Αναλύσεις
“Πειραγμένα” τα ζάρια στη Συρία! Χορογραφία με καλοπληρωμένο σκηνοθέτη
Διλήμματα και ζαριές στη Συρία. Γράφει ο Απόστολος Αποστολόπουλος
Στη Συρία το παιχνίδι είναι πιο εντυπωσιακό αλλά τα ζάρια φάνηκαν «πειραγμένα», ο ίδιος ο Άσαντ, σαν «έτοιμος από καιρό». Το καθεστώς έπεσε και ο ίδιος έφυγε (δεν λέω καν «ξέφυγε) προσφέροντας την εικόνα μιας χορογραφίας με καλοπληρωμένο σκηνοθέτη.
Διλήμματα και ζαριές στη Συρία
Γράφει ο Απόστολος Αποστολόπουλος
Τίποτα δεν έχει τελειώσει στη Συρία, ούτε στη Ρουμανία όπου εξουδετερώθηκε ο νικητής του Α γύρου των εκλογών και αποκλείστηκε από τη συνέχεια (Β γύρος) επειδή δεν άρεσε στους φιλοδυτικούς το αποτέλεσμα της κάλπης.
Στη Συρία το παιχνίδι είναι πιο εντυπωσιακό αλλά τα ζάρια φάνηκαν «πειραγμένα», ο ίδιος ο Άσαντ, σαν «έτοιμος από καιρό» , το έσκασε, (αντίθετα με τον Σαντάμ του Ιράκ) χωρίς κανείς να πολύ-ενδιαφερθεί να τον σταματήσει, κάτι που υπονοεί προ/συνεννοήσεις. Αν στην εξέλιξη οι Ρώσοι διατηρήσουν έστω υπολείμματα επιρροής (τις «πολύτιμες» στρατιωτικές Βάσεις τους) τότε όλοι θα καταλάβουμε ότι υπήρξαν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι: Το καθεστώς Άσαντ έπεσε και ο ίδιος έφυγε (δεν λέω καν «ξέφυγε) προσφέροντας την εικόνα μιας χορογραφίας με καλοπληρωμένο σκηνοθέτη. Τέλος πάντων οι Ρώσοι φαίνονται ζεματισμένοι, οι Αμερικανοί τηρούν σιωπητήριο, κανείς δεν καλεί τους Ευρωπαίους στο παιχνίδι.
Για την Ελλάδα η καλύτερη σύσταση ήταν να μη φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν οπότε ο κ. Μητσοτάκης έπαθε λουμπάγκο. Η βλάβη στο αεροπλάνο ήταν επιπρόσθετο στοιχείο υπερβολής, είχε ήδη γίνει αντιληπτό ότι το παιχνίδι ήταν για μεγάλα παιδιά. Οι Έλληνες του είδους «είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία» μένουν σπίτι, στο παιδικό δωμάτιο.
ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ
Κατά τα άλλα η επιλογή Τράμπ να πάει, με το πρόσχημα της Παναγίας, στο Παρίσι έδωσε δείγμα γραφής: Κάτω η Γερμανία (την ρεζίλεψε η Κίνα στο πρόσωπο της φιλοαμερικανίδας ΥΠΕΞ Μπέμπορκ) αλλά θεαματικοί εναγκαλισμοί με τον Πρόεδρο της (ανώδυνης) Γαλλίας Μακρόν. Φρού-φρού κι αρώματα.
Ο Τραμπ απειλεί το ΝΑΤΟ. Θα ταπεινώσει και θα ξεπαραδιάσει τους Ευρωπαίους βάζοντάς τους να «είναι συνεπείς» στις Νατοϊκές οικονομικές υποχρεώσεις τους, τους αναγκάζει να αγοράζουν το ακριβό αμερικανικό πετρέλαιο και να λένε πόση ευγνωμοσύνη έχουν στον «κύριο και αφέντη» τους, με την Ελλάδα στην τελευταία σειρά της ουράς.
