Αναλύσεις
Ο Τσίπρας ή αγνοεί στοιχειώδη πράγματα απο την ιστορία ή εξετέλεσε διαταγές της Ουάσιγκτον
Υπενθυμίζω πως ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με την ηγεσία της γειτονικής χώρας και αποδέχτηκε ότι υπάρχει Μακεδονικό έθνος που δεν είναι ελληνικό και μακεδονική γλώσσα η οποία δεν είναι μια απο τις αρχαιοελληνικές διαλέκτους.

Υπενθυμίζω πως ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με την ηγεσία της γειτονικής χώρας και αποδέχτηκε ότι υπάρχει Μακεδονικό έθνος που δεν είναι ελληνικό και μακεδονική γλώσσα η οποία δεν είναι μια απο τις αρχαιοελληνικές διαλέκτους.
Οι Αθηναίοι ποτέ δεν αποδέχθηκαν την ελληνικότητα των μακεδόνων αλλά αυτό ήταν ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας που ένοιωθαν και συνεχίζουν να νοιώθουν. Αναφέρομαι στους αθηναίους με την ιδεολογία της Αθήνας του Δημοσθένη, που θεωρούσε οτι η ελληνική ιστορία σταμάτησε στη Μάχη της Χαιρώνειας. Ούτε και οι κοραϊστές θεωρούν τους Μακεδόνες Έλληνες. (Αυτοί δεν θεωρούν ελληνικό και το Βυζάντιο, ούτε στον πολιτισμό του).

Αναλύσεις
Προκόπης Παυλόπουλος: “Θρασύδειλη χώρα η Τουρκία με Ερντογάν! Δεν θα τολμήσει να κάνει θερμό επεισόδιο”
Συνέντευξη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία, τις ήπιες αντιδράσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Άμυνας και για τα νομικά ζητήματα του νόμου περί ευθύνης υπουργών σε ό,τι αφορά την τραγωδία των Τεμπών μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Προκόπης Παυλόπουλος στους κ.κ. Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.
Ι. Προκαταρκτικώς, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιτυχίες της Εθνικής Ελλάδας, του Εμμανουήλ Καραλή και στην συγκλονιστική προσπάθεια του Μίλτου Τεντόγλου, τονίζοντας ότι «διδάσκουν την νέα γενιά με το παράδειγμά τους». Και πρέπει να συνεχίσουν έτσι χωρίς να τους βαρύνουν οι δικές μας «αμαρτίες», αφού «οι παλιότεροι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να υποθηκεύουμε με τα λάθη μας το μέλλον της νέας γενιάς. Επιπλέον, διδάσκουν τι θα πει αριστεία στην πράξη ενώ πολλοί σήμερα την φαλκιδεύουν, βαφτίζοντας ως αρίστους τους μέτριους ιδίως μέσα από κομματικούς “σωλήνες”. Έτσι όμως δεν επικρατούν οι άριστοι αλλά εντείνεται η επικυριαρχία των μετρίων».
ΙΙ. Για τις εξελίξεις στην Τουρκία
Για τις εξελίξεις στην Τουρκία ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:
«Πρέπει να μας προβληματίσει πολύ αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία. Και είναι η πολλοστή φορά που συμβαίνει. Αν παρατηρήσουμε την Τουρκία από το 1923, όταν δημιουργήθηκε από τον Κεμάλ ως ανεξάρτητο κράτος, θα διαπιστώσουμε ότι σε αυτόν τον αιώνα- πέρασε ένας αιώνας και κάτι παραπάνω- είναι ένα κράτος που ουδέποτε κυβερνήθηκε υπό πραγματικά δημοκρατικό καθεστώς. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο είχε συγκεκαλυμμένες δικτατορίες ή και απροκάλυπτες δικτατορίες. Ιδίως μετά το 2017, όταν πλέον αναθεώρησε δημοψηφισματικώς το Σύνταγμα ο Ερντογάν και επέβαλε το προεδρικό σύστημα, έως σήμερα στην ουσία εκεί ισχύει μία συγκεκαλυμμένη και τώρα πια απροκάλυπτη δικτατορία. Το βλέπουμε αυτό και σήμερα με τον Εκρέμ Ιμάμογλου». Και πρόσθεσε: «Αλλά το μεγάλο ζήτημα συνίσταται στο εξής: Είναι δυνατόν η Δύση, η Ε.Ε., εμείς οι Έλληνες ως Δύση και ως Ε.Ε., να υποχωρούμε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, δήθεν στο όνομα των καλών σχέσεων, και να δεχόμαστε ότι θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός επίσκεψη εκεί χωρίς να επισημάνει τα υφιστάμενα μείζονα θέματα δημοκρατίας; Πρέπει λοιπόν ως Έλληνες που έχουμε τόσο δοκιμαστεί από την έλλειψη δημοκρατίας στο παρελθόν, να την υπερασπιστούμε, πρέπει δε να το κάνει και η Ε.Ε. Και πρέπει να το κάνουμε εμείς γιατί αν περιμένουμε από τις ΗΠΑ, με το δόγμα Τραμπ America First (σ.σ. πρώτα η Αμερική) και αυτόν τον οικονομισμό που δεν έχει όρια, τότε δεν πρόκειται να φτάσουμε πουθενά. Είναι αποστολή κατ’ εξοχήν της Ε.Ε. να υπερασπισθεί την δημοκρατία και να βάλει την Τουρκία στην θέση της». Και ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε: «Η Τουρκία στην εποχή του Ερντογάν είναι μία θρασύδειλη χώρα. Κάνει τέτοιου είδους κινήσεις “εκεί που την παίρνει” για να το πω έτσι, εκεί που η ίδια θεωρεί ότι είναι δυνατόν να το πράξει γιατί δεν θα έχει αντιδράσεις». Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να αναβληθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Απρίλιο στην Άγκυρα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε πως «θεωρώ ότι αν πραγματοποιηθεί- γιατί αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός- η επίσκεψη είναι αδύνατον ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος να μείνει σιωπηλός απέναντι στον Ερντογάν μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν εκεί. Θεωρώ επίσης ότι δια της διπλωματικής οδού θα πρέπει να λεχθεί –το τονίζω, δεν υποκαθιστώ τον κ. Μητσοτάκη ούτε φιλοδοξώ να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ποια θα ήταν κατά την γνώμη μου η σωστή πορεία- στον Ερντογάν: «Να έρθω; Βεβαίως να έρθω αλλά δεν μπορώ να μην τα θέσω αυτά τα θέματα». Και να κάνει έτσι την Τουρκία να είναι εκείνη που θα το ακυρώσει. Διότι είναι αδύνατον ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Χώρας μέλους της Ε.Ε., με αυτού του είδους την κατάσταση προσβολής βασικών θεσμών και αρχών της δημοκρατίας, να πάει εκεί και να πει “δεν συμβαίνει τίποτα”», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
III. Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις στρατηγικές μας σχέσεις με ΗΠΑ.
Αναφορικά με το εάν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις Eλληνοαμερικανικές σχέσεις υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «είναι πολύτιμος σύμμαχος η Ελλάδα, και ο Τραμπ γνωρίζει -και το γνωρίζει καλά- ότι η Ελλάδα, ιδίως στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι η μόνη δημοκρατική και ισχυρή σταθερά. Αλλά πρέπει και εμείς να υπερασπισθούμε τον ρόλο μας, να δείξουμε ότι δεν υποχωρούμε σε καμία περίπτωση». Και πρόσθεσε: «Ας κάνει ό,τι θέλει (σ.σ. ο Τραμπ) με τα οικονομικά συμφέροντα που έχει στην Τουρκία. Ας συμπεριφέρεται όπως θέλει, αλλά σε ό,τι αφορά την στρατηγική σχέση και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, το τονίζω, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σημαντικά. Γι’ αυτό δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υποχωρούμε θεωρώντας ότι οι δήθεν προνομιακές σχέσεις του Τραμπ με τον Ερντογάν, ΗΠΑ και Τουρκίας, αυτή την στιγμή, τάχα θα έχουν αρνητική επίπτωση πάνω στην Ελλάδα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα».
IV. Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα
Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα ο κ. Παυλόπουλος απάντησε:
«Είναι αδιανόητο και μόνο να σκεφτόμαστε ότι η Ε.Ε. δημιουργεί τώρα πια την Ευρωπαϊκή Άμυνα και σε αυτό καλεί την Τουρκία να μετάσχει. Είναι κατάπτωση της Ευρώπης αν συμβεί κάτι τέτοιο. Για να μας δώσει τι η Τουρκία; Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Αυτά τα οποία διαθέτει η Τουρκία ως οπλικά συστήματα, όποια παράγει, να ξέρετε ότι μπροστά σε αυτά που μπορεί να παράξει η Ε.Ε. είναι αστεία. Είναι προσβολή για την Ε.Ε. να μιλάμε περί συμμετοχής της Τουρκίας σε τέτοιου είδους σχεδιασμούς ως προς το μέλλον της και να σκεφτόμαστε επίσης ότι είναι δυνατόν η Τουρκία – αυτή η αντιδημοκρατική Τουρκία αυτή η διεθνώς αναξιόπιστη Τουρκία – να έχει λόγο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα», υπογράμμισε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
V. Μπορούμε να επικαλεσθούμε την συνδρομή της Ε.Γ. για τα Εθνικά μας θέματα
«Αν μπορούμε να επικαλεσθούμε – βγάζω έξω τις ΗΠΑ, βγάζω έξω το ΝΑΤΟ- την Ε.Ε. επ’ αυτού απαντώ ναι, μπορούμε να την επικαλεσθούμε. Και είναι υποχρεωμένη να συνδράμει την Ελλάδα. Γιατί εδώ μιλάμε για έδαφος, θάλασσα, αέρα που είναι και έδαφος, θάλασσα και αέρας και της Ε.Ε. Όταν μιλάμε παραδείγματος χάριν για Υφαλοκρηπίδα, όταν μιλάμε για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ας μην ξεχνάμε ότι αυτά είναι και Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και της Ε.Ε. Ας το καταλάβουν και οι εταίροι μας ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει σε αυτό το σημείο να μην υποχωρήσει, υποχρεούται η Ε.Ε. να βοηθήσει. Επιπροσθέτως θα το πω ευθέως: Δεν μπορεί να έχει ο κόσμος φόβο για μια Τουρκία, η οποία σε ό,τι αφορά τα θέματα αυτά δεν θα τολμήσει να έχει τέτοια αντίδραση απέναντι στην Ελλάδα. Το τονίζω, δεν θα τολμήσει η Τουρκία να κάνει θερμό επεισόδιο. Η υπεροχή μας, ιδίως στη θάλασσα και στον αέρα, είναι τέτοια σήμερα -και θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον- ώστε δεν τολμάει η Τουρκία» είπε ο κ. Παυλόπουλος.
VI. Οι οικονομικές επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Άμυνας
Ως προς το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων για τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ ενόψει της Ευρωπαϊκής Άμυνας ο κ. Παυλόπουλος προτείνει τα εξής: «Το οικονομικό βάρος θα είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να το αναλάβουμε, και δη συλλογικώς, λόγω της τεράστιας σημασίας της Ευρωπαϊκής Άμυνας για το μέλλον της Ε.Ε. Όμως τούτο πρέπει να γίνει χωρίς να υπάρχει διακινδύνευση ως προς την οικονομική υπόσταση και την κοινωνική συνοχή των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι η λεγόμενη “ρήτρα διαφυγής”, ήτοι ο μη υπολογισμός του αντίστοιχου δανεισμού των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μόνο στο έλλειμμά τους δεν αρκεί. Και τούτο διότι η νομοτελειακή αύξηση του χρέους είναι εκείνη η οποία επιφέρει την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνσή του (π.χ. τοκοχρεωλύσια κ.ά.). Επομένως πρέπει, κατά το πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης, να θεσμοθετηθεί ειδικό ευρωομόλογο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα. Με άλλες λέξεις πρέπει η Ε.Ε. να διασφαλίσει, με δική της εγγύηση, τον όλο δανεισμό για την ολοκληρωμένη οργάνωση και την διασφάλιση της μελλοντικής ισχύος της Ευρωπαϊκής Άμυνας».
VII. Η ορθή εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών
Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε στο ερώτημα ως προς την εφαρμογή του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης των υπουργών για την τραγωδία των Τεμπών. Και αφού υπενθύμισε ότι έχει ήδη λάβει δημοσίως θέση επ’ αυτού κατέληξε: «Υπάρχουν δύο μείζονα ζητήματα επ’ αυτού, το ζήτημα της παραγραφής και το ζήτημα των εργασιών της λεγόμενης “προανακριτικής”. Ως προς το πρώτο, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2019 -δηλαδή για όσα αδικήματα τυχόν τελέσθηκαν μετά το 2019- και με δεδομένο ότι καταργήθηκε εφεξής η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86, ισχύει η κοινή παραγραφή, δίχως να έχει σημασία η έως σήμερα μη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών εν προκειμένω, αφού εν πάση περιπτώσει το Σύνταγμα υπερισχύει του κοινού νόμου. Ως προς το δεύτερο, η παρ. 3 του άρθρου 86 του Συντάγματος κάνει λόγο όχι για “προανακριτική” -κακώς λέγεται από πολλούς- αλλά για ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής. Άρα η Επιτροπή που συγκροτήθηκε πρέπει, κατά το Σύνταγμα και την εκτελεστική του νομοθεσία, να κάνει προκαταρκτική εξέταση. Αυτή δε πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη και πλήρης, και όχι ατελής και προσχηματική. Διότι αν συμβεί το τελευταίο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το Δικαστικό Συμβούλιο που θα κληρωθεί στην συνέχεια να κρίνει ότι δεν τηρήθηκε προηγουμένως από την Βουλή νομίμως και επαρκώς η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, με όλες τις εντεύθεν έννομες συνέπειες.»
Αναλύσεις
Το Κυπριακό είναι… κατοχικά οδοφράγματα, αποναρκοθέτηση, φωτοβολταϊκά, κοιμητήρια;
Ο Ν. Χριστοδουλίδης εμπαίζει αδίστακτα τους πολίτες και προσβάλλει τη νοημοσύνη τους δηλώνοντας ότι η διζωνική θα είναι καρυκευμένη με το Κοινοτικό Κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Ξανά, προκαλούμε τον Πρόεδρο: Επιτέλους, πείτε μας πού, πόσο, πώς και σε τι η τουρκοδιζωνική ταυτίζεται με το Κοινοτικό Κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες της και τη Διεθνή Νομιμότητα;

Γράφει ο Σάββας Ιακωβίδης, Σημερινή
Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί πήγε στη Γενεύη; Πήγε, έλεγε, με την προσδοκία να επαναρχίσουν συνομιλίες για το Κυπριακό «από εκεί που μείναμε (πριν από οκτώ χρόνια) στο Crans Montana». Ο ΓΓ του ΟΗΕ τον προσγείωσε: Δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση, αφού χάσμα δυσθεώρητον χωρίζει τις θέσεις των Ελλήνων και των Τούρκων. Πού κατέληξε η πολυδιαφημισθείσα δήθεν πολυμερής και τάχα διευρυμένη σύναξη της Γενεύης με τη βροντώδη απουσία, ξανά, της Κυπριακής Δημοκρατίας; Σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ως εάν το Κυπριακό να είναι απλώς πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης ή και ψυχολογικό, όπως μας λένε συχνά. Ιδού τα μέτρα που αποφασίστηκαν και τα οποία ο Ν. Χριστοδουλίδης θεωρεί ως «σημαντικό, θετικό βήμα»:
Άνοιγμα τεσσάρων σημείων διέλευσης. Αποναρκοθέτηση. Δημιουργία δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία. Πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, περιλαμβανομένων και επιπτώσεων σε περιοχές εξόρυξης. Φωτοβολταϊκά στη «νεκρή ζώνη». Αποκατάσταση κοιμητηρίων. – Γι’ αυτά επιχαίρει ο Κύπριος Πρόεδρος και τα θεωρεί ως προάγγελο μελλοντικής επανέναρξης συνομιλιών. Πανηγυρίζει επειδή η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλαν κοινή επιστολή, με την οποία καθορίζεται η θέση της ΕΕ στο Κυπριακό, «κάτι που αγγίζει φυσικά και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τις επιθυμίες της Άγκυρας», επισημαίνει ο Ν. Χριστοδουλίδης. Πανηγυρίζει διότι θα διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ και θα συνέλθει ξανά πενταμερής τον προσεχή Ιούλιο.
