Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η Τουρκία θα πάρει τα Eurofighter χωρίς τους Meteor;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου 2025

Δημοσιεύτηκε στις

Θέματα Εκπομπής 30ής Ιανουαρίου 2025
1. Η Τουρκία θα πάρει τα Eurofighter χωρίς τους Meteor;
2. Ο Ερντογάν υποδέχτηκε στην Άγκυρα την ηγεσία της Χαμάς 20:45
3. Συρία: Ο Αχμέτ αλ Σάρα ορκίστηκε μεταβατικός πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας – Η Τουρκία απλώνει τα “δίχτυα” της στη Συρία 24:30
4. Ισραήλ-Χαμάς: Απελευθερώθηκαν όμηροι και κρατούμενοι 38:20
5. ΗΠΑ: Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Ουάσιγκτον 48:10
6. Ουκρανία: Προβλήματα στη λειτουργία προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας μετά την κατάργηση της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ 54:50

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Αναλύσεις

Ή όλα ή τίποτα! Με «τρίπλα» ο Πούτιν αποφεύγει την παγίδα του Τραμπ

Πώς ο Ρώσος πρόεδρος διέφυγε της παγίδας που του έστησε ο Τραμπ και τι ζητά ως εγγυήσεις για εκεχειρία.

Δημοσιεύτηκε

στις

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς ο Ρώσος πρόεδρος διέφυγε της παγίδας που του έστησε ο Τραμπ και τι ζητά ως εγγυήσεις για εκεχειρία.

Λεονταρισμοί του Αμερικανού προέδρου για άσκηση πίεσης, με τον Ζελένσι να ζητά νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η Πολωνία ζητά την μεταφορά πυρηνικών των ΗΠΑ στο έδαφός της.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Η σφυγμομέτρηση του Κουρσκ, ο Ζελένσκι και ο Αίσωπος

Πήραν οι Ουκρανοί το μάθημά τους για την αποφασιστικότητα του Τραμπ ή ανοίγουν το δρόμο για επιπλέον στρατιωτικές καταστροφές; Πως μπορεί ένας αρχαιοελληνικός μύθος να διδάξει το Κίεβο;

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Μανώλης Σκούληκας

Η επιχείρηση του Κούρσκ οργανώθηκε από την Ουκρανία χωρίς την επίσημη γνώση των ΗΠΑ με τον επιφανειακό σκοπό την κατάκτηση εδαφών της Ρωσίας προς ανταλλαγή σε μια διαπραγματευτική διαδικασία και πιθανώς την επίδειξη της συνεχιζόμενης ύπαρξης του Ουκρανικού μαχητικού πνεύματος που βρισκόταν σε αποδρομή μετά από τα πενιχρά αποτελέσματα της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης.

Ωστόσο, από την στρατιωτική ανάλυση των γεγονότων στο πεδίο, διαφαινόταν και ένας άλλος σκοπός. Πιο συγκεκριμένα, η Ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ εφάρμοσε τακτικές που θύμιζαν πάρα πολύ αυτές που εφάρμοσαν οι Δυτικοί στρατοί σε μάχες εκ παρατάξεως μετά τον Β’ΠΠ. Ενώ οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί εφαρμόζουν αργές επιθέσεις και αντεπιθέσεις σε ευρείς άξονες επίθεσης προσπαθώντας να αποκλείσουν μεγάλες περιοχές με απομακρυσμένες λαβίδες περικύκλωσης, οι Δυτικοί επιτίθενται κεραυνοβόλα σε στενότερους άξονες επίθεσης που αλληλοϋποστηρίζονται και αποκλείουν τα ενδιάμεσα τους εχθρικά στρατεύματα που εκκαθαρίζονται από το μηχανοκίνητο πεζικό που ακολουθεί την τεθωρακισμένη αιχμή της επίθεσης, ακριβώς όπως εφαρμόστηκε από τον Manstein στο Κουρσκ το 1943 και τον Manteuffel στην επίθεση των Αρδεννών το 1944. Αυτό το είδος επίθεσης εξασφαλίζει γρήγορη προέλαση σε ένα ευρύ μέτωπο που μπορεί να διαρρήξει εντελώς όλες τις αμυντικές γραμμές του αντιπάλου και να ανοίξει στρατηγικές ευκαιρίες περικύκλωσης από τις μονάδες που προελαύνουν στα μετόπισθεν. Στην αρχή της Ουκρανικής εισβολής στο Κούρσκ είδαμε επιθέσεις και αντεπιθέσεις μόνο του δεύτερου τύπου.

Η επιτυχής εκτέλεση, όμως, αυτού του είδους επιθετικών ενεργειών απαιτούν στρατεύματα υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και ηθικού. Οι Ουκρανοί είχαν την γνώση αυτών των τακτικών από την αρχή του πολέμου, ωστόσο δεν κατάφεραν να τις εφαρμόσουν ποτέ μέχρι το Κουρσκ, προφανώς επειδή η εκπαίδευσή τους δεν ήταν τέτοιου επιπέδου, ώστε να τις υποστηρίξουν στο πεδίο. Στο Kουρσκ όμως έλαβαν μέρος μια πληθώρα από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς -κυρίως ειδικών δυνάμεων- από αρκετούς δυτικούς στρατούς με τη μορφή μισθοφόρων, ελπίζοντας να δοκιμάσουν τις τακτικές τους εναντίον των Ρώσων προτού λήξει ο πόλεμος. Οι αρχικές επιτυχίες τους ανακόπηκαν από την έλευση των επίλεκτων φανατικών Τσετσενικών στρατευμάτων στην περιοχή, και οι κεραυνοβόλες επελάσεις τους βάλτωσαν σε μια ανθρωποβόρα στατική γραμμή χαρακωμάτων όπως αυτές των αμυντικών γραμμών του Κούρσκ το 1943 και της Βαστώνης το 1944. Οι υψηλές απώλειες και η στασιμότητα του μετώπου προκάλεσαν την πρόθεση αποχώρησης σε πολλούς δυτικούς «μισθοφόρους» που απογοητεύτηκαν από το ζωντανό τους πείραμα. Όμως οι Ουκρανοί που είχαν πληρώσει βαρύ τίμημα σε αντίστοιχα μέτωπα τα τελευταία δύο χρόνια και είχαν μόλις θυσιάσει αρκετό έδαφος στο Ντονμπάς αποσύροντας τις επίλεκτες μονάδες τους προς την επίθεση του Κουρσκ, δεν ήταν διατεθειμένοι να τους αφήσουν να φύγουν και τους απείλησαν ότι θα τους εκτελέσουν σαν λιποτάκτες.

