Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο Ramesh Rajasingham, Διευθυντής, Τμήμα Συντονισμού, OCHA προχωρησε σε ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία

Δημοσιεύτηκε στις

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και σε συνέχεια της αξιολόγησης του Ειδικού Απεσταλμένου, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για την τελευταία ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, όπου η σύγκρουση, η οποία διαρκεί πάνω από μια δεκαετία, έχει οδηγήσει το 90% του πληθυσμού στη φτώχεια, εκτοπίζοντας σχεδόν 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους εντός της Συρίας και πάνω από 6 εκατομμύρια ακόμη ως πρόσφυγες.

Τώρα, μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας και κακουχιών, ο συριακός λαός έχει ανανεωμένη ελπίδα.

Θα ήθελα να επισημάνω τρία σημεία προς προσοχή του Συμβουλίου.

Καταρχάς, οι ανθρωπιστικές ανάγκες παραμένουν τεράστιες σε ολόκληρη τη χώρα και η πολυπλοκότητά τους αυξάνεται.

Σήμερα, 16,5 εκατομμύρια Σύριοι χρειάζονται προστασία και ανθρωπιστική βοήθεια. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού βρίσκεται σε επισιτιστική ανασφάλεια. Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια.

Και περισσότεροι από 670.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν εκτοπιστεί από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται περίπου 15.000 άτομα που εκτοπίστηκαν μεταξύ 30 Απριλίου και 6 Μαΐου από την αγροτική Δαμασκό λόγω της βίας σε περιοχές με πλειοψηφία Δρούζων.

Ταυτόχρονα, από τον Δεκέμβριο, πάνω από 1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν επιστρέψει στις περιοχές καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 330.000 ανθρώπων από καταυλισμούς στη βορειοδυτική Συρία. Κατεστραμμένα σπίτια, έλλειψη επαρκών υπηρεσιών και η απειλή μη εκραγέντων πυρομαχικών εμποδίζουν τις επιστροφές.

Οι κίνδυνοι προστασίας εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική ανησυχία. Οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο έμφυλης βίας, αν και το κοινωνικό στίγμα, ο φόβος αντιποίνων, η έλλειψη υπηρεσιών προστασίας και η έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτές τις υπηρεσίες σημαίνουν ότι η βία αυτή συχνά δεν καταγγέλλεται επαρκώς.

Επιπλέον, από τον Δεκέμβριο, περισσότεροι από 900 άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από μη εκραγέντα πυρομαχικά, με τα παιδιά να αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των θυμάτων. Από την τελευταία μας ενημέρωση, 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από υπολείμματα πολέμου.

Στη βόρεια Συρία, η πρόσβαση στο νερό παραμένει περιορισμένη, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα το σύστημα υγείας παραμένει υπό απίστευτη πίεση, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης και μετά από χρόνια υποβάθμισης.

Το δεύτερο σημείο μου είναι ότι, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις, οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και σημειώνεται πρόοδος.

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του φτάνουν σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα μέσω επιχειρήσεων εντός και εκτός συνόρων. Περισσότερα από 1.000 φορτηγά φορτωμένα με βοήθεια έχουν εισέλθει στη Συρία από την Τουρκία από την αρχή του έτους – επταπλάσια αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς η διασυνοριακή πρόσβαση παραμένει μια οικονομικά αποδοτική μέθοδος που πλέον φτάνει σε περιοχές πέρα από τα βορειοδυτικά.

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, υποστηρίζοντας το προσωρινό υπουργείο Υγείας, διεξήγαγαν με επιτυχία μια εκστρατεία εμβολιασμού, καλύπτοντας 3,4 εκατομμύρια παιδιά. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα φτάνει σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους κάθε μήνα παρέχοντας κρίσιμη επισιτιστική βοήθεια.

Οι προσωρινές συριακές αρχές συνεχίζουν να διευκολύνουν το ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικό μας έργο σε ολόκληρη τη χώρα και συνεργαζόμαστε ενεργά μαζί τους για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των γραφειοκρατικών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της εγγραφής των ανθρωπιστικών ΜΚΟ.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω την ανησυχητική κατάσταση χρηματοδότησης.

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του απευθύνουν έκκληση για 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να φτάσουν σε 8 εκατομμύρια από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2025. Μέχρι σήμερα, μόνο το 10% αυτής της έκκλησης έχει χρηματοδοτηθεί.

Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές και θα γίνουν ακόμη πιο έντονες με την πάροδο του χρόνου και καθώς οι περικοπές στη χρηματοδότηση θα εντείνονται. Η αυξανόμενη επιστροφή των Σύρων – πάνω από 1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι και μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από γειτονικές χώρες από τον Δεκέμβριο του 2024 – θα σημαίνει επίσης ότι οι ανάγκες θα αυξηθούν. Δεκάδες κοινοτικά κέντρα και νοσοκομεία αντιμετωπίζουν κλείσιμο τις επόμενες εβδομάδες – μερικά ήδη κλειστά.

Στη βορειοανατολική Συρία, οι συνθήκες σε καταυλισμούς όπως η Ταλάα, η Αρίσα και η Τουέινεχ επιδεινώνονται, καθώς οι περισσότερες υπηρεσίες παραμένουν σε αναστολή λόγω ελλείψεων χρηματοδότησης. Η γενική επισιτιστική βοήθεια έχει ήδη ανασταλεί στους καταυλισμούς Ταλ-Σαμέν και Τουάχινα, επιδεινώνοντας την επισιτιστική ανασφάλεια, τον υποσιτισμό και την ψυχοκοινωνική δυσφορία.

Μόνο στη βορειοδυτική Συρία, 40 από τα 83 κέντρα προστασίας έχουν κλείσει, αφήνοντας τεράστια κενά στις υπηρεσίες για ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ατόμων με αναπηρίες. Επιπλέον, 20 ασφαλείς χώροι για γυναίκες και κορίτσια έχουν κλείσει από τον Ιανουάριο, μειώνοντας σημαντικά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης για τα θύματα έμφυλης βίας.

Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Οι ελλείψεις χρηματοδότησης δεν σημαίνουν ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες εξαφανίζονται. Αντιθέτως, προκαλούν εντατικοποίηση αυτών των αναγκών. Και η απουσία υποστήριξης κινδυνεύει τώρα να αντιστρέψει τα μικρά οφέλη που έχουν επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες.

Παρά την καταστροφική μείωση της χρηματοδότησης, ο ΟΗΕ και οι εταίροι μας είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τον λαό της Συρίας. Αυτό σημαίνει περαιτέρω επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων της αντίδρασης με ολοένα και λιγότερους πόρους.

Παράλληλα, το Ανθρωπιστικό Ταμείο για τη Συρία έχει ξεκινήσει μια κατανομή 8 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών στα βορειοανατολικά, όπου οι υπηρεσίες έχουν πληγεί σοβαρά από τις πρόσφατες περικοπές χρηματοδότησης. Και αναμένεται σύντομα να δρομολογηθεί μια επιπλέον κατανομή 60 εκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις κρίσιμες ανθρωπιστικές ανάγκες σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι οργανισμοί του ΟΗΕ και οι συνεργάτες τους εφαρμόζουν επί του παρόντος μια χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, για την υποστήριξη πάνω από 1,2 εκατομμυρίων Σύρων. Αυτό περιλαμβάνει ένα έργο 3 εκατομμυρίων δολαρίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1,3 εκατομμυρίων μαθημάτων θεραπείας. Περιλαμβάνει επίσης ένα έργο 3 εκατομμυρίων δολαρίων από την Υπηρεσία Δράσης κατά των Ναρκών του ΟΗΕ για την απομάκρυνση εκρηκτικών πυρομαχικών, τα οποία συνεχίζουν να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν Σύρους.

Η διεθνής κοινότητα δωρητών πρέπει να δράσει γρήγορα και να αυξήσει την ανθρωπιστική χρηματοδότηση.

Ενώ η ανθρωπιστική υποστήριξη εξακολουθεί να είναι απαραίτητη σε βασικές τοποθεσίες, είναι κρίσιμο να αποδεσμευτεί μακροπρόθεσμη υποστήριξη και βιώσιμες παρεμβάσεις, ώστε να βοηθηθούν οι Σύριοι να επιστρέψουν, να ανοικοδομηθούν, να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να μειωθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν επιλογές για να το πράξουν.

Από αυτή την άποψη, τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας, όπως μόλις ανέφερε ο κ. Πέντερσεν, καθώς και η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει τις οικονομικές κυρώσεις της, αναμένεται να διευκολύνουν την ανακούφιση, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Και συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τα αρμόδια κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε περαιτέρω ότι οι κυρώσεις και άλλοι περιορισμοί δεν εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Ο συριακός λαός έχει δείξει ανθεκτικότητα, αλλά δεν μπορεί να αντέξει αυτή την κρίση μόνος του – και πρέπει να δράσουμε επειγόντως.

Με επαρκή υποστήριξη και ενισχυμένο συντονισμό, το ανθρωπιστικό σύστημα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει ουσιαστική ανακούφιση – και να βοηθήσει στην προετοιμασία των βάσεων για μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.

Γεννήθηκε στη Λέμεσο το 1966. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Δρούσια της ορεινής Πάφου και τη χερσόνησο του Ακάμα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ. Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989. Σήμερα είναι Διευθυντής στο Ζ' Δημοτικό Σχολείο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ . Υπηρέτησε επί σειρά ετών και με ποικίλες αρμοδιότητες την ΠΟΕΔ και διετέλεσε επι σειράν ετών Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε Διεθνείς Επιτροπές επί έξι έτη. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια εντύπων και ήταν υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Παιδική Χαρά για έξι χρόνια και μετειχε σε επιτροπες εκδοσης εφημεριδων και περιοδικων.Εχει δημοσιευσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες. Εχει εκδώσει τρία μικρά βιβλία για τον ποιητή Γιάννη Παπαδόπουλο το Ρώσο δημιουργό Αντρέι Ταρκόφσκι και πρόσφατα τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Εργάζεται από το 1987 για τη διάσωση και διάδοση του έργου του ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου. Με μέριμνα του εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του ΤΑ ΧΡΙΣΤΑΓΚΑΘΑ με θέμα τη συμμετοχή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ και η ποιητικη συλλογη ΑΠΩ ΑΓΑΠΗ . Ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα, την ποίηση, τη λογοτέχνια και την επιστημονική μελέτη από τα νεανικά του χρόνια. Συμμετείχε σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις με θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας της Κύπρου, Μορφών της Εκκλησίας μας. Των αγώνων του γένους και της Κύπρου μας για ελευθερία και την καταστολή των αγώνων από την Αποικιοκρατία . Τα τελευταία χρονιά παρουσίασε στις εφημερίδες ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ και Σημερινής ευρήματα της μεγάλης έρευνας του με τίτλο «Η αναζήτηση της Κύπρου στον ξένο περιοδικό τύπο» και «Πτυχές της μάχης των πληροφοριών στην Κύπρο από το 1878 μέχρι το 1975» Απο το 2010 έρευνα την κινηματογράφηση της Κύπρου από το 1939 μέχρι το 1975 ιδιαίτερα τις ταινίες επίκαιρων και τις ερασιτεχνικές κινηματογραφήσεις της παραδοσιακής ζωής και των αγώνων της Κύπρου για απελευθέρωση. Από τα μαθητικά του χρόνια αγάπησε το κατηχητικό και κατασκηνωτικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου και τον χριστιανικό ελληνικό Τύπο. Μαθήτευσε κοντά στους κατηχητές της Λεμεσού στις χριστιανικές ομάδες και το Ίδρυμα Παναγι'ιδη. Θεωρεί τη μαθητειά αυτή μέγιστο δώρημα. Συμμετείχε σε δεκάδες επιστημόνικα Συνέδρια και από το 1985 έχει δωσει εκατοντάδες διαλέξεις με ποικίλα θέματα . Τα τελευταία πέντε χρονια ερευνά επισταμένα και εκδίδει δελτία ενημέρωσης για τη δράση των ανθρωπιστικών δικτύων παγκοσμίως για τον ιστότοπο CYNEAPOLIS και άλλες εξειδικευμένες ιστοσελίδες . Από την έκρηξη του πολέμου Ισραηλ-Χαμάς παρακολουθεί και παρουσιάζει ανθρωπιστικές και στρατηγικές πτυχες στη βάση πολυμερους πληροφόρησης από επίσημες και ημιεπίσημες πηγές. Ως πεζογράφος και αφηγητης ιστορεί την παράδοση της Κύπρου τους ανθρώπους τους αγίους της μα και τις γεύσεις και την ομορφιά του πρωτινου βίου

