Πολιτική
Νεολαία Βορειοηπειρωτών: Οι Χιμαριώτες γύρισαν την πλάτη στον Χρήστο Μάστορα στην προεκλογική φιέστα του Ράμα στη Χιμάρα
Όσο κι αν ο Ράμα γεμίζει πλατείες με μουσικές και υποσχέσεις, όσο κι αν τα χρήματα τυφλώνουν πρόθυμους καλλιτέχνες, η μνήμη αυτού του τόπου δεν ξεχνά.

Η 3η Μαΐου 2025 θα μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη της Χιμάρας και ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου ως ημέρα βαθιάς προσβολής και πικρής απογοήτευσης για όλους εμάς που ζούμε καθημερινά τον εμπαιγμό και την αδικία. Ο Χρήστος Μάστορας, ο δικός μας άνθρωπος από τη Δρόπολη, που στο παρελθόν ύψωνε τη φωνή του για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και κατηγορούσε ανοιχτά τον Ράμα για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, εμφανίστηκε τελικά στη σκηνή του Ράμα, σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Δήμο Χιμάρας και παρουσιάστηκε ως «πολιτιστική» από τους διοργανωτές και ως «φιλανθρωπική» από τον ίδιο.
Συνεχίζοντας το προεκλογικό του οδοιπορικό, ο Έντι Ράμα πέρασε από τους Αγίους Σαράντα, όπου είχε μόλις ολοκληρώσει επίσημη προεκλογική εκδήλωση, και έφτασε στη Χιμάρα για να χαιρετήσει την εκδήλωση του Δήμου, με πρωταγωνιστή τον Μάστορα.
Ομιλητές ήταν ο διορισμένος από τον Ράμα δήμαρχος Βαγγέλης Τάβος, ο ίδιος ο Ράμα και η υπουργός Τουρισμού Μιρέλα Κουμπάρο. Στην πρώτη σειρά παρακάθονταν οι υποψήφιοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνας, Vullnet Sinaj, Damian Gjiknuri, καθώς και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Bledi Çuçi, επίσης υποψήφιος βουλευτής με το ΣΚ. Από τη σκηνή, ο Ράμα απηύθυνε χαιρετισμό και, έμμεσα αλλά ξεκάθαρα, ζήτησε την ψήφο των Χιμαριωτών ενόψει των εκλογών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι διοργανωτές ανέμεναν συμμετοχή χιλιάδων Χιμαριωτών, τελικά ούτε 600 άνθρωποι δεν παρέστησαν — ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας και απαξίωσης από την τοπική κοινωνία, που δεν ξεγελιέται από φιέστες και κατ’ επίφασιν φιλανθρωπίες.
Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι κατά τον προεκλογικό του αγώνα για τον Δήμο Χιμάρας, ο Βαγγέλης Τάβος δεν αντέδρασε όταν τοπικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με έντονο ανθελληνικό ύφος, καλούσαν τους πολίτες να τον ψηφίσουν «για να πάψουν να ακούγονται τα ελληνικά στη Χιμάρα». Και τώρα, ενόψει βουλευτικών εκλογών, οι ίδιοι κύκλοι εργαλειοποιούν την ελληνική γλώσσα, με εργαλείο τον Χρήστο Μάστορα, προσπαθώντας να ξεγελάσουν τους Χιμαριώτες. Όμως οι Χιμαριώτες έχουν μνήμη. Θυμούνται, κρίνουν, και την απάντηση θα τη δώσουν στις 11 Μαΐου, στην κάλπη.
Ωστόσο, η σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν πονάει: πέρυσι, στις 12 Μαΐου 2024, στην Αθήνα, ο Ράμα είχε επιχειρήσει ανάλογο σόου, καλώντας την Ελένη Φουρέιρα — την Αλβανίδα τραγουδίστρια που αρνήθηκε να συμμετάσχει στα πολιτικά παιχνίδια του Αλβανού πρωθυπουργού, διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπειά της. Ο Χρήστος Μάστορας, όμως, αυτός που πολλοί από εμάς θεωρούσαμε δικό μας άνθρωπο, εμφανίστηκε χωρίς δισταγμό στη σκηνή του Ράμα, αδιαφορώντας για το μήνυμα που έστελνε σε εμάς, στους συμπατριώτες του, σε όλους όσοι τον στήριξαν και τον πίστεψαν.
Εμείς, οι Βορειοηπειρώτες, ξέρουμε πολύ καλά πως τα τραγούδια και οι κατ’ επίφασιν φιλανθρωπίες δεν φτιάχνουν δρόμους, δεν χτίζουν σχολεία, δεν φέρνουν δίκαιο και ελευθερία. Όσο κι αν ο Ράμα γεμίζει πλατείες με μουσικές και υποσχέσεις, όσο κι αν τα χρήματα τυφλώνουν πρόθυμους καλλιτέχνες, η μνήμη αυτού του τόπου δεν ξεχνά.
Ίσως κάποιοι παραπλάνησαν τον Χρήστο Μάστορα, ίσως του απέκρυψαν την αλήθεια και τον πραγματικό σκοπό της εκδήλωσης. Όμως εμείς περιμένουμε —έστω και τώρα— να τοποθετηθεί δημόσια, να διαχωρίσει ξεκάθαρα τη θέση του από το καθεστώς Ράμα και τις μαριονέτες του, και να δείξει ότι η φωνή του εξακολουθεί να ανήκει σ’ εμάς, στους αδικημένους αυτού του τόπου, και όχι στους εμπόρους της εξουσίας.

Πολιτική
Νέα παρέμβαση Φαραντούρη στην Κομισιόν για επανεξέταση του πακέτου €4 δισ. προς την Αίγυπτο
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο Νικόλας Φαραντούρης χαρακτήρισε το πακέτο των €4 δισ. της ΕΕ προς την Αίγυπτο που ενέκρινε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «το πυρηνικό όπλο» στα χέρια της ελληνικής αντιπροσωπείας και κάλεσε «την Ελληνική Κυβέρνηση να το αξιοποιήσει» δηλώνοντας ότι «βάζει πλάτη» για ένα εθνικό ζήτημα που δυστυχώς λόγω ολιγωρίας κινδυνεύει να οδηγήσει σε διάλυση την Ι.Μ. του Σινά.

Πολιτική
Το παραδέχτηκε ο Χατζηβασιλείου! Η δικαστική απόφαση για το Σινά θέτει ζήτημα ιδιοκτήσιας για περιοχές πέριξ της μονής
Στη σύντομη παρέμβασή του στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για το Σινά ο υφυπουργός ήταν αποκαλυπτικός…

Με στόχο την ολοκλήρωση της εκκρεμούς συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τη Μονή Σινά θα βρίσκεται στο Κάιρο την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου. Ωστόσο στην σύντομη παρέμβασή του στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για το Σινά ο υφυπουργός εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι η δικαστική απόφαση θέτει ζήτημα ιδιοκτησίας για τις περιοχές πέριξ της μονής!
«Δεν αναφέρει ιδιοκτησία της Μονής επί λατρευτικών χώρων, δεν έχει καθαρή ιδιοκτησία σε πέριξ» είπε χαρακτηριστικά ο Τ. Χατζηβασιλείου και πρόσθεσε ότι «αύριο στο Κάιρο θα βρίσκεται ο Γ. Γεραπετρίτης ως επικεφαλής μεγάλης ομάδας (από τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας) και θα επιδιώξει να ολοκληρωθεί η εκκρεμής συμφωνία που είχε συζητήσει η Ελλάδα με την Αίγυπτο πριν από το γεγονός».
Ο υφυπουργός ισχυρίσθηκε ότι γίνεται δεκτή η έφεση της Μονής και αποδεκτή η διαρκής παρουσία της στην περιοχή, ενώ έκανε λόγο για «ανεύθυνα» πράγματα που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση.
