Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Θετικές ενέργειες από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Εκκλησία της Κύπρου για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και τους αμάχους στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε στις

Μέσα στις τελευταίες σαρανταοκτω ώρες η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρησε σε σειρά πρωτοβουλίων που επαναφερει στο προσκηνιο το ενδιαφέρον της για τους Χριστιανους της Μεσης Ανατολης.Οσοι γνωριζουν πρόσωπα και γεγονότα δεν αμφισβητουν την συνεχή εγνοια του Κυπριακού ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ διαχρονικα για τις Ορθοδοξες Εκκλησιες της Μεσης Ανατολης,τα Πατριαρχεια Ιεροσωλυμων,Αντιοχειας και Αλεξανδρειας καθως και τις Ορθοδοξες Ιεραποστολες σε ολόκληρη την Αφρική.

Α.Διορισμος

Ειδικής Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη σημασία της προστασίας των θρησκευτικών ελευθεριών και της στήριξης των μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, αποφάσισε τον διορισμό της κας Θεσσαλίας Σαλίνας Σιάμπου ως Ειδικής Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Η Θεσσαλία Σαλίνα Σιάμπου, με αποδεδειγμένη διπλωματική ικανότητα και εμπειρία, θα εργαστεί για την προστασία των χριστιανικών και άλλων μειονοτήτων μέσω του διαλόγου με τα κράτη της περιοχής, για την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους και την προώθηση βιώσιμων λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ενώ η αποστολή της θα συνδράμει την προσπάθεια της ΕΕ για τη στήριξη των θρησκευτικών ομάδων της περιοχής.

Παράλληλα, θα προωθήσει τον πολυμερή διάλογο και τις διαθρησκευτικές συναντήσεις, ώστε να ενισχύσει τη συμπερίληψη των μειονοτήτων στις πολιτικές διαδικασίες της περιοχής.

Η Ειδική Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προωθήσει, επίσης, την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή συνδρομή προς τις κοινότητες των θρησκευτικών μειονοτήτων, με έμφαση σε έργα για την υγεία, την εκπαίδευση και την επανένταξη θυμάτων.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς θα αποτελέσει, επίσης, βασική προτεραιότητα, με την ενίσχυση δράσεων για την αποκατάσταση και την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων.

Επιπλέον, η Ειδική Εκπρόσωπος θα αναδείξει τον διπλωματικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως γέφυρας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής, αξιοποιώντας τη γεωγραφική, την πολιτιστική και την ιστορική της θέση, ενώ θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Με τον διορισμό της κας Θεσσαλίας Σαλίνας Σιάμπου, η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τις θρησκευτικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής, να προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα και να αναδείξει τον πλούτο της πολιτιστικής και της θρησκευτικής κληρονομιάς της περιοχής.

Ο διορισμός, χωρίς πρόσθετες απολαβές, τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2025.

Β.Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΜΠΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Μέση Ανατολή και διμερή θέματα συζήτησε ο Κύπριος ΥΠΕΞ σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Η τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης εργασίας του στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, όπου είχε σειρά επαφών με ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, ο Κόμπος πραγματοποίησε, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σειρά επαφών με τους ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, χθες Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκίντεον Σαάρ, ενώ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ. Είχε επίσης, συνάντηση με τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ron Dermer.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, όπου κατέθεσε και στεφάνι. Είχε επίσης, συνάντηση με οικογένειες ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Αναφέρεται ότι στην Παλαιστίνη, ο Κόμπος συναντήθηκε σήμερα, 23 Δεκεμβρίου, με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό και ομόλογό του, Μοχάμεντ Μουστάφα. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διμερή θέματα και η κατάσταση στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Εξωτερικών πραγματοποίησε τα εγκαίνια του κοινοτικού κέντρου υγείας σε χωριό στη διοικητική περιφέρεια της Ραμάλα.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω παροχής αναπτυξιακής βοήθειας από το πρόγραμμα «Cyprus Aid» του υπουργείου Εξωτερικών.