Απορεί κάθε νοήμων πολίτης: Έπρεπε να γίνει η σύναξη της Γενεύης για να εξαγγελθούν τα ΜΟΕ; Χριστοδουλίδης και κατοχικός Τατάρ δεν μπορούσαν να συζητήσουν στη Λευκωσία και να αποφασίσουν για τα οδοφράγματα, τα φωτοβολταϊκά, τα κοιμητήρια και τις νάρκες; Κανείς δεν πίστευε ότι θα εξαγγελλόταν επανέναρξη των συνομιλιών. Πλην του Προέδρου, που καθημερινά μιλούσε για συνομιλίες αλλά… δεν άκουγε και δεν ήθελε να καταλάβει τι βροντοφώναζαν οι Τούρκοι. Ποιο είναι, λοιπόν, το πραγματικό πολιτικό κέρδος για την πλευρά μας; Περιορίζεται σε ΜΟΕ, που θα φανεί αν και πώς και πότε θα λειτουργήσουν και αν και πώς και πότε θα υλοποιηθούν. Και, φυσικά, η επιστολή των δύο Ευρωπαίων Προέδρων για να μας χρυσώσουν το χάπι της απουσίας υψηλής προσωπικότητας της Ένωσης στη Γενεύη. Εκείνοι που δικαιούνται, δυστυχώς, να πανηγυρίζουν είναι οι Τούρκοι, ιδιαίτερα τώρα που προσεγγίζουν ξανά την ΕΕ.
Πρώτα απ’ όλα, δεν γίνεται καμία αναφορά στην τουρκική κατοχή, στον εποικισμό, στην εθνοκάθαρση, στην παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου. Αντίθετα, αναδύεται ξανά η εικόνα δύο κοινοτήτων που δεν θα βρίσκουν μεταξύ τους και, υπό την υψηλή επιστασία του ΟΗΕ και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, συμφώνησαν σε κάποια ΜΟΕ για να κτιστεί εμπιστοσύνη, με την προοπτική κάποτε να συμφωνήσουν και πολιτικά. Έτσι, το Κυπριακό, από διεθνές πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής, περιορίστηκε ξανά σε μιαν απλή δικοινοτική διαφορά, η οποία επιχειρείται να επιλυθεί με την ευγενή συνέργεια και της κατοχικής Τουρκίας! Αυτή ήδη από καιρό έχει απενοχοποιηθεί από την πλευρά μας και ξεπλυθεί από τα εγκλήματα που διαπράττει στην Κύπρο, ειδικά με την κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, την οποία οι δύο Ευρωπαίοι Πρόεδροι… ξέχασαν να αναφέρουν.
Ο Κύπριος Πρόεδρος λέγει ότι με την επιστολή των δύο Προέδρων της ΕΕ επιβεβαιώνεται ότι το Κυπριακό είναι «ευρωπαϊκό πρόβλημα». Σοβαρά; Αν είναι, γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της Ένωσης, απουσίασε από τη Γενεύη και αντ’ αυτής ήταν παρούσα η ελληνική κυπριακή κοινότητα; Ο Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε πριν και κατά την παρουσία του στην ελβετική πόλη ότι μετέβη εκεί ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας. Ποιους περιπαίζει; Ως Ε/κ κοινοτάρχης πήγε! Πού αναφέρεται επίσημα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπήθηκε στη Γενεύη; Αυτή και αν είναι άλλη μια επιτυχία της Τουρκίας. Χριστοδουλίδης και Τατάρ συμφώνησαν στο άνοιγμα ακόμα τεσσάρων κατοχικών οδοφραγμάτων.
