Ακολουθήστε μας

Οικονομία

Ξεπαγώνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου;

Η κλιμάκωση των διπλωματικών επαφών που πραγματοποιεί η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος, όπως αναφέρεται, έχουν τα πρώτα αποτελέσματα και εκτιμάται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο είναι προσωρινά. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ενεργοποίηση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κομισιόν.

Δημοσιεύτηκε στις

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να έχουμε απτές αποδείξεις ότι αίρεται το αδιέξοδο στην υλοποίηση του έργου για της Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αναμένεται να ξεπαγώσει το έργο και να επανεκκινήσουν οι έρευνες βυθού.

Η κλιμάκωση των διπλωματικών επαφών που πραγματοποιεί η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος, όπως αναφέρεται, έχουν τα πρώτα αποτελέσματα και εκτιμάται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο είναι προσωρινά. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ενεργοποίηση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κομισιόν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες, “θα είναι στην ατζέντα του Επίτροπου Ενέργειας Νταν Γιόρκενσεν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, τον επόμενο μήνα. Εξάλλου, πρόκειται για ένα στρατηγικό ενεργειακό έργο της Ευρώπης, το οποίο η Κομισιόν θα προασπιστεί”, σημειώνουν πηγές.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προώθησης του θέματος στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε προχθές στις Βρυξέλλες. Ελληνική και κυπριακή πλευρά τόσο προς τους δημοσιογράφους όσο και μέσα στο Συμβούλιο, υπογράμμισαν τη σημασία του Great Sea Interconnector για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, καθώς και ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους με το ποσό των 657 εκατ. και πρέπει να προστατευτεί από την Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή, Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ κλιμακώνουν τις διπλωματικές κινήσεις για την εξασφάλιση ισχυρών συμμαχιών. Μέσα στον Απρίλιο προγραμματίζεται συνάντηση κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών των τριών χωρών, των Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Χριστοδουλίδη και Μπεντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, η οποία ωστόσο θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο μέτωπο των συγκρούσεων.

Για το θέμα ρωτήθηκε χθες και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Κύκλο Ιδεών και σημείωσε: “Πραγματοποιούνται συστηματικές επαφές και συζητήσεις. Επιχειρείται να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός που να είναι σύμφωνος με το δίκαιο της θάλασσας, όχι με ενημέρωση ή άδεια αλλά σε επικοινωνία με την Τουρκία”.

Συντονισμένα δρουν Ελλάδα και Ισραήλ- Πιέζει την Κομισιόν η Κύπρος

Παράλληλα με την πίεση στην Κομισιόν, από Ελλάδα και Κύπρο, ταυτόχρονα Ελλάδα και Ισραήλ συντονίζουν τις κινήσεις τους, και με σύνθημα την εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας τους, αναζητείται η διπλωματική φόρμουλα, που θα ενισχύσει τη συμμαχία των τριών χωρών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ προωθώντας την υλοποίηση του έργου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, κ. David Amsalem κατά τη χθεσινή συνάντησή στο υπουργείο Ενέργειας με τον υπουργό Ενέργειας Στάυρο Παπασταύρου, τόνισε ότι ” αποτελεί στρατηγικό συμφέρον όλων των χωρών μας να δημιουργηθεί ένας διάδρομος διασύνδεσης μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και προς την Ευρώπη. Παρατηρούμε τον τελευταίο χρόνο μεγάλη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, όμως είμαι απόλυτα πεπεισμένος και πιστεύω ότι μετά τις αλλαγές και μετά την ανάληψη της κυβέρνησης Τραμπ, το Ισραήλ θα διαδραματίσει τον ρόλο του σταθεροποιητή στην περιοχή. Θεωρούμε πολύ σημαντική την ανάγκη να συνεργαζόμαστε με καλούς φίλους, με την Ελλάδα και την Κύπρο, για να προωθούμε έργα στον τομέα της ενέργειας. Είναι υψίστης σημασίας να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας σε όλους τους τομείς και να εδραιώσουμε αυτές τις σχέσεις”.

“Όταν θα επιστρέψω στο Ισραήλ, θεωρώ ότι είναι αποστολή μου να προωθήσω τα έργα στον τομέα της ενέργειας. Έχουμε συζητήσει και κατά τη διάρκεια άλλης συνάντησης τη χρήση οπτικών ινών και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνδυάσουμε τα πάντα, ώστε να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα».

Στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας του υπουργού, κ. Σταύρου Παπασταύρου και του Υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα ενέργειας, κ. Νίκου Τσάφου με τον Υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, κ. David Amsalem παρουσία του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz, η ηλεκτρική διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όπως και η εμβάθυνση και εντατικοποίηση της συνεργασίας τους.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ ισραηλητικών εταιρειών κολοσσών του ενεργειακού τομέα, από τα λιμάνια, τις υποδομές ως το φυσικό αέριο και τα ύδατα και τονίστηκε η στρατηγική σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και της προώθησης της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας.

Σταύρος Παπασταύρου: Καθοριστικός ο ρόλος της ενέργειας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που η πρώτη αποστολή που υποδεχόμαστε με τον Υφυπουργό Ενέργειας, Νίκο Τσάφο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι από το Ισραήλ, αποτελούμενη από τον Υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας, David Amsalem και εκπροσώπους από τις σημαντικότερες κρατικές εταιρείες του Ισραήλ.

Η ενέργεια παίζει καθοριστικό ρόλο και στα δύο αυτά επίπεδα. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια διακυβερνητική συμφωνία που υπογράφηκε από τον προκάτοχό μου, τον κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Δεκέμβριο του 2024 και περιλαμβάνει την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας, καθώς και καινοτόμα ενεργειακά έργα. Στο πλαίσιο αυτό, χαίρομαι πολύ που είχαμε σήμερα μια πρώτη συνάντηση, έτσι ώστε να διερευνήσουμε συγκεκριμένα έργα τα οποία εντάσσονται σε αυτή τη συνεργασία. Η ανάπτυξη έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, γιατί οδηγεί σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, γνωρίζετε εξάλλου ότι έχουμε πια κάτω από 9% ανεργία. Η ενέργεια παίζει πρωταρχικό ρόλο.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε, σήμερα εδώ μαζί μας, εταιρείες- κολοσσούς από τον ενεργειακό τομέα, από τα λιμάνια, τις υποδομές και είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες συναντήσεις μας θα μας οδηγήσουν σε συγκεκριμένα projects συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών του Ισραήλ και της Ελλάδας».

Μανούσος Μανουσάκης : Γίνονται πολλές προσπάθειες να συνεχιστεί το έργο

Στην προώθηση αλλά και στις δυσκολίες του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης στα πλαίσια του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά VIIΙ: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς».

Όπως είπε υπάρχει βούληση και γίνονται πολλές προσπάθειες να συνεχιστεί το έργο και πρότεινε το θέμα να μη συζητείται το θέμα στη δημόσια σφαίρα με οξύτητα καθώς είναι σημαντικό εθνικό θέμα για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για το Ισραήλ. Όπως εξήγησε το Ισραήλ έχει ενεργειακό πρόβλημα που εν μέσω κλιματικής κρίσης αντιμετωπίζει προβλήματα ενεργειακής επάρκειας.

«Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το έργο, περιμένουμε τις αποφάσεις. Είμαι βέβαιος ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα προστατεύσει τον ΑΔΜΗΕ και ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα έχει γίνει σε απόλυτη συνεννόηση μαζί της» είπε.

Όπως εξήγησε ο κ. Μανουσάκης κάνοντας μια μίνι ιστορική αναδρομή η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα που δεν είναι συνδεδεμένη στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρισμού και πρέπει να συνδεθεί για πολλούς λόγους: “Πέρα από το πολιτικό ανήκειν υπάρχει και το θέμα της κοινωνικής ευημερίας” σημείωσε.

Στη συνέχεια ο CEO πρόσθεσε «Ο ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε την ενεργή του συμμετοχή το 2021 οπότε και έγινε τεχνικός σύμβουλος του τότε φορέα υλοποίησης και στη συνέχεια διαπραγματευόταν για την απόκτηση του 25% του έργου. Και στη συνέχεια ανέλαβε φορέας υλοποίησης του έργου από τον Οκτώβριο του 2023.

