Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Ξεσπάθωσαν για τον Φάκελο της Κύπρου – Ζητούν την απόσυρση του Πορίσματος του 2011

Οι ερευνητές Λεωνίδας Λεωνίδου και Φανούλα Αργυρού καταγγέλλουν παραποίηση εγγράφων, ιστορικές ανακρίβειες και συγκάλυψη στοιχείων – Ζητούν λογοδοσία, επιστροφή αρχειακού υλικού και πλήρη διαφάνεια για τα γεγονότα του 1974

Δημοσιεύτηκε στις

Αίτημα για άμεση απόσυρση του Πορίσματος της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου (2011) υπέβαλαν οι ερευνητές Λεωνίδας Λεωνίδου και Φανούλα Αργυρού προς την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Όπως υποστηρίζουν, το Πόρισμα είναι αναξιόπιστο και προσβλητικό για το κύρος της Βουλής, καθώς βασίζεται σε πλαστά έγγραφα, ιστορικές ανακρίβειες, εσκεμμένες παραλείψεις και παραπλανητική χρήση πηγών.

Βάσει της ανακοίνωσης που υπέβαλαν αναδεικνύεται μία σοβαρή πρόκληση προς την επίσημη κρατική αφήγηση γύρω από τα γεγονότα του 1974 και τον «Φάκελο της Κύπρου». Οι ερευνητές, με πολυετή εμπειρία σε αρχειακή έρευνα, καταγγέλλουν ότι το Πόρισμα του 2011, το οποίο εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής υπό την προεδρία του Μαρίνου Σιζόπουλου, περιέχει ψευδή, παραποιημένα ή και πλαστά έγγραφα.

Ειδικότερα, κατηγορούν τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής για αποτυχία να διασταυρώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων μέσω επίσημων πηγών, όπως τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του ΝΑΤΟ και άλλων εμπλεκομένων κρατών. Παράλληλα, του αποδίδουν ευθύνες για τη μη αξιοποίηση κρίσιμου αρχειακού υλικού, για απόκρυψη εγγράφων που έθεταν φως σε καθοριστικά γεγονότα, αλλά και για ιδιοτελή χρήση αυτών για προσωπική συγγραφική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το υπόμνημα των ερευνητών, το Πόρισμα βασίστηκε σε «χαλκευμένα» έγγραφα, όπως το αποκαλούμενο Μνημόνιο Παναγιωτάκου, επιστολές ψευδώς αποδιδόμενες στον Χένρι Κίσινγκερ και στον τότε ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιόζεφ Λουνς, καθώς και ένα γράμμα που αποδόθηκε από τον Σιζόπουλο στον Ιωαννίδη, ενώ ανήκε στον Ανδρέα Ποταμιάνο. Όλα τα παραπάνω, υποστηρίζουν, συνθέτουν μια πλασματική εικόνα της ιστορικής πραγματικότητας, που έχει διαμορφώσει λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινωνία και το πολιτικό προσωπικό.

Επιπλέον, εντοπίζονται σοβαρές παραλείψεις στο Πόρισμα: δεν ερευνήθηκαν επαρκώς σημαντικές πτυχές όπως η εκκλησιαστική κρίση, οι πολιτικές δολοφονίες της περιόδου, η δράση του παρακράτους, η στάση των διεθνών παραγόντων (ΝΑΤΟ, Σοβιετικής Ένωσης), καθώς και οι αποφασιστικής σημασίας συναντήσεις του Μακαρίου στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 1974.

Οι ερευνητές καταλήγουν καλώντας τη Βουλή να αναλάβει άμεση δράση. Συγκεκριμένα ζητούν την απόσυρση του Πορίσματος, την επίσημη λογοδοσία του κ. Σιζόπουλου ενώπιον της Ολομέλειας, την επιστροφή των φερόμενων ως υπεξαιρεθέντων εγγράφων και την άρση των περιορισμών στην πρόσβαση στο αρχειακό υλικό της κρίσιμης περιόδου του 1974. Όπως επισημαίνουν, η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί χρέος απέναντι στη Δημοκρατία, τη Βουλή και, κυρίως, τις επόμενες γενιές του κυπριακού λαού.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΙΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ ΚΥΠΡΟΥ (2011) ΩΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ κ. Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ.