«Δεν έσπευσε η κυβέρνηση να αναλύσει μια πολυσέλιδη απόφαση της δικαιοσύνης, η αντιπολίτευση ήρθε πριν διαβάσει τα κείμενα να τοποθετηθεί με ανευθυνότητα και να βγάλει πύρινους λόγους κατά της κυβέρνησης» ανέφερε και σημείωσε ότι «είναι 160 σελίδες η δικαστική απόφαση, τεχνικό κείμενο στα αραβικά. Μόλις την Παρασκευή μας περιήλθε το πλήρες κείμενο και εξακολουθεί η επεξεργασία του.
Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει τέτοια σπουδή με τα ζητήματα της Μονής που αποτελεί φάρο της Ορθοδοξίας προς όλους μας. Ο ίδιος ο κ. Σίσι ανέλαβε δημόσιες δεσμεύσεις και είμαι βέβαιος ότι ούτε το Καιρό θα ήθελε να διακινδυνέψει τη σχέση φιλίας και αδελφοσύνης που έχει με την Ελλάδα» κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Αναλύσεις
New York Times: Το μπλοφάρισμα είναι το μυστικό της ανθεκτικότητας του Τραμπ
Η προθυμία να παρεκκλίνει, να κάνει πίσω και να αντιφάσκει με τον εαυτό του είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού που διατηρεί τον πρόεδρο βιώσιμο, και η υπόσχεση να κάνει πίσω είναι μέρος της έμμεσης προσπάθειας του Τραμπ να επηρεάσει τους ψηφοφόρους – καθησυχάζοντάς τους ότι οτιδήποτε ακραίο είναι επίσης προσωρινό, ότι δοκιμάζει πάντα τα όρια (στην πολιτική, στην εξουσία) αλλά και γενικά δεν έχει πρόβλημα να υποχωρεί.

Κρίνοντας από την αντίδρασή του στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου αυτή την εβδομάδα, στον Ντόναλντ Τραμπ δεν αρέσει όταν τον ρωτάς για το «TACO» – το ακρωνύμιο της Wall Street που αναφέρεται σε αυτόν «Trump Always Chickens Out» ( Ο Τραμπ πάντα το βάζει στα πόδια) μια υπόθεση που καθιστά ασφαλή την παραμονή στις αγορές ακόμη και όταν ο πρόεδρος απειλεί την Ευρώπη και την Κίνα με εντατικοποίηση του εμπορικού του πολέμου.
Ακόμα κι αν δεν του αρέσει η σύγκριση με τα πτηνά του αχυρώνα, το ακρωνύμιο θίγει κάτι που είναι κρίσιμο για την πολιτική ανθεκτικότητα του Τραμπ. Η προθυμία να παρεκκλίνει, να κάνει πίσω και να αντιφάσκει με τον εαυτό του είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού που διατηρεί τον πρόεδρο βιώσιμο, και η υπόσχεση να κάνει πίσω είναι μέρος της έμμεσης προσπάθειας του Τραμπ να επηρεάσει τους ψηφοφόρους – καθησυχάζοντάς τους ότι οτιδήποτε ακραίο είναι επίσης προσωρινό, ότι δοκιμάζει πάντα τα όρια (στην πολιτική, στην εξουσία) αλλά και γενικά δεν έχει πρόβλημα να υποχωρεί.
A case study : Μόλις πριν από έξι εβδομάδες, έγραψα μια στήλη που περιέγραφε τη δεύτερη προεδρία Τραμπ ως οδεύουσα προς πολιτική αποτυχία, σημειώνοντας παράλληλα ότι μια διόρθωση πορείας ήταν ακόμα δυνατή.
Αυτή η προειδοποίηση ήταν αμφισβητήσιμη, καθώς οι δημοσκοπήσεις για τον Τραμπ μετά την Liberation Day άρχισαν να μοιάζουν με τα ποσοστά του Τζο Μπάιντεν μετά την αποτυχημένη αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Μόλις ο Μπάιντεν έφτασε στο χαμηλό των 40 στον μέσο όρο του RealClearPolitics, δεν έφτασε ποτέ ξανά το 45% της αποδοχής : Μερικοί πρόεδροι απλώς χάνουν την θητεία τους νωρίς και δεν την παίρνουν ποτέ πίσω.
