Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Καταιγιστικός Σάββας Καλεντερίδης: «Παράνοια να χρηματοδοτούμε την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας του casus belli»

Συνέντευξη στον Τέρενς Κουίκ και τη Huffington Post

Δημοσιεύτηκε στις

Καταιγιστικός Σάββας Καλεντερίδης σε βίντεο συνέντευξη μιλάει στη HuffPost και τον Τέρενς Κουίκ για τα όσα συμβαίνουν σε Ευρώπη και την γεωγραφική περιοχή μας με την Τουρκία σε κύριο παρεμβατικό ρόλο.

Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτηρίζει ο Σάββας Καλεντερίδης την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρηματοδότηση αμυντικών συστημάτων και από τρίτες χώρες, που σημαίνει εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, με τα δικά της πολεμικά/αμυντικά προϊόντα. Επισημαίνει μάλιστα ότι η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα είναι μέσα στις χώρες που θα πάρουν μερίδιο από το 35% των 150 δισεκατομμυρίων, λέγοντας όμως και κάτι πολύ σημαντικό:

«Όταν η Ελλάδα έχει υπογράψει μία Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας με την Τουρκία, αφαιρεί από τον εαυτό της το δικαίωμα να επικαλείται τις απειλές, όπως το casus belli και τις όποιες απειλές της Άγκυρας. Και ούτε μπορείς να ζητάς να σε στηρίζουν άλλοι, όταν εσύ ο ίδιος δε στηρίζεις τον εαυτό σου.

Βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή την κατάσταση τώρα και θα βρεθούμε ακόμα χειρότερα, επειδή αυτά τα 105 δισεκατομμύρια είναι δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή θα βρεθούμε να χρηματοδοτούμε εμείς οι Έλληνες την τουρκική πολεμική βιομηχανία για να ενισχύσει την Ε.Ε., όταν με αυτά τα όπλα που παράγει η τουρκική αμυντική βιομηχανία, μπορεί να απειλεί τη χώρα μας»

Επιπλέον Σάββας Καλεντερίδης προβάλλει το επιχείρημα ότι αν βάλουμε την Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα, τότε θα υποστούμε όσο υφιστάμεθα από το 1952 ως από κοινού μέλη του ΝΑΤΟ. Δηλαδή δεν θα μπορούμε να επικαλεστούμε τίποτα επειδή είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Δεν θα μπορούμε να επικαλεστούμε την απειλή που υφιστάμεθα από την Τουρκία και να ζητήσουμε ούτε από τον ΝΑΤΟ να πάρει μέτρα μαζί με την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα που χρησιμοποιεί το ΥΠΕΞ έναντι της Τουρκίας και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Άμυνας, με παράδειγμα τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας προσερχόμενος αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο Υπουργών με τους ομολόγους του. Σημείωσε ότι οι δηλώσεις Δένδια έγιναν κατά την είσοδο και δεν ξέρουμε τί ειπώθηκε μέσα στην αίθουσα, γιατί αν τα είπε έξω από την αίθουσα για εσωτερική κατανάλωση στην πατρίδα μας, θα έπρεπε ο κύριος Δένδιας να τα είχε πει και πριν την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας με την Τουρκία. Και πρόσθεσε:

«Εδώ μιλάμε για την πλήρη πολιτική παράνοια και παραλογισμό. Δεχθήκαμε να υπογράψουμε Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας, με ενεργό το casus belli, με ενεργό το τουρκολιβυκό μνημόνιο και με ενεργό το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Αυτό θα πρέπει να μπει στην εγκυκλοπαίδεια, την πολιτική εγκυκλοπαίδεια του μέλλοντος, ως ορισμός του πολιτικού παραλογισμού»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην HuffPost και στον Σύμβουλο Έκδοσης και αρθρογράφο Τέρενς Κουίκ, ο ιδρυτής του «Ινφογνώμων» Σάββας Καλεντερίδης, αναφέρεται στο βέτο και στον ρόλο που πρέπει να παίζουν οι ισχυρές ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ως αποτρεπτική ισχύ Αλλά με βάση εθνικό σχέδιο. Λέγοντας ότι:

«Είναι παραλογισμός να προσπαθείς να αποκτήσεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις αν δεν έχεις δόγμα αποτροπής και σε πολιτικό επίπεδο. Τι να τα κάνεις τα όπλα όταν (στην Διπλωματία) καταθέτεις τα όπλα»

 

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Αναλύσεις

New York Times: Το μπλοφάρισμα είναι το μυστικό της ανθεκτικότητας του Τραμπ

Η προθυμία να παρεκκλίνει, να κάνει πίσω και να αντιφάσκει με τον εαυτό του είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού που διατηρεί τον πρόεδρο βιώσιμο, και η υπόσχεση να κάνει πίσω είναι μέρος της έμμεσης προσπάθειας του Τραμπ να επηρεάσει τους ψηφοφόρους – καθησυχάζοντάς τους ότι οτιδήποτε ακραίο είναι επίσης προσωρινό, ότι δοκιμάζει πάντα τα όρια (στην πολιτική, στην εξουσία) αλλά και γενικά δεν έχει πρόβλημα να υποχωρεί.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κρίνοντας από την αντίδρασή του στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου αυτή την εβδομάδα, στον Ντόναλντ Τραμπ δεν αρέσει όταν τον ρωτάς για το «TACO» – το ακρωνύμιο της Wall Street που αναφέρεται σε αυτόν «Trump Always Chickens Out» ( Ο Τραμπ πάντα το βάζει στα πόδια) μια υπόθεση που καθιστά ασφαλή την παραμονή στις αγορές ακόμη και όταν ο πρόεδρος απειλεί την Ευρώπη και την Κίνα με εντατικοποίηση του εμπορικού του πολέμου.

Ακόμα κι αν δεν του αρέσει η σύγκριση με τα πτηνά του αχυρώνα, το ακρωνύμιο θίγει κάτι που είναι κρίσιμο για την πολιτική ανθεκτικότητα του Τραμπ. Η προθυμία να παρεκκλίνει, να κάνει πίσω και να αντιφάσκει με τον εαυτό του είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού που διατηρεί τον πρόεδρο βιώσιμο, και η υπόσχεση να κάνει πίσω είναι μέρος της έμμεσης προσπάθειας του Τραμπ να επηρεάσει τους ψηφοφόρους – καθησυχάζοντάς τους ότι οτιδήποτε ακραίο είναι επίσης προσωρινό, ότι δοκιμάζει πάντα τα όρια (στην πολιτική, στην εξουσία) αλλά και γενικά δεν έχει πρόβλημα να υποχωρεί.

A case study : Μόλις πριν από έξι εβδομάδες, έγραψα μια στήλη που περιέγραφε τη δεύτερη προεδρία Τραμπ ως οδεύουσα προς πολιτική αποτυχία, σημειώνοντας παράλληλα ότι μια διόρθωση πορείας ήταν ακόμα δυνατή.

Αυτή η προειδοποίηση ήταν αμφισβητήσιμη, καθώς οι δημοσκοπήσεις για τον Τραμπ μετά την Liberation Day άρχισαν να μοιάζουν με τα ποσοστά του Τζο Μπάιντεν μετά την αποτυχημένη αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Μόλις ο Μπάιντεν έφτασε στο χαμηλό των 40 στον μέσο όρο του RealClearPolitics, δεν έφτασε ποτέ ξανά το 45% της αποδοχής : Μερικοί πρόεδροι απλώς χάνουν την θητεία τους νωρίς και δεν την παίρνουν ποτέ πίσω.
Αλλά από τότε που δημοσιεύτηκε αυτή η στήλη, ο Τραμπ έχει απομακρυνθεί από τους πιο ακραίους δασμούς του στην Κίνα, έχει επιτύχει κάποιο είδος αποστασιοποίησης από τον Έλον Μασκ και έχει αρχίσει να παραπονιέται για τον «τρελό» Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αυτοαποκαλείται ο μεγάλος επίδοξος ειρηνοποιός της Μέσης Ανατολής. Και ιδού, τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις έχουν αυξηθεί ξανά, όχι σε γνήσια δημοτικότητα αλλά σε ένα απόλυτα φυσιολογικό επίπεδο για έναν πρόεδρο σε μια πολωμένη χώρα.

Με έναν διαφορετικό Πρόεδρο, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή η ανάκαμψη συνέβη παρά τις διάφορες οπισθοδρομήσεις και ανατροπές του Λευκού Οίκου (συν διάφορες επιπλήξεις από τη δικαστική εξουσία). Αλλά με τον Τραμπ είναι πιο πιθανό να πούμε ότι συνέβη λόγω αυτών των πισωγυρισμάτων και των αναπροσαρμογών. Το να βλέπουν τον Τραμπ από την μία να μπορεί να ελέγχει τον εαυτό του και από την άλλη να συγκρατείται και από άλλους είναι αυτό που περιμένει μια σημαντική ομάδα ψηφοφόρων από την προεδρία του. Τους αρέσει που ο Τραμπ πιέζει κατεστημένα και οργανισμούς που δεν εμπιστεύονται ή αντιπαθούν, από την επίσημη Ουάσινγκτον μέχρι τα ελίτ πανεπιστήμια, αλλά η έγκρισή τους εξαρτάται από μια δυναμική αλληλεπίδραση, όπου δέχεται την αντίκρουση και μπορεί να υποχωρεί.

Ρωτήστε τους πιστούς οπαδούς του Τραμπ για αυτό το μοτίβο και συχνά θα επιμένουν ότι όλα αυτά είναι απλώς μέρος του σχεδίου – ότι οι φαινομενικές αποτυχίες και οι ανατροπές του προέδρου είναι απλώς ενδείξεις μιας στρατηγικής ευελιξίας που υπήρχε από την αρχή. Έτσι, η φαινομενική ανοησία των δασμών της Liberation Day είναι στην πραγματικότητα ένας λαμπρός τρόπος για να αποδεχτούν οι αγορές ένα πιο μετριοπαθές αλλά επιβαρυντικό δασμολογικό καθεστώς. Ή το να αφήσουμε τον Μασκ να καλπάζει ξέφρενος με απίθανες υποσχέσεις για εξοικονόμηση κόστους χάριν στον DOGE είναι απλώς ένας τρόπος να ανοίξουμε το μαύρο κουτί των κρατικών υπηρεσιών και να επιτραπεί στον Πρόεδρο να καταλάβει πώς να ελέγχει τη δική του εκτελεστική εξουσία.

Αυτή η ευελιξία καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμη στην εξωτερική πολιτική. Μπορεί να έχει νόημα να προσπαθήσει κανείς να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν και επίσης να απειλήσει τη Ρωσία εάν οι διαπραγματεύσεις σταματήσουν – όπως θα μπορούσε να έχει νόημα να είναι μαχητικός απέναντι σε ένα ισχυρότερο Ιράν το 2018 και διαλλακτικός απέναντι σε ένα ασθενέστερο Ιράν το 2025, και ούτω καθεξής.

Επιπλέον, το να έχεις απλώς την ικανότητα να ξεκολλάς από κακές αποφάσεις είναι μια υποτιμημένη ποιότητα στους προέδρους. Ένας λόγος που τα ποσοστά του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις δεν ανέκαμψαν ποτέ από την αρχική τους λιποθυμία είναι ότι αυτός (ή η ομάδα που πραγματικά διεύθυνε τα πράγματα) δεν μπόρεσε να βρει έναν τρόπο να αντιστρέψει την πορεία του, ειδικά στην πολιτική μετανάστευσης. Καλό πράγμα η ευελιξία.

ΠΗΓΗ: New York Times

Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Σοκαριστική η χθεσινή απόφαση του Τόμας Μπάρακ, του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Από το 2011, τζιχαντιστικές φατρίες έχουν καταλάβει πολλά χωριά στην ύπαιθρο της Λατάκιας & Ιντλεμπ, αφού διέπραξαν σφαγές εναντίον των κατοίκων αυτών και εκτόπισαν τους υπόλοιπους. Οι περισσότεροι από τους τζιχαντιστές ήταν αλλοδαποί.

Γράφει ο Ευάγγελος Μπασάρ Μούσσα
Τότε εκείνο τον χρόνο ήμουν ο πρώτος που σας ανέφερα την παρουσία ξένων και Αράβων τζιχαντιστών, εν μέσω εκτεταμένης απόρριψης και άρνησης μερικών. Σήμερα ακόμη και οι «υποκριτές» παραδέχονται ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες από αυτούς.
Αφού ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τόμας Μπα΄ρακα συμφώνησε με τον Τζολάνι, κατά κόσμον Αλ Σαράα να συμπεριλάβει ο τελευταίος ξένους τζιχαντιστές στον συριακό στρατό, ο ίδιος αποδέχτηκε αυτό το αίτημα με το σκεπτικό ότι ήταν η μόνη λύση, διαφορετικά θα επέστρεφαν στο ISIS-DAESH.
Έτσι, ο προσωρινός πρόεδρος άρχισε να πολιτογραφεί «επίσημα» χιλιάδες τζιχαντιστές ως κύρια προϋπόθεση για την ενσωμάτωση τους στο συριακό στρατό.
Μάλιστα η πολιτογράφηση είχε προηγουμένως συμπεριλάβει δεκάδες χιλιάδες, και η πυρπόληση των γραφείων δημοτολογίου ήταν ένας από τους στόχους του, για να χορηγήσει υπηκοότητα σε «άγνωστης καταγωγής».
Οι στόχοι της εφαρμογής των εντολών της Ουάσινγκτον, εκτός από τα προσωπικά οφέλη για την άρχουσα τάξη σε συντονισμό με την Τουρκία και την παραχώρηση «προσωρινής» νομιμότητας, είναι πολυάριθμοι, συμπεριλαμβανομένης, κατά την ίδια τους την παραδοχή, της καταπολέμησης των εχθρών των ΗΠΑ στη Συρία και στο εξωτερικό.
Εχθροί της Ουάσιγκτον, όχι εχθροί της Συρίας!
Είναι ξεκάθαρο ακόμα και σε όσους δεν θέλουν να δουν!
Ποιοι είναι οι εχθροί της Ουάσινγκτον;
Εκτός από τους εσωτερικούς εχθρούς, δηλαδή τους Σύρους στην καταγωγή που δεν συμφωνούν με ότι συμβαίνει, υπάρχουν και οι #Παλαιστίνιοι, Δυνάμεις Λαϊκής
Κινητοποίησης Ιράκ, Ιράν, Ρωσίας
Περιμένετε, υπάρχουν εκείνοι που είναι πιο σημαντικοί από όλους αυτούς… Οι Κινέζοι!
Ναί σωστά ακούτε και διαβάζετε!
Σύμφωνα με την παραδοχή της προσωρινής κυβέρνησης: Υπάρχουν 3.500 (ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος) ξένοι τζιχαντιστές -μαχητές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Κινέζοι Ουιγούροι και από γειτονικές χώρες, οι οποίοι θα ενσωματωθούν σε μια νεοσύστατη μονάδα, την 84η Μεραρχία.
Ακόμα και στις εκφράσεις και στη γλώσσα της άρχουσας τάξης ήταν σαφείς. Κινέζοι_Ουιγούροι και Ρώσοι_Τσετσένοι.
Έτσι, ο απώτερος στόχος είναι το Πεκίνο, μετατρέποντας έτσι τη Συρία σε οχυρό για την εκπαίδευση τρομοκρατών και τη συνένωσή τους από όλες τις γωνιές του κόσμου για να πολεμήσουν τους εχθρούς της Ουάσιγκτον, όλα εις βάρος του #συριακού_λαού. Μιλάνε κατά τα άλλα για απελευθέρωση της Συρίας!!
Ο άμεσος χορηγός είναι η Οθωμανική_Αυτοκρατορία, η οποία φιλοδοξεί να σχηματίσει την Αυτοκρατορία_τουρκεστάν, λες και η Κίνα, η Ρωσία, ακόμη και η Δύση, θα παρακολουθούν με σταυρωμένα χέρια την Αυτοκρατορία του Τουρκεστάν να επεκτείνεται όλο και περισσότερο.
Ξαναλέω ότι θυσιάστηκε μια χώρας αφενός μεν για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών των εθνών και την επιστροφή των προσφύγων πίσω αφετέρου δε για την κύριξη των οικονομικών συφωνίων των δυτικών χωρών καθώς μόλις συμφώνησαν για να λάβουν χώρα στην ενέργεια της Συρίας η Shell, Total και BP και είναι μόλις η αρχή.
Υπενθυμίζω πως η Σαουδική_Αραβία και το Κατάρ πληρώνουν τους μισθούς των νέων δημοσίων υπαλλήλων της Συρίας. Η Σαουδική αραβία προσπαθεί να μειώνει την επιροή της Τουρκίας στην χώρας πράγμα που θεωρώ αδύνατο καθώς ο νέος της στρατός εκπαιδεύεται στην Τουρκία επισήμως πια.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε απόσταση αναπνοής απο τα σύνορα μας με κρίσημες και αναπάντητες ερωτήσεις:
  • Πόσο ανέπαφη θα παραμένει ΕΕ;
  • Πόσο είναι ορθές αυτές οι πολιτικές και πότε θα μαρτυρήσει ο χρόνος για όλη τη Μέση Ανατολή;
  • Το Συριακό Κράτος των Ουιγούρων: Η Δύναμη Κρούσης του Jolani: Θα είναι η πρωτοποριακή δύναμη στον πόλεμο των HΠΑ με την Κίνα;
Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Το «Περλ Χάρμπορ» της Ρωσίας! Η Ουκρανία βομβάρδισε ρωσικά αεροδρόμια

Με μία άνευ προηγουμένου σαρωτική επιχείρηση, η Ουκρανία βομβάρδισε τα πυρηνικά αεροσκάφη της Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Σταύρος Καλεντερίδης: Με μία άνευ προηγουμένου σαρωτική επιχείρηση, η Ουκρανία βομβάρδισε τα πυρηνικά αεροσκάφη της Ρωσίας

👉 Πώς έγινε το χτύπημα μέχρι και στην καρδιά της Σιβηρίας;
👉 Τα παράλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στον ρωσικό σιδηρόδρομο
👉 Η πιθανή εκδίκηση της Μόσχας – Επιστρέφει ο Ορέσνικ;

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή12 λεπτά πριν

Νέο ουκρανικό χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας

Οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ουκρανίας χτύπησαν υποθαλάσσιο πυλώνα, σε μια καλά προετοιμασμένη επιχείρηση - Η κίνηση στη γέφυρα της Κριμαίας...

Πολιτική27 λεπτά πριν

Το παραδέχτηκε ο Χατζηβασιλείου! Η δικαστική απόφαση για το Σινά θέτει ζήτημα ιδιοκτήσιας για περιοχές πέριξ της μονής

Στη σύντομη παρέμβασή του στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για το Σινά ο υφυπουργός ήταν αποκαλυπτικός...

Αναλύσεις57 λεπτά πριν

New York Times: Το μπλοφάρισμα είναι το μυστικό της ανθεκτικότητας του Τραμπ

Η προθυμία να παρεκκλίνει, να κάνει πίσω και να αντιφάσκει με τον εαυτό του είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού που...

Άμυνα1 ώρα πριν

Αυτό είναι το στρατιωτικό όχημα που θα παράγεται Ελλάδα

Είναι το στοίχημα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για να περάσει από την εποχή της υποκατασκευής στην εποχή της κυρίαρχης σχεδίασης...

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Huffington Post: Η Αγία Αικατερίνη ως στρατηγικός «Δούρειος Ίππος» του Σίσι στο Σινά

Το χρονικό της «Αιγυπτιοποίησης» της Αγίας Αικατερίνης. Από τη Συνθήκη Ειρήνης Αιγύπτου-Ισραήλ του 1978 στις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας....

Δημοφιλή