Ο Τραμπ ξέρει τι θέλει και το λέει: Το κέντρο βάρους, με διαλυμένη και καθημαγμένη την Μ. Ανατολή και κυρίαρχο το Ισραήλ, πάει από τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό ωκεανό και στις θάλασσες της Κίνας. Είναι αρκετό για να πανικοβάλει τους Ευρωπαίους ότι τελειώνει η τζάμπα προστασία, αν τη θέλουν θα την πληρώνουν, ακριβά. Κύρια ασχολία των ΗΠΑ θα μείνει η Κίνα. Απαραίτητη προϋπόθεση να μηδενιστεί η ρωσική απειλή, με το καλό και ανταλλάγματα ή απειλές και περισπασμούς στην Γεωργία, Ρουμανία, Συρία κλπ. Η Μόσχα φαίνεται μουδιασμένη, δεν καθάρισε στο Ουκρανικό δεν φαίνεται σταθερή στη Μ. Ανατολή. Το Ισραήλ δούλεψε για τις ΗΠΑ αλλά και ίδιον όφελος, καθάρισε το έδαφος από ζιζάνια τύπου Χεζμπολά. Καθάρισε, αλλά για πόσο καιρό;
Η δοκιμασία του Ουκρανικού δεν έδωσε οριστικές απαντήσεις. Η συνεχής απειλή για δολοφονία του Τραμπ δεν απευθύνεται μόνο στον ίδιο αλλά και στους δυο αντιπάλους των ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία. Αν αυτοί, οι αντίπαλοι, αποδεχθούν ένα είδος ισοπαλίας όπου δεν θα απειλούνται οι ΗΠΑ ως «πρώτη μεταξύ ίσων», και αν αυτό το δεχθούν και οι ίδιες οι ΗΠΑ, θα ηρεμήσουμε για κάποιο καιρό. Αλλιώς ρισκάρουμε να αποδειχθεί αληθινή η προφητεία της τυφλής Βουλγάρας Βάνγκα που μας άφησε την πρόβλεψη, πεθαίνοντας την δεκαετία του 90, ότι την ερχόμενη Άνοιξη του 2025 θα αρχίσει Παγκόσμιος Πόλεμος….
Αναλύσεις
Το απαράδεκτο γκριζάρισμα του Αιγαίου Πελάγους έχει ονοματεπώνυμο! Κώστας Σημίτης
Η Ιστορία δεν θα φερθεί καλά στον Κώστα Σημίτη. Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Ο Κώστας Σημίτης έσφαλλε ΚΑΙ με τη διαφθορά, η οποία χόρευε …τσάμικο γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου
Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου, Hellas Journal – Ουάσιγκτον
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που για να είμαστε αρεστοί, ειδικά στις απαξιωμένες Ελίτ που αν και τραγική μειοψηφία κυβερνούν τα κράτη, αποφεύγουμε να κάνουμε κριτική σε πολιτικά πρόσωπα που φεύγουν.
Ή ακόμα και όταν είναι εν ζωή -για να είμαστε …«πολιτικά ορθοί»- στρογγυλεύουμε τα λόγια μας. Και αυτό είναι λάθος. Είναι το νέο …είδος ελεγχόμενης δημοσιογραφίας, που παρουσιάζει στους πολίτες μία δήθεν πραγματικότητα, που υπάρχει μόνο στη φαντασία τους.
Από τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, δεχθήκαμε από την συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καταιγισμό διθυραμβικών κειμένων για τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Οι υπερβολές ήταν το κοινό σημείο των δημοσιευμάτων, που στο τέλος έχασαν την όποια σημασία τους. Διότι δεν υπάρχει άνθρωπος σε όλο τον πλανήτη που να είναι αλάνθαστος. Όποιος διάβασε τα δημοσιεύματα τι κατάλαβε; Ότι ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην πολιτική και επιστημονική του καριέρα, ήταν άψογος, λάθος κανένα.
Αυτό δεν είναι ορθό. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η Ιστορία δεν θα του φερθεί καλά του Κώστα Σημίτη. Διότι έσφαλλε σε δύο ζητήματα, στα οποία η πλειοψηφία των ανθρώπων δίνει πολύ μεγάλη σημασία:
Το ένα θέμα είναι η διαφθορά. Το γεγονός ότι άφησε τη διαφθορά να χορεύει στο ΠΑΣΟΚ ήταν μέγα λάθος.
Το δεύτερο πρόβλημα, είναι αυτά που χαρακτηρίζουμε εθνικά θέματα και αφορούν κυρίως τις απειλές της Τουρκίας. Απέτυχε στα Ίμια και στη συνέχεια σύρθηκε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου δέχθηκε τη «Συμφωνία της Μαδρίτης», η οποία κατά τη γνώμη μου ολοκλήρωσε αυτό που ξεκίνησε στα Ίμια και αρκετοί το χαρακτήρισαν «διπλωματικό έγκλημα».