Αλλά από τότε που δημοσιεύτηκε αυτή η στήλη, ο Τραμπ έχει απομακρυνθεί από τους πιο ακραίους δασμούς του στην Κίνα, έχει επιτύχει κάποιο είδος αποστασιοποίησης από τον Έλον Μασκ και έχει αρχίσει να παραπονιέται για τον «τρελό» Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αυτοαποκαλείται ο μεγάλος επίδοξος ειρηνοποιός της Μέσης Ανατολής. Και ιδού, τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις έχουν αυξηθεί ξανά, όχι σε γνήσια δημοτικότητα αλλά σε ένα απόλυτα φυσιολογικό επίπεδο για έναν πρόεδρο σε μια πολωμένη χώρα.
Με έναν διαφορετικό Πρόεδρο, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή η ανάκαμψη συνέβη παρά τις διάφορες οπισθοδρομήσεις και ανατροπές του Λευκού Οίκου (συν διάφορες επιπλήξεις από τη δικαστική εξουσία). Αλλά με τον Τραμπ είναι πιο πιθανό να πούμε ότι συνέβη λόγω αυτών των πισωγυρισμάτων και των αναπροσαρμογών. Το να βλέπουν τον Τραμπ από την μία να μπορεί να ελέγχει τον εαυτό του και από την άλλη να συγκρατείται και από άλλους είναι αυτό που περιμένει μια σημαντική ομάδα ψηφοφόρων από την προεδρία του. Τους αρέσει που ο Τραμπ πιέζει κατεστημένα και οργανισμούς που δεν εμπιστεύονται ή αντιπαθούν, από την επίσημη Ουάσινγκτον μέχρι τα ελίτ πανεπιστήμια, αλλά η έγκρισή τους εξαρτάται από μια δυναμική αλληλεπίδραση, όπου δέχεται την αντίκρουση και μπορεί να υποχωρεί.
Ρωτήστε τους πιστούς οπαδούς του Τραμπ για αυτό το μοτίβο και συχνά θα επιμένουν ότι όλα αυτά είναι απλώς μέρος του σχεδίου – ότι οι φαινομενικές αποτυχίες και οι ανατροπές του προέδρου είναι απλώς ενδείξεις μιας στρατηγικής ευελιξίας που υπήρχε από την αρχή. Έτσι, η φαινομενική ανοησία των δασμών της Liberation Day είναι στην πραγματικότητα ένας λαμπρός τρόπος για να αποδεχτούν οι αγορές ένα πιο μετριοπαθές αλλά επιβαρυντικό δασμολογικό καθεστώς. Ή το να αφήσουμε τον Μασκ να καλπάζει ξέφρενος με απίθανες υποσχέσεις για εξοικονόμηση κόστους χάριν στον DOGE είναι απλώς ένας τρόπος να ανοίξουμε το μαύρο κουτί των κρατικών υπηρεσιών και να επιτραπεί στον Πρόεδρο να καταλάβει πώς να ελέγχει τη δική του εκτελεστική εξουσία.
Αυτή η ευελιξία καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμη στην εξωτερική πολιτική. Μπορεί να έχει νόημα να προσπαθήσει κανείς να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν και επίσης να απειλήσει τη Ρωσία εάν οι διαπραγματεύσεις σταματήσουν – όπως θα μπορούσε να έχει νόημα να είναι μαχητικός απέναντι σε ένα ισχυρότερο Ιράν το 2018 και διαλλακτικός απέναντι σε ένα ασθενέστερο Ιράν το 2025, και ούτω καθεξής.
Επιπλέον, το να έχεις απλώς την ικανότητα να ξεκολλάς από κακές αποφάσεις είναι μια υποτιμημένη ποιότητα στους προέδρους. Ένας λόγος που τα ποσοστά του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις δεν ανέκαμψαν ποτέ από την αρχική τους λιποθυμία είναι ότι αυτός (ή η ομάδα που πραγματικά διεύθυνε τα πράγματα) δεν μπόρεσε να βρει έναν τρόπο να αντιστρέψει την πορεία του, ειδικά στην πολιτική μετανάστευσης. Καλό πράγμα η ευελιξία.
ΠΗΓΗ: New York Times
Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική5 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία