Ακολουθήστε μας

Αθλητικά

Όταν «τα σύνορα της καρδιάς μας» και η «Γαλάζια Πατρίδα» παίζουν… μπάλα!

Το ποδόσφαιρο στην Τουρκία δεν είναι όπιο του λαού, αλλά μηχανή παραγωγής εθνικισμού, ξενοφοβίας και αυταρχικής νοοτροπίας

Δημοσιεύτηκε στις

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα από την Ιταλία του Μουσολίνι, τη Γερμανία του Χίτλερ μέχρι την Τουρκία του Ερντογάν πάντα χρησιμοποιούσαν το ποδόσφαιρο ως εργαλείο

Το ποδόσφαιρο στην Τουρκία δεν είναι όπιο του λαού, αλλά μηχανή παραγωγής εθνικισμού, ξενοφοβίας και αυταρχικής νοοτροπίας

Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης

Είναι γνωστό από την ιστορία ότι τα ολοκληρωτικά, διεφθαρμένα, φασιστικά καθεστώτα χρησιμοποίησαν τον αθλητισμό και ειδικότερα το ποδόσφαιρο για να επιβάλλουν (περαιτέρω) καταπίεση στους λαούς. Τα παραδείγματα πολλά, από την Ιταλία του Μουσολίνι και την Ισπανία του Φράνκο μέχρι τη Γερμανία του Χίτλερ, από τη Σταλινική Σοβιετική Ένωση και τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου μέχρι την ανατολική Γερμανία του Χόνεκερ, από την Πορτογαλία του Σαλαζάρ, τη Αργεντινή του Βιντέλα και τη Χιλή του Πινοσέτ μέχρι την Τουρκία του Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία περίπτωση που μας ενδιαφέρει πιο άμεσα, σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα ο βραβευμένος με Νόμπελ Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, είχε σημειώσει πως ο δικτάτορας Αντόνιο Σαλαζάρ χρησιμοποιούσε το ποδόσφαιρο ως «όπιο» για να ελέγχει τους Πορτογάλους. Για την Τουρκία όμως ο Παμούκ έκανε την εξής αποκαλυπτική παραδοχή: « το ποδόσφαιρο στην Τουρκία μακάρι να ήταν το όπιο του λαού. Είναι, αντιθέτως, μια μηχανή παραγωγής εθνικισμού, ξενοφοβίας και αυταρχικής νοοτροπίας. Και δεν έχει σημασία ποιος αναδεικνύεται νικητής γιατί ο εθνικισμός τρέφεται με καταστροφές, είτε είναι σεισμοί είτε είναι πόλεμοι, είτε ποδοσφαιρικοί αγώνες».

Ορθά επισημαίνει ο Παμούκ την ευθεία σχέση του ποδοσφαίρου με τους μηχανισμούς του κράτους και του παρακράτους στην κατοχική, αναθεωρητική, διεφθαρμένη, φασιστική Τουρκία. Εκτός βεβαίως από τη συνεχώς προβαλλόμενη εικόνα ότι ο Ερντογάν ήταν και αυτός ποδοσφαιριστής και ότι ο «μεγάλος τιμονιέρης» μπορεί να κάνει ακόμη και «ποδιές» πριν από την έναρξη μεγάλων ποδοσφαιρικών αγώνα, οφείλουμε να σημειώσουμε ένα (από τα χιλιάδες) σημεία της χρησιμοποίησης του ποδοσφαίρου από τον τουρκικό εθνικισμό.

Η Μπασακσεχίρ, είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της Κωνσταντινούπολης η οποία αποχώρησε πριν τέσσερα χρόνια από αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ με την Παρί Σεν Ζερμέν γιατί, όπως ανέφερε, δέχθηκε ρατσιστική επίθεση.