Οι ερευνητές αρχειακών πηγών και συγγραφείς Λεωνίδας Λεωνίδου και Φανούλα Αργυρού, μετά τις μακροχρόνιες έρευνες, ανακαλύψεις και αποκαλύψεις τους ότι το Πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου με πρόεδρο τον κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, που εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 17 Μαρτίου 2011, περιέχει πλαστά και χαλκευμένα έγγραφα, ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις της ιστορικής αλήθειας με εσκεμμένες παραλείψεις και επιλεκτική χρήση εγγράφων, με επιστολή τους ημερομηνίας 13 Μαΐου 2025, προς την Πρόεδρο της Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου, ζητούν όπως η Βουλή αποσύρει το εν λόγω Πόρισμα, ως αναξιόπιστο, ελλειπές και μεροληπτικό και ως εκ τούτου προσβλητικό για το κύρος του Σώματος και του Κυπριακού Κράτους και όπως καλέσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Φακέλου να δώσει εξηγήσεις για παραποίηση της ιστορικής αλήθειας.

Επίσης ζητούν από την Πρόεδρο της Βουλής όπως καλέσει τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μαρίνο Σιζόπουλο να απαντήσει στα νέα ερωτήματα σχετικά με την κακή διαχείριση της έρευνας για τον «Φάκελο Κύπρου» και γιατί επέτρεψε σε τέτοια έκταση και μέγεθος παραχάραξη της Ιστορικής αλήθειας για το υπό εξέταση ζήτημα, παραπλανώντας συνάμα την πλειοψηφία των βουλευτών και των πολιτών.

Οι δύο ερευνητές υποβάλλουν επίσημη καταγγελία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ζητούν την έναρξη έρευνας από τα αρμόδια όργανα της Βουλής και του Κράτους, ως προς:

α) την αναξιοπιστία του Πορίσματος της Επιτροπής Φακέλου Κύπρου,

β) την εσκεμμένη χρήση πλαστών εγγράφων, παράλειψη σοβαρότατων εγγράφων και την απόδοση εγγράφων σε άλλα πρόσωπα εκτός των συγγραφέων τους.

γ) την αμέλεια του Προέδρου της Επιτροπής να αποταθεί προς τις επίσημες Διευθύνσεις Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του ΝΑΤΟ και άλλων εμπλεκομένων χωρών ώστε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για στήριξη του Πορίσματος και τα οποία απεδείχθησαν πλαστά.

δ) τη ψευδή δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής ότι είχε άγνοια κρισίμων εγγράφων τα οποία ο ίδιος παρέλαβε. ε) την αμφισβήτηση από τον κ. Σιζόπουλο του αναμφισβήτητου γεγονότος των κρισίμων για την τουρκική εισβολή συναντήσεων του Μακαρίου με τους Ουίλσον και Κάλαχαν στο Λονδίνο στις 17 Ιουλίου 1974.

στ) την υπεξαίρεση και υποκλοπή από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σιζόπουλο εγγράφων (σύμφωνα με δικές του δηλώσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές) τα οποία έγγραφα περιήλθαν σε γνώση και κατοχή του ένεκα της θέσης του ως προέδρου της Επιτροπής Φακέλου.

ζ) τη χρήση από τον πρόεδρο της Επιτροπής εγγράφων του Φακέλου, στα οποία δεν επιτρέπεται πρόσβαση σε άλλους ερευνητές, για προσωπικό του συμφέρον, με τη συγγραφή βιβλίου. Το συγκεκριμένο βιβλίο του με τίτλο «ΚΥΠΡΟΣ 1955-1974 ΠΟΡΕΙΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ» έχει ως υπότιτλο «Ντοκουμέντα από τον Φάκελο της Κύπρου».

