Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Το μεγάλο deal Τραμπ-Πούτιν

Αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι μόνο η εκεχειρία στην Ουκρανία , αλλά η επέκταση πιθανών εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος, Ναυτεμπορική

Καλό και στην «τσέπη» μας, κάνουν οι ελπίδες για ειρήνη στην Ουκρανία. Αιφνιδίως, κατέρρευσε η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στην αγορά TTF του Αμστερνταμ, υποχώρησε κατά 5%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό συνέβη αμέσως αφού ο Πούτιν υπαινίχθηκε μια πιθανή συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον που θα μπορούσε να αυξήσει και τις προμήθειες φυσικού αέριου στην Ευρώπη .

«Για παράδειγμα, εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφωνήσουν για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ένας αγωγός φυσικού αερίου για την Ευρώπη», είπε ο Πούτιν την Πέμπτη στην κρατική τηλεόραση Rossiya 24. «Και αυτό θα ωφελήσει την Ευρώπη καθώς θα λάβει και πάλι φθηνό ρωσικό αέριο».

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν άλλωστε αυξανόμενες εκκλήσεις στην Ευρώπη για επανέναρξη του ρωσικού εφοδιασμού, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν ασκήσει πίεση στην οικονομία.

Πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις συνδέσεις δεν είναι πλέον άθικτες. Για παράδειγμα, οι αγωγοί Nord Stream καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από σαμποτάζ, τον Σεπτέμβριο του 2022. Από τις τέσσερις «διαδρομές» των δύο αγωγών έχουν καταστραφεί οι τρεις.

Για την ιστορία, ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο τέως πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στον αγωγό Nord Stream 2, επειδή αυτό θα οδηγούσε τους Ευρωπαίους να αγοράζουν λιγότερο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόσο πολύ αντίθετος ήταν ο Μπάιντεν που, πίσω από τη δολιοφθορά στους αγωγούς, προέκυψε η υπόθεση ότι ήταν οι Αμερικανοί μαζί με τους Βρετανούς φίλους τους.

Η διαμετακόμιση της Ουκρανίας, μέσω της οποίας αρκετές χώρες της ΕΕ λάμβαναν ρωσικό αέριο μέχρι πρόσφατα, σταμάτησε επίσης στα τέλη του 2024 . Ωστόσο, το φυσικό αέριο από τη Ρωσία συνεχίζει να φθάνει στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TurkStream -τον ​​Φεβρουάριο μάλιστα, οι παραδόσεις αυξήθηκαν ακόμη σε νέο υψηλό ρεκόρ.

Η ενέργεια στο επίκεντρο

Τώρα, οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, δεν αφορούν πλέον μόνο τον πόλεμο: Το μεγάλο deal είναι η ενέργεια. Αμερικανοί και Ρώσοι θέλουν να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα, με τη συμμετοχή της Gazprom και την αποκατάσταση των αγωγών Nord Stream,μια προϋπόθεση για την επανέναρξη του ρωσικού εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Ο Τραμπ θέλει να δείξει ότι είναι ο άνθρωπος της ειρήνης, όπως υποσχέθηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία και την ημέρα της ορκωμοσίας του στον Λευκό Οίκο.

Ο Πούτιν από την πλευρά του, υπό το πρίσμα της νέας φάσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, θέλει φυσικά να αποκαταστήσει την ενεργειακή συνεργασία με την Ευρώπη.

Άλλωστε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο ότι για να επιτευχθεί ειρήνη, θα χρειαστεί να αναθερμανθούν ξανά οι σχέσεις με τη Ρωσία. Οι θέσεις του Ρούτε είναι ευθυγραμμισμένες με τις αμερικανικές, καθώς γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι ο «πλειοψηφικός μέτοχος» στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom για συνεργασία που θα περιλαμβάνει έργα στην Ευρώπη και την Ασία. Η Gazprom θα ήθελε οι Αμερικανοί να βοηθήσουν να τεθούν ξανά σε λειτουργία οι δύο αγωγοί Nord Stream.