Σήμερα λοιπόν, εντός του περικυκλωμένου θύλακα του Κούρσκ, μετά την αντεπίθεση των Ρώσων την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχουν ανάμεσα στις χιλιάδες των περικυκλωμένων, και δυτικοί πολεμιστές μαζί με τις επίλεκτες μονάδες των Ουκρανών-οι περισσότερες με τον περιβόητο δυτικό εξοπλισμό που τόσο διαφημίστηκε πριν από ένα χρόνο ως ανίκητος και πανίσχυρος. Το μένος των Ρώσων μάλλον ζητάει το αίμα αυτών των δύσμοιρων, όμως ο Τραμπ κατάφερε να πείσει τον Πούτιν να δεχθεί την παράδοσή τους. Δυστυχώς όμως η Ουκρανική Στρατιωτική Διοίκηση έχει την απάνθρωπη προδιάθεση να αφήνει τους στρατιώτες της να περικυκλώνονται εντός θυλάκων, ώστε να εκμεταλλεύεται την αυξημένη αντίστασή τους μέχρι θανάτου λόγω έλλειψης εναλλακτικών, ώστε να προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στους Ρώσους και να κερδίζει χρόνο θυσιάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, όπως είδαμε στις ανούσιες περικυκλώσεις της Μαριούπολης, του Νιου Γιορκ, του Κουράχοβου και της Νοβοσιλίβκα Πέρσα. Το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών, σαν αποτέλεσμα, έχει πέσει πολύ χαμηλά και η εμπιστοσύνη τους στην Ανώτατη Διοίκηση ακόμα χαμηλότερα, αφού εκφράζονται δημόσια με τα πλέον υβριστικά λόγια για αυτούς. Ωστόσο οι φήμες για τραγικές συνθήκες στους ρωσικούς χώρους κρατήσεως αιχμαλώτων, δεν καθιστά την παράδοση ιδιαίτερα προτιμητέα. Δεδομένου ότι οι Ρώσοι πλέον δεν κλείνουν τους θύλακές τους, οι περισσότεροι Ουκρανοί οπισθοχωρούν ακόμα και με απώλειες έως και 50% από το ρωσικό πυροβολικό που μετατρέπει τη δίοδο υποχώρησης τους σε «διάδρομο θανάτου».

Αν λοιπόν η Ουκρανική Στρατιωτική Διοίκηση ξεπεράσει τον συνήθη εαυτό της και δώσει εντολή να παραδοθούν οι εγκλωβισμένοι, θα δείξει την ειλικρινή πρόθεση της Κυβερνήσεως Ζελένσκυ να συνθηκολογήσει. Αν όμως δεν επιτρέψει την παράδοση και εμείνει στην ηρωϊκή αντίσταση μέχρι τελευταίου, θα επιδείξει πόσο ανένδοτη είναι, προκαλώντας μια έντονη ηθική απαξία για τους Ρώσους που θα διευκολύνει την επερχόμενη Ουκρανική άρνηση στους όρους της ειρηνευτικής διαδικασίας και τον τορπιλισμό των συνομιλιών. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα σφυγμομετρηθεί και πόσο διαθέσιμοι είναι ακόμα και οι πιο επίλεκτοι από τους Ουκρανούς και δυτικούς μαχητές να θυσιαστούν για την Ουκρανία. Αν το ηθικό τους είναι όπως ευαγγελίζεται ο Ζελένσκυ, θα πολεμήσουν όπως οι φανατικοί των Ταγμάτων Αζόφ στη Μαριούπολη και το Νιου Γιόρκ: μέχρι θανάτου. Αν όμως η εμπιστοσύνη τους έχει διαβρωθεί και δεν πιστεύουν πλέον στο σκοπό του πολέμου, θα παραδοθούν παραβαίνοντας τις διαταγές, διεμβολίζοντας την προσπάθεια της Ουκρανίας και των εταίρων της να παρουσιάσουν του Ρώσους σαν «ανάξια εμπιστοσύνης τέρατα».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι Ουκρανοί φαίνεται να πήραν το μάθημά τους και θα το ξανασκεφτούν να ξαναυποτιμήσουν την αποφασιστικότητα του Τραμπ. Διότι αν αυτός αντιληφθεί ότι προσπαθούν να τορπιλίσουν την ειρηνευτική διαδικασία δε θα διστάσει να αποσύρει επ’ αόριστον την υποστήριξή του, ανοίγοντας το δρόμο για επιπλέον στρατιωτικές καταστροφές σαν αυτή του Κουρσκ.

Ο Αίσωπος θα μπορούσε να διδάξει τον Ζελένσκυ επί του προκειμένου όσον αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία:

Κάποτε το λιοντάρι, η αλεπού και ο γάιδαρος συνεννοήθηκαν για να κυνηγήσουν. Η αλεπού κατέστρωσε το σχέδιο, κατά το οποίο θα τρόμαζε ένα ελάφι να πάει προς μια στενωπό όπου από τη μια πλευρά κρυβόταν ο γάιδαρος που θα έκανε θόρυβο μέσα από κάτι θάμνους ώστε το θήραμα να πάει προς την άλλη πλευρά όπου παραμόνευε το λιοντάρι για το θανάσιμο χτύπημα. Το σχέδιο πέτυχε και το λιοντάρι προσκάλεσε το γάιδαρο να μοιράσει δίκαια το ελάφι στους τρεις τους. Ο γάιδαρος μοίρασε το κρέας, τα κόκκαλα και τα εντόσθια σε τρία ίσα κομμάτια, κάτι που έκανε το λιοντάρι έξαλλο από θυμό ώστε να σκοτώσει τον γάιδαρο για την προσβλητική μοιρασιά του. Κατόπιν προσκάλεσε την αλεπού να μοιράσει μεταξύ τους το ελάφι. Η αλεπού κράτησε μόνο κάτι κοκαλάκια και μερικά κατώτερης ποιότητας κομμάτια, αφήνοντας όλα τα καλά κομμάτια για το λιοντάρι. Το λιοντάρι την επαίνεσε για τη σοφή επιλογή της και θέλησε να μάθει ποιος ήταν αυτός ο σοφός δάσκαλός της που την έμαθε να μοιράζει τόσο «δίκαια». Καθώς η αλεπού απομακρυνόταν με ένα κομματάκι κρέας στο στόμα της, του απάντησε: «Ο γάιδαρος».

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Η Ευρώπη έβαλε στο παιχνίδι την Τουρκία! Η Ελλάδα πού είναι;

Παρέμβαση του Μιχάλη Ψύλου στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μιχάλης Ψύλος: Πρωτοφανές στην ιστορία της Γερμανίας! Το μεγαλύτερο πακέτο επενδύσεων που έχει γίνει ποτέ στη μεταπολεμική Γερμανία. Είναι διπλάσιο από τα κονδύλια Μάρσαλ που είχε πάρει για να ανοικοδομηθεί.

Σε κατάσταση αφασίας η Ευρώπη! Γιατί η Ευρώπη δεν παρεμβαίνει με προτάσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία; Έχετε ακούσει κανένα σχέδιο; Η Ευρώπη έβαλε στην ευρωπαϊκή άμυνα την επιτήδεια ουδέτερη Τουρκία, η οποία διευκολύνει την Τουρκία. Η Ελλάδα έπρεπε να είχε παίξει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο για την ειρήνη στην Ουκρανία, αντί να αδειάζει αμυντικά τα νησιά.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις15 λεπτά πριν

Ή όλα ή τίποτα! Με «τρίπλα» ο Πούτιν αποφεύγει την παγίδα του Τραμπ

Πώς ο Ρώσος πρόεδρος διέφυγε της παγίδας που του έστησε ο Τραμπ και τι ζητά ως εγγυήσεις για εκεχειρία.

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η σφυγμομέτρηση του Κουρσκ, ο Ζελένσκι και ο Αίσωπος

Πήραν οι Ουκρανοί το μάθημά τους για την αποφασιστικότητα του Τραμπ ή ανοίγουν το δρόμο για επιπλέον στρατιωτικές καταστροφές; Πως...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Η Ευρώπη έβαλε στο παιχνίδι την Τουρκία! Η Ελλάδα πού είναι;

Παρέμβαση του Μιχάλη Ψύλου στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Άμυνα3 ώρες πριν

Αυτό είναι το κλειδί για τη χρήση της αποτροπής!

Γιατί η ελληνική αποτροπή κατάντησε πουκάμισο αδειανό

Οικονομία4 ώρες πριν

Πετάει ο χρυσός με Τραμπ! Ιστορικό υψηλό για το πολύτιμο μέταλλο

Οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση της τιμής στην αβεβαιότητα που προκαλεί η δασμολογική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ,...

Δημοφιλή