Το έργο είναι το πρώτο που ολοκληρώνεται στη βάση διμερούς προγράμματος αναπτυξιακής συνεργασίας με πλήρη χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 230 χιλιάδων ευρώ, και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας και κοινωνικής ευημερίας, καθώς και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής, αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των Ορθοδόξων Χριστιανικών κοινοτήτων και του σημαντικού ρόλου που επιτελεί το Πατριαρχείο.

«Η Κύπρος θα συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά και έμπρακτα στην προστασία της χριστιανικής κληρονομιάς των Αγίων Τόπων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γ.Αναχώρησε από τη Λεμεσό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα – Επίσκεψη Κύπριου ΥΠΕΞ σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Εκεινο όμως που είναι επιπρόσθετα αξιοσημειωτο είναι η εξής είδηση μετά την συνάντηση : ” Σε ανάρτησή του στο «Χ», ο κ. Κόμπος, ο οποίος βρέθηκε στο Ισραήλ για επίσκεψη εργασίας, αναφέρει ότι είχε μια «ουσιαστική συζήτηση για βασικές πτυχές των περιφερειακών εξελίξεων» με τον κ. Σαάρ, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της κατάπαυσης του πυρός με την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Συζήτησαν επίσης την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία, «συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης προστασίας των δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων και των μειονοτήτων, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, συζήτησαν και τις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ στο πλαίσιο των προσεχών συνεδριάσεων και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης.

Σε δική του ανάρτηση, ο κ. Σαάρ, αναφέρει ότι συζήτησαν τις περιφερειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ισραήλ και Κύπρος.

«Συμφωνήσαμε και οι δύο στην ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας των μειονοτήτων στη Συρία, μεταξύ των οποίων η κουρδική και η χριστιανική κοινότητα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «είναι πυλώνας δύναμης και σταθερότητας σε αυτή την ταραγμένη περιοχή».

Γ.ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Αναχώρησε σήμερα (23/12) από το λιμάνι Λεμεσού ανθρωπιστική βοήθεια 1.200 τόνων (1.191 παλέτες) που περιλαμβάνει είδη τροφίμων, καθώς και ρουχισμό, ενώ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους στην επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Το ανθρωπιστικό φορτίο θα διαμετακομιστεί μέσω του ισραηλινού λιμανιού Ασντόντ, χωρίς επιπρόσθετους ελέγχους ασφαλείας, με εκφόρτωση και μεταφορά για διανομή εντός της Γάζας, ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η βοήθεια αποτελεί δωρεά της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, καθώς και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, με έδρα το Κουβέιτ και τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΞ συνεχίζει την υλοποίηση του Σχεδίου «Αμάλθεια» με την επόμενη φάση της μακροπρόθεσμης πρωτοβουλίας της Κύπρου, με στόχο τη μεταφορά συμπληρωματικής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος λειτουργεί ως συμπληρωματική οδός με στόχο την ανακούφιση των αμάχων και τη συμβολή στην κάλυψη των επειγουσών αναγκών, σημειώνεται.

Το ΥΠΕΞ προσθέτει πως οι υποδομές της Κύπρου παραμένουν στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας για συγκέντρωση, αποθήκευση, ασφαλή επιθεώρηση και αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η πρωτοβουλία διαθέτει πολλαπλές επιχειρησιακές εφαρμογές με δυνατότητες αναπροσαρμογής.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τους εταίρους αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Το δρομολόγιο Κύπρος – Ασντόντ – Γάζα αναμένεται να συστηματοποιηθεί μέσω του εποπτικού Μηχανισμού του ΟΗΕ-2720 για επιχειρησιακό συντονισμό της διαδικασίας, διασφαλίζοντας την ομαλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών» , αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ ότι η Κύπρος, με συνέπεια, θα συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά ως χώρα της περιοχής, προωθώντας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα για υποστήριξη στην προσπάθεια για περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Δ.Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ολα τα ανωτερω συμβαίνουν ενώ στις Εκκλησιες της Κύπρου προχωρουν οι ερανοι για την πολυμερη ΣΤΗΡΙΞΗ του Πατριαρχειου Αντιοχειας ενώ με προσοχή και χωρίς τυμπανοκρουσιες ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ο συνεχης  διάλογος της Αρχιεπισκοπης και των Μητροπολεων της Κύπρου με τα τρία Πατριαρχεια και ιδιαιτερως με το χειμαζωμενο ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ Αντιοχειας.Επιπροσθετα σημειωνουμε πως η Εκκλησία της Κύπρου ΔΙΑΤΗΡΕΙ αριστες σχέσεις και καναλια με τις Εκκλησιες και άλλες ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ  ομολογιες  της Μεσης Ανατολης από τα ετη μετά την εισβολή καθως και από τις ιεραποστολικες πρωτοβουλιες σε ολόκληρη την Αφρική.