Καταγγέλλουν ότι ο κ. Σιζόπουλος εκδίδοντας το εν λόγω βιβλίο του και υποσχόμενος ότι θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια, από γνώση και χρήση εγγράφων και μαρτυριών του «Φακέλου Κύπρου», έχει ενεργήσει κατά παράβαση του Κώδικα Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας της Βουλής α) του άρθρου 2 Μέρους 1 του Κώδικα σχετικά με «ιδιωτικό συμφέρον» και β) του άρθρου 8 του Μέρους ΙΙ του Κώδικα σύμφωνα με το οποίο «ο Βουλευτής δεν χρησιμοποιεί πληροφορίες ή έγγραφα εμπιστευτικής φύσεως τα οποία περιέρχονται σε γνώση ή στην κατοχή του, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του, προς εξυπηρέτηση προσωπικού ή ιδιωτικού συμφέροντος ή/και τρίτου προσώπου…»

η) Καλούν τη Βουλή όπως ζητήσει από τον κ. Σιζόπουλο να επιστρέψει τα κλαπέντα έγγραφα. θ) Καλούν τη Βουλή όπως παραχωρήσει πρόσβαση σε ερευνητές και ακαδημαϊκούς στο συλλεγμένο αρχειακό υλικό του 1974, ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια για τα γεγονότα του τραγικού εκείνου έτους.

Α. ΠΛΑΣΤΑ – ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματα του Πορίσματος βασίζονται εσκεμμένα σε πλαστά και χαλκευμένα έγγραφα τα οποία παραθέτουν. Τα κυριότερα είναι τα εξής:

1. Το λεγόμενο Μνημόνιο Παναγιωτάκου (25.2.1975) για την δήθεν συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για ανατροπή του Μακαρίου αποδεδειγμένο από τον Άρειο Πάγο ως πλαστό.

2. Έγγραφο δήθεν από Κίσσινγκερ, ημερομηνίας 4 Ιουνίου 1974, προς την υπηρεσία CAZ Μέσης Ανατολής για παραπλάνηση για την δήθεν άμεση εμπλοκή του Κίσσινγκερ στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου αποδεδειγμένο πλαστό!

3. Έγγραφο δήθεν του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς προς τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για παραπλάνηση για την δήθεν άμεση εμπλοκή του Λουνς και των ΗΠΑ στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την Τουρκική εισβολή του 1974 αποδεδειγμένο πλαστό!
4. Έγγραφο του Ανδρέα Ποταμιάνου προς Στρατηγό Γρίβα (χωρίς ημερομηνία περί Νοέμβριο 1973) αποδόθηκε ψευδώς ως έγγραφο Ιωαννίδη προς Γρίβα για παραπλάνηση για την δήθεν συνεργασία Ιωαννίδη με Γρίβα.

Β. ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ

Στο εν λόγω Πόρισμα οι δύο ερευνητές σημειώνουν σοβαρές παραλείψεις σημαντικών και καθοριστικών για τις τότε εξελίξεις και τα γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου 1974 οι κυριότερες από τις οποίες έχουν ως εξής:

1. Αντικειμενική έρευνα της εκκλησιαστικής κρίσης και το σχίσμα στην Εκκλησία.

2. Οι διώξεις αντιφρονούντων δημοσιογράφων και ενωτικών, του ηγέτη και των μελών της αντιπολίτευσης, οι πολιτικές δολοφονίες, η ανατίναξη της πτήσης CY284 και οι παράνομες ενέργειες του παρακράτους.

3. Η έκθεση του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών Τζέφρι Γκάρρετ τον Νοέμβριο 1973 για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

4. Οι καθοριστικές για την εισβολή συσκέψεις της 17ης Ιουλίου 1974 στο Λονδίνο μεταξύ Μακαρίου και Βρετανού πρωθυπουργού Ουίλσον, Μακαρίου και Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Κάλλαχαν, Ετζεβίτ με Ουίλσον και Κάλλαχαν και επαφές Κάλλαχαν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κίσσινγκερ.

5. Ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης από 15 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου 1974 και η συγκατάθεση της Μόσχας στην Τουρκική εισβολή.

6. Οι αντιδράσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στο πραξικόπημα και η αναγνώριση του Μακαρίου ως του νομίμου προέδρου αμέσως μετά το πραξικόπημα.

7. Ο Αττίλας ΙΙ – η δεύτερη εισβολή των Τούρκων από 14 – 17 Αυγούστου.

Γ. ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ

Οι δύο ερευνητές μεταξύ της πληθώρας ανακριβειών, διαστρεβλώσεων και υποθετικών συμπερασμάτων του Πορίσματος σημειώνουν τα εξής:
1963 – Δήθεν υποστήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κέννετι για τροποποίηση 13 σημείων από τον Μακάριο.

1966 – Δήθεν μη ενημέρωση Μακαρίου για τις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας.

1966 – Δήθεν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη προσφορά της βάσης της Δεκέλειας και τις επαφές Wilson με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

1967 – Δήθεν ανάμιξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην κρίση της Κοφίνου.

1967 – Δήθεν ότι η Τουρκία δεν ζήτησε να αποσυρθεί η Ελληνική Μεραρχία 1967 – Δήθεν ότι ο Μακάριος δεν επιθυμούσε τη αποχώρηση της Μεραρχίας.

1968 – Προεδρικές Εκλογές. Προσπάθεια δικαιολογίας της στάσης του Μακαρίου εναντίον της αντιπολίτευσης το 1968 για τη μετέπειτα στάση της αντιπολίτευσης το 1971.

1968 – Ανακρίβειες ως προς την Εκκλησιαστική κρίση. Το Πόρισμα διατείνεται ότι οι τρεις Μητροπολίτες υποστήριζαν τη χούντα γνωρίζοντας τα δήθεν σχέδιά της για διχοτόμηση.
1971 – Ανακρίβειες ως προς τη μυστική αναχώρηση του Στρατηγού Γρίβα για Κύπρο, για το πλοιάριο που τον μετέφερε, τον τόπο αναχώρισής του, ποιοι τη γνώριζαν και την ανυπόστατη υπόθεση ότι «την προετοιμασία της αναχώρησής του (Γρίβα) από την Αθήνα, είναι απίθανο η χούντα (τουλάχιστον η ομάδα Δ.Ιωαννίδη) να αγνοούσε». Η Επιτροπή καταλήγει με υποθέσεις (χρήση λέξεων, όπως φαίνεται και είναι απίθανο) σε ατεκμηρίωτα συμπεράσματα ότι δήθεν η μυστική διαφυγή του Γρίβα από την Αθήνα το 1971 ήταν σε γνώση του Δ.Ιωαννίδη.

1974. Στη συνάντηση της 19ης Ιουλίου μεταξύ Πρωθυπουργού Ανδρουτσόπουλου και Σίσκο, Τάσκα και Έλσγουορθ, ενώ αναφέρεται το αίτημα της Άγκυρας για την παραχώρηση στους Τουρκοκυπρίους διεξόδου προς τη θάλασσα, εντούτοις παραλείπεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε ασυζητητί την πρόταση.

Σύμφωνα με τους Λ.Λεωνίδου και Φ.Αργυρού, τα ανωτέρω καθώς και η πληθώρα άλλων ανακριβειών, διαστρεβλώσεων και παραλείψεων καθιστούν το ως άνω Πόρισμα αναξιόπιστο και ως εκ τούτου προσβλητικό για το κύρος και την αμεροληψία της Βουλής και εφόσον δεν αποσύρεται διακυβεύεται και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος οι δύο ερευνητές, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες έναντι του λαού της Κύπρου, ιδιαίτερα των νέων και της Ιστορίας, ζητούν όπως η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, μετά τις σοβαρές τους καταγγελίες αρχίσει τις αρμόδιες διαδικασίες όπως η Βουλή:

1) Αποσύρει άμεσα το εν λόγω Πόρισμα ως αναξιόπιστο και προσβλητικό για το κύρος της Βουλής.

2) Καλέσει τον κ. Σιζόπουλο να απαντήσει ενώπιον της Βουλής στα εξής ερωτήματα: α) Γιατί ως πρόεδρος της Επιτροπής Φακέλου αμέλησε να προβεί στη διερεύνηση της αυθεντικότητας των εγγράφων των οποίων έγινε κατά κόρο χρήση στο Πόρισμα; β) Γιατί, όπως ο ίδιος απεκάλυψε, υπέκλεψε έγγαφα τα οποία ως εκ της θέσεώς του ως προέδρου της Επιτροπής απέκτησε; γ) Γιατί ενώ είχε στην κατοχή του σημαντικά έγγραφα (π.χ. πρακτικά συνάντησης Ουίλσον με Μακάριο και Κάλλαχαν με Μακάριο της 17ης Ιουλίου και την κατάθεση Κώστα Περέου) τα απέκρυψε και αρνήθηκε ότι τα είδε ποτέ; δ) Γιατί παραποίησε τον αποστολέα επιστολής από Ποταμιάνο (άνευ ημερομηνίας περί Νοέμβριο 1973) προς Γρίβα ως επιστολή Ιωαννίδη προς Γρίβα; ε) Γιατί ο κ. Σιζόπουλος εκμεταλλευόμενος τη θέση του χρησιμοποίησε έγγραφα του Φακέλου Κύπρου για τη συγγραφή βιβλίου προς προσωπικό όφελος, ενώ αποκλείεται η πρόσβαση στα έγγραφα αυτά σε άλλους ερευνητές;

3) Καλέσει τον κ. Σιζόπουλο να επιστρέψει τα κλαπέντα έγγραφα.

4) Παραχωρήσει πρόσβαση σε ερευνητές και ακαδημαϊκούς στο συλλεγμένο αρχειακό υλικό του 1974, ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια για τα γεγονότα του τραγικού εκείνου έτους.

Λεωνίδας Λεωνίδου και Φανούλα Αργυρού

Λονδίνο
21 Μαΐου 2025

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Πολιτική

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ! Βαρύ πλήγμα για την Αθήνα – Προς επικύρωση τη συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Χάφταρ για προσέγγιση με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του Τομπρούκ αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Προς επικύρωση τη συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης κινείται η κυβέρνηση του Χαφτάρ στη Λιβύη η οποία το 2019 δεν είχε αναγνωρίσει τη συμφωνία που είχε υπογράψει με την Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Τρίπολης. Ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για ‘βαρύ πλήγμα’ σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ακσάμ, η Βουλή των Αντιπροσώπων του διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε τη σύσταση μιας επιτροπής για την έγκριση της συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης. Η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, υπέγραψαν το 2019 μια Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, η οποία δεν αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση του Χαφτάρ με έδρα το Τομπρούκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Χάφταρ για προσέγγιση με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του Τομπρούκ αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Αναφέρει ακόμη ότι στις 4 Απριλίου ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δέχθηκε τον Αντιστράτηγο Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ, Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και γιο του Χαλίφα Χαφτάρ. ΗΑκσάμ σχολιάζει ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Μεσογείου, που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019, προσέλκυσε την προσοχή ως μια συμφωνία που προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βαρύ πλήγμα για την Αθήνα

Η Ακσάμ σχολιάζει επίσης ότι «η συμφωνία επέφερε βαρύ πλήγμα στις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ‘Ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου’ (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) για κατοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα, θέλοντας να δείξει την αντίδρασή της για τη συμφωνία, είχε κηρύξει persona non grata τον τότε πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, Mohammed al-Menfi».

ΠΗΓΗ: edotourkia.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Ευρωάμυνα με αλληλεγγύη για προστασία των κρατών-μελών

Καθορίστες τια απειλές και τους εξωτερικούς γεωπολιτικούς κινδύνους. Δεν είναι μόνο η Ρωσία απειλή αλλά και η Τουρκία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την ανάγκη διαμόρφωσης της Ευρωάμυνας με πρώτιστο την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη έναντι ενός συλλογικού προσδιορισμού των απειλών που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) με παρέμβαση κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας (SEDE) με την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξατερικής Δράσης.

Αρχικά, απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης ο οποίος αναφέρθηκε σε «πρωταρχική ρωσική απειλή», ο κ. Μαυρίδης υπέδειξε ότι «υπάρχει μια επικρατούσα άποψη πως πρέπει να καθορίσουμε τις απειλές. Και συγκεκριμένα να τις καθορίσουμε με βάση τους γεωπολιτικούς εξωτερικούς κινδύνους προς τα κράτημέλη. Γι’ αυτό ακούμε για τη Ρωσία (ως απειλή) και όλοι συμφωνούμε». Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι, ενώ η Ρωσία αναγνωρίζεται ως απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, δεν συνιστά άμεση απειλή για όλα τα κράτη-μέλη, όπως για παράδειγμα για την Μάλτα.

Αντιθέτως, όπως  επεσήμανε, «η Τουρκία αποτελεί υπαρκτή απειλή για την Κύπρο και την Ελλάδα, αφού άλλωστε κατέχει έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο».

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εξήγησε ότι θα ήταν προτιμότερο για την ΕΕ να θέσει ως προτεραιότητα της Ευρωάμυνας την αλληλεγγύη και την συλλογικότητα, ώστε όλες οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα κράτημέλη, να αντιμετωπίζονται συλλογικά και συνολικά, προσθέτοντας αξία προστασίας σε όλα τα κράτημέλη.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην σωστή επικοινωνία της ανάγκης για Ευρωπαϊκή Άμυνα προς τους ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι ζητούν να μάθουν «τι είναι εκείνο που θα προασπιστούμε» και υπέδειξε χαρακτηριστικά: «Όταν ξεκάθαρα καθορίσουμε τι πρέπει να υπερασπιστούμε, τότε μπορούμε να κερδίσουμε τα μυαλά και τις καρδιές των πολιτών της ΕΕ, αν όχι όλων, των περισσότερων.»

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Στο Θρυλόριο η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα!

Η Αυστραλιανή διπλωμάτισσα έμενε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη φιλοξενία που της επιφυλάχθηκε και έφυγε με την υπόσχεση ότι θα το επισκεφθεί ξανά.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Alison Duncan, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, το απόγευμα της Τρίτης 3 Ιουνίου 2025, επισκέφθηκε τον οικισμό του Θρυλορίου, όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θρυλορίου κ. Γεώργιος Σαλπιγγίδης, ο αιδεσιμότατος πατέρας Νεκτάριος Παπαλεξίου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου “ Η Κερασούντα και το Γαρς” κ. Χρύσα Μαυρίδου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Γυναικών Θρυλορίου κ. Αναστασία Σαββίδου, ο ιδρυτής του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής κ. Αντώνης Λιάπης, ο Χειρουργός κ. Δημήτριος Μπαμπαλής και τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γαρς”: Δέσποινα Λαζαρίδου, Αντιπρόεδρος, Μυροφόρα Ξενοδοχίδου και Γιάννης Χονδρός.

Η Πρέσβης ενημερώθηκε από την κ. Χρύσα Μαυρίδου για την ιστορία του Θρυλορίου που φέρει το όνομα του Αυστραλού στην καταγωγή ύπατου Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών George Devine Treloar, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την περίθαλψη των προσφύγων στην Θράκη και υπεύθυνος για τη δημιουργία του οικισμού. Η κυρία Μαυρίδου είχε επίσης την