Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ριάντ, ο πιθανός τόπος συνάντησης Τραμπ-Πούτιν! Το Κίεβο υπό πίεση για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις

Κρίσιμες εξελίξεις αναμένονται το προσεχές διάστημα στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης

Δημοσιεύτηκε στις

Σε νέα φάση φαίνεται πως εισέρχεται η διπλωματική σκακιέρα μεταξύ Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ουκρανία θα πρέπει «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο» να συμμετάσχει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Οι δηλώσεις έγιναν μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα υπάρχει τόσο ένα διμερές ρωσοαμερικανικό μέρος του διαλόγου όσο και ένα σκέλος που θα αφορά τη συμμετοχή της Ουκρανίας», ανέφερε ο Πεσκόφ σε ρωσικό κρατικό μέσο. Παρότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη συνάντηση, η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, εξετάζεται ως πιθανός τόπος διεξαγωγής της.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Κρίσιμες εξελίξεις αναμένονται το προσεχές διάστημα στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, με τις πληροφορίες της e-enimerosi να αναφέρουν ότι ένα πρώτο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας θα παρουσιαστεί στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία ξεκινά αύριο, Παρασκευή, και θα διαρκέσει έως την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βασικός άξονας του σχεδίου που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός ως πρώτο βήμα. Ακολούθως, εν μέσω διαπραγματεύσεων, θα προχωρήσει η διαδικασία διεξαγωγής εκλογών στην Ουκρανία. Η εκλογική αυτή διαδικασία θεωρείται κρίσιμη, καθώς ο νέος ηγέτης της χώρας θα αποκτήσει τη νομιμοποίηση για να υπογράψει τη νέα συμφωνία ειρήνης, η οποία θα καθορίσει το μέλλον της χώρας και τις σχέσεις της με τη Ρωσία και τη Δύση.

Η Διάσκεψη του Μονάχου αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς για την παγκόσμια ασφάλεια, προσελκύοντας ηγέτες, διπλωμάτες και ειδικούς από όλο τον κόσμο. Η φετινή διάσκεψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της ουκρανικής κρίσης, ενώ κομβική αναμένεται να είναι η τοποθέτηση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, JD Vance.

Η παρέμβαση του Vance ενδέχεται να αποσαφηνίσει τη στάση της Ουάσινγκτον σχετικά με τη διαδικασία ειρήνευσης και να δώσει το στίγμα της αμερικανικής πολιτικής για την περιοχή. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν μια μακροχρόνια δέσμευση, αλλά έναν σαφή και ελεγχόμενο οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της έντασης, διατηρώντας ταυτόχρονα την επιρροή τους στο γεωπολιτικό σκηνικό.

Οι κίνδυνοι της εκλογικής διαδικασίας

Η προοπτική εκλογών στην Ουκρανία, αν και θεωρείται απαραίτητη για την πολιτική σταθερότητα, κρύβει κινδύνους. Παρατηρητές προειδοποιούν ότι μια εκλογική διαδικασία εν μέσω συγκρούσεων ή κατάπαυσης του πυρός ενδέχεται να είναι ευάλωτη σε εξωτερικές παρεμβάσεις ή να μην αντικατοπτρίζει τη βούληση του συνόλου των πολιτών.

Παράλληλα, ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών παραμένει αβέβαιος, όπως και η πολιτική σύνθεση του νέου ουκρανικού ηγετικού σχήματος. Η Ρωσία αναμένεται να επιδιώξει έναν ευνοϊκό για εκείνη πολιτικό συσχετισμό, ενώ οι δυτικές χώρες θέτουν ως προτεραιότητα τη διαφάνεια και τη διεθνή εποπτεία της διαδικασίας.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η Διάσκεψη του Μονάχου θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ειρήνη ή ακόμη έναν σταθμό στις πολύπλοκες διπλωματικές διεργασίες που καθορίζουν το μέλλον της Ουκρανίας.

Αντιδράσεις στην Ουκρανία 

Η ανακοίνωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ-Πούτιν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ουκρανία. Παρατηρητές εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενη αποδυνάμωση της ουκρανικής θέσης στις διαπραγματεύσεις, πριν καν αυτές ξεκινήσουν. Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας επιτείνουν την αίσθηση αβεβαιότητας στο Κίεβο.

