Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η «Ενωμένη» Ευρώπη μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε Τραμπ-ολίνο!!

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκάλεσε σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φυτιρής, Υποναύαρχος ε.α

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκάλεσε σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Από τις εμπορικές σχέσεις μέχρι την ασφάλεια και την ενεργειακή εξάρτηση, η Ε.Ε. βρίσκεται ξανά μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Για 70 χρόνια από το τέλος του ΒΠΠ μέχρι σήμερα παραμένει θεατής των παγκόσμιων εξελίξεων και της κυριαρχίας των ΗΠΑ, Ρωσίας και Κϊνας. Μετά την εκλογή Τραμπ και τις εξαγγελίες του η Ευρώπη δείχνει να αφυπνίζεται και καταβάλλονται από τους ηγέτες της Ε.Ε προσπάθειες για να χαραχθεί το συντομότερο μια στρατηγική αυτονομίας. Μπορεί ο Τράμπ να εκστομίζει υπερβολές από τη Γροιλλανδία μέχρι την Γάζα και την Ουκρανία όμως μιλά από θέση ισχύος και πετυχαίνει αυτά που θέλει όπως έπραξε με την διώρυγα του Παναμά και ανάγκασε την κυβέρνηση του Παναμά να εκδιώξει ουσιαστικά τους Κινέζους.

Η κυριότερη επίπτωση στην Ευρώπη είναι η εξάπλωση του αισθήματος ανασφάλειας στις Ευρωπαϊκές χώρες από την πρόθεση του Τραμπ να μειώσει τις δυνάμεις και την συνεισφορά των ΗΠΑ στο σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης έναντι της απειλής από την Ρωσία. Αυτή όμως η δυσμενής εξέλιξη μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για την Ευρώπη για εξασφάλιση της πολυπόθητης στρατηγικής αυτονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, οικονομικής ευημερίας και στρατιωτικής ισχύος έναντι οποιασδήποτε απειλής από όπου και εάν προέρχεται. Οι δημόσιες εξαγγελίες και πράξεις του Τραμπ έφεραν ήδη μεγάλες αλλαγές και αναθεωρήσεις στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα αλλά δεν αποκλείεται όλη αυτή η αλαζονική πολιτική του Τραμπ να απομονώσει τις ΗΠΑ και να μετατραπεί σε μπούμεραγκ για τον Τραμπ και τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη προς το παρόν βρίσκεται σε αναβρασμό και σύγχυση αλλά μπορεί και έχει την ικανότητα να δράσει στους παρακάτω τομείς και να μετατρέψει προς όφελος της την κρίση λόγω Ουκρανίας και Τραμπ.

1. Οικονομική Αυτονομία και Ανθεκτικότητα

Ο Τραμπ έχει δείξει ότι επιδιώκει την εφαρμογή των πολιτικών του μέσω οικονομικών κυρώσεων, δασμών και απειλών διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο προς όφελος των ΗΠΑ. Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από την κωδικοποίηση μέτρων αντίδρασης σε οποιοδήποτε εμπορικό πόλεμο και να ενισχύσει την οικονομική της ανθεκτικότητα με επιβολή ανάλογων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θέτουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Υπάρχει πεδίο δράσης για νέες εμπορικές συμμαχίες της Ευρώπης με χώρες μεγάλου πληθυσμού όπως με Ινδία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Καναδά και Ασιατικές χώρες ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

2. Τομέας Ψηφιακής & Τεχνολογικής Κυριαρχίας

Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στον τομέα υψηλής τεχνολογίας όμως η Ευρώπη έχει την δυνατότητα να εξασφαλίσει αυτονομία με προώθηση των Ευρωπαϊκών πλατφόρμων για μείωση της εξάρτησης από τις αμερικανικές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (Big Tech.) Επιβάλλεται δε να εφαρμοστούν αυστηρότεροι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί στην προστασία δεδομένων, ώστε αμερικανικές εταιρείες να μην εκμεταλλεύονται Ευρωπαίκές πληροφορίες σε διάφορους κρίσιμους τομείς.

3. Ενεργειακή Ανεξαρτησία

Μετά την απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο επιβάλλεται η επιτάχυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά της Μεσογείου με ταυτόχρονη εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για να μειωθεί η εξάρτηση από το αμερικανικό LNG. Παράλληλα απαιτείται και αύξηση Στρατηγικών ενεργειακών αποθεμάτων με συμφωνίες με χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου για αντιμετώπιση ενεργειακών κρίσεων. Σε αυτό τον τομέα η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματήσει σημαντικό ρόλο με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της.