Το περιστατικό με τη «ρατσιστική» επίθεση που αναφέραμε ήρθε στην κατάλληλη στιγμή για τα Γκεμπελικής έμπνευσης επικοινωνιακά Μέσα του Ερντογάν: σε γαλλικό έδαφος, ένας διαιτητής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ( UEFA) «επιτίθεται» σε μέλος τουρκικού συλλόγου, τη στιγμή που η Άγκυρα κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για «ρατσισμό», ενώ η Παρί η οποία στήριξε από την πρώτη στιγμή τον τουρκικό σύλλογο και αποχώρησε και αυτή από τον αγώνα, ανήκει στον Εμίρη του Κατάρ, δηλαδή το πιο στενό σύμμαχο και χρηματοδότη του Ερντογάν. Διαβάζεται και ως θεωρία συνωμοσίας ή τυχαίο γεγονός ή ως υπερβολή, αλλά σίγουρα για όσους παρακολουθούν και έχουν γνώσεις για την Τουρκία και τον Ερντογάν, τις συμμαχίες και οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός (του), δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά !

Η Μπασακσεχίρ δεν είναι ένας οποιοσδήποτε ποδοσφαιρικός σύλλογος, αλλά αποτελεί το «όπλο» του καθεστώτος που κυβερνά την Τουρκία, δηλαδή ισλαμιστές, Κεμαλικοί, Ναζί Γκρίζοι Λύκοι, στρατιωτικοί, ναρκέμποροι, διακινητές, εγκληματίες, βιαστές, κλπ και χρηματοδοτείται από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Ειδικότερα οι κύριοι χορηγοί της ομάδας Μπασακσεχίρ έχουν στενούς δεσμούς με το καθεστώς και ειδικότερα η Medipol, ένα δίκτυο κλινικών και νοσοκομείων υγείας το οποίο ιδρύθηκε από τον πρώην υπουργό Υγείας του Ερντογάν, Φαχρετίν Κόκα, ενώ το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που συνορεύει με το γήπεδο, θεωρείται το έργο –σύμβολο της ευμάρειας και της ευημερίας που έφερε ο Ερντογάν στην Τουρκία.

Η Μπασακσεχίρ είναι το σωματείο το οποίο αναδείχθηκε ως αντίπαλο δέος μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της πλατείας Τακσίμ το 2013, στις οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι οπαδοί των τριών ομάδων της Κωνσταντινούπολης, της Φενερμπαχτσέ, της Γαλατασαράι και της Μπεσίκτας, οι οποίοι ζητούσαν ελευθερία και δημοκρατία…..

Η Μπασακσεχίρ , η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times είναι «η πιο φιλοκυβερνητική ομάδα της Τουρκίας», υιοθέτησε στην εμφάνισή της τα χρώματα του κυβερνώντος κόμματος (AKP) , πορτοκαλί και μπλε. Πριν από την έναρξη των εντός έδρας αγώνων, τα μέλη των ποδοσφαιρικών ακαδημιών της, παιδιά, έφηβοι και νέοι εμφανίζονται με στολές Οθωμανών στρατιωτών (!), ενώ στις γιγαντοοθόνες του γηπέδου προβάλλονται εικόνες τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που πλήττουν στόχους στη Συρία !

Στα γραφεία της ομάδας καθώς και στο προπονητικό της κέντρο υπάρχουν παντού φωτογραφίες του Ερντογάν, ο οποίος έχει διορίσει στο προεδρείο της ομάδας τον συγγενή του και πρώην στέλεχος του ΑΚΡ Γκοσκέλ Γκουμουσάντ.

Το 2014 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου της ομάδας που έλαβε την ονομασία ενός ακόμη υποστηρικτή του Ερντογάν, του γνωστού Τούρκου προπονητή (και του Παναθηναϊκού πριν λίγο καιρό), Φατίχ Τερίμ, ο οποίος είχε φωτογραφηθεί περιχαρής κάνοντας το σήμα των Γκρίζων Λύκων μετά από νίκη της ομάδας του!

Στα εγκαίνια του γηπέδου ο Ερντογάν ως παλιός ποδοσφαιριστής, όπως γράφουν όλες οι βιογραφίες του, πήρε μέρος σε έναν αγώνα επίδειξης. Ο πρόεδρος της κατοχικής Τουρκίας ο οποίος υπερηφανεύεται για τους πέντε τίτλους που κέρδισε ως αρχηγός της ομάδας του Οργανισμού Τροχιοδρόμων και Διαχείρισης Σηράγγων της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του 1970, αφού σκόραρε ένα χατ τρικ (!), στη συνέχεια η Μπασακσεχίρ απέσυρε τη φανέλα της που φορούσε με το νούμερο 12, ενώ την ίδια στιγμή το τελετουργικό ολοκληρωνόταν από την εμφάνιση ενός υπερμεγέθους αγάλματός του με χιλιάδες εκστασιασμένους οπαδούς να αλαλάζουν…..

Έτσι (και ) το ποδόσφαιρο έχει μπει στην υπηρεσία του τουρκικού κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού , της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των «συνόρων της καρδιάς μας» και κάθε μέσο που φέρει το καθεστώς πιο κοντά στη επίτευξη των στόχων του είναι ευπρόσδεκτο!

Και ένα υστερόγραφο με ελληνικό ενδιαφέρον: Πριν από δύο δεκαετίες είχε δολοφονηθεί από ανήλικο στην καθολική εκκλησία της Τραπεζούντας ο πάστορας Αντρέα Σαντόρο. Ο ανήλικος αφού αφέθηκε ελεύθερος μετά την πράξη του, πήγε στο γήπεδο της Τραπεζούντας («Τράμπζονσπορ») όπου αποθεώθηκε από τους χιλιάδες «φιλάθλους» της ομάδας. Η δολοφονία του «άπιστου», επιβεβαίωσε τη διαπίστωση του Παμούκ για το ρόλο του ποδοσφαίρου στην Τουρκία, στην προώθηση του εθνικισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας!

Στο ίδιο γήπεδο πριν τρία χρόνια η Τραπεζούντα σπορ, μετεξέλιξη των ποδοσφαιρικών ομάδων που είχαν δημιουργήσει οι Έλληνες που ζούσαν στην πρωτεύουσα του Πόντου πριν τη Γενοκτονία, πήρε το πρωτάθλημα της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της ομάδας για να ευχαριστήσει τους δύο Έλληνες (Μπακασέτα, Σιώπη) που συμμετείχαν στην κατάκτηση του τροπαίου, κάλεσε ένα διάσημο λυράρη από την Ελλάδα για να παίξει ανάμεσα στα άλλα τραγούδια και τον ύμνο της ομάδας που συμπεριλαμβάνει ποντιακή λύρα. Ωστόσο οι θυγατρικές οργανώσεις των Γκρίζων Λύκων στην Τραπεζούντα, διαμαρτυρήθηκαν εντόνως, τρομοκρατώντας οποιονδήποτε θα ξέφευγε από την εθνικιστική πεπατημένη και έτσι η διοίκηση της ομάδας αναγκάστηκε να συμμορφωθεί, για το καλό της….

Τουρκία: «Κόπηκε» από τη φιέστα της Τράμπζονσπορ ο Ματθαίος Τσαχουρίδης – Δεν εμφανίστηκε ούτε ο Απόλας Λέρμι

Τέλος, πάντα στο ίδιο κλίμα, ας θυμηθούμε το μπούλιγκ που δέχτηκαν οι Έλληνες αθλητές που αγωνίστηκαν σε τουρκικές ομάδες όταν δεν κράτησαν το πανό με τον Κεμάλ τη 19η Μαΐου, αλλά και την εκδήλωση που έγινε λίγες μέρες πριν στην Αθήνα για τον αθλητισμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όσα ειπώθησαν. Πλέον «τα σύνορα της καρδιάς μας» και η «Γαλάζια Πατρίδα» παίζουν ποδόσφαιρο εντός αλλά και εκτός έδρας…..

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από προγόνους διασωθέντες της Γενοκτονίας (1908-1922) και των Ολοκαυτωμάτων κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής και Φασιστικής Κατοχής (1941-1944), όπου η οικογένειά του είχε και στις δύο αυτές τραγικές για τον Ελληνισμό περιόδους, θύματα, ορφανά και αγνοούμενους. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες, είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται με το ζήτημα της Γενοκτονίας, με τα εγκλήματα από τις Ναζιστικές και Φασιστικές δυνάμεις Κατοχής, με τα θέματα   της Βορείου Ηπείρου,  της Θράκης, του Αιγαίου, της Κύπρου, της Μακεδονίας, καθώς και με τις πτυχές της σύγχρονης ελληνικής παρουσίας στη χερσόνησο του Αίμου, στην ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.  Για τα παραπάνω ζητήματα έχει μιλήσει σε συνέδρια και εκδηλώσεις, εντός και εκτός Ελλάδας και για τη δραστηριότητά του έχει τιμηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό και επιπλέον έχει τιμηθεί από την Προεδρία  της Ελληνικής Δημοκρατίας και το  Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας,  για την μακροχρόνια και ανιδιοτελή του συμπαράσταση   στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Τα κείμενα  του Θεοφάνη Μαλκίδη έχουν δημοσιευθεί σε αυτοτελείς μελέτες, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και   έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, αρμενική, ρωσική, ρουμανική, αλβανική και τουρκική γλώσσα. 

Αθλητικά

Παίκτης της ΑΕΚ σπούδαζε για να γίνει πράκτορας του FBI

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής -και όχι μόνο της καριέρας του- αποκάλυψε ο Φραντζί Πιερό.

Ο θηριώδης επιθετικός της ΑΕΚ παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «GameTime» του Pame Stoixima και τη Μαρία Ζαφειράτου.

Αναφέρθηκε λοιπόν στις σπουδές του στην εγκληματολογία για να γίνει πράκτορας του FBI, αλλά και το πώς το ποδόσφαιρο τον κέρδισε από το μπάσκετ.

Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση, κατονόμασε τι… τον τάιζε η μητέρα του και έφτασε να διαθέτει αυτή την επιβλητική σωματοδομή.

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Πιερό:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pame Stoixima (@pamestoixima)

Συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικά

Πρώην ποδοσφαιριστής και σφοδρός επικριτής της Δύσης ο νέος πρόεδρος της Γεωργίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρόεδρος της Γεωργίας εξελέγη στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, άνθρωπος πιστός στην κυβέρνηση της χώρας, η οποία είναι αντιμέτωπη με μεγάλες κινητοποιήσεις, μετά την απόφασή της να παγώσει την ενταξιακή διαδικασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο ακροδεξιός Καβελασβίλι, πρώην ποδοσφαιριστής και σφοδρός επικριτής της Δύσης, ήταν ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της χώρας και εξελέγη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας από Εκλεκτορικό Σώμα, το οποίο αποτελείται από βουλευτές και εκπροσώπους της κυβέρνησης. Από τους 225 ψηφοφόρους που ήταν παρόντες, 224 ψήφισαν υπέρ του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν το Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες τα επίσημα αποτελέσματα έδωσαν στο κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο περίπου 54% των ψήφων, ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι υπήρξε νοθεία.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, παρά τη χιονόπτωση, έξω από το κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου.

Ο Καβελασβίλι προτάθηκε για τη θέση του προέδρου, που έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο και δεν διαθέτει εξουσίες, από τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, έναν δισεκατομμυριούχο πρώην πρωθυπουργό που θεωρείται ευρέως ως ο κορυφαίος ηγέτης της χώρας.Ο Καβελασβίλι είναι ηγέτης του κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας, το οποίο αποτελείται από μια ομάδα που αποσχίστηκε από το κυβερνών Γεωργιανό Ονειρο. Ηταν ένας από τους συντάκτες του νόμου περί ξένων πρακτόρων, ο οποίος προβλέπει ότι οι οργανώσεις που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγράφονται ως πράκτορες ξένης επιρροής, επιβάλλοντάς τους βαριά πρόστιμα.

Η απερχόμενη πρόεδρος Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, που τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Γεωργίας και είναι μεταξύ των επικριτών του κυβερνώντος κόμματος, ηγείται του κινήματος διαμαρτυρίας και έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει πρόεδρος και μετά τη λήξη της θητείας της, διότι θεωρεί το κοινοβούλιο «παράνομο» ως αποτέλεσμα εικαζόμενης νοθείας στις εκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να θεωρούν την Ζουραμπισβίλι νόμιμη πρόεδρο, ακόμη και μετά την ορκωμοσία του Καβελασβίλι στις 29 Δεκεμβρίου.

Η ποδοσφαιρική καριέρα του

Η πορεία του Καβελασβίλι, από τα τμήματα υποδομής της Ντιναμό Τιφλίδας, όπου ξεκίνησε ως πολλά υποσχόμενος νεαρός ποδοσφαιριστής το 1989, ε΄ως την προεδρία της Γεωργίας ήταν κινηματογραφική.

Έκανε καριέρα ως επιθετικός στην κορυφαία ομάδα της Τιφλίδας πριν μετακομίσει στη ρωσική Σπαρτάκ Βλαντικαβκάζ το 1995.

Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Μάντσεστερ Σίτι, όπου έμεινε για δύο σεζόν, πριν κλείσει την καριέρα του σε διάφορες ομάδες της ελβετικής Super League το 2006. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κατέγραψε 46 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Γεωργίας και σημείωσε εννέα γκολ.

 Mikheil Kavelashvili, right, shoots towards goal during the Reunification Cup against Chinese national team in Hong Kong, on July 1, 2007.
Mikheil Kavelashvili, right, shoots towards goal during the Reunification Cup against Chinese national team in Hong Kong, on July 1, 2007.The Press Service of the Georgian Parliament/The Press Service of the Georgian Parliament

Μόλις 10 χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, εξελέγη στο κοινοβούλιο της Γεωργίας το 2016 με το «Γεωργιανό Όνειρο».

Το 2022, υπήρξε συνιδρυτής του πολιτικού κινήματος «Λαϊκή Εξουσία», το οποίο συμμάχησε με το «Γεωργιανό Όνειρο» και απέκτησε δημοφιλία για την έντονη αντιδυτική ρητορική του.

Ο Καβελασβίλι, δεν έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση και συχνά γίνεται στόχος υποτιμητικών σχολίων από την αντιπολίτευση στη Γεωργία. Την ημέρα της εκλογής του, διαδηλωτές έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου έφεραν τα δικά τους πανεπιστημιακά διπλώματα, ενώ άλλοι κλωτσούσαν ποδοσφαιρικές μπάλες.

Ο Καβελασβίλι ήταν ένας από τους συντάκτες του αμφιλεγόμενου νόμου που απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγράφονται ως “επιδιώκουσες τα συμφέροντα ξένης δύναμης”, νόμος που θυμίζει αντίστοιχο ρωσικό και έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο μετά τον διορισμό του τον Νοέμβριο, ο Καβελασβίλι δήλωσε: “Η κοινωνία μας είναι διχασμένη”, υποστηρίζοντας ότι η “ριζοσπαστικοποίηση και η πόλωση” στη χώρα τροφοδοτείται από το εξωτερικό.

Κατηγόρησε τη φιλοδυτική απερχόμενη πρόεδρο Ζουραμπιτσβίλι, η οποία δήλωσε ότι θα αρνηθεί να εγκαταλείψει τη θέση της μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές, ότι παραβιάζει το σύνταγμα και δήλωσε ότι θα “επαναφέρει την προεδρία στο συνταγματικό της πλαίσιο”.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικά

Με πέντε ομάδες η Ελλάδα στα Κύπελλα Ευρώπης για 5 χρόνια!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Χωρίς ακόμα να έχει λύσει τα γνωστά δομικά του προβλήματα, χωρίς να έχει ξεπεράσει τις παθογένειες που το ταλαιπωρούν, χωρίς καν να έχει επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός δείκτης συνεννόησης ανάμεσα στους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας στο επίπεδο τουλάχιστον των θεσμικών κέντρων διοίκησης, για το ελληνικό ποδόσφαιρο το τελευταίο διάστημα δημιουργείται μια νέα συνθήκη, την οποία οι πάντες καλούνται να εκμεταλλευτούν για το βήμα παραπάνω.

Τόσο σε επίπεδο Εθνικής ομάδας με την μετά από πολλά χρόνια και πάλι ικανοποιητική της παρουσία που πρέπει βεβαίως να σφραγισθεί με την επιστροφή στις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις όσο και σε επίπεδο παρουσίας των συλλόγων μας στα Κύπελλα Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, είναι ξεκάθαρο ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο ανακτά τη θέση που είχε χάσει τα τελευταία χρόνια.

Τα χρήματα που έχουν ήδη εξασφαλίσει Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μέσω της League Phase του Europa

Με μία προσεκτική μελέτη των σχετικών δεικτών και των συντελεστών της UEFA αυτό που κάποιος μπορεί να πει με σιγουριά είναι ότι η 12η, παρά λίγο ή σε λίγο 11η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή βαθμολογία των διασυλλογικών διοργανώσεων δεν αποτελεί φωτοβολίδα ή υπόθεση μιας βραδιάς λόγω των δυο νικών και της μίας ισοπαλίας, αλλά ασφαλές κεκτημένο για το ελληνικό ποδόσφαιρο που μπορεί να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου!

Σε πρώτη φάση αυτό που μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο άμεσης εκμετάλλευσης προς την κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων διοργανώσεων είναι ότι για τα επόμενα τρία χρόνια είναι ασφαλή τα πέντε ελληνικά ευρωπαϊκά εισιτήρια από το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας!

Το γνωρίζαμε για την επόμενη σεζόν, το εξασφαλίζουμε φέτος για την σεζόν 2026-27, είναι σχεδόν βέβαιο και για τη σεζόν 2027-28, αφού του χρόνου με βάση τα σημερινά δεδομένα που μόνο να βελτιωθούν γίνεται από εδώ και πέρα θα ξεκινάμε τη σεζόν από την 11η, άντε από την 12η θέση της βαθμολογίας της UEFA και θα πρέπει να συμβεί… ομαδική αυτοκτονία για να χάσουμε το αβαντάζ!

Τα χρήματα που έχουν ήδη εξασφαλίσει Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μέσω της League Phase του Europa

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μετά από πολλά χρόνια σε βάση σταθερότητας για το ελληνικό ποδόσφαιρο που είχε κατρακυλήσει κάτω από το top-15. Τα τελευταία χρόνια ξεκινούσαμε κοντά στο Νο20 της ευρωπαϊκής κατάταξης και μάλλον συμπτωματικά βρεθήκαμε δύο φορές στην 15η θέση την τελευταία πενταετία. Τη μια χρονιά χάρη στη μεμονωμένη πολύ καλή παρουσία του ΠΑΟΚ στο Conference League, όταν έφτασε στα προημιτελικά και πέρσι χάρη στην κατάκτηση της διοργάνωσης από τον Ολυμπιακό, κάτι που καταλαβαίνει κανείς ότι δεν θα γίνεται κάθε χρόνο…

Για να καταστήσουμε σαφές το τι σημαίνουν τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια την επόμενη τριετία να ξεκαθαρίσουμε ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας θα μετέχει βεβαίως στα προκριματικά του Champions League στο μονοπάτι των πρωταθλητών, ο δεύτερος της ελληνικής Super League θα παίρνει το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο για την κορυφαία διοργάνωση μέσω του League Path, o Κυπελλούχος Ελλάδας (ή ο τρίτος του πρωταθλήματος) θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Europa League ενώ δύο ακόμα ομάδες από το πρωτάθλημα θα έχουν εισιτήριο για το Conference League με τα τόσα πολλά περιθώρια διάκρισης για ομάδες της δικής μας ταχύτητας.

Το επόμενο καλοκαίρι γνωρίζουμε βάσει του access list ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό (εκτός αν ο συλλογικός του συντελεστής του επιτρέψει να προαχθεί στα πλέι οφ ή και απευθείας στο League Stage μιλώντας μόνο για Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ με τα τωρινά δεδομένα), ο δεύτερος του πρωταθλήματος από τον δεύτερο προκριματικό των μη πρωταθλητών (μπορεί και από τον τρίτο που θα σημαίνει δεδομένη συμμετοχή στο League Stage του Europa), ο Κυπελλούχος Ελλάδας από τον τρίτο προκριματικό (και όχι από τον πρώτο που θα ξεκινούσε κανονικά πέρσι ο Παναθηναϊκός και ανέβηκε τελικά στον δεύτερο) και οι δύο ομάδες στο Conference σταθερά από τον δεύτερο προκριματικό με την αναγκαιότητα του τρία στα τρία…

Αυτή η κατάσταση όμως ως προς την καλοκαιρινή… ταλαιπωρία των ομάδων μας μπορεί και μάλλον θα βελτιωθεί δραστικά τα επόμενα δυο χρόνια με την Ελλάδα στο Νο11 ή στο Νο12 του UEFA ranking και έχει και αυτό τη δική του μεγάλη σημασία.

Από το 11 μέχρι και το 14 του ranking o πρωταθλητής Ελλάδας θα έχει μόνο έναν προκριματικό γύρο (τα πλέι οφ) για τη συμμετοχή στο χρυσοφόρο League Stage του Champions League, ενώ στο 11 και στο 12 και ο Κυπελλούχος Ελλάδας θα έχει προαγωγή στα πλέι οφ με έναν προκριματικό για τη συμμετοχή του στο League Stage του Europa.

To ακόμα πιο σημαντικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πληροί μία σημαντική συνθήκη για τη σταθεροποίηση στα υψηλά πατώματα της ευρωπαϊκής βαθμολογίας με αναγκαία προοπτική να βάλει πλώρη για το top-10 αναβαθμίζοντας το επίπεδο το ανταγωνισμού της όχι με χώρες όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Αυστρία και η Ελβετία, αλλά με την Τσεχία, την Τουρκία και το Βέλγιο… Δεν πρόκειται για κάτι το τόσο απλησίαστο!

Η αναγκαία αυτή συνθήκη είναι ότι εφέτος μετά από πολλά χρόνια ο συντελεστής της χώρας μας δομείται και αναπτύσσεται με τη συμμετοχή τριών και όχι δυο ομάδων, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια με το βάρος να είχε πέσει σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Βλέπουμε φέτος απολύτως ισορροπημένη συμμετοχή στον ελληνικό συντελεστή από τρεις ομάδες, αφού πλέον προστέθηκε και ο Παναθηναϊκός και είναι δεδομένο ότι η κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά πιο ευνοϊκή, αν δεν είχε υπάρξει ο καλοκαιρινός αποκλεισμός—σοκ της ΑΕΚ από τη Νόα.

Με τα αν δεν γίνεται δουλειά πουθενά, ούτε στο ποδόσφαιρο, αλλά αν υπήρχε και η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα σε αυτό το ιδιαίτερα προσιτό League Stage του Conference League, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα μπορούσε να είχε… αλλάξει πίστα από αυτό το καλοκαίρι.

Προσέξτε… Δεν μιλάμε για κάτι άπιαστο. Αν η ΑΕΚ μετείχε στο Conference και είχε ακριβώς την ίδια βαθμολογική επίδοση με αυτή του Παναθηναϊκού, που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κάποια υπέρβαση για τα δεδομένα του, η Ελλάδα θα ήταν στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής βαθμολογίας από πλευράς της εφετινής συγκομιδής βαθμών, θα ήταν με άνεση στο Νο 11 έχοντας εξασφαλίσει διαφορά από Νορβηγία, Αυστρία και Σκοτία και θα έβλεπε από πολύ πιο κοντά τη 10η Τουρκία και την 9η Τσεχία.

Υπάρχει όμως χρόνος για την επόμενη πίστα, αν δεν συμβούν οδυνηρά πισωγυρίσματα.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή18 λεπτά πριν

Πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ! “Αποτυχία του Τελ Αβίβ να δώσει απαντήσεις στα γεγονότα στη Γάζα”

Η υποστήριξη του Μπάιντεν στο Ισραήλ, εν μέσω τεράστιας αντιπολίτευσης στα μέσα ενημέρωσης και τμήματα του κόμματός του, συνέβαλε στην...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η Ελλάδα να οριοθετήσει ΑΟΖ με Κύπρο! Το λέει και ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 12 Ιανουαρίου 2025

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Επιστροφή στον πολιτικό ρεαλισμό!

Ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης σε μια συνέντευξη με τον διευθυντή σύνταξης του ‪Geopolitico.gr Χρήστο Κωνσταντινίδη για τη γεωπολιτική επικαιρότητα.

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Κάλεσμα για Τζιχάντ εναντίον του Ισραήλ!

Ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας στο Direct News

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Ο «Πρόεδρος» Ίλον Μασκ Έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο;

Τι επιδιώκει με την εμπλοκή του στα εσωτερικά του Καναδά, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας αλλά και...

Δημοφιλή