Επιπρόσθετα είναι γνωστό πως το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωτερικών της Κύπρου από δεκαετιων συνεργάζεται με την Εκκλησία της Κύπρου σε σειρά ζωτικων θεματων που αφορούν τους Ορθοδοξους Χριστιανους της Μεσης Ανατολης και της Αφρικής,τις ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ κοινοτητες και μειονοτητες στις ίδιες περιοχές.Καθως και για τη ΣΤΗΡΙΞΗ των ελληνικων κοινοτητωννκαι των εκπαιδευτικων εκκλησιαστικων  και κοινωνικων τους ΔΡΑΣΕΩΝ μετά  των Κυπριακων Ελληνικων Αδελφοτητων και Οργανωσεων σε όλη τη Μέση Ανατολη και την Αφρική.Εξαλλου αριθμός Ιεραρχων στα τρία

Πατριαρχεια είναι Κύπριοι την καταγωγή η έχουν αριστες σχέσεις με την εν γενει Κοινωνία της νησού τις Ιέρες της μονες ,την Ιεραρχιαν και τον κληρον και τον λαον της νησου.

Ελπίδα μας ολες αυτες οι πρωτοβουλιες να καρποφορησουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Γεννήθηκε στη Λέμεσο το 1966. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Δρούσια της ορεινής Πάφου και τη χερσόνησο του Ακάμα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ. Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989. Σήμερα είναι Διευθυντής στο Ζ' Δημοτικό Σχολείο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ . Υπηρέτησε επί σειρά ετών και με ποικίλες αρμοδιότητες την ΠΟΕΔ και διετέλεσε επι σειράν ετών Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε Διεθνείς Επιτροπές επί έξι έτη. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια εντύπων και ήταν υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Παιδική Χαρά για έξι χρόνια και μετειχε σε επιτροπες εκδοσης εφημεριδων και περιοδικων.Εχει δημοσιευσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες. Εχει εκδώσει τρία μικρά βιβλία για τον ποιητή Γιάννη Παπαδόπουλο το Ρώσο δημιουργό Αντρέι Ταρκόφσκι και πρόσφατα τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Εργάζεται από το 1987 για τη διάσωση και διάδοση του έργου του ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου. Με μέριμνα του εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του ΤΑ ΧΡΙΣΤΑΓΚΑΘΑ με θέμα τη συμμετοχή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ και η ποιητικη συλλογη ΑΠΩ ΑΓΑΠΗ . Ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα, την ποίηση, τη λογοτέχνια και την επιστημονική μελέτη από τα νεανικά του χρόνια. Συμμετείχε σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις με θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας της Κύπρου, Μορφών της Εκκλησίας μας. Των αγώνων του γένους και της Κύπρου μας για ελευθερία και την καταστολή των αγώνων από την Αποικιοκρατία . Τα τελευταία χρονιά παρουσίασε στις εφημερίδες ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ και Σημερινής ευρήματα της μεγάλης έρευνας του με τίτλο «Η αναζήτηση της Κύπρου στον ξένο περιοδικό τύπο» και «Πτυχές της μάχης των πληροφοριών στην Κύπρο από το 1878 μέχρι το 1975» Απο το 2010 έρευνα την κινηματογράφηση της Κύπρου από το 1939 μέχρι το 1975 ιδιαίτερα τις ταινίες επίκαιρων και τις ερασιτεχνικές κινηματογραφήσεις της παραδοσιακής ζωής και των αγώνων της Κύπρου για απελευθέρωση. Από τα μαθητικά του χρόνια αγάπησε το κατηχητικό και κατασκηνωτικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου και τον χριστιανικό ελληνικό Τύπο. Μαθήτευσε κοντά στους κατηχητές της Λεμεσού στις χριστιανικές ομάδες και το Ίδρυμα Παναγι'ιδη. Θεωρεί τη μαθητειά αυτή μέγιστο δώρημα. Συμμετείχε σε δεκάδες επιστημόνικα Συνέδρια και από το 1985 έχει δωσει εκατοντάδες διαλέξεις με ποικίλα θέματα . Τα τελευταία πέντε χρονια ερευνά επισταμένα και εκδίδει δελτία ενημέρωσης για τη δράση των ανθρωπιστικών δικτύων παγκοσμίως για τον ιστότοπο CYNEAPOLIS και άλλες εξειδικευμένες ιστοσελίδες . Από την έκρηξη του πολέμου Ισραηλ-Χαμάς παρακολουθεί και παρουσιάζει ανθρωπιστικές και στρατηγικές πτυχες στη βάση πολυμερους πληροφόρησης από επίσημες και ημιεπίσημες πηγές. Ως πεζογράφος και αφηγητης ιστορεί την παράδοση της Κύπρου τους ανθρώπους τους αγίους της μα και τις γεύσεις και την ομορφιά του πρωτινου βίου