Η διαφωνία μου έγκειται στο γεγονός ότι ένα κείμενο χάνει την αξία του όταν δεν δίνει μία συνολική εικόνα για το θέμα που πραγματεύεται. Ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης το έφερε βαρέως ότι δεν πάταξε τη διαφθορά, η οποία χόρευε …τσάμικο γύρω από τον ίδιο. Και δεν ήταν μόνο ο Άκης ο Τσοχατζόπουλος, ο οποίος πιάστηκε λόγω της βλακείας του και μόνο.
Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έλεγε ότι «αμάρτησε» για το ΠΑΣΟΚ, όπως και τόσοι άλλοι πολιτικοί που πέρασαν από αρχηγικές θέσεις και σε άλλα κόμματα. Είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί πως ήταν μέλος του κλάμπ των διεφθαρμένων. Και το τονίζω για να είμαστε δίκαιοι. Δεν έκλεψε ο Σημίτης. Όμως, επέτρεψε σε υπουργούς και άλλα στελέχη της τότε κυβέρνησης να θησαυρίσουν.
Για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) οι Έλληνες της Κύπρου πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι σε ότι αφορά τον πρώην Πρωθυπουργό. Όταν ο Γιάννος ο Κρανιδιώτης τον ενημέρωσε για την κουβέντα που είχε με τον μακαρίτη τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Σημίτης του έδωσε εντολή να προχωρήσει.
Το σχέδιο για την ένταξη 10 ευρωπαϊκών χωρών στην Ε.Ε. και όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν του Χόλμπρουκ, το οποίο αντιλήφθηκε αμέσως ο Κρανιδιώτης.
Θυμάμαι ότι ήμουν με τον Αποστόλη τον Ζουπανιώτη στο ξενοδοχείο Πιέρ της Νέας Υόρκης και περιμέναμε να τελειώσει η συνάντηση των δύο υφυπουργών. Ο Κρανιδιώτης μας εξήγησε το σχέδιο και επίσης θυμάμαι ότι «ξύνισα» -και το ομολογώ- λέγοντας γιατί η Κύπρος με όλους τους άλλους, γιατί όχι μόνη της;
Στην αρχή νόμισα ότι ήταν αμερικανική «συνωμοσία»! Ήταν μία λαμπρή ιδέα, ένα εξαιρετικό σχέδιο, που υλοποιήθηκε με την αποφασιστικότητα του Σημίτη. Ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει.
Κάποια στιγμή, ο εξοχότατος Γεώργιος Α. Παπανδρέου που διετέλεσε και Πρωθυπουργός της «Μητέρας Πατρίδας» πήγε να μπερδέψει τα πράγματα, με μία εκ των φοβερών και τρομερών …ιδεών, που κατεβάζει το κεφάλι του, για να ενταχθεί η Κύπρος με λυμένο το Κυπριακό, αλλά τον αποδοκίμασαν και οι Κύπριοι πολιτικοί, όπως και ο Κώστας Σημίτης.
Στα εθνικά θέματα, θεωρώ ότι απέτυχε. Τον διακατείχε ένα φοβικό σύνδρομο απέναντι στην κατοχική Τουρκία που δεν του έφυγε ποτέ. Ακόμα και στην πολιτική σύνταξη έγραφε κείμενα που ήταν παρεξηγήσιμα. Πως μπορεί να υποστηρίζει ένας πρώην Πρωθυπουργός ότι όσα χάσαμε, τα χάσαμε και πάμε παρακάτω. Στο τέλος θα χάσουμε και το …Ιόνιο.
Θεωρώ ότι δεν υποστήριξε με σθένος τον τρόπο δράσης του -προσωπικά τη θεωρώ αποτυχία, ένα βατερλό-, εκείνο το μοιραίο βράδυ στα Ίμια και στη συνέχεια τη συναίνεση του για τη Συμφωνία της Μαδρίτης.
Προσωπικά, με τον Αθανάσιο Έλλις, του δώσαμε την ευκαιρία και άπλετο χώρο στο βιβλίο για τα Ίμια, με μεσολαβητή τον καταπληκτικό Νίκο Θέμελη, αλλά στο τέλος δεν τόλμησε. Έγραψε ένα κεφάλαιο σε ένα από τα δικά του βιβλία, αλλά η κατάθεση του ήταν ελλιπής.