Αιφνιδιασμένη και αμέτοχη η Ευρώπη – Συνομιλίες Τραμπ-Πούτιν χωρίς ευρωπαϊκή παρουσία

Την ίδια ώρα, αναλυτές στην Ευρώπη χαρακτηρίζουν την Ε.Ε ως ανεπαρκή. «Η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις, αντί να διαμορφώνει ενεργά τη στρατηγική της.

Σε πλήρη αιφνιδιασμό φαίνεται πως βρέθηκε η Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρά τις κρίσιμες διαστάσεις της ουκρανικής κρίσης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η Ε.Ε εμφανίζεται για άλλη μια φορά απούσα από τις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία της να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Η είδηση της συνομιλίας Τραμπ-Πούτιν έγινε γνωστή από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα, στην οποία ανέφερε ότι συνομίλησε επίσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν άμεση αλλά ασυντόνιστη, με αξιωματούχους να ζητούν τη συμμετοχή της στις συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην ουκρανική κρίση χωρίς την παρουσία της Ουκρανίας και της Ευρώπης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή παρέμβαση έμοιαζε περισσότερο με καθυστερημένη έκκληση παρά με στρατηγική πρωτοβουλία. «Η Ευρώπη φαίνεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις από απόσταση, αδυνατώντας να επιβάλει την παρουσία της σε μια υπόθεση που τη αφορά άμεσα», σχολιάζει διπλωματική πηγή.

Χωρίς ενιαία στρατηγική, η Ευρώπη χάνει έδαφος

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη αδυνατεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε ένα γεωπολιτικό ζήτημα ζωτικής σημασίας. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία καθορίζουν τις εξελίξεις, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δείχνουν να βρίσκονται σε «άλλο σύμπαν», χωρίς σαφή στρατηγική ή κοινή φωνή. Οι συνεχείς εκκλήσεις για συμμετοχή στις συνομιλίες υπογραμμίζουν την αμηχανία τους, ενώ αναδεικνύουν την αδυναμία της Ευρώπης να κινηθεί δυναμικά σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο κίνδυνος περιθωριοποίησης

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η απουσία της Ευρώπης από αυτές τις συνομιλίες δεν είναι απλώς μια διπλωματική ήττα, αλλά ένα σοβαρό ρίσκο που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Το μέλλον της Ουκρανίας δεν είναι μόνο ζήτημα διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Η σταθερότητα της χώρας επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς και το σύνολο της ανατολικής γειτονίας της Ε.Ε.

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη συνεχίζει να εμφανίζεται διαιρεμένη και ανίκανη να επιβάλει την παρουσία της, αφήνοντας τις ΗΠΑ να διαπραγματεύονται με τη Ρωσία για ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως τους Ευρωπαίους. Όπως τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι, «η Ευρώπη έχει γίνει θεατής των εξελίξεων που καθορίζουν το μέλλον της ίδιας της ηπείρου της».

Η επόμενη ημέρα: Ευκαιρία ή ακόμη μια χαμένη ευκαιρία;

Η απαίτηση για ευρωπαϊκή συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις αποτελεί το ελάχιστο που μπορεί να διεκδικήσει η Ευρώπη σε αυτό το στάδιο. Το αν θα καταφέρει να μετατρέψει αυτή την κρίση σε αφορμή για μια πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική ή αν θα συνεχίσει να παίζει δευτερεύοντα ρόλο, μένει να φανεί.

Το βέβαιο είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν όχι μόνο την πορεία της ουκρανικής κρίσης, αλλά και την αξιοπιστία της Ευρώπης ως γεωπολιτικού παίκτη.

Γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1984, όπου τελείωσε το λύκειο. Συνέχισε τις σπουδές του Θεσσαλονίκη στον τομέα της Πληροφορικής και των Δικτύων και ασχολήθηκε παράλληλα με τον κλασικό αθλητισμό. Αργότερα εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, πέρασε από πολλά στάδια στην Ελλάδα, ασχολούμενος με τα κοινά και τα πολιτιστικά, ωστόσο μεγάλος έρωτας και μικρόβιο φυσικά πάντα παραμένει ο στίβος και η ενασχόλησή του με τα διοικητικά αυτού. Πλέον είναι για πάνω από μία δεκαετία κάτοικος του εξωτερικού, καθώς ζει και εργάζεται στην Γερμανία. Είναι ένας περήφανος πατέρας δύο παιδιών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Ένας άνθρωπος που όσο βρισκόταν στην μητέρα πατρίδα είχε εμπλακεί με πολλές δραστηριότητες. Ένα ανήσυχο πνεύμα που θέλει να εξερευνά νέα πράγματα, του αρέσει να ασχολείται με τα κοινά και προσπαθεί να κάνει έναν κόσμο καλύτερο. Θεωρεί τον εαυτό του άνθρωπο διορατικό, με οξυδέρκεια, με μεγάλη δόση αυτοσαρκασμού και αυτοκριτικής. Πλέον ως κάτοικος του εξωτερικού, οι σκέψεις, οι αντιλήψεις, οι ιδέες και τα όνειρα για το μέλλον έχουν μεγαλώσει κι εξελιχθεί. Η διαβίωση στο εξωτερικό μεγάλωσε την επιθυμία ανάδειξης του απόδημου Ελληνισμού, καθώς πριν ακόμη μεταναστεύσει, ήταν περήφανος για όλους τους Έλληνες της διασποράς. Ο ίδιος θέλει να αναδείξει με όποιον τρόπο μπορεί την ύπαρξη του Ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου, και να τον μεταφέρει στην μητέρα πατρίδα. Η αρθρογραφία, τα ρεπορτάζ, οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές είναι ένα κομμάτι του εαυτού του πλέον, το οποίο δεν μπορεί να αποχωριστεί και μέσα από αυτό, προσπαθεί να μεταφέρει την ύπαρξη της διασποράς στην Ελλάδα, αλλά και όλα τα καλά της πατρίδας προς όλους στην διασπορά. Ελπίζει και προσπαθεί να το κάνει καλά!!!

Διεθνή

Reuters: Αποκαλύφθηκε στην Αυστρία φιλορωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης! Βουλγάρα η εγκέφαλος

Σε έρευνα που διεξήχθη στο σπίτι της γυναίκας (σε άγνωστη τοποθεσία στην Αυστρία) βρέθηκαν στοιχεία που παραπέμπουν σε ομάδα που άρχισε να εργάζεται για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, η υπηρεσία πληροφοριών της Αυστρίας (DSN) αποκάλυψε μια εκτεταμένη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης, με κεντρικό πρόσωπο μια Βουλγάρα που κατηγορείται για κατασκοπεία και διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η γυναίκα παραδέχτηκε ότι εργαζόταν για τη Ρωσία από το 2022, με στόχο να επηρεάσει την κοινή γνώμη υπέρ της Μόσχας.

Παρά το αίτημα της εισαγγελίας για κράτηση, αφέθηκε ελεύθερη από δικαστήριο. Στο σπίτι της βρέθηκαν στοιχεία που την συνδέουν με ομάδα που συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ η εκστρατεία στόχευε γερμανόφωνες χώρες με ψευδείς ειδήσεις, χειραγώγηση και δραστηριότητες όπως γκράφιτι. Η γυναίκα συνδέθηκε επίσης με τον Γιαν Μαρσάλεκ, πρώην στέλεχος της Wirecard, που κατηγορείται για ρωσική κατασκοπεία στην Ευρώπη. Αυστριακοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τέτοιες ενέργειες απειλούν τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:

Εκτεταμένη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης με εγκέφαλο μία Βουλγάρα, η οποία κατηγορείται πλέον για κατασκοπεία και διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικών με την Ουκρανία, ανακάλυψε η υπηρεσία πληροφοριών (DSN) της Αυστρίας.

