευθύνη της χρηματοδότησης και της κατασκευής να βαραίνει τους μετόχους του Great Sea Interconnector, μαζί με την ευθύνη υλοποίησης του συμβολαίου 1.4 δισ. με τη Nexans, και στη συνέχεια οι μέτοχοι να παραδώσουν ολοκληρωμένο το έργο στον ΑΔΜΗΕ.

Κάτι τέτοιο, υποδεικνύουν, είναι δυνατό να συμπαρασύρει την Κυπριακή Δημοκρατία, αν πάρει την απόφαση να επενδύσει στον GSI, σε μια οικονομική περιπέτεια και σε κίνδυνο έκθεσης σε χρέη ή εγγυήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων. Πολύ περισσότερο επειδή για την ώρα ουδείς άλλος φορέας ή επιχείρηση ή επενδυτικό ταμείο δεν έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI και οι προοπτικές να το πράξουν σύντομα δεν είναι πολλές.

Εξού και πρόσφατα γράφτηκε σε ελλαδικά ΜΜΕ ότι το αμερικανικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, με το οποίο ο ΑΔΜΗΕ έλεγε πως είναι κοντά σε συμφωνία για συμμετοχή του στο εταιρικό σχήμα του φορέα υλοποίησης, έχει διαμηνύσει ότι θα τον ενδιέφερε να παραχωρήσει δάνεια στον GSI ύψους 400 εκατ. ευρώ!

Συνεταιρισμός με ισοτιμία

Αν και από κυβερνητικής πλευράς δεν έχει επιβεβαιωθεί οτιδήποτε από τα ανωτέρω, ο Φιλελεύθερος πληροφορείται ότι αυτό που θα κρατούσε ανοικτό τον δρόμο για συμμετοχή της Δημοκρατίας στον GSI θα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό σύμφωνο παραχώρησης του έργου από τον ΑΔΜΗΕ στον GSI, το οποίο θα διασφάλιζε έναν υγιή συνεταιρισμό εταιρειών-οργανισμών, ακόμα και κρατικών φορέων, στη βάση της ισοτιμίας και με απαραίτητη προϋπόθεση να διατηρεί -ως συνεταιρισμός- την πλήρη ιδιοκτησία της ηλεκτρικής διασύνδεσης, σε όλες τις φάσεις του έργου και τα έσοδα από αυτό μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Και, βέβαια, ισότιμο καταμερισμό ευθυνών των μετόχων για τη χρηματοδότηση του έργου και τις προκλήσεις που πιθανό να αντιμετωπίσει.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Οικονομία

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για τα υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο

Ξεκινά η τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒA Αιγαίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ξεκινά η τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒA Αιγαίου.

Οι τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό (Fulgor Α.Ε., Nexans Norway A.S. και Prysmian Powerlink S.r.l.) καλούνται από τον ΑΔΜΗΕ να καταθέσουν τις δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές τους προσφορές για το έργο.

Η ανάθεση θα γίνει με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά, από οικονομική άποψη.

Προϋπολογισμός

Σημειώνεται πως ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.717.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η προβλεπόμενη διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διαγωνιστική πρακτική, την οποία ακολουθούν και άλλοι Ευρωπαίοι Διαχειριστές, λόγω της υψηλής ζήτησης υποβρυχίων καλωδίων για έργα διασυνδέσεων σε διεθνές επίπεδο, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων παραγωγής στα εργοστάσια των αναδόχων.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Σημαντική εξέλιξη για Ελλάδα! Ενδιαφέρον από την αμερικανική Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων

Το ΥΠΕΝ αποδέχθηκε αυτήν την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία και θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στην έκδοση της σχετικής απόφασης, που θα προβλέπει την ακριβή έκταση και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ενδιαφέρον για έρευνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης, που συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα αντίστοιχου διαγωνισμού του 2014 εκδήλωσε η αμερικανική εταιρεία Chevron, δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνοντας λόγο για πολύ σημαντική εξέλιξη, που εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή ανεξαρτησία και μείωση του ενεργειακού κόστους, με παράλληλες πρωτοβουλίες για την αυξημένη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Το ΥΠΕΝ αποδέχθηκε αυτήν την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία και θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στην έκδοση της σχετικής απόφασης, που θα προβλέπει την ακριβή έκταση και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ενώ στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών.

Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) καταθέτει σήμερα τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

«Το φυσικό αέριο που επιδιώκουμε να εντοπίσουμε και να εξάγουμε, αποτελεί κρίσιμο καύσιμο-γέφυρα για την Ευρώπη μέχρι το 2050, ενώ για τον υπόλοιπο πλανήτη και πέραν του 2050. Συνεπώς, η αξιοποίηση δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων είναι ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά μεγάλης σημασίας για μια οικονομικά βιώσιμη πράσινη μετάβαση», τονίζει το ΥΠΕΝ και προσθέτει:

«Το ενδιαφέρον της Chevron, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας η ExxonMobil, σηματοδοτεί την ταυτόχρονη παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών και ενισχύει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Επιπλέον, αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη αναγνώριση της στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων για την εκμετάλλευση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας μας, προς όφελος της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ασφάλειας της χώρας, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας.

Είναι σημαντικό ότι η παραπάνω εξέλιξη γίνεται με παράλληλη φροντίδα από πλευράς περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ώστε να παράγεται όχι μόνο ενεργειακό, αλλά και μείζον περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα.

Πρώτον, απελευθερώνονται ήδη αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, οι οποίες θα διευρύνουν χωρικά και θα καταστήσουν συνεχές το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του.

Η σχετική μελέτη, η οποία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, αφορά στον θαλάσσιο χώρο που ξεκινά από τα Αντικύθηρα, καλύπτοντας μια συνεχή θαλάσσια ζώνη κατά μήκος των νότιων και δυτικών ακτών της Πελοποννήσου, έως τις Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Λευκάδα και περικλείει τις περιβαλλοντικά σημαντικές νήσους των Στροφάδων. Για την απελευθέρωσή των αποσπασθέντων τμημάτων έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τη μισθώτρια εταιρεία.

Δεύτερον, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία η παραχώρηση «Κατάκολο» που αφορά σε μικρό κοίτασμα πετρελαίου κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου πρόκειται να απελευθερωθεί και να συμπεριληφθεί στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Το επενδυτικό ενδιαφέρον μίας ακόμη εταιρείας παγκοσμίου κύρους, όπως η αμερικανική Chevron, υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην κυβέρνησή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τις δυνατότητες της Ελλάδας να εξελιχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και να διασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Αριστοφάνη Στεφάτο, και στον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρο Βαρελίδη, και καθώς και στις ομάδες τους, για τη συστηματική και συνεπή εργασία τους για να επιτευχθεί το σημερινό αποτέλεσμα».

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Σημαντική εξέλιξη! Γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ στο κοίτασμα ΗΛΕΚΤΡΑ ξεκινά η ExxonMobil

Ξεκινούν οι γεωτρήσεις από το γεωτρύπανο Βαλάρης 9 που βρίσκεται ήδη στο σημείο,

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σήμερα, Κυριακή 19 Ιανουαρίου, NAVTEX για την έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 5 της ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα ξεκινούν οι γεωτρήσεις από το γεωτρύπανο Βαλάρης 9 που βρίσκεται ήδη στο σημείο, γεωτρήσεις και έρευνες από τις εταιρείες Exxon Mobil και Qatar Energy, κατόπιν έκδοσης δύο σχετικών NAVTEX από την Κυπριακή Δημοκρατία και τον σταθμό της Λάρνακας.

Στόχος είναι το κοίτασμα ΗΛΕΚΤΡΑ στο οικόπεδο 5 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σταθερά στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία14 λεπτά πριν

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για τα υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο

Ξεκινά η τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο για τα υποβρύχια καλωδιακά...

Διεθνή44 λεπτά πριν

Αναστολή για 75 ημέρες της απαγόρευσης του TikTok από Τραμπ

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί «να σώσει το TikTok», αναστέλλοντας την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει στο αμερικανικό έδαφος τη λειτουργία...

Διεθνή1 ώρα πριν

Χαιρέτησε ναζιστικά ο Μασκ; Σφοδρές αντιδράσεις απ’τη χειρονομία του πλουσιότερου άνθρωπου στον κόσμο

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έκανε —δυο φορές— χαιρετισμό που πολλοί εξέλαβαν ως «φασιστικό» ή «ναζιστικό», ενώ άλλοι τον υπερασπίστηκαν...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ανατροπή με Τραμπ! Έτσι πρέπει να δράσει η Ελλάδα

Επιβάλλεται να είμαστε προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε μεγάλες κρίσεις, είτε αυτές έχουν οικονομικό χαρακτήρα, είτε στρατιωτικό.

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Ιράν – Ρωσία θωρακίζουν την συμμαχία τους! Ποιος απειλείται;

Ζωντανή εκπομπή με τον Σταύρο Καλεντερίδη και τη Ζωή Βελέντζα

Δημοφιλή