Διεθνή

Αποκαταστάθηκε η οδική κυκλοφορία στη γέφυρα της Κριμαίας που χτυπήθηκε την Τρίτη από την Ουκρανία

Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί, προκαλώντας ζημιές σε υποθαλάσσιους πυλώνες της γέφυρας, βασικής οδού ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αποκαταστάθηκε  η οδική κυκλοφορία στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία και τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία επλήγη από ουκρανικά εκρηκτικά. Νωρίτερα, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε ότι έπληξε με χρήση εκρηκτικών τη γέφυρα με 1.100 κιλά εκρηκτικών, τα οποία είχαν τοποθετηθεί υποθαλάσσια.

Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί, προκαλώντας ζημιές σε υποθαλάσσιους πυλώνες της γέφυρας, βασικής οδού ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

«Στο παρελθόν, πλήξαμε τη Γέφυρα της Κριμαίας δύο φορές, το 2022 και το 2023. Έτσι και σήμερα συνεχίσαμε αυτή την παράδοση υποβρυχίως», ανέφερε η SBU στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί για πολλούς μήνες.

Η SBU κοινοποίησε βίντεο που δείχνει μια έκρηξη δίπλα σε έναν από τους πυλώνες στήριξης της γέφυρας.

Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers ανέφεραν ότι η επίθεση ήταν ανεπιτυχής και εικάζουν ότι εξαπολύθηκε από ένα ουκρανικό θαλάσσιο drone.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Daily Mail: Ο Ουκρανός κατάσκοπος-φάντασμα πίσω από τον «Ιστό Αράχνης»! Η επιχείρηση με τα drones που κατέστρεψαν ρωσικά βομβαρδιστικά

Είναι ο άνθρωπος που –σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές– βρισκόταν πίσω από τη φιλόδοξη επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης», την οποία εκτέλεσε την περασμένη Κυριακή η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU), καταφέρνοντας να πλήξει ταυτόχρονα τέσσερις στρατιωτικές βάσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το όνομα του Αρτέμ Τιμοφιέγιεφ εισέρχεται θριαμβευτικά στα χρονικά των πιο παράτολμων επιχειρήσεων σύγχρονου πολέμου.

Είναι ο άνθρωπος που –σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές– βρισκόταν πίσω από τη φιλόδοξη επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης», την οποία εκτέλεσε την περασμένη Κυριακή η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU), καταφέρνοντας να πλήξει ταυτόχρονα τέσσερις στρατιωτικές βάσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.Η Ρωσία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Το Κίεβο, από την άλλη, μιλά για «την πιο επιτυχημένη επιχείρηση στρατιωτικής υπονόμευσης στη σύγχρονη ιστορία».

Η επίθεση οργανώθηκε με τρόπο ασύλληπτο: περισσότεροι από 100 καμικάζι FPV drones εκτοξεύθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, από φορτηγά-κάλυψης που είχαν σταθμεύσει δίπλα ή απέναντι από τις βάσεις, οι οποίες φιλοξενούσαν το βαρύ πυρηνικό αεροπορικό οπλοστάσιο της Ρωσίας — τα στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-95, TU-22 και TU-160. Οι εκρήξεις και η καταστροφή που προκλήθηκε, όπως φαίνεται από δορυφορικές εικόνες και βίντεο drones, επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της Ουκρανίας για καταστροφή του ενός τρίτου του ρωσικού στόλου, γράφει χαρακτηριστικά η Daily Mail.

Κι όμως, η καρδιά αυτής της «αράχνης» φαίνεται πως ήταν ένας μόνο άνθρωπος: ο Αρτέμ Τιμοφιέγιεφ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ρωσία: Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών σε ρωσικά αεροσκάφη μετά την ουκρανική επιδρομή με drones

Η Ουκρανία έβαλε στο στόχαστρο τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές βάσεις σε όλη τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας 117 drones που εκτοξεύτηκαν από φορτηγά κοντά στους στόχους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δορυφορικές εικόνες από ρωσική αεροπορική βάση, που ελήφθησαν λίγο μετά την ουκρανική επιδρομή με drones το Σαββατοκύριακο, δείχνουν ότι πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η Ουκρανία έβαλε στο στόχαστρο τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές βάσεις σε όλη τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας 117 drones που εκτοξεύτηκαν από φορτηγά κοντά στους στόχους. Πολλά αεροσκάφη επλήγησαν σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες, σύμφωνα με το Reuters.

Εικόνες της Capella Space που δημοσίευσε το Reuters, αποκαλύπτουν το μέγεθος των ζημιών σε αρκετά αεροσκάφη που βρίσκονται κατά μήκος του διαδρόμου προσγείωσης σε βάση στην περιοχή Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.

Planet Labs PBC (left) & Capella Space/Handout via REUTERS
Capella Space/Handout via REUTERS
Δορυφορική εικόνα δείχνει το αεροδρόμιο Μπελάγια στο Ιρκούτσκ πριν από την ουκρανική επίθεση με drones. Planet Labs PBC/Handout via REUTERS.
Δορυφορική εικόνα δείχνει ζημιές σε αεροσκάφη στο αεροδρόμιο Μπελάγια στο Ιρκούτσκ. Capella Space/Handout via REUTERS.

Η επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης»

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, SBU, ανέλαβε την ευθύνη για την επιχείρηση, με τίτλο «Ιστός της Αράχνης», ανακοινώνοντας ότι συνολικά 41 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη χτυπήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε εξαιρετική την επίθεση, η οποία έπληξε στόχους έως και 4.300 χλμ. από την πρώτη γραμμή του πολέμου.

Κατά την SBU, οι ζημιές που προκλήθηκαν από την επιχείρηση ανέρχονται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ειδικοί δήλωσαν ότι η επιχείρηση δεν είναι αρκετή για να εμποδίσει τις πυραυλικές επιθέσεις ρωσικών βομβαρδιστικών στην Ουκρανία, ωστόσο είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντικατασταθούν τα αεροπλάνα που καταστράφηκαν, επειδή ορισμένα από αυτά δεν παράγονται πλέον.

Η επίθεση θεωρείται πιθανό να αναγκάσει τη Ρωσία να αναδιαμορφώσει την αεράμυνά της, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW).

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή3 λεπτά πριν

Αποκαταστάθηκε η οδική κυκλοφορία στη γέφυρα της Κριμαίας που χτυπήθηκε την Τρίτη από την Ουκρανία

Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί, προκαλώντας ζημιές σε υποθαλάσσιους πυλώνες της γέφυρας, βασικής οδού ανεφοδιασμού για τις ρωσικές...

Άμυνα18 λεπτά πριν

Οι Τούρκοι αλλάζουν τον παιχνίδι! Μας έχουν τα κανόνια στον κρόταφο

Παρέμβαση του Δρ. Διεθνών Σχέσεων Γιάννου Χαραλαμπίδη στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ

Διεθνή47 λεπτά πριν

Daily Mail: Ο Ουκρανός κατάσκοπος-φάντασμα πίσω από τον «Ιστό Αράχνης»! Η επιχείρηση με τα drones που κατέστρεψαν ρωσικά βομβαρδιστικά

Είναι ο άνθρωπος που –σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές– βρισκόταν πίσω από τη φιλόδοξη επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης», την οποία...

Διεθνή1 ώρα πριν

Ρωσία: Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών σε ρωσικά αεροσκάφη μετά την ουκρανική επιδρομή με drones

Η Ουκρανία έβαλε στο στόχαστρο τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές βάσεις σε όλη τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας 117 drones που εκτοξεύτηκαν από φορτηγά...

Οικονομία3 ώρες πριν

Υπό διπλό ασφυκτικό κλοιό η ελληνική κονσερβοποιία

Ο δασμολογικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας...

Δημοφιλή