Απορούμε ξανά: Ούτε ο σημερινός Πρόεδρος ούτε η πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνονται ότι, κάθε φορά που ανοίγει ένα οδόφραγμα, τσιμεντώνεται ακόμα πιο πολύ το κατοχικό τερατούργημα; Μας το είπε ωμά ο Σερντάρ Ντενκτάς. Η λειτουργία τελωνειακών Αρχών και αστυνομικών σταθμών, ο έλεγχος διαβατηρίων και ταυτοτήτων υποβάλλει αυτό που οι απλοί πολίτες καταλαβαίνουν: Ύπαρξη συνόρων και δύο κράτη! Αυτά που απαιτούν εδώ και χρόνια οι Τούρκοι και προλειαίνουν την αποδοχή και κατάποσή τους με τα ΜΟΕ και τις επαναπροσεγγίσεις. Ο Κύπριος Πρόεδρος δηλώνει ότι έχει «πλάνο και σχεδιασμό για το πώς θα συνεχίσει αυτήν την πορεία». Το πλάνο του είναι γνωστό από την εποχή που ήταν ακόμα Κυβ. Εκπρόσωπος, μετέπειτα ΥπΕξ και σήμερα ο καλύτερος μαθητής και ο γνησιότερος εκφραστής της ολέθριας πολιτικής του μέντορά του, Αναστασιάδη: Η τουρκοδιζωνική ομοσπονδία, η οποία οδηγεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αύτανδρη παράδοσή της σε μια νέα τουρκοκρατία.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης εμπαίζει αδίστακτα τους πολίτες και προσβάλλει τη νοημοσύνη τους δηλώνοντας ότι η διζωνική θα είναι καρυκευμένη με το Κοινοτικό Κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Ξανά, προκαλούμε τον Πρόεδρο: Επιτέλους, πείτε μας πού, πόσο, πώς και σε τι η τουρκοδιζωνική ταυτίζεται με το Κοινοτικό Κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες της και τη Διεθνή Νομιμότητα; Ποια σχέση έχει η εκ περιτροπής προεδρία, η μία θετική τ/κ ψήφος, που ισοδυναμεί με βέτο σε κάθε απόφαση, η κατάλυση της αρχής, «ένας άνθρωπος, μια ψήφος», οι τρεις ιθαγένειες, οι τρεις Δημ. Υπηρεσίες, οι τρεις Αστυνομίες, τα τρία Συντάγματα, ο εποικισμός, η αναγνώριση δικαιώματος περιουσίας στον Τούρκο κλέφτη, η αποστρατιωτικοποίηση, η αντιευρωπαϊκή, αντιδημοκρατική, ρατσιστική διζωνική με όσα πρεσβεύει η ΕΕ;
Την ώρα που ο Πρόεδρος και η πολιτική ηγεσία ευελπιστούσαν σε επανέναρξη συνομιλιών, ο Τούρκος τούς υπενθύμισε ξανά την πολιτική στοχοθεσία του: Πολεμικά αεροπλάνα έκαναν ασκήσεις επίδειξης ισχύος νότια της Κύπρου, ενώ η ισλαμική μαντήλα επιβάλλεται στα σχολεία των κατεχομένων. Η ισλαμοποίηση επιτείνεται. Οι Τούρκοι είναι πανευτυχείς! Εισπράττουν ξανά χωρίς να δώσουν τίποτε. Η ηγεσία μας οδηγεί τον τόπο στην τουρκοποίηση με παντιέρα τη διζωνική. Ο κατοχικός Τατάρ επισήμανε ξανά ότι η απαίτησή του για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα δεν αλλάζει με τα ΜΟΕ. Απλώς διευκολύνεται.
Αναλύσεις
Έρχεται ανεμοστρόβιλος για Ερντογάν!
Ο Ιμάμογλου θα μείνει προφυλακισμένος με την κατηγορία της διαφθοράς, μέχρι να γίνει η δίκη- ίσως και μέχρι δύο χρόνια

Δύο εικόνες αποκαλυπτικές της σύγχρονης Τουρκίας: Από τη μια πλευρά, μια τεράστια αυτοκινητοπομπή περιπολικών να μεταφέρει τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και 51 από τους συγκατηγορούμενούς του, στις φυλακές του Σιλυβρή, ένα από τα μεγαλύτερα σωφρονιστικά συγκροτήματα στην Ευρώπη, στα περίχωρα της πόλης.
Από την άλλη, οι ατελείωτες ουρές εκατομμυρίων ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα τμήματα που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να εκλέξουν τον Ιμάμογλου, υποψήφιο αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2028. Δύο εικόνες που δείχνουν τον ανεμοστρόβιλο στον οποίο έχει βυθιστεί η Τουρκία μετά τη σύλληψη, προφυλάκιση και παύση από τα δημαρχιακά καθήκοντα του Εκρέμ Ιμάμογλου από το καθεστώς Ερντογάν.
«Δεν θα λυγίσω»
Ο Ιμάμογλου δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να αντιδρά ακόμη και μετά τη μεταφορά του στη φυλακή, προκαλώντας τον πρόεδρο Ερντογάν. «Δεν θα λυγίσω», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τις φυλακές του Σιλυβρή. Στην ίδια φυλακή κρατούνται και άλλοι αντίπαλοι του Ερντογάν, όπως ο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβάλα, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη πριν από τρία χρόνια για το ρόλο του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 και εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά την απελευθέρωσή του.
Οι δικηγόροι του δημάρχου θα ασκήσουν σήμερα έφεση κατά της σύλληψης, ενώ οι δικαστές δεν έκριναν απαραίτητο να επικυρώσουν «σε αυτή τη φάση» τις κατηγορίες που σχετίζονται με την υποβοήθηση της τρομοκρατίας.
Αν το είχαν κάνει, θα είχε ήδη τοποθετηθεί «διαχειριστής», διορισμένος από την κυβέρνηση, για να αναλάβει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο, όπου το κόμμα του Ιμάμογλου, το CHP, έχει την πλειοψηφία, θα επιλέξει έναν αντικαταστάτη για τον δήμαρχο. «Ντρεπόμαστε για το νομικό μας σύστημα, είναι ντροπή για τη χώρα μας», δήλωσε ο Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχος της Άγκυρας, που απέσυρε την υποψηφιότητά του για το προεδρικό αξίωμα, μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου.
«Ο Ιμάμογλου κέρδισε τη συμπάθεια και την αγάπη όχι μόνο του CHP αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ακόμη και εκείνων που υποστήριζαν τον σημερινό πρόεδρο Ερντογάν για χρόνια. Νομίζω ότι η σύλληψή του έγινε για να τον πετάξουν έξω από την προεδρική κούρσα» λέει η 53χρονη επιχειρηματίας Ρεϊχάν Μαράλ.
Ο Ιμάμογλου θα μείνει προφυλακισμένος με την κατηγορία της διαφθοράς, μέχρι να γίνει η δίκη- ίσως και μέχρι δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CHP, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, εκ των οποίων μόνο 1,6 εκατομμύρια ήταν μέλη του κόμματος. « Η σύλληψη δεν εμποδίζει τον Ιμάμογλου να είναι υποψήφιος πρόεδρος και ενδεχομένως να εκλεγεί, αλλά τα πράγματα θα άλλαζαν αν καταδικαζόταν σε δίκη», δηλώνουν στη Ναυτεμπορική, δημοσιογραφικές πηγές στην Κωνσταντινούπολη.
«Το ένταλμα σύλληψης δεν θα εμποδίσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της χώρας. Επειδή δεν έχει καταδικαστεί. Μπορεί να είναι υποψήφιος όπως μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής. Αλλά ακύρωσαν επίσης το πτυχίο του για να τον εμποδίσουν. Η μόνη τους επιθυμία είναι να μην μπορεί ο Ιμάμογλου να είναι υποψήφιος, απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν», τονίζουν οι ίδιες πηγές, που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους.
«Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισε να ανακηρύξει τον Ιμάμογλου ως υποψήφιο, τρία χρόνια πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές με σκοπό να τον προστατεύσει», προσθέτουν.