4. Ευρωπαϊκή Άμυνα & Ασφάλεια

Ο Τραμπ απειλεί να μειώσει την συνεισφορά στο ΝΑΤΟ εάν οι Ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν αυξήσουν το ποσοστό δαπανών τους για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και εκφράζει δε και την απαίτηση τα συμβόλαια να δίνονται σε μεγάλο ποσοστό σε αμερικανικές εταιρείες. Μια πρόσφατη δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ Πρωθυπουργού της Πολωνίας είναι χαρακτηριστική και υποδηλώνει την λάθος κατεύθυνση που ακολουθεί η Ευρώπη μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο: Ανέφερε συγκεκριμένα: « Η Ευρώπη με 500 εκατ πληθυσμό αναμένει από τις ΗΠΑ των 300 εκατ να την προστατέψει από την Ρωσία των 140 εκατ» Ήρθε λοιπόν η ώρα για Αυτονομία στην Άμυνα της Ευρώπης από την ίδια την Ευρώπη. Για να είναι αυτό εφικτό θα πρέπει στα θέματα ασφάλειας να υπάρξει ευέλικτη διαδικασία λήψης αποφάσεων Ασφάλειας και Άμυνας και δημιουργία μόνιμων Ενόπλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων με αναλογική συμμετοχή. Εάν προσθέσουμε αριθμητικά τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις των Ευρωπαϊκών κρατών μελών το μέγεθος τους είναι στις 5 πρώτες θέσεις παγκόσμια. Όμως είναι κάτω από τον Εθνικό έλεγχο των κρατών και είναι στην ευχέρεια των κρατών να συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκή δύναμη ασφαλείας.

Η «Ενωμένη» Ευρώπη στον τομέα της ασφάλειας της Ευρώπης παραμένει προς το παρόν στα χαρτιά και την θεωρία. Μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και τις πολιτικές του Τραμπ η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από την δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για ανάπτυξη τεχνολογιών και εξοπλιστικών προγραμμάτων για εξοπλισμό ενός κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού με κανονισμούς λειτουργίας όπως το ΝΑΤΟ. Δηλ «Η οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον Ευρωπαϊκού κράτους θα αντιμετωπίζεται από τον Ευρωπαϊκό Στρατό ο οποίος θα έχει ενιαία εκπαίδευση και θα έχει ισχυρές δυνάμεις στις κρίσιμες περιοχές κινδύνου των Ευρωπαϊκων συνόρων. Πολύ δύσκολο το εγχείρημα γιατί οι βαθιές ιστορικές καταβολές και παραδόσεις των κρατών της γηραιάς Ηπείρου είναι πολύ ισχυρές για να παραμεριστούν ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης της και αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό του εκσυγχρονισμού και της επιβίωσης της. Αντίθετα οι ΗΠΑ που αποτελούν πραγματική Ομοσπονδία με ενιαία εξωτερική πολιτική και ενιαίες Ένοπλες Δυνάμεις υπό ενιαία Διοίκηση, κυριαρχούν στην Παγκόσμια σκηνή τα τελευταία 80 χρόνια.

Μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη, που θα έχει την ικανότητα να προστατεύει μόνη της, με τις δικές της Ένοπλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις τα εξωτερικά της σύνορα, θα είναι σωτήρια και για την Κυπριακή Δημοκρατία που εδώ και 50 χρόνια συνεχίζει να νιώθει την απειλή της Τουρκίας ακόμα και για τις ελεύθερες περιοχές…

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Αναλύσεις

Ελληνικό παρακράτος υπό τουρκική επιρροή;

Η προειδοποίηση του Κώστα Γρίβα για Τουρκία και το πολιτικό αίνιγμα της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια σειρά από δηλώσεις-σεισμό έκανε ο Δρ. Κώστας Γρίβας στην εκπομπή «Έλληνες Παντού», φέρνοντας στο προσκήνιο όχι μόνο τα γεωπολιτικά διλήμματα της εποχής μας, αλλά και εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το πού πραγματικά βαδίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η παρέμβασή του, λίγες μόνο ημέρες μετά την κλιμάκωση των σχέσεων Ισραήλ–Ιράν, φανερώνει μια θεώρηση που δεν διστάζει να μιλήσει για «γεωπολιτικό εφιάλτη», υπονομευμένες στρατηγικές και… τουρκικό παρακράτος με επιρροή εντός του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.

Ο Γρίβας αναδεικνύει τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου γεωπολιτικού εγκλωβισμού του Ισραήλ, σε περίπτωση που η Τουρκία καταφέρει να επικρατήσει στον ενεργειακό και στρατηγικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως εξηγεί, η Άγκυρα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο «γαλάζιο έδαφος» στο οποίο κάθε ενεργειακή ή στρατιωτική δραστηριότητα θα περνά αναγκαστικά από την έγκρισή της.