Δεν μπορώ να καταλάβω μέχρι σήμερα γιατί υποχώρησε μπροστά στην Μαντλίν Όλμπραϊτ, ένας πολιτικός μάλιστα που αντιμετώπιζε με δυσπιστία τους Αμερικανούς. Ήταν βέρος Ευρωπαίος, εξαιρετικά καχύποπτος για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Έπρεπε να πει όχι στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Διότι τον παρέσυρε σε άσχημα μονοπάτια -το γκριζάρισμα στο Αιγαίο, δυστυχώς, είναι ένα γεγονός.
Και σε όποιον φίλο του Κώστα Σημίτη, που το αμφισβητεί, υποβάλω πάντα το ίδιο ερώτημα: Γιατί οι Έλληνες πολίτες δεν δικαιούνται να επισκεφθούν τα Ίμια, μία καθαρά ελληνική βραχονησίδα; Διότι συμφώνησε γι’ αυτό μία ελληνική κυβέρνηση.
Το καλύτερο μνημόσυνο για ένα πολιτικό του επιπέδου του Κώστα Σημίτη, είναι η αναφορά στα επιτεύγματα του, που είναι πάρα πολλά, αλλά και η καταγραφή των λαθών του. Ειλικρινά το λέω, δεν μπορώ να αποφασίσω ποιο είναι το χειρότερο: η διαφθορά ή η υποχώρηση στα εθνικά θέματα.
Η φράση όχι πλοία, όχι στρατοί, όχι σημαίες και όλα τα παραπάνω να μην επιστρέψουν ξανά στα Ίμια, ήταν μαχαιριά στο Αιγαίο Είναι ένα «κανονικό» αλλά εθνικά απαράδεκτο γκριζάρισμα του ελληνικού Πελάγους.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Κατανοώ την προσπάθεια των «ορφανών» του Γλαύκου Κληρίδη, να παρουσιάσουν τον μακαρίτη Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως στενό φίλο με τον Κώστα Σημίτη. Οι μαρτυρίες για τη σχέση τους είναι καταθλιπτικές, ιδιαίτερα όταν του άσκησε απαράδεκτες πιέσεις για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-300, το οποίο η Κύπρος το πλήρωσε πανάκριβα. Ο τότε Πρωθυπουργός συντάχθηκε πλήρως με τους Αμερικανούς και εναντίον του Κληρίδη, και απαίτησε να μην πάνε οι S-300 στην Κύπρο. Διάβασα τα σχόλια των «ορφανών» του κ. Κληρίδη, Καλή η προσπάθεια τους… Δεν λέω. Αλλά τα πρακτικά της συνάντησης των Αθηνών βοούν. Ο Κληρίδης ήταν τόσο εξοργισμένος που έγινε και ασυγκράτητος. Οι παριστάμενοι τα άκουσαν όλα σε εκείνη τη συνάντηση, κατά την οποία δεν επιδείχθηκε ο αναγκαίος σεβασμός στον τότε Πρόεδρο της Κύπρου. Γι’ αυτό και η έκρηξη του και η απαίτηση του: «Μην μας ξαναπροδώσετε»…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Με προβληματίζει η «πενταμερής» συνάντηση για το Κυπριακό, που αναμένεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο σε ελβετική πόλη. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τείνει να την υποβιβάσει σε τετραμερή -άλλωστε για την τετραμερή είχε συζητήσει και είχε συμφωνήσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Η προσθήκη ενός κατώτερου διπλωματικού υπαλλήλου της Βρετανίας, δεν σώζει την κατάσταση. Οπότε, θεωρώ ότι ξεκινάμε με αυτογκόλ την πορεία προς τη λύση του Κυπριακού…
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal.
Αναλύσεις
Συμμετοχή της Κύπρου στην Περιοχή Schengen και οι ανησυχίες…
Γράφει η Φανούλα Αργυρού, Σημερινή
Διαβάσαμε τη πρόθεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως δηλώθηκε δια του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Hermes Airports, δηλαδή ότι σκοπεύει η ΚΔ να γίνει μέλος της Περιοχής Schengen, και τις προετοιμασίες στο Υπουργείο Εξωτερικών…
https://cyprus-mail.com/2025/01/10/cyprus-to-join-schengen-area-by-2025-says-christodoulides
O κ. Χριστοδουλίδης τόνισε τα οφέλη που θα έχει η ΚΔ από την ιδιότητά της ως μέλος της περιοχής Schengen στο τουρισμό και σε επενδύσεις. Και ότι οι μόνες δύο χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη είναι η Κύπρος και η Ιρλανδία.