Το DSN ανακοίνωσε ότι η γυναίκα -την οποία δεν κατονόμασε- είχε παραδεχτεί ότι εργαζόταν για λογαριασμό της Ρωσίας, ειδικά κατά το 2022 όταν η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, με σκοπό να στρέψει την κοινή γνώμη υπέρ της Ρωσίας και κατά του Κιέβου στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Βιέννης είπε ότι παρά το εισαγγελικό αίτημα η γυναίκα να τεθεί υπό κράτηση, περιφερειακό δικαστήριο την άφησε ελεύθερη.

Σε έρευνα που διεξήχθη στο σπίτι της γυναίκας (σε άγνωστη τοποθεσία στην Αυστρία) βρέθηκαν στοιχεία που παραπέμπουν σε ομάδα που άρχισε να εργάζεται για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Επαφές με το δίκτυο Μαρσάλεκ

Βάσει όσων ανέφερε η αυστριακή εισαγγελία, η ομάδα πραγματοποιούσε εκτεταμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης για τις γερμανόφωνες χώρες με επίκεντρο την Αυστρία. Η καμπάνια, είπε, περιλάμβανε «δραστηριότητες στα μέσα ενημέρωσης» και δραστηριότητες offline όπως γκράφιτι και αυτοκόλλητα.

«Η διάδοση ψευδών αφηγήσεων, ψεύτικων ειδήσεων και περιεχομένου χειραγώγησης, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς μας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι η γυναίκα είχε επίσης αναγνωρίσει δεσμούς με μια ομάδα που εργαζόταν για λογαριασμό του Γιαν Μαρσάλεκ, ενός πρώην στελέχους της Wirecard που μετά τη χρεοκοπία της εταιρίας είχε κατηγορηθεί (από τη βρετανική αστυνομία και τους εισαγγελείς) ότι διηύθυνε ρωσικές κατασκοπευτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αναβρασμός στην Γροιλανδία για τη διπλή αμερικανική επίσκεψη

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε χαρακτήρισε το σχέδιο ως επιθετικό και είπε ότι το αμερικανικό «δίδυμο» δεν είχε προσκληθεί για συναντήσεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αναστάστωση έχουν προκαλέσει στη Γροιλανδία οι επικείμενες αμερικανικές επισκεψεις, στον απόηχο των απειλών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για προσάρτηση του νησιού.

Όπως γνωστοποιήθηκε χθες, η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη πολιτιστικού περιεχομένου αυτή την εβδομάδα, ενώ αναμένεται και ένα διακριτό ταξίδι από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Μάικλ Γουόλτς.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε χαρακτήρισε το σχέδιο ως επιθετικό και είπε ότι το αμερικανικό «δίδυμο» δεν είχε προσκληθεί για συναντήσεις.

Την ίδια στιγμή ο πιθανότατα επόμενος ηγέτης του νησιού κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «έλλειψη σεβασμού».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Έγκεντε χαρακτήρισε ιδιαίτερα την επίσκεψη του Μάικλ Γουόλτς ως πρόκληση. «Τι δουλειά έχει ο σύμβουλος ασφαλείας στη Γροιλανδία; Ο μόνος σκοπός είναι να μας κάνει μια επίδειξη δύναμης» δήλωσε ο Έγκεντε στην εφημερίδα Sermitsiaq.

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, το φαβορί για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Γροιλανδίας Γενς Φρέντρικ Νίλσεν κατηγόρησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι επιδεικνύουν έλλειψη σεβασμού στον τοπικό πληθυσμό.

Η Γροιλανδία βρίσκεται εδώ καιρό στο στόχαστρο του Τραμπ με σενάρια εξαγοράς, αλλά ο Αμερικανός Πρόεδρος προκάλεσε περαιτέρω αντιδράσεις υπονοώντας ότι μπορεί να ζητήσει να καταλάβει το νησί με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, στρατιωτική συμμαχία στην οποία βεβαίως συμμετέχει και η Δανία.

«Ξέρεις, Μαρκ, το χρειαζόμαστε για τη διεθνή ασφάλεια. Έχουμε πολλούς …φίλους που κάνουν βόλτες στις θάλασσες εκεί και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είχε πει ο Τραμπ στιον Ρούτε στο Οβάλ Γραφείο.

Όταν ρωτήθηκε για την προοπτική της προσάρτησης, ο Τραμπ είπε: «Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί».

Οι αμερικανικές βλέψεις βρέθηκε στο επίκεντρο των πρόσφατων εκλογών, στις οποίες το κόμμα του Έγκεντε ηττήθηκε απρόσμενα το Δημοκρατικό κόμμα του Νίλσεν που τάσσεται υπέρ μιας σταδιακής ανεξαρτησίας από τη Δανία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Τραμπ είπε ότι υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα του λαού της Γροιλανδίας να καθορίζει το μέλλον του. «Εάν εσείς το επιλέξετε, σας καλωσορίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σχεδόν το 80% των Γροιλανδών υποστηρίζει την ανεξαρτησία από τη Δανία. Ωστόσο, έρευνα κοινής γνώμης τον Ιανουάριο έδειξε ότι ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός απορρίπτει την ιδέα η χώρα να καταστεί Πολιτεία των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΒΒC 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Φημώνεται η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία! Εννέα δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στις συγκεντρώσεις για τον Ιμάμογλου

Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), καλεί για διαδηλώσεις εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου για τον Ιμάμογλου, την οποία χαρακτηρίζει πολιτική και αντιδημοκρατική.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν εννέα δημοσιογράφους που κάλυπταν τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή, σε πολλές πόλεις της χώρας κατά της σύλληψης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ανακοίνωσε η Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές για ποιο λόγο συνελήφθησαν οι δημοσιογράφοι.

Μεταξύ των συλληφθέντων δημοσιογράφων είναι φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), ανέφερε η δημοσιογραφική ένωση σε ανάρτηση στο X.

Υπενθυμίζεται ότι τουρκικό δικαστήριο προφυλάκισε την Κυριακή τον Εκρέμ Ιμάμογλου, τον κύριο πολιτικό αντίπαλο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εν αναμονή δίκης για κατηγορίες περί διαφθοράς, μια κίνηση που έχει πυροδοτήσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια.

Παρά τις απαγορεύσεις των υπαίθριων συγκεντρώσεων σε πολλές πόλεις, κυρίως ειρηνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για πέμπτη νύχτα την Κυριακή.

Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), καλεί για διαδηλώσεις εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου για τον Ιμάμογλου, την οποία χαρακτηρίζει πολιτική και αντιδημοκρατική.

Η κυβέρνηση αρνείται ότι οι διώξεις έχουν πολιτικά κίνητρα και λέει πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Ο Ιμάμογλου αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτονται ως «αδιανόητες κατηγορίες και συκοφαντίες» και κάλεσε για διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Απευθυνόμενος σε μια διαδήλωση στη Σαράτσανε της Κωνσταντινούπολης, ο ηγέτης του CHP Οζγκιούρ Οζέλ δήλωσε χθες πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν έως ότου ο Ιμάμογλου να αφεθεί ελεύθερος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός3 ώρες πριν

Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος

Η Επαναστατική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη

Ιστορία - Πολιτισμός3 ώρες πριν

25η Μαρτίου: Έτσι άρχισε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία των Ελλήνων

Ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος απεικόνισε σε πολλά έργα του, επεισόδια της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργία Τσατσάνη 25 Μαρτίου 1821, η εμβληματική...

Πολιτική4 ώρες πριν

Ο Αμερικανός πρόεδρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25ης Μαρτίου - Ελπιδοφόρος: «Μου θυμίζετε τον Μέγα Κωνσταντίνο με την ηγεσία...

Αναλύσεις7 ώρες πριν

Προκόπης Παυλόπουλος: “Θρασύδειλη χώρα η Τουρκία με Ερντογάν! Δεν θα τολμήσει να κάνει θερμό επεισόδιο”

Συνέντευξη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου

Διεθνή8 ώρες πριν

Reuters: Αποκαλύφθηκε στην Αυστρία φιλορωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης! Βουλγάρα η εγκέφαλος

Σε έρευνα που διεξήχθη στο σπίτι της γυναίκας (σε άγνωστη τοποθεσία στην Αυστρία) βρέθηκαν στοιχεία που παραπέμπουν σε ομάδα που...

Δημοφιλή