Διεθνή
Εύθραυστη η κατάσταση και αμερικανικό τελεσίγραφο στον Νότιο Λίβανο! Ρευστή η πορεία της εκεχειρίας στη Γάζα
Παρότι ολοκληρώθηκε χθες η απόσυρση μεγάλης μερίδας ισραηλινών στρατευμάτων από τον Νότιο Λίβανο, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην μεθόριο. Οι πρωτοτυπίες της διευθέτησης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και η παραμονή πέντε ισραηλινών προκεχωρημένων φυλακίων εντός της λιβανικής επικράτειας.

– Παρότι ολοκληρώθηκε χθες η απόσυρση μεγάλης μερίδας ισραηλινών στρατευμάτων από τον Νότιο Λίβανο, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην μεθόριο. Οι πρωτοτυπίες της διευθέτησης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και η παραμονή πέντε ισραηλινών προκεχωρημένων φυλακίων εντός της λιβανικής επικράτειας.
– Πληροφορίες για ύπαρξη αμερικανικού τελεσιγράφου προς την λιβανική κυβέρνηση και με ποιον τρόπο τα λιβανικά ΜΜΕ καλύπτουν την συνοριακή διευθέτηση που εφαρμόζεται από χθες
– Ρευστή η πορεία της εκεχειρίας στη Γάζα. Ενδείξεις ότι η Αίγυπτος δεν βρίσκει στήριξη προκειμένου να προωθήσει την δική της αντιπρόταση έναντι του ‘σχεδίου εκκένωσης’ του Προέδρου Τραμπ.
———————–
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Εύθραυστη παραμένει η κατάσταση στον Νότιο Λίβανο, παρότι χθες ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων από τα λιβανικά εδάφη, διατηρώντας ωστόσο πέντε προκεχωρημένα φυλάκια σε συγκεκριμένες θέσεις «στρατηγικής σημασίας» κατά μήκος της οριογραμμής Λιβάνου-Ισραήλ. Όπως μάλιστα επεσήμανε ο αναλυτής του σταθμού μας για ζητήματα Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, μιλώντας στη σημερινή ειδησεογραφική εκπομπή ALPHA Ενημέρωση με την Κάτια Σάββα, ήδη σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι ισραηλινή επίθεση με drone κατά ΙΧ αυτοκινήτου που κινείτο στο σιιτικό χωριό Ίτα Αλ-Σιάαμπ με απολογισμό έναν νεκρό που φέρεται να είναι στέλεχος της οργάνωσης Χεζμπολάχ, αποτελώντας σαφή ένδειξη ότι το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή κάθε άλλο παρά ήρεμο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Παραμένουν πέντε ισραηλινά φυλάκια εντός λιβανικού εδάφους
Μετά την αμερικανική απόρριψη του αιτήματος του Ισραήλ να παραταθεί για ένα ακόμα δεκαήμερο η παραμονή των στρατευμάτων του στα λιβανικά εδάφη, από χθες εφαρμόζεται μία διευθέτηση, που εκλαμβάνεται από την ισραηλινή πλευρά ως ‘συμβιβασμός’. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτος, η παρουσία πέντε προκεχωρημένων φυλακίων σε λιβανικό έδαφος αποτελεί μία πρωτοτυπία στον τρόπο με τον οποίον οι Ισραηλινοί διαχειρίστηκαν κατά το παρελθόν το λιβανικό ζήτημα. Τα φυλάκια βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, με σκοπό να αποφευχθεί η πιθανότητα ευθείας σύγκρουσης με τον τοπικό πληθυσμό. Ο σκοπός των φυλακίων ορίσθηκε να είναι η παρακολούθηση κατά πόσον ο τακτικός λιβανικός στρατός θα ελέγξει ξανά την μεθόριο, αλλά και εάν η Χεζμπολάχ θα προβεί σε ενέργειες που θα ανασυντάξουν την παρουσία της στην περιοχή. Τέλος, όπως ξεκάθαρα ανακοινώθηκε από ισραηλινής πλευράς, ο χρόνος παραμονής των συγκεκριμένων φυλακίων θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον από την ισραηλινή πολιτική ηγεσία. Έτσι, με αυτήν την διευθέτηση της σύστασης φυλακίων εντός λιβανικού εδάφους, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι οι Ισραηλινοί δεν θα ήθελαν να επαναληφθεί η δύσκολη εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί κατά την περίοδο 1985-2000, όταν η «Ζώνη Ασφαλείας» που είχε συσταθεί στον Νότιο Λίβανο τότε, είχε δημιουργήσει πολλές και διαρκείς απώλειες για τα ισραηλινά στρατεύματα, προκαλώντας κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ισραηλινής κοινωνίας.