Θυμίζω, όμως, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ως χώρα νήσος, καθ΄όλη τη διάρκεια της συμμετοχής της στην ΕΕ πάντα έμεινε έξω από την περιοχή Schengen ακριβώς για τις αρνητικές συνέπειες για την κυριαρχία και ασφάλεια.
Η Συμφωνία Schengen
Τη Συμφωνία Schengen της 14ης Ιουνίου 1985 ακολούθησε η Σύμβαση Schengen (Schengen Convention) στις 19 Ιουνίου 1990. To HB χάριν στην αρνητική στάση της Πρωθυπουργού Margaret Thatcher (1979-1990) δεν άφησε τη χώρα να ακολουθήσει το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία όταν υπέγραψαν την Συμφωνία στις 14.6.1985, και τη Σύμβαση στις 19.6.1990.
https://eur-lex.europa.eu/EN/legal-content/glossary/schengen-agreement-and-convention.html
Στις 28 Νοεμβρίου 1990 η κα Θάτσερ παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός μετά την ανταρσία των φιλο-ευρωπαίων με ηγέτη τον Michael Heseltine εναντίον της και των ευρω-σκεπτικιστών.
Στις 26 Ιουνίου 1991, η Μάργκαρετ Θάτσερ ως βουλευτής ανέπτυξε τη θέση της εναντίον της ένταξης του ΗΒ στη Schengen ως «χώρα νήσος» και εξήγησε τις ανησυχίες της για τη χώρα της στο θέμα ασφάλειας και μετανάστευσης και επομένως στη κυριαρχία της χώρας.
Είπε:
«Η ομάδα χωρών της Schengen κατόρθωσε να ελαττώσει τους ελέγχους στα σύνορά της λόγω των κοινών τους συνόρων. Αναγνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα είναι κατορθωτό για τη Βρετανία, επειδή οι λόγοι ασφάλειας και μετανάστευσης είναι πολύ διαφορετικοί για μια χώρα νήσο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να σμικραίνουν τα σύνορά τους… όμως δεν είναι μοντέλο για όλους. Οι πραγματικοί ευρωπαίοι είναι εκείνοι που βασίζονται στην ιστορία της Ευρώπης και τις παραδόσεις της παρά σε συνταγματικά σχέδια».
https://api.parliament.uk/historic-hansard/commons/1991/jun/26/european-community
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, ο Charles Powell, ένας από τους Ιδιωτικούς Γραμματείς της Πρωθυπουργού θύμισε τι είχε πει, επίσης η κα Θάτσερ:
«Σε μια ή δύο περιοχές, επέμενε ότι η Βρετανία έπρεπε να κάνει εξαιρέσεις και να παραμείνει εκτός των διευθετήσεων που προβλεπόντουσαν, και μία, η πιο σημαντική ήταν η λεγόμενη Συμφωνία Schengen για απόσυρση συνόρων. Ήταν απολύτως σίγουρη (η Θάτσερ) ότι εμείς δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να ανοίξουν τα σύνορά μας αδιάκριτα σε οποιοδήποτε τύγχανε να μπορεί να μπει στα ευρύτερα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
www.margaretthatcher.org/document/111049
Στις 9 Μαρτίου 1995, στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βουλευτής Michael Howard QC τότε Υπ. Εσωτερικών και ο Βουλευτής Jack Straw τότε Σκυώδης Υπ. Εσωτερικών, αμφότεροι δικηγόροι, εξήγησαν τη θέση εναντίον της συμμετοχής στη Περιοχή Schengen. Σύμφωνα με τον Howard: « Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει στη Συμφωνία (Schengen) και δεν έχει πρόθεση να κάνει αίτηση για συμμετοχή, η οποία θα αντίκειται στην διαχείριση του συστήματός μας για συνοριακούς ελέγχους».
https://api.parliament.uk/historic-hansard/commons/1995/mar/09/schengen-agreement
Δυστυχώς οι βρετανικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν ενδεικτικά έχουν καταστρατηγήσει τις υποθήκες που άφησε η μ. Μάργκαρετ Θάτσερ για το θέμα αυτό, με τα τραγικά σημερινά αποτελέσματα, με την ανεξέλεγκτη νόμιμη και παράνομη μετανάστευση των τελευταίων χρόνων. Ακόμα και δίχως το ΗΒ να συμμετέχει στη Περιοχή Schengen και από το 2020 βρίσκεται εκτός της ΕΕ. Και να προσθέσω ότι οι αποτυχίες αυτές των βρετανικών κυβερνήσεων δεν υποβαθμίζουν ποσώς τα κύρια σημεία που είχε προβάλει η μ. Θάτσερ για την ανάγκη του ΗΒ ως «χώρα νήσος» να διατηρήσει την βρετανική κυριαρχία και τον έλεγχο των συνόρων και ασφάλειας της χώρας της.