Η απολογία του Ιμάμογλου
Αντιπολιτευόμενες εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα αποσπάσματα από την απολογία του Εκρέμ Ιμάμογλου στο 10ο Ειρηνοδικείο της Κωνσταντινούπολης:
«Όλες οι κατηγορίες εναντίον μου είναι κατασκευασμένες και ψευδεις», τόνισε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης . «Η συνωμοσία συνεχιζόταν τακτικά. Εχουν κάνει 1200 έρευνες και επιθεωρήσεις από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα ως αποτέλεσμα αυτών των ερευνών. Κάνουν τον πολιτικό τους αγώνα δειλά, χρησιμοποιώντας τη δικαστική εξουσία ως μηχανισμό. Νομίζουν ότι με ψέματα και συκοφαντίες, μπορούν να βλάψουν τη φήμη του Εκρέμ Ιμάμογλου, με κατασκευασμένα εγκλήματα. Γνωρίζω πολύ καλά την ανταπόκριση που έχουν λάβει και θα λάβουν από το έθνος αυτοί οι σκάρτοι. Μια χούφτα ανθρώπων που καταπατούν τα δικαιώματα των ανθρώπων, βλέπουν κάθε μέσο επιτρεπτό για να κερδίσουν την εκλογή των ηγετών τους… Αυτή η νοοτροπία είναι η εκδήλωση της σκέψης ότι η έδρα, το παλάτι, η Κωνσταντινούπολη, η χώρα και ό,τι ανήκει στο έθνος, ανήκουν στον εαυτό του. Τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, σας υπενθυμίζω ότι αυτός ο κόσμος είναι θνητός και ότι ο εγκόσμιος πλούτος δεν ανήκει σε κανέναν», ανέφερε ο Ιμάμογλου, πριν οδηγηθει στη φυλακή. Κατηγόρησε μάλιστα τον Γενικό Εισαγγελέα ότι διορίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με μοναδικό στόχο του την άσκηση δίωξης του δημάρχου με κατασκευασμένα στοιχεία.
Ο ίδιος ο Ιμάμογλου μπορεί να μιλά πλέον μόνο από τη φυλακή. Τον βοηθά και η πίστη του. Μιλάει πάντα ανοιχτά γι’ αυτό – όπως έκανε νωρίτερα αυτό το μήνα στα Άδανα: «Σε αυτό το μονοπάτι που περπατώ, εμπιστεύομαι πρώτα στον Δημιουργό, τον Παντοδύναμο Θεό και μετά το έθνος μας». «Για πολλούς στην Τουρκία, είναι η βαθιά θρησκευτικότητά του που έχει ενισχύσει το προφίλ του.
Διαδηλώσεις σε 55 επαρχίες
Η δίωξη κατά του Ιμάμογλου και των συνεργατών του, πυροδοτεί για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σχεδόν σε όλη την Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet,διαδηλώσεις έγιναν χθες σε 55 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, οι εικόνες της αστυνομίας να επεμβαίνει βάναυσα εναντίον των διαδηλωτών και να συλλαμβάνει δεκάδες άτομα σε πολλές πόλεις, έκαναν το γύρο του διαδικτύου. Από την έναρξη των διαδηλώσεων, έχουν συλληφθεί περίπου 700 άτομα.
Στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, περικυκλωμένοι από ισχυρή αστυνομική δύναμη, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο, κρατώντας πανό και σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. Ακολούθησαν βίαια επεισόδια, με την να απαντά με δακρυγόνα, αντλίες νερού και σφαίρες από καουτσούκ.
Ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK), Εμπουμπεκίρ Σαχίν απαγόρευσε μάλιστα τις ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις ομιλιών που έγιναν στην πλατεία Σαράτσανε, όπου βρίσκεται η έδρα του Δήμου.
Μετά τις εξελίξεις μάλιστα, η Google έκανε μια αμφιλεγόμενη κίνηση και αφαίρεσε τον τίτλο του Ιμάμογλου ως Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και τελικά η Google υποχώρησε, επαναφέροντας τον τίτλο του Δημάρχου.
Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν και πέτυχαν πάντως, τον αποκλεισμό περίπου 700 λογαριασμών της αντιπολίτευσης στο X.
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Αναλύσεις2 ημέρες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!