Πολιτική

Οργή Γιάννη Μάζη: Δια της διολισθήσεως και όχι με υπογραφές γίνονται οι παραχωρήσεις

Ο κ. Μάζης μέσα από την εκπομπή “Γνώση δια λόγου” εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία του, για την αφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε

στις

Επικριτικός ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εξωτερικά θέματα με αφορμή το πρόσφατο με τη Μονή Σινά Σινά, το Τουρκολυβικό μνημόνιο αλλά και την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα. Ο κ. Μάζης μέσα από την εκπομπή “Γνώση δια λόγου” εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία του, για την αφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Συμπλήρωσε δε, ότι οι παραχωρήσεις στην Τουρκία, γίνονται δια της διολισθήσεως και όχι με υπογραφές, γιατί θα ερχόταν αντιμέτωποι οι αρμόδιοι, με την αντίδραση του λαού, όπως είπε συγκεκριμένα και ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας μας. Κάνουμε εκπτώσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε κεκτημένα αιώνων, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Ανεξάρτητη Αρχή το Δημοσιονομικό Συμβούλιο – Νέες αρμοδιότητες και πρόσβαση σε δεδομένα

Το Συμβούλιο μετεξελίσσεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, αποκτώντας κρίσιμες αρμοδιότητες και αυξημένο ρόλο τόσο στον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και στην αξιολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων – ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πλήρως ενισχυμένο και με νέο θεσμικό ρόλο αναμένεται να λειτουργεί το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το Συμβούλιο μετεξελίσσεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, αποκτώντας κρίσιμες αρμοδιότητες και αυξημένο ρόλο τόσο στον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και στην αξιολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων – ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.