Ο επιχειρηματίας Τραμπ

Ο Τραμπ δεν είναι πολιτικός με τη στενή έννοια. Είναι ένας επιχειρηματίας που θέλει να κάνει δουλειές, να κερδίζει όλο και περισσότερα. Αυτή η νοοτροπία κυριαρχεί μέσα του. Από την άλλη, πολλοί από το επιτελείο του δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά προέρχονται από τον «πραγματικό κόσμο». Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ που φαίνεται πώς θα «κλείσει τη δουλειά» με τον Πούτιν, είναι ένας δισεκατομμυριούχος στον τομέα των ακινήτων. Αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι μόνο η εκεχειρία στην Ουκρανία , αλλά η επέκταση πιθανών εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η ΕΕ στον κόσμο της

Οσο για την Ευρώπη; Συνεχίζει δυστυχώς να μιλά μόνο για πόλεμο και εξοπλισμούς. Ο πόλεμος είναι βεβαίως,μεγάλη επιχείρηση, αλλά στην Ευρώπη αποκτά ένα επιπλέον νόημα. Ο ευρωπαϊκός αμυντικός τομέας βιώνει μια «συναρπαστική»περίοδο, καθώς οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν σχέδια επανεξοπλισμού δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα οδηγήσουν σε πολυετή επενδυτικά προγράμματα.

Για τις πολεμικές βιομηχανίες, είναι φυσικά το καλύτερο: πλούσιος πελάτης, μακροπρόθεσμες παραγγελίες, λίγη προσοχή στην τιμή και πολλή στην ταχύτητα και επομένως σίγουρα κέρδη.Δεν είναι μόνο ότι οι κυβερνήσεις δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν τον πολιτικό λογαριασμό, αλλά θα παρουσιάζονται και ως σωτήρες της χώρας και της οικονομίας. Χωρίς να χρειάζεται να δίνουν εξηγήσεις τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό για τις οικογένειες και τις κανονικές επιχειρήσεις, που θα βαρύνονται από τεράστιο χρέος. Οχι για να βελτιωθεί η ζωή των νοικοκυριών και η ανταγωνιστικότητα των κανονικών επιχειρήσεων, αλλά για τανκς και κανόνια.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Αναλύσεις

Ελληνικό παρακράτος υπό τουρκική επιρροή;

Η προειδοποίηση του Κώστα Γρίβα για Τουρκία και το πολιτικό αίνιγμα της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια σειρά από δηλώσεις-σεισμό έκανε ο Δρ. Κώστας Γρίβας στην εκπομπή «Έλληνες Παντού», φέρνοντας στο προσκήνιο όχι μόνο τα γεωπολιτικά διλήμματα της εποχής μας, αλλά και εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το πού πραγματικά βαδίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η παρέμβασή του, λίγες μόνο ημέρες μετά την κλιμάκωση των σχέσεων Ισραήλ–Ιράν, φανερώνει μια θεώρηση που δεν διστάζει να μιλήσει για «γεωπολιτικό εφιάλτη», υπονομευμένες στρατηγικές και… τουρκικό παρακράτος με επιρροή εντός του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.

Ο Γρίβας αναδεικνύει τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου γεωπολιτικού εγκλωβισμού του Ισραήλ, σε περίπτωση που η Τουρκία καταφέρει να επικρατήσει στον ενεργειακό και στρατηγικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως εξηγεί, η Άγκυρα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο «γαλάζιο έδαφος» στο οποίο κάθε ενεργειακή ή στρατιωτική δραστηριότητα θα περνά αναγκαστικά από την έγκρισή της.

«Το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο με άλλη χώρα, ειδικά με μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. Όμως, αν εγκλωβιστεί και αναγκάζεται να παίρνει άδεια από την Άγκυρα για στρατηγικά του συμφέροντα, τότε αυτό θα είναι ένας απόλυτος γεωπολιτικός εφιάλτης», τόνισε.

Ελλάδα, Ισραήλ, ΗΠΑ: Η ευκαιρία για τριγωνική συμμαχία

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας γεωπολιτικός βλέπει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την ελληνική διπλωματία. Η στρατηγική συγκυρία είναι μοναδική, υποστηρίζει, για την εδραίωση μιας ισχυρής τριγωνικής σχέσης μεταξύ Ουάσινγκτον, Ιερουσαλήμ και Αθήνας. Μια τέτοια συνεργασία όχι μόνο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά απέναντι στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική, αλλά θα ενίσχυε και τη θέση της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα του δυτικού γεωστρατηγικού συστήματος.

