Πολιτική
Κάλεσμα από Οτζαλάν για «νέα συμφωνία βασισμένη στην έννοια της αδελφοσύνης»
Αυτή τη φορά μόνο η Πέρβιν Μπούλνταν, βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών επισκέφθηκε τον Οτσαλάν, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο Εζγκιούρ Ερόλ, μετά τον θάνατο του Σερέ Σουρεγιά Εντέρ, βετεράνου των προσπαθειών αποκατάστασης της ειρήνης.

Ο φυλακισμένος ιδρυτής του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν ανέφερε την Κυριακή (18/05) ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει «μείζων αλλαγή παραδείγματος» προκειμένου να αποκατασταθεί η σχέση ανάμεσα στο κράτος της Τουρκίας και στην κουρδική μειονότητα της χώρας, μετά την ιστορική απόφαση του PKK να αφοπλιστεί και να διαλυθεί.
Το μήνυμα του 76χρονου Αμπντουλάχ Οτσαλάν δημοσιοποιήθηκε από αντιπροσωπεία του κόμματος DEM, που τον επισκέφθηκε στο νησί-φυλακή Ίμραλι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκτίει σε απόλυτη απομόνωση ποινή ισόβιας κάθειρξης από το 1999.
Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη μετά την ανακοίνωση τη 12η Μαΐου πως το PKK διαλύεται, με σκοπό να γυρίσει η σελίδα του πολυαίμακτου κεφαλαίου που άνοιξε το 1984, όταν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν του «Άπο», όπως αποκαλείτο ο Οτσαλάν, πήρε τα όπλα κι ακολούθησε σύρραξη με πάνω από 40.000 νεκρούς.
«Αυτό που κάνουμε συνεπάγεται μείζονα αλλαγή παραδείγματος», επιχειρηματολόγησε ο πρώην ηγέτης των ανταρτών.
«Η τουρκοκουρδική σχέση είναι σαν σχέση μεταξύ αδελφών που έχει διαρραγεί. Οι αδελφοί και οι αδελφές συγκρούονται, αλλά δεν μπορούν να υπάρξουν ο ένας χωρίς τους άλλους», συνέχισε, καλώντας να υπάρξει «νέα συμφωνία βασισμένη στην έννοια της αδελφοσύνης».
«Πρέπει να εξαλείψουμε, τη μια μετά την άλλη, όλες τις παγίδες και τα ναρκοπέδια που εμποδίζουν τη σχέση, πρέπει να αποκαταστήσουμε τους δρόμους και τις γέφυρες που υπέστησαν ζημιές», επέμεινε.
Αυτή τη φορά μόνο η Πέρβιν Μπούλνταν, βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (DEM, αριστερά, θεωρείται πως εν μέρει εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα) επισκέφθηκε τον Οτσαλάν, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο Εζγκιούρ Ερόλ, μετά τον θάνατο του Σερέ Σουρεγιά Εντέρ, βετεράνου των προσπαθειών αποκατάστασης της ειρήνης.
Ο Σερέ Σουρεγιά Εντέρ, ο πρώην αντιπρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, πέθανε την 3η Μαΐου, περίπου δύο εβδομάδες αφότου υπέστη καρδιακή ανακοπή και μερικές ημέρες πριν από την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης του PKK. Για χρόνια έκανε προσπάθειες για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης με το κίνημα της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία και έχαιρε σεβασμού από όλες τις τουρκικές πολιτικές παρατάξεις.
Από τα τέλη Δεκεμβρίου ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που βαφτίστηκε «Ίμραλι» και επισκέφθηκε επανειλημμένα τον Αμπντουλά Οτσαλάν.
Η Άγκυρα τονίζει πως θα παρακολουθήσει με προσοχή τη διαδικασία αφοπλισμού του PKK. Σε αντάλλαγμα, παρατηρητές αναμένουν ότι η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει άνοιγμα στους Κούρδους, μειονότητα που αποτελεί περί το 20% του πληθυσμού.
Θεωρείται απίθανο να αποφυλακιστεί ο Αμπντουλά Οτσαλάν, καθώς η ζωή του θα μπορούσε να απειληθεί. Ωστόσο, οι συνθήκες κράτησής του πιθανόν θα «χαλαρώσουν», σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πολιτική
Καμπανάκι από Φαραντούρη στο Ευρωκοινοβούλιο για την άμυνα και την ασφάλεια!
Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε «μια ολοκληρωμένη εσωτερική διάσταση της ασφάλειας, που δεν πρέπει να υπολείπεται της εξωτερικής διάστασης».

Όπως τόνισε στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ασφάλειας & Άμυνας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης «η ασφάλεια της Ευρώπης δεν είναι μόνο θέμα όπλων. Είναι, κυρίως θέμα ανθεκτικότητας δικτύων & υποδομών, υδάτων, κλιματικής κρίσης, υγειονομικής προστασίας και ψηφιακής ασφάλειας και συνοχής».
Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε «μια ολοκληρωμένη εσωτερική διάσταση της ασφάλειας, που δεν πρέπει να υπολείπεται της εξωτερικής διάστασης».
«Οριζόντιες πολιτικές – σωστός επιμερισμός κόστους – κοινή ευθύνη. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι ένα συλλογικό κεκτημένο που οφείλουμε να θωρακίσουμε, όχι να υπονομεύσουμε με λάθος προτεραιότητες», τόνισε ο έλληνας ευρωβουλευτής.
Πολιτική
Σάλος με προκλητικές αναφορές σε βιβλίο για την Κύπρο στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής
Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου ζήτησε άμεση απόσυρση της επίμαχης έκδοσης και ζήτησε έκθεση γεγονότων.

Σάλο έχουν προκαλέσει οι αναφορές σε βιβλίο για την Κύπρο που κυκλοφόρησε στο περίπτερο της Κύπρου στην 19η Διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2025 στη Βενετία και η έκδοσή του έχει χρηματοδοτηθεί μάλιστα από το Υφυπουργείο Πολιτισμού.
Στην εν λόγω έκδοση υπάρχουν σημεία και προκλητικές διατυπώσεις που άπτονται του Κυπριακού και των γεγονότων της τουρκικής εισβολής του 1974, τα οποία κρίνονται ως ανακριβή και ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη διπλωματική στρατηγική της Λευκωσίας όσον αφορά το εθνικό θέμα.
Στο επίμαχο βιβλίο που είναι σε κυπριακή διάλεκτο και τιτλοφορείται «Στες πέτρες», μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για «υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών», για «πολεμικές συγκρούσεις» καθώς και για «μια πλευρά που είναι τυπικά αναγνωρισμένη», με την αναφορά αυτή να αφορά τους Ελληνοκύπριους και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμα, γίνεται λόγος για «ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά» σαν γλώσσες που χαρακτηρίζονται ως «εντελώς παραγνωρισμένες».
Μερικά από όσα αναφέρονται στο βιβλίο και προκαλούν αντιδράσεις αναφέρουν για παράδειγμα – σε μετάφραση από τα… νεοκυπριακά – ότι «ο πόλεμος, μέσα από τη δραματική και βίαιη του εκρηκτική βαναυσότητα, οδήγησε στην υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, όπου εκτοπίστηκε η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων από τον βορρά στο νότο και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων που το νότο στον βορρά».
Αναφέρεται επίσης σε δύο πλευρές, «μια που είναι τυπικά αναγνωρισμένη, ενώ η άλλη όχι».
Το θέμα έχει εγγραφεί προς συζήτηση στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής από τον πρόεδρο της, Παύλο Μυλωνά, ο οποίος στην αιτιολόγηση της εισήγησής του σημειώνει ότι πρόκειται για βιβλίο «που βρίθει ιστορικών ανακριβειών, κάτι που εγείρει σοβαρά ζητήματα ελέγχου από την εκτελεστική εξουσία του τι χρηματοδοτείται. Το γεγονός ότι το βιβλίο, μεταφρασμένο και στα αγγλικά, κυκλοφορεί στο εξωτερικό, καθιστά το εν λόγω ζήτημα επικίνδυνο για την εθνική μας υπόθεση».
Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου ζήτησε άμεση απόσυρση της επίμαχης έκδοσης και ζήτησε έκθεση γεγονότων.
Απαράδεκτο το βιβλίο, λέει ο Πρόεδρος
Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης το βιβλίο με τίτλο «Στες πέτρες» που βρισκόταν στο περίπτερο της Κύπρου στην 19η Διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με αποτέλεσμα η Υφυπουργός Πολιτισμού να προχωρήσει σε απόσυρση του.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «το βιβλίο είναι απαράδεκτο και γι’ αυτό ζητήθηκε η άμεση απόσυρση του», προσθέτοντας πως «η ελευθερία έκφρασης φυσικά είναι απόλυτα σεβαστή, η παραχάραξη της ιστορίας όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Ο ίδιος τόνισε ότι «το 1974 έγινε μια τουρκική εισβολή την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, εκτός από τους εισβολείς. Άρα, δεν μιλάμε για έκφραση ελευθερίας. Μιλάμε για αναφορές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το περιεχόμενο του βιβλίου «δεν έχει εγκριθεί από το Υφυπουργείο. Αν εγκρινόταν από το Υφυπουργείο, τότε θα ψάχναμε και εκεί τις ευθύνες», είπε.
Σε παρατήρηση ότι υπήρξε, ωστόσο, χρηματοδότηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «χρηματοδότηση γίνεται διαχρονικά σε πολλούς οργανισμούς, σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό. Επαναλαμβάνω, το βιβλίο είναι απαράδεκτο και για αυτό ζητήθηκε η άμεση απόσυρση του».
Πολιτική
Συνέδριο στο Ευρωκοινοβούλιο: Ευρωάμυνα απέναντι στους κατακτητές! Δήλωση-μήνυμα για Τουρκία
Εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας και Ασφάλειας»

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με εκατοντάδες άλλους να παρακολουθούν διαδικτυακά, και στην παρουσία αρκετών Ευρωβουλευτών, αξιωματούχων της Ευρ. Επιτροπής, στρατιωτικών εκπροσώπων, διπλωματών και δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ – S&D), εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας και Ασφάλειας».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο François Arbault, Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος (DG DEGIS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γάλλος Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου Christophe Gomart και ο Bernard Siman, από το φημισμένο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Βελγίου (Egmont).
Ο κ. Arbault (Ευρωπ. Επιτροπή) επικεντρώθηκε στην ανάγκη όπως η ΕΕ εργαστεί από κοινού για να αναπτύξει τις βιομηχανικές και τεχνολογικές της αμυντικές δυνατότητες, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών ώστε οι στόχοι του Σχεδίου “ReArm Europe” να εκπληρωθούν.
Ο Ευρωβουλευτής και στρατηγός κ. Gomart υπογράμμισε την προτεραιότητα της ΕΕ να χαράξει μια σαφή στρατηγική στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας με αναγκαία την προσαρμογή της στις σύγχρονες προκλήσεις. Εξήγησε τη σημασία δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού πλαισίου με δικές του δομές για επιχειρησιακή αυτονομία και ικανότητα άμεσης αντίδρασης, σε συνεργασία με διεθνείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει την δική της «γραμμή άμυνας» για την προστασία των κρατών-μελών σε περιπτώσεις εξωτερικών απειλών, κάνοντας ρητή αναφορά στην Τουρκία ως χαρακτηριστικό παράδειγμα απειλής.
Από την πλευρά του, ο κ. Siman αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή γεωπολιτική που παραμένει ηπειρωτικά προσανατολισμένη, παραμελώντας κρίσιμες θαλάσσιες περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα. Σχετικά με τρίτες χώρες, τόνισε ότι η μη ύπαρξη αμυντικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δημιουργεί ένα στρατηγικό κενό για το οποίο τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφασίσουν τη διαχείρισή του.
Ακολούθησε εκτενής υποβολή ερωτήσεων κι απαντήσεων με καταληκτικό σχόλιο από τον κ. Κ. Μαυρίδη ως εξής:
«Σκεφτείτε να προέρχεστε από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδαφος του να τελεί υπό κατοχή από μια τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία, και όμως να υπάρχουν συνάδελφοι κι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που προσπαθούν να εντάξουν τον κατακτητή στην Ευρωάμυνα. Όσοι πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή ιδέα και τις αξίες της, πιστεύουμε σε μια Ευρωάμυνα που θα προασπίζετε αυτές τις αξίες. Για αυτό, όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, αναλάβαμε το πολιτικό κόστος και σταθήκαμε απέναντι στον εισβολέα. Αν θέλουμε λοιπόν πραγματικά να κερδίσουμε τα μυαλά και τις καρδιές των Ευρωπαίων πολιτών για την Ευρωάμυνα, οφείλουμε να υπερασπιστούμε με συνέπεια τις αξίες μας απέναντι στους κατακτητές».
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική7 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!