Πλέον, κάθε πολιτικό κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων θα μπορεί να υποβάλει τα προγράμματά του για ανάλυση και εκτίμηση του δημοσιονομικού τους κόστους από το Συμβούλιο. Οι αξιολογήσεις αυτές θα πραγματοποιούνται με βάση πρότυπα και μεθοδολογία που θα ορίζονται από το ίδιο το Συμβούλιο, κατόπιν αιτήματος και απόφασης του αρμόδιου κομματικού οργάνου.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο αποκτά πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα δημόσιων φορέων όπως η ΑΑΔΕ, τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και πληροφοριακά συστήματα όπως το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, με στόχο την τεκμηριωμένη ανάλυση και την ενίσχυση της διαφάνειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορεί να ζητά ακόμα και σύζευξη μικροδεδομένων (ΑΦΜ) πριν την ψευδωνυμοποίηση, για πιο ακριβή ποσοτικοποίηση δημοσιονομικών επιπτώσεων.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει επίσης την αυξημένη ευθύνη του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα υποχρεούται σε λήψη διορθωτικών μέτρων εάν οι προβλέψεις του αποκλίνουν σημαντικά από τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα ελέγχει τα μακροοικονομικά σενάρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα αξιολογεί τη συμβατότητά τους με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών και θα εξετάζει κάθε νέο ή αναθεωρημένο προϋπολογισμό, με σκοπό την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί τόσο εκ των προτέρων (ex ante) όσο και εκ των υστέρων (ex post) τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των Πολυετών Προγραμμάτων Δημοσιονομικού Σχεδιασμού.

Ως Ανεξάρτητη Αρχή, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αποκτά πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Δεν θα υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικούς ή κρατικούς φορείς, παρά μόνο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο πρόεδρος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το προσωπικό του δεν θα λαμβάνουν οδηγίες από οποιονδήποτε κρατικό ή ιδιωτικό φορέα και θα απολαμβάνουν πλήρη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Η Αθήνα και το «ναρκοπέδιο» της Λιβύης

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Έτοιμη να μπει στην «κινούμενη άμμο» της Λιβύης είναι η ελληνική διπλωματία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης σχεδιάζει εντός του Ιουνίου να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας, προκειμένου να ανοίξουν και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα.

Γράφει ο Νίκος Μελέτης, Liberal.gr

Καθώς πρέπει να τηρηθούν λεπτές ισορροπίες στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, με την ύπαρξη ουσιαστικά δύο κυβερνήσεων, στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη, η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο, ώστε η επίσκεψη στην Τρίπολη να συνδυαστεί με επικοινωνία ή ακόμη και με μετάβαση και στην Ανατολική Λιβύη.

Ο προγραμματισμός της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Λιβύη είχε ξεκινήσει αρκετές εβδομάδες πριν και την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, ο Έλληνας πρέσβης στην Τρίπολη, Ν. Γαρίλιδης, είχε συναντηθεί με τον Λίβυο ΥΠΕΞ, με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις αλλά και την προετοιμασία της επίσκεψης.

Τις τελευταίες ημέρες μεσολάβησε η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ για σύσταση Ειδικής Επιτροπής για την εξέταση του τουρκολιβυκού Μνημονίου, που σήμανε συναγερμό στην Αθήνα και καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την αποκατάσταση των διαύλων με τη Λιβύη σε ανώτερο επίπεδο.

Η Ανατολική Λιβύη και οι δύο ισχυροί άνδρες, ο πρόεδρος της Βουλής Α. Σάλεχ και ο στρατηγός Χαφτάρ, είχαν αποτελέσει τα στηρίγματα της Ελλάδας το 2019 έναντι των τετελεσμένων που προσπάθησε να επιβάλει η Άγκυρα σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Αλ Σαράζ, καθώς απέρριψαν το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο τότε είχε προσφερθεί ως αντάλλαγμα για τη στρατιωτική στήριξη που έδωσε ο Τ. Ερντογάν στην Τρίπολη, ώστε να αποκρούσει την επίθεση του στρατηγού Χαφτάρ.

Έκτοτε η Ανατολική Λιβύη, ειδικά τους τελευταίους μήνες, έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Άγκυρα. Οι Α. Σάλεχ και Χαφτάρ έχουν επισκεφθεί την Άγκυρα, επαναλειτούργησε το τουρκικό προξενείο στη Βεγγάζη, ενώ τον Απρίλιο ο γιος του Χαφτάρ, Σαντάμ Χαφτάρ, επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων του LNA, έγινε δεκτός από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γ. Γκιουλέρ και συζήτησαν τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Ο άλλος γιος του Χαφτάρ, Μπελκάσιμ, που έχει αναλάβει τον αμφιλεγόμενο Οργανισμό Ανάπλασης και Ανοικοδόμησης, διαχειριζόμενος δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, έχει καλέσει και τουρκικές εταιρείες να συμμετάσχουν στα υπό υλοποίηση έργα.