Ωστόσο, το ερώτημα που θέτει είναι καίριο και ανησυχητικό: Θέλει η Ελλάδα κάτι τέτοιο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ NEWSFIRE.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Καλυβιώτης: Αντίσταση ή Φινλανδοποίηση

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης αναλύει τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει φρένο στο φιλόδοξο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, ένα έργο που δεν είναι απλώς καλώδια στη θάλασσα, αλλά πυλώνας ενεργειακής ανεξαρτησίας και στρατηγικής ισχύος για Ελλάδα και Κύπρο. Πριν λίγο καιρό, οι υπουργοί έταζαν άμεσες έρευνες και γρήγορη πρόοδο. Τώρα; Μια θολή υπόσχεση ότι «θα γίνει όταν έρθει η ώρα». Αυτή η ξαφνική στροφή δεν είναι απλή καθυστέρηση – είναι πολιτική επιλογή που μυρίζει υποχώρηση. Και η σιωπή για τους λόγους; Εκκωφαντική.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα: «Θα προχωρήσουμε στον κατάλληλο χρόνο», λέει, λες και η στρατηγική περιμένει τις ιδανικές συνθήκες. Πού πήγε η βιασύνη που διατυμπάνιζαν; Τι άλλαξε; Οι ψίθυροι λένε ότι το ΚΥΣΕΑ συζήτησε το θέμα κεκλεισμένων των θυρών, ζυγιάζοντας αν θα προηγηθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός ή οι έρευνες για το καλώδιο. Αλλά η αναβολή από μόνη της μιλάει: η κυβέρνηση διστάζει. Και το ερώτημα καίει: Μήπως η Τουρκία κρύβεται πίσω από αυτό;

Η Άγκυρα δεν κρύβεται. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας βροντοφώναξαν ότι το έργο δεν περνά χωρίς τη δική τους σφραγίδα, γιατί –λένε– αγγίζει «δικές τους» θάλασσες. Αυτή η αλαζονεία δεν είναι καινούργια. Εδώ και χρόνια, η Τουρκία ονειρεύεται Ελλάδα και Κύπρο σαν υποτελείς, πιέζοντας με απειλές και εκφοβισμό. Αν η Αθήνα λυγίσει τώρα, είναι σαν να παραδέχεται ότι η Άγκυρα κρατά το τιμόνι στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν, όμως, η Ελλάδα σπρώξει το έργο μπροστά, θα στείλει μήνυμα: «Δεν χρειαζόμαστε την άδειά σου».

Θα είναι νίκη για την ενεργειακή αυτονομία και την αξιοπρέπεια Ελλάδας-Κύπρου. Ο Πρωθυπουργός έχει την μπάλα στα πόδια του. Θα παίξει για το εθνικό συμφέρον ή θα αφήσει την Τουρκία να σκοράρει; Η σιωπή δεν κρύβει – αποκαλύπτει. Και η ιστορία δεν συγχωρεί.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο!

Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Εγκολφόπουλος: Γιατί φοβούνται την Τουρκία! Οι Τούρκοι όταν τους πας κόντρα υποχωρούν. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος. Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί; Θα είναι τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Στο σφυρί 86 επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη και ένα σημειωματάριο του Φώτη Κόντογλου

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29  και την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία κοινού.

Ενδιαφέροντα6 ώρες πριν

Έρευνα για το πως θα είναι ο κόσμος το 2035! Απαισιόδοξα τα συμπεράσματα

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2035; Η ποιότητα των δημοκρατιών μας θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί; Οι κοινωνικές...

Διεθνή7 ώρες πριν

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα...

Οικονομία8 ώρες πριν

Σπάνιες γαίες που πετιούνται στα σκουπίδια

Νυν υπέρ πάντων αγώνα δίνουν εδώ και χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις σε όλον τον κόσμο –με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες-...

Διεθνή10 ώρες πριν

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Δημοφιλή