Ακολουθήστε μας

Οικονομία

Μείωση της εξάρτησης από αμερικανικές εταιρείες λογισμικού ζητά το κοινοβούλιο στην Ολλανδία!

Παρόμοιες πρωτοβουλίες ναυάγησαν στο παρελθόν λόγω έλλειψης βιώσιμων ευρωπαϊκών εναλλακτικών λύσεων

Δημοσιεύτηκε στις

Σε μείωση της εξάρτησης από αμερικανικές εταιρείες λογισμικού, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία μιας υπό ολλανδικό έλεγχο πλατφόρμας υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud services platform), καλείται η κυβέρνηση της Ολλανδίας, μετά από μια σειρά ψηφισμάτων που εγκρίθηκαν στο κοινοβούλιο.

Ενώ παρόμοιες πρωτοβουλίες ναυάγησαν στο παρελθόν λόγω έλλειψης βιώσιμων ευρωπαϊκών εναλλακτικών λύσεων, οι βουλευτές τόνισαν ότι η αλλαγή των σχέσεων με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ προσδίδουν στο ζήτημα νέο χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

«Κίνδυνος για την αυτονομία και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο»

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλήρης εξάρτησή μας από αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες αποτελεί κίνδυνο για την αυτονομία και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, (το κοινοβούλιο) ζητά από την κυβέρνηση να ξεκινήσει διαγωνισμό για ένα εθνικό cloud υπό ολλανδική διαχείριση», ανέφερε ένα από τα ψηφίσματα.

Ένα άλλο καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει μια απόφαση χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών της Amazon για τη φιλοξενία διαδικτυακών τομέων (internet domain hosting) στην Ολλανδία, ενώ ένα τρίτο προτείνει την ενεργό ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων έναντι αμερικανικού λογισμικού και προνομιακή μεταχείριση ευρωπαϊκών εταιρειών σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Η ψηφοφορία στη Βουλή πραγματοποιείται την επόμενη μέρα της έκκλησης από δεκάδες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει ένα κρατικό ταμείο υποδομών για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών cloud, και μετά μια εντολή «Αγοράστε Ευρωπαϊκά» («Buy European»).

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Οικονομία

Ατσαλάκης στο Naftemporiki TV: «Δεν έχουν επιστημονική βάση» οι δασμοί Τραμπ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για τον αντίκτυπο των δασμών Τραμπ μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τον Παύλο Πανταζόπουλο.

Ο κ. Ατσαλάκης, σχολιάζοντας το οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται, τόνισε ότι «δημιουργεί μια τεράστια ανασφάλεια στην Αμερική ώστε να μην ακολουθήσει την πορεία της Μεγάλης Βρετανίας, όταν δεν άντεξε τα έξοδα του Β’ παγκοσμίου πολέμου».

Όσον αφορά τους ανταποδοτικούς δασμούς του Τραμπ, ο Γιώργος Ατσαλάκης επισήμανε ότι «δεν έχουν επιστημονική βάση» και ότι επιβλήθηκαν ώστε «να δημιουργήσουν ένα χάος στην παγκόσμια οικονομία για να κατανοήσουν όλοι ότι πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις από τους δασμούς που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα, ο καθηγητής ανέφερε ότι «αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να φεύγουν και αυτό σίγουρα κάνει τη διαπραγματευτική θέση της Κίνας πιο αδύναμη».

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πόλεμος για τις Στρατηγικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες

Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε πλήρη εξέλιξη ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με στόχο τους στρατηγικούς ορυκτούς πόρους, επισημαίνει ο οικονομολόγος Φυσικών πόρων Γεώργιος Καρακατσάνης στον star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα.

Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι εξηγεί, τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία. Σε ότι αφορά της χώρα μας, δυστυχώς είναι παρατηρητής και ακόλουθος όσων κοσμογονικών αλλαγών συμβαίνουν, καταλήγει, με εξαίρεση των επιχειρηματικό κόσμο που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην τεχνολογική επανάσταση. Σύμφωνα με τον κατάλογο των ΗΠΑ, ορίζονται 55 στρατηγικά κρίσιμα ορυκτά, μεταξύ των οποίων και οι 17 σπάνιες γαίες. Στις σπάνιες γαίες οι ΗΠΑ έχουν εξάρτηση από την Κίνα στο 95%, χωρίς εναλλακτικούς προμηθευτές.

Για αυτό οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας. Οι ΣΚΟΠΥ έχουν αμέτρητες χρήσεις, στην προηγμένη τεχνολογία, αμυντική βιομηχανία, τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτροκίνηση, ανεμογεννήτριες κ.λ.π…Το υπόβαθρο είναι η Κίνα, που το 2010 απέκτησε το μονοπώλιο με την κατανομή του Διεθνούς Εμπορίου και πλέον από το 2010 χρησιμοποιεί την μονοπωλιακή της δύναμη, στο κομμάτι της εξόρυξης όπου έχει μερίδιο 70% στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και σημαντική θέση στον εξευγενισμό των κρίσιμων ορυκτών στρατηγικών πόρων. Το δεύτερο στάδιο της παραγωγής, έχει η Αυστραλία, που θεωρείται και συμμαχική χώρα των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός στην τεχνολογική επανάσταση, το πολιτικό σύστημα είναι ακόλουθος των εξελίξεων και παρατηρητής ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί να προσαρμοστεί, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Καρακατσάνης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Ειδική Έκδοση: Η ενέργεια αλλάζει…περιβάλλον

Σε ένα εντόνως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να βασιστεί στο φυσικό αέριο για μεσοδιάστημα μεγαλύτερο του αρχικώς καθορισμένου, στον… δρόμο προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Εναλλασσόμενες» πολιτικές στην αγορά ενέργειας έφερε η εκλογή Τραμπ, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση καθυστερεί μεν, αλλά δεν ακυρώνεται, με το περιβάλλον να τελεί υπό την… προστασία κυβερνήσεων και αγορών, παραμένοντας όμως μερικώς εκτεθειμένο, άγνωστο για πόσο, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τον δασμολογικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο Τραμπ.

Σε ένα εντόνως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να βασιστεί στο φυσικό αέριο για μεσοδιάστημα μεγαλύτερο του αρχικώς καθορισμένου, στον… δρόμο προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050. Παράλληλα, επενδύει συστηματικά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Ισραήλ και Κύπρο, Αίγυπτο, όπως και Γερμανία, αλλά και με όλες τις γειτονικές της χώρες.

Η χώρα καθιερώνεται, ταυτόχρονα, ως πύλη εισόδου LNG για την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ήδη πρωτοπορεί στις ΑΠΕ κατέχοντας τα ηνία στα φωτοβολταϊκά, αν και οι επενδυτές προβληματίζονται έντονα για την οικονομική βιωσιμότητα των σχετικών έργων.

Σε μια περίοδο που όλοι ελπίζουμε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα ατονήσει και οι ενεργειακές επενδύσεις όντως θα μεγαλώσουν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καταναλωτής, στην… πλάτη του οποίου γίνονται όλα, δεν απολαμβάνει φθηνή ενέργεια, ελπίζει όμως ότι το περιβάλλον θα παραμείνει υπό την προστασία μιας αγοράς που έχει το «πρόσωπο» να υπόσχεται τη βιωσιμότητα.

Ξεφυλλίστε το αφιέρωμα παρακάτω:

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Επιτέλους… βουλώστε το!

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στο Russia Today

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Η γαλάζια απάτη με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Πριν ανάψουμε τα πυροτεχνήματα, ας δούμε τι ακριβώς συνέβη με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Διεθνή6 ώρες πριν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα...

Διεθνή6 ώρες πριν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ!

«Δεν απέρριψα το ισραηλινό σχέδιο, αλλά δεν βιάζομαι», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ιστορία - Πολιτισμός6 ώρες πριν

Ο παραβάτης της Μεγάλης Παρασκευής

Το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευης σκιά μικρά εδραμεν τοίχο, τοίχο , σκότος και ημίφως ακολουθών προς την πλατεία της πολίχνης...

Δημοφιλή