Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η Γαλλία θα επιβάλει «κερκόπορτες» στην κρυπτογράφηση των επικοινωνιών εις βάρος της ιδιωτικότητας των πολιτών

Οι αντιδράσεις ήδη είναι έντονες με τους επικριτές του νομοθετήματος να ισχυρίζονται ότι η νέα ρύθμιση αποτελεί ίσως την πιο βάναυση επίθεση στις ασφαλείς επικοινωνίες και στην ιδιωτικότητα στην ιστορία της Ευρώπης.

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης, Νομικός

Η Γαλλία πρόκειται να θεσπίσει μια νέα νομοθεσία1 (στον δημόσιο λόγο την ονομάζουν “Narcotrafik”) για την ψηφιακή παρακολούθηση των επικοινωνιών που επιβάλλει την ενσωμάτωση μυστικών διαδικασιών «σπασίματος» της κρυπτογράφησης από τους παρόχους επικοινωνίας, για να υπάρχει ανά πάσα ώρα και στιγμή πρόσβαση από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις αστυνομικές αρχές της χώρας.

Οι αντιδράσεις ήδη είναι έντονες με τους επικριτές του νομοθετήματος να ισχυρίζονται ότι η νέα ρύθμιση αποτελεί ίσως την πιο βάναυση επίθεση στις ασφαλείς επικοινωνίες και στην ιδιωτικότητα στην ιστορία της Ευρώπης.

Η Tuta, ένας από τους πιο γνωστούς παρόχους υπηρεσιών κρυπτογραφημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, στις 27 Φεβρουαρίου 2025 τοποθετήθηκε με δημόσια ανακοίνωση2 για το ζήτημα (η ανακοίνωση φέρει ως τίτλο: «Η Γαλλία πρόκειται να ψηφίσει τον χειρότερο νόμο για παρακολούθηση στην ΕΕ. Πρέπει να τους σταματήσουμε τώρα») εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και επαναλαμβάνοντας το θεμελιώδες επιχείρημα κατά της δημιουργίας οποιασδήποτε «κερκόπορτας» σε μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή: όταν η κρυπτογράφηση «σπάσει» για κάποιον, «σπάει» για όλους και ότι δεν είναι δυνατή μια «κερκόπορτα» μόνο για τους «καλούς».

Επιπλέον, κατά την Tuta η νέα νομοθετική ρύθμιση «θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή όλων και θα μπορούσε να έρθει σε σύγκρουση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων και τον γερμανικό νόμο IT Security Act».

Επί της ουσίας, η Γαλλία με τους προς ψήφιση κανόνες πρόκειται να τροποποιήσει ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών, ονόματι «Narcotrafic», το οποίο θα αναγκάσει τις διάφορες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Signal και το WhatsApp να ενσωματώσουν «κερκόπορτες» στην κρυπτογράφηση για να μπορούν να παραδίδουν στις αρμόδιες αρχές εντός 72 ωρών τα αποκρυπτογραφημένα μηνύματα κατόπιν αιτήματός τους.

Η Γαλλία κατά το παρελθόν είχε αποκτήσει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές διαδικτυακής συνομιλίας που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από εγκληματίες όπως το Encrochat και το AN0M.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Tuta, η παραβίαση της κρυπτογράφησης μιας εφαρμογής που κατασκευάστηκε από εγκληματίες για εγκληματίες είναι κάτι εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με την παραβίαση της κρυπτογράφησης εφαρμογών συνομιλίας που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια απλούς ανθρώπους, όπως το WhatsApp, το Signal ή το Tuta Mail. Οι παράπλευρες απώλειες της τελευταίας για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ανυπολόγιστου αριθμού πολιτών θα είναι τρομακτικές.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της Tuta, με την επιβολή ενσωμάτωσης «κερκόπορτας» στις μηνυματικές διαδικτυακές εφαρμογές (messaging apps), η κυβέρνηση όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων των χρηστών αλλά παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως είναι ο GDPR, καθώς και την αντίστοιχη γερμανική νομοθεσία για την κυβερνοασφάλεια.

Γενικότερα, η αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες επηρεάζει κάθε πολίτη, δημοσιογράφο, ακτιβιστή, δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα που βασίζεται στην ασφαλή επικοινωνία.

Άλλωστε, έχει καταδειχθεί στο παρελθόν ότι οι «κερκόπορτες» που επιβάλλονται με το σκεπτικό της εξιχνίασης και πάταξης της εγκληματικότητας μετατρέπονται συχνά σε ανοιχτές πύλες εισόδου για κακόβουλους παράγοντες εις βάρος των δικαιωμάτων των χρηστών.