Δύσκολη συγκυρία για την λιβανική κυβέρνηση
Από την άλλη, όπως τόνισε ο κ. Χαρίτος αποτιμώντας την νέα κατάσταση που ισχύει από χθες στον Νότιο Λίβανο, περιέργως τα λιβανικά ΜΜΕ εμφανίζουν την παραμονή των ισραηλινών φυλακίων ως «παραβίαση των συμπεφωνημένων», παραλείποντας όμως να αναφέρουν ότι αυτή η διευθέτηση είναι προφανές ότι προβλέπεται από μυστικές διατάξεις της συμφωνίας εκεχειρίας, θεματοφύλακες της οποίας δεν είναι άλλες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία – οι πολιτικές ηγεσίες των οποίων εμπνεύστηκαν αυτήν την συμφωνία, όρισαν την διάρκεια ισχύος της και ενθάρρυναν τα δύο μέρη (Ισραήλ και Λίβανο) να την υπογράψουν. Μία πρόσθετη ένδειξη της, πιθανότατα, άβολης θέσης στην οποίαν βρίσκεται η νέα λιβανική κυβέρνηση του Ζοζέφ Αούν αποτελεί η πληροφορία που δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα της Βηρυτού «Αλ-Λιουάα», σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ έχουν θέσει τελεσίγραφο ενός μήνα προς την κυβέρνηση του Λιβάνου να πράξει το παν ώστε ο τακτικό στρατός να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της επικράτειας της χώρας, να αφοπλίσει όλες ανεξαιρέτως τις πολιτοφυλακές – κάνοντας την δύσκολη αρχή με τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ – και να κατασχέσει τον οπλισμό που υπάρχει ακόμα στα παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων, που είναι διάσπαρτα σε όλο τον Λίβανο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το περιεχόμενό του δεν έχει διαψευσθεί ή σχολιαστεί από κυβερνητικής πλευράς, εάν η κυβέρνηση Αούν δεν εφαρμόσει τα μέτρα που προωθεί η διακυβέρνηση Τραμπ (και που δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν τελικά δεν είχαν θεσπισθεί ήδη από την προηγούμενη διακυβέρνηση Μπάιντεν), τότε οι ΗΠΑ θα απευθυνθούν στον ΟΗΕ προκειμένου να ζητήσουν να τεθεί ο Λίβανο σε επιτροπεία και να αποσταλεί διεθνής δύναμη που εκείνη πλέον θα θέσει σε εφαρμογή τις, ομολογουμένως, δύσκολες αρμοδιότητες που αυτή τη στιγμή βαραίνουν την κυβέρνηση Αούν.
Ρευστή η πορεία της εκεχειρίας στη Γάζα. Αμήχανη και η Αίγυπτος
Όσον αφορά το μέλλον της εκεχειρίας στη Γάζα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτος, και ως προς αυτό το ζήτημα η κατάσταση παραμένει ρευστή. Οι Ισραηλινοί είναι εξαιρετικά διστακτικοί να εφαρμόσουν το δεύτερο στάδιο της εκεχειρίας, όσο βλέπουν ότι η οργάνωση Χαμάς ανασυντάσσεται στην Λωρίδα της Γάζας και συνεχίζει να ασκεί την de facto διακυβέρνηση, έστω με σημαντικές δυσκολίες. Μάλιστα, ενώ το ‘σχέδιο εκκένωσης’ του Προέδρου Τραμπ συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι, η Αίγυπτος φαίνεται πως δυσκολεύεται να βρει στρατηγικούς εταίρους, που θα την βοηθούσαν να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας χωρίς να πρέπει να εκκενωθεί από τους κατοίκους της. Χαρακτηριστική ένδειξη των δυσκολιών που προφανώς αντιμετωπίζει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι είναι ότι η έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Κάιρο στις 27 Φεβρουαρίου, ύστερα από ειδικό αίτημα που υπέβαλε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, χθες βράδυ έγινε γνωστό ότι η έκτακτη συνδιάσκεψη μετατέθηκε για τις 4 Μαρτίου – γεγονός που μαρτυρά τη απροθυμία των αραβικών χωρών να συνταχθούν εμπράκτως με τις αιγυπτιακές απόψεις – μία στάση που προφανώς δεν θα ικανοποιούσε τον Λευκό Οίκο.

Διεθνή
Factor of Power: Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης
Το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία για να επιτεθεί στην Αρμενία

Για να επιτεθεί στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα των εξωτερικών δυνάμεων κατά του Ιράν, προκειμένου να καταστρέψει αυτή τη χώρα. Αυτό στην εκπομπή «Factor of Power» δήλωσε ο αναλυτής σε πολιτικά θέματα Αργκίστι Κιβιριάν.
Ο ίδιος διευκρί νισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να προσπαθήσει να αποκόψει το Ιράν από τον έξω κόσμο κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία.
Ο ειδικός εξήγησε ότι η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης, καθώς σήμερα λειτουργεί μόνο ο παράγοντας της ισχύος και όχι των εγγράφων.
Κατά την εκτίμησή του, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Ουίτκοφ –
«Στο Αζερμπαϊτζάν, οι πλευρές συζήτησαν διάφορα θέματα. Πρώτον, την τύχη της περιοχής στο σύνολό της. Τελικά, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν δεν αποφασίζεται μόνο το ζήτημα της Ουκρανίας. Πρόκειται για τη Γιάλτα-2 και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα υπάρξει ανακατανομή των ρόλων σε διάφορες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Επιπλέον, συζητήθηκε και το θέμα του Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη, οπότε πρέπει να προσελκύσουν τις χώρες που περιβάλλουν το Ιράν στο στρατόπεδό τους», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Διεθνή
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήρε θέση για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν
Ο Γουίτκοφ υπονόησε ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «εξαιρετική» και «μεταμορφωτική», αλλά όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu“, σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Ο Γουίτκοφ, ήταν προσκεκλημένος στο διαδικτυακό πρόγραμμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον την Παρασκευή (21/3) και μοιράστηκε τις απόψεις του για τις παγκόσμιες υποθέσεις, υποδηλώνοντας ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.
“Νομίζω ότι ο πρόεδρος είχε μια υπέροχη συνομιλία με τον Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες. Πραγματικά εποικοδομητική, θα την περιέγραφα”, είπε ο Βίτκοφ.
“Πιστεύω ότι δεν έχει αναφερθεί ελάχιστα, για να σας πω την αλήθεια… εξαιτίας αυτού που συνέβη με το Ισραήλ και λόγω του τι συμβαίνει με τη Ρωσία, την Ουκρανία.”
Ο Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Κυριακή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία με μια σταθερή προσέγγιση με γνώμονα τα αποτελέσματα στη νέα εποχή των σχέσεών τους.
Η συνομιλία, όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, κάλυψε διμερείς δεσμούς καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τραμπ για την επανεκλογή του.
Επαίνεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπαράκ για τον ρόλο του στην ενίσχυση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας και εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
«Πιστεύω ότι ο Τομ Μπάρακ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής εκεί, έχει κάνει και θα κάνει εξαιρετική δουλειά», δήλωσε. “Πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει μια σχέση με τον Ερντογάν και αυτό θα είναι σημαντικό. Και νομίζω ότι έρχονται κάποια καλά.”
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν απλώς πολλά καλά θετικά νέα» από την Τουρκία «ως αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας».
Ο Γουίτκοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι, ούτε ο Τραμπ σχολίασε δημόσια τη συνομιλία. Ωστόσο, πρότεινε ότι σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.
«Πιστεύω ότι θα το δείτε στο ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες», είπε.
Διεθνή
Le Figaro : Αριστερά και Μουσουλμανική Αδελφότητα χέρι-χέρι στην αναζωπύρωση του αντισημιτισμού! Τα τοτέμ της ασυλίας πρέπει να τελειώσουν
Οι δήθεν αντιφασίστες απαιτούν την εξόντωση του κράτους του Ισραήλ διεκδικώντας μια Παλαιστίνη «από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη θάλασσα». Εν ολίγοις επιδιώκουν την εθνοκάθαρση.

Η πρόσκληση του Jordan Bardella και της Marion Maréchal για να συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο στην Ιερουσαλήμ στις 27 Μαρτίου σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κόσμου όπου ο αντισημιτισμός έχει πλέον περάσει στην Αριστερά.
Απεχθές λεκτικό παραλήρημα κατά του Ισραήλ
Το κόμμα του Ισλαμισμού
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