Η πρωτοβουλία για εξέταση του τουρκολιβυκού Μνημονίου από τη Βουλή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μήνυμα τόσο προς την Αθήνα, ώστε να μην εμφανισθεί ότι τοποθετείται υπέρ της νομιμοποίησης της κυβέρνησης της Τρίπολης, όσο και προς την Άγκυρα, παζαρεύοντας ανταλλάγματα με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ή πάντως διατήρησης ισορροπίας σε σχέση με τη στήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.

Το γεγονός ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο δεν είχε επικυρωθεί από τη Βουλή (της οποίας, βεβαίως, η θητεία έχει λήξει εδώ και καιρό) ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την ακυρότητα του Μνημονίου σε σχέση με την εσωτερική έννομη τάξη, πολύ περισσότερο που και η κυβέρνηση της Τρίπολης το 2019 δεν είχε τη νομιμοποίηση, ώστε να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.

Ακόμη κι αν τελικά η Βουλή στο Τομπρούκ προχωρήσει στην επικύρωση του Μνημονίου, πρακτικά δεν αλλάζει κάτι, καθώς η ελληνική αντίθεση (την οποία συμμερίζονται και άλλες χώρες της περιοχής με προεξάρχουσα την Αίγυπτο, αλλά και η Κύπρος, το Ισραήλ, η Συρία και φυσικά η ΕΕ) εστιάζεται στις κατάφωρες παραβιάσεις βασικών Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Όμως πολιτικά θα είναι ένα αρνητικό μήνυμα εάν η Ανατολική Λιβύη, με την οποία είχε υπάρξει κλίμα ουσιαστικής συνεννόησης με την Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια, στραφεί τελικά προς την πλευρά της Τουρκίας αποδεχόμενη το Μνημόνιο, το οποίο έτσι θα «δεσμεύει» σε έναν βαθμό την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης και τη διεξαγωγή εκλογών.

Η επίσκεψη του Γ. Γεραπετρίτη στη Λιβύη εξαρτάται, φυσικά, και από τις συνθήκες ασφαλείας, καθώς στην Τρίπολη συνεχίζουν να κυκλοφορούν παντού οι ένοπλες αντίπαλες ομάδες, αλλά και από τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω του Μπαϊραμιού.

Στην ατζέντα θα βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν μείνει πολύ πίσω, αλλά και το μεταναστευτικό, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί δραματικά οι ροές από τη Λιβύη με κατεύθυνση την Κρήτη. Στις συναντήσεις του Γ. Γεραπετρίτη, ίσως δοθεί η ευκαιρία να τεθεί και το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, καθώς η λιβυκή πλευρά έχει δεσμευτεί και με επιστολές της στον ΟΗΕ για συνομιλίες με την Ελλάδα, με ορίζοντα την παραπομπή στη Χάγη, εφόσον δεν εξευρεθεί συμφωνημένη λύση.

Η Ελλάδα εφαρμόζει έναντι της Λιβύης τη μέση γραμμή, βάσει των διατάξεων του Νόμου 4001/2011, και σε αυτή στηρίζεται και η χάραξη των οικοπέδων, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στην ExxonMobil, αλλά και των δύο νοτίως της Κρήτης, για τα οποία έχει δείξει ενδιαφέρον η Chevron.