«Το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο με άλλη χώρα, ειδικά με μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. Όμως, αν εγκλωβιστεί και αναγκάζεται να παίρνει άδεια από την Άγκυρα για στρατηγικά του συμφέροντα, τότε αυτό θα είναι ένας απόλυτος γεωπολιτικός εφιάλτης», τόνισε.

Ελλάδα, Ισραήλ, ΗΠΑ: Η ευκαιρία για τριγωνική συμμαχία

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας γεωπολιτικός βλέπει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την ελληνική διπλωματία. Η στρατηγική συγκυρία είναι μοναδική, υποστηρίζει, για την εδραίωση μιας ισχυρής τριγωνικής σχέσης μεταξύ Ουάσινγκτον, Ιερουσαλήμ και Αθήνας. Μια τέτοια συνεργασία όχι μόνο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά απέναντι στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική, αλλά θα ενίσχυε και τη θέση της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα του δυτικού γεωστρατηγικού συστήματος.

Ωστόσο, το ερώτημα που θέτει είναι καίριο και ανησυχητικό: Θέλει η Ελλάδα κάτι τέτοιο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ NEWSFIRE.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Καλυβιώτης: Αντίσταση ή Φινλανδοποίηση

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης αναλύει τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει φρένο στο φιλόδοξο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, ένα έργο που δεν είναι απλώς καλώδια στη θάλασσα, αλλά πυλώνας ενεργειακής ανεξαρτησίας και στρατηγικής ισχύος για Ελλάδα και Κύπρο. Πριν λίγο καιρό, οι υπουργοί έταζαν άμεσες έρευνες και γρήγορη πρόοδο. Τώρα; Μια θολή υπόσχεση ότι «θα γίνει όταν έρθει η ώρα». Αυτή η ξαφνική στροφή δεν είναι απλή καθυστέρηση – είναι πολιτική επιλογή που μυρίζει υποχώρηση. Και η σιωπή για τους λόγους; Εκκωφαντική.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα: «Θα προχωρήσουμε στον κατάλληλο χρόνο», λέει, λες και η στρατηγική περιμένει τις ιδανικές συνθήκες. Πού πήγε η βιασύνη που διατυμπάνιζαν; Τι άλλαξε; Οι ψίθυροι λένε ότι το ΚΥΣΕΑ συζήτησε το θέμα κεκλεισμένων των θυρών, ζυγιάζοντας αν θα προηγηθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός ή οι έρευνες για το καλώδιο. Αλλά η αναβολή από μόνη της μιλάει: η κυβέρνηση διστάζει. Και το ερώτημα καίει: Μήπως η Τουρκία κρύβεται πίσω από αυτό;

Η Άγκυρα δεν κρύβεται. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας βροντοφώναξαν ότι το έργο δεν περνά χωρίς τη δική τους σφραγίδα, γιατί –λένε– αγγίζει «δικές τους» θάλασσες. Αυτή η αλαζονεία δεν είναι καινούργια. Εδώ και χρόνια, η Τουρκία ονειρεύεται Ελλάδα και Κύπρο σαν υποτελείς, πιέζοντας με απειλές και εκφοβισμό. Αν η Αθήνα λυγίσει τώρα, είναι σαν να παραδέχεται ότι η Άγκυρα κρατά το τιμόνι στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν, όμως, η Ελλάδα σπρώξει το έργο μπροστά, θα στείλει μήνυμα: «Δεν χρειαζόμαστε την άδειά σου».

Θα είναι νίκη για την ενεργειακή αυτονομία και την αξιοπρέπεια Ελλάδας-Κύπρου. Ο Πρωθυπουργός έχει την μπάλα στα πόδια του. Θα παίξει για το εθνικό συμφέρον ή θα αφήσει την Τουρκία να σκοράρει; Η σιωπή δεν κρύβει – αποκαλύπτει. Και η ιστορία δεν συγχωρεί.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο!

Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Εγκολφόπουλος: Γιατί φοβούνται την Τουρκία! Οι Τούρκοι όταν τους πας κόντρα υποχωρούν. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος. Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί; Θα είναι τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Στο σφυρί 86 επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη και ένα σημειωματάριο του Φώτη Κόντογλου

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29  και την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία κοινού.

Ενδιαφέροντα7 ώρες πριν

Έρευνα για το πως θα είναι ο κόσμος το 2035! Απαισιόδοξα τα συμπεράσματα

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2035; Η ποιότητα των δημοκρατιών μας θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί; Οι κοινωνικές...

Διεθνή8 ώρες πριν

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα...

Οικονομία9 ώρες πριν

Σπάνιες γαίες που πετιούνται στα σκουπίδια

Νυν υπέρ πάντων αγώνα δίνουν εδώ και χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις σε όλον τον κόσμο –με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες-...

Διεθνή11 ώρες πριν

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Δημοφιλή