Γι΄αυτό ως συνεχιζόμενη ημικατεχόμενη «χώρα νήσος» η Κύπρος (ΚΔ) τέτοια συμμετοχή ίσως ή μάλλον πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες…
Αναλύσεις
Cyprus Times: Ανατροπή ή παγίδα; Ο Ερντογάν γυρίζει πλάτη στον Τατάρ
Δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της τουρκικής πολιτικής
Πληθαίνουν οι φήμες για προώθηση της υποψηφιότητας Ερχιουρμάν από την Άγκυρα – Γυρίζει την πλάτη στον Τατάρ ο Ερντογάν και επιλέγει υποψήφιο που στηρίζει την ομοσπονδία – Δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της τουρκικής πολιτικής
Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στα κατεχόμενα, άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με την υποψηφιότητα που θα στηρίξει η Άγκυρα στις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου. Όλα δείχνουν ότι ο επόμενος εκλεκτός του Ερντογάν θα είναι ο αρχηγός του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν.
Η επιλογή παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, αφού ο Ερχιουρμάν είναι υπέρμετρος υποστηρικτής της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις γραμμές που χάραξε η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών.
Μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ο επικεφαλής του ΡΤΚ προέβη σε τοποθετήσεις που συζητούνται πολύ αυτές τις μέρες στα κατεχόμενα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ακόμη εμφανίζεται υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης. Ωστόσο στα σημεία φαίνεται να εγκαταλείπει τη σκληρή γραμμή και να μετράει τα λόγια του.
Η πρώτη ένδειξη είναι η ατάκα του ότι η ομοσπονδία είναι η μοναδική μορφή λύσης που έχει συζητηθεί «μέχρι τώρα». Η φράση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, παρόλο που ο Τουφάν Ερχιουρμάν παραμένει στην ουσία του συμφωνημένου πλαισίου και επικαλείται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για να πείσει αναφέρεται στην περίοδο απόρριψης της ομοσπονδιακής λύσης από τον Ντενκτάς (1998-1999), η οποία όπως αποδείχθηκε είχε ημερομηνία λήξης.
Την απάντηση μπορεί να δίνει μια άλλη τοποθέτηση που έκανε ότι υπάρχουν διαφόρων τύπων ομοσπονδίες. Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός «φωτογραφίζει» την επιλογή της χαλαρής ομοσπονδίας, σύμφωνα με την οποία αποδυνωμένεται η κεντρική κυβέρνηση και ενισχύονται οι εξουσίες των συνιστωσών πολιτειών.
Δεύτερη ανάγνωση χρειάζεται και σε σχέση με τις αναφορές του στην ανάγκη εξασφαλίσεων για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση αποτυχίας της επόμενης προσπάθειας. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε πως «εάν η ελληνοκυπριακή ηγεσία εγκαταλείψει το τραπέζι, δεν θα επιστρέψουμε στο στάτους κβο» και ζήτησε να καταστεί σαφές αυτό πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών. Η τοποθέτηση συνδέεται με το σενάριο η Άγκυρα να απαιτήσει προσυμφωνία και στη συνέχεια να οδηγήσει τις συζητήσεις σε αποτυχία.
Συνεπώς δημιουργούνται δύο τάσεις, η εφαρμογή των οποίων εξαρτάται από τη στάση που θα ακολουθήσει τελικά η Άγκυρα. Ο Ερντογάν ίσως αποκηρύξει τη λύση δύο κρατών, χρεώνοντας την στον Τατάρ. Σε περίπτωση εκλογής του Ερχιουρμάν, θα μπορεί να επικαλεστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και να επανέλθει στην επιλογή της ομοσπονδίας (και δη της χαλαρής). Ή ενδεχομένως να επικρατήσει η στρατηγική αποτυχία της προσπάθειας, θεωρώντας ότι έτσι θα εξελιχθεί το στάτους κβο σε λύση δύο κρατών.
ΠΗΓΗ: Cyprus Times
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