Η Αθήνα, σε αυτή την προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τη Λιβύη, έχει ως διπλωματικό εργαλείο την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις λιβυκές υποθέσεις, όπου η χώρα μας και ως ευρωπαϊκή και ως γειτονική χώρα της Λιβύης, έχει λόγο. Επίσης, η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος, έχει ιδιαίτερη σημασία για όλες τις πλευρές στη Λιβύη. Το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΣΑ του ΟΗΕ αναμένεται να εξετάσει και να λάβει αποφάσεις σε σχέση με την έκθεση της απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η οποία προτείνει ένα σχέδιο τεσσάρων εναλλακτικών για την έξοδο της βορειοαφρικανικής χώρας από τη βαθιά κρίση που διαρκεί από το 2011, όταν ανετράπη το καθεστώς Καντάφι.

Η Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), που ξεκίνησε το 2011, παρουσίασε πρόσφατα τέσσερις προτάσεις ως οδικούς χάρτες εξόδου από την κρίση: Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα. Πρώτα βουλευτικές, μετά υιοθέτηση Συντάγματος. Πρώτα Σύνταγμα, μετά εκλογές. Σύσταση επιτροπής πολιτικού διαλόγου για θέματα εκλογών και εκτελεστικής εξουσίας.

Η κατάσταση στη Λιβύη είναι εξαιρετικά εύθραυστη μετά το ξέσπασμα βίας και ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ομάδων που υποστηρίζουν τον Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη. Οι ένοπλες συγκρούσεις προκάλεσαν ένα κύμα διαδηλώσεων με αίτημα την ανατροπή της κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία είναι προσωρινή αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς, καθώς στη Λιβύη είναι διαδεδομένη η πεποίθηση ότι ο Ντμπεϊμπά σκόπιμα υπονομεύει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να παραμείνει και να νέμεται την εξουσία.

Ζητά, μάλιστα, να είναι η κυβέρνησή του εκείνη που θα οργανώσει τις εκλογές όταν αυτές γίνουν, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η πλευρά της Ανατολικής Λιβύης.

Οι συγκρούσεις έχουν σταματήσει στην Τρίπολη, αλλά κάθε άλλο παρά επικρατεί κλίμα ασφάλειας, με τις διαφορετικές ένοπλες ομάδες να καραδοκούν. Η πολιτική αστάθεια αλλά και οι ένοπλες συγκρούσεις ομάδων και φατριών έχουν πλήξει και τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της Λιβύης, τις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς διαταράσσεται η ομαλή εξόρυξη και εξαγωγή του προς τις διεθνείς αγορές.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα26 λεπτά πριν

Σχέδιο κατάργησης του τεκμαρτού εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση

Στόχος του σχεδιασμού είναι η μετάβαση σε ένα σύστημα φορολόγησης βάσει πραγματικών εισοδημάτων, όπως καταγράφονται από τις δηλώσεις και τα...

Πολιτική56 λεπτά πριν

Οργή Γιάννη Μάζη: Δια της διολισθήσεως και όχι με υπογραφές γίνονται οι παραχωρήσεις

Ο κ. Μάζης μέσα από την εκπομπή "Γνώση δια λόγου" εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία του, για την αφωνία της Ελληνικής...

Οικονομία1 ώρα πριν

Ανεξάρτητη Αρχή το Δημοσιονομικό Συμβούλιο – Νέες αρμοδιότητες και πρόσβαση σε δεδομένα

Το Συμβούλιο μετεξελίσσεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, αποκτώντας κρίσιμες αρμοδιότητες και αυξημένο ρόλο τόσο στον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και...

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Φοβερή ιδέα στην Αλεξανδρούπολη! Μετέτρεψαν ένα παλιό ψυγείο σε δανειστική βιβλιοθήκη

Ο κ.Αθανάσιος Γιαλαμάς, ιδιοκτήτης δανειστικής βιβλιοθήκης , μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 για το πως προέκυψε η ιδέα και...

Διεθνή2 ώρες πριν

Νέος ρωσικός βομβαρδισμός στην Ουκρανία – Ένας νεκρός, καταστροφές σε Νικόπολη και Μεζίφσκα

Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται εν μέσω εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, οι οποίες αλληλοκατηγορούνται για την αναβολή προγραμματισμένης ανταλλαγής αιχμαλώτων,...

Δημοφιλή