Γνωρίζαμε ότι δε θα ήταν «ένας περίπατος στον κήπο» είπε χαρακτηριστικά. «Ξέραμε πολύ καλά ότι η Τουρκία δε θα μας έδινε συγχαρητήρια για αυτή τη διασύνδεση», συμπλήρωσε. «Ο ρόλος μας είναι να λειτουργούμε τεχνικά και οικονομικά. Διασφαλίσαμε τη μεταφορά του καλωδίου 160 χιλιομέτρων από εκεί που βρισκόταν από τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης σε εμάς. Έχουν ολοκληρωθεί εν πολλοίς οι έρευνες βυθού στα χωρικά ύδατα Ελλάδος και Κύπρου» συμπλήρωσε. Μάλιστα ο κ. Μανουσάκης προχώρησε σε διευκρινίσεις για τα γεγονότα της Κάσου: «Το πλοίο προχώρησε στα διεθνή ύδατα μετά από άδεια που έλαβε από τις ελληνικές αρχές. Μετέπειτα και ενώ το πλοίο για αρκετή ώρα έπλεε στα διεθνή ύδατα εκδόθηκε άδεια από τις τουρκικές αρχές και όχι το αντίθετο όπως θέλει να παρουσιάζει η Τουρκία».

«Μετά τα γεγονότα, η δική μας αρμοδιότητα δεν ήταν συνολικά η προώθηση του έργου, καθώς το ζήτημα έγινε εθνικό και προφανώς είναι ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση ΑΔΜΗΕ-ΡΑΑΕΥ-ΡΑΕΚ την Πέμπτη

Επίσημη ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει να λάβει η ΡΑΕΚ, η Ρυθμιστική Αρχή Κύπρου αύριο Πέμπτη σε συνάντηση που θα έχουν, ΡΑΑΕΥ, ΡΑΕΚ και ΑΔΜΗΕ στα γραφεία της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Καθώς η ΡΑΕΚ, έχει αρμοδιότητα την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου και τον προγραμματισμό των έργων που απαιτούνται για τη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, έχει ζητήσει στο πλαίσιο των τυπικών αρμοδιοτήτων της και για να εξετάσει τις επιλογές της, ενημέρωση από τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, σχετικά με το αν υπάρχουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του έργου, και αν θα ανταπεξέλθει στη δέσμευσή του, το 2030 να έχει ολοκληρωθεί το έργο εξασφαλίζοντας την τροφοδοσία της Κύπρου όπως έχει συμφωνηθεί.

ΠΗΓΗ: Mononews.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Οικονομία

Ατσαλάκης στο Naftemporiki TV: «Δεν έχουν επιστημονική βάση» οι δασμοί Τραμπ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για τον αντίκτυπο των δασμών Τραμπ μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τον Παύλο Πανταζόπουλο.

Ο κ. Ατσαλάκης, σχολιάζοντας το οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται, τόνισε ότι «δημιουργεί μια τεράστια ανασφάλεια στην Αμερική ώστε να μην ακολουθήσει την πορεία της Μεγάλης Βρετανίας, όταν δεν άντεξε τα έξοδα του Β’ παγκοσμίου πολέμου».

Όσον αφορά τους ανταποδοτικούς δασμούς του Τραμπ, ο Γιώργος Ατσαλάκης επισήμανε ότι «δεν έχουν επιστημονική βάση» και ότι επιβλήθηκαν ώστε «να δημιουργήσουν ένα χάος στην παγκόσμια οικονομία για να κατανοήσουν όλοι ότι πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις από τους δασμούς που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα, ο καθηγητής ανέφερε ότι «αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να φεύγουν και αυτό σίγουρα κάνει τη διαπραγματευτική θέση της Κίνας πιο αδύναμη».

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πόλεμος για τις Στρατηγικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες

Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε πλήρη εξέλιξη ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με στόχο τους στρατηγικούς ορυκτούς πόρους, επισημαίνει ο οικονομολόγος Φυσικών πόρων Γεώργιος Καρακατσάνης στον star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα.

Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι εξηγεί, τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία. Σε ότι αφορά της χώρα μας, δυστυχώς είναι παρατηρητής και ακόλουθος όσων κοσμογονικών αλλαγών συμβαίνουν, καταλήγει, με εξαίρεση των επιχειρηματικό κόσμο που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην τεχνολογική επανάσταση. Σύμφωνα με τον κατάλογο των ΗΠΑ, ορίζονται 55 στρατηγικά κρίσιμα ορυκτά, μεταξύ των οποίων και οι 17 σπάνιες γαίες. Στις σπάνιες γαίες οι ΗΠΑ έχουν εξάρτηση από την Κίνα στο 95%, χωρίς εναλλακτικούς προμηθευτές.

Για αυτό οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας. Οι ΣΚΟΠΥ έχουν αμέτρητες χρήσεις, στην προηγμένη τεχνολογία, αμυντική βιομηχανία, τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτροκίνηση, ανεμογεννήτριες κ.λ.π…Το υπόβαθρο είναι η Κίνα, που το 2010 απέκτησε το μονοπώλιο με την κατανομή του Διεθνούς Εμπορίου και πλέον από το 2010 χρησιμοποιεί την μονοπωλιακή της δύναμη, στο κομμάτι της εξόρυξης όπου έχει μερίδιο 70% στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και σημαντική θέση στον εξευγενισμό των κρίσιμων ορυκτών στρατηγικών πόρων. Το δεύτερο στάδιο της παραγωγής, έχει η Αυστραλία, που θεωρείται και συμμαχική χώρα των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός στην τεχνολογική επανάσταση, το πολιτικό σύστημα είναι ακόλουθος των εξελίξεων και παρατηρητής ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί να προσαρμοστεί, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Καρακατσάνης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Ειδική Έκδοση: Η ενέργεια αλλάζει…περιβάλλον

Σε ένα εντόνως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να βασιστεί στο φυσικό αέριο για μεσοδιάστημα μεγαλύτερο του αρχικώς καθορισμένου, στον… δρόμο προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Εναλλασσόμενες» πολιτικές στην αγορά ενέργειας έφερε η εκλογή Τραμπ, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση καθυστερεί μεν, αλλά δεν ακυρώνεται, με το περιβάλλον να τελεί υπό την… προστασία κυβερνήσεων και αγορών, παραμένοντας όμως μερικώς εκτεθειμένο, άγνωστο για πόσο, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τον δασμολογικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο Τραμπ.

Σε ένα εντόνως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να βασιστεί στο φυσικό αέριο για μεσοδιάστημα μεγαλύτερο του αρχικώς καθορισμένου, στον… δρόμο προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050. Παράλληλα, επενδύει συστηματικά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Ισραήλ και Κύπρο, Αίγυπτο, όπως και Γερμανία, αλλά και με όλες τις γειτονικές της χώρες.

Η χώρα καθιερώνεται, ταυτόχρονα, ως πύλη εισόδου LNG για την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ήδη πρωτοπορεί στις ΑΠΕ κατέχοντας τα ηνία στα φωτοβολταϊκά, αν και οι επενδυτές προβληματίζονται έντονα για την οικονομική βιωσιμότητα των σχετικών έργων.

Σε μια περίοδο που όλοι ελπίζουμε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα ατονήσει και οι ενεργειακές επενδύσεις όντως θα μεγαλώσουν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καταναλωτής, στην… πλάτη του οποίου γίνονται όλα, δεν απολαμβάνει φθηνή ενέργεια, ελπίζει όμως ότι το περιβάλλον θα παραμείνει υπό την προστασία μιας αγοράς που έχει το «πρόσωπο» να υπόσχεται τη βιωσιμότητα.

Ξεφυλλίστε το αφιέρωμα παρακάτω:

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Επιτέλους… βουλώστε το!

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στο Russia Today

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Η γαλάζια απάτη με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Πριν ανάψουμε τα πυροτεχνήματα, ας δούμε τι ακριβώς συνέβη με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Διεθνή6 ώρες πριν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα...

Διεθνή6 ώρες πριν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ!

«Δεν απέρριψα το ισραηλινό σχέδιο, αλλά δεν βιάζομαι», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ιστορία - Πολιτισμός6 ώρες πριν

Ο παραβάτης της Μεγάλης Παρασκευής

Το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευης σκιά μικρά εδραμεν τοίχο, τοίχο , σκότος και ημίφως ακολουθών προς την πλατεία της πολίχνης...

Δημοφιλή