Όταν εισάγονται δια της νομοθεσίας εξαιρέσεις στις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, παύει η προστασία της ιδιωτικότητας, των προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου για εκατομμύρια φιλήσυχους και νομοταγείς πολίτες και συνακόλουθα εγείρονται κρίσιμα ζητήματα για το κράτος δικαίου και εν τέλει για την ίδια τη δημοκρατία.

Με τη θέση σε εφαρμογή του GDPR τον Μάιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη της θωράκισης του δικαιώματος των πολιτών της στην ιδιωτική ζωή και στην ασφάλεια των ανταποκρίσεων.

Αν τελικά η γαλλική νομοθεσία περάσει από την Εθνοσυνέλευση και εφαρμοστούν τέτοια ακραία μέτρα οριζόντιας ψηφιακής επιτήρησης, θα δημιουργηθεί σε μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις της ΕΕ ένα αρκετά επικίνδυνο νομικό και πολιτικό προηγούμενο διάβρωσης της ασφάλειας και των ελευθεριών των πολιτών.

Αυτή η νέα γαλλική νομοθεσία επιβεβαιώνει την όλο και αυξανόμενη τάση των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να επιβάλουν πιο στενό έλεγχο και επιτήρηση των ροών δεδομένων στο διαδίκτυο.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025, η Apple αποφάσισε να αποσύρει3 τη λειτουργία κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο (endtoend) του iCloud από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μυστική εντολή της κυβέρνησης που απαιτούσε τη δημιουργία «κερκόπορτας» για την κρατική πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών. Σε δήλωσή της η Apple επεσήμανε4 ότι παραμένει προσηλωμένη στο να προσφέρει στους χρήστες της το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας για τα προσωπικά τους δεδομένα και ελπίζει ότι θα μπορέσει να το πράξει στο μέλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και προσθέτει ότι «όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, ποτέ δεν έχουμε κατασκευάσει “κερκόπορτα” ή κύριο κλειδί σε κανένα από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας και ποτέ δεν θα το κάνουμε».

Αντίστοιχα, ένας παρόμοιος νόμος ετοιμάζεται και στη Σουηδία ο οποίος θα δώσει στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου πρόσβαση στο ιστορικό μηνυμάτων των χρηστών από εφαρμογές όπως το Signal. Ωστόσο, η πρόεδρος της Signal, Meredith Whittaker, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της5 ότι ο νόμος αυτός θα τους αναγκάσει να αποσύρουν την εφαρμογή τους από τη χώρα.

1 https://www.senat.fr/amendements/2024-2025/254/Amdt_73.html

2 https://tuta.com/blog/france-surveillance-nacrotrafic-law

3 https://www.bleepingcomputer.com/news/security/apple-pulls-icloud-end-to-end-encryption-feature-in-the-uk/

4 https://cooltechzone.com/news/apple-pulls-icloud-end-to-end-encryption-feature-in-the-uk

5 https://www.svt.se/nyheter/inrikes/signal-lamnar-sverige-om-regeringens-forslag-pa-datalagring-klubbas

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα – επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ από μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Νωρίτερα, οι Financial Times επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η δορυφορική εταιρεία, που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, προμήθευε στους αντάρτες Χούθι με εικόνες για να στοχοποιήσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και διεθνή πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αναφορά ότι η Chang Guang Satellite Technology Company Limited υποστηρίζει άμεσα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους σε τακτική ενημέρωση των συντακτών.

Με πληροφορίες από Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ!

«Δεν απέρριψα το ισραηλινό σχέδιο, αλλά δεν βιάζομαι», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για ένα δημοσίευμα των New York Times ότι «απορρίφθηκε» ένα ισραηλινό σχέδιο για χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα,  ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι απορρίφθηκε».

Και πρόσθεσε: «Δεν βιάζομαι να το κάνω», επιβεβαιώνοντας ως έναν βαθμό το δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ ήθελε να προχωρήσει σε μια μεγάλη ισραηλινοαμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον επόμενο μήνα, αλλά ο Τραμπ επέλεξε τη διπλωματία.

«Το Ιράν έχει την ευκαιρία να έχει μια σπουδαία χώρα και να ζει ευτυχισμένα χωρίς θάνατο, και θα ήθελα να το δω αυτό», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή», συμπλήρωσε.

«Εάν υπάρχει μια δεύτερη επιλογή, νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακή για το Ιράν και νομίζω ότι το Ιράν θέλει τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θέλουν να μιλήσουν. Θα είναι πολύ καλό για αυτούς αν το κάνουν. Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο. Είναι πολύ απλό», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.

Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.

Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ

Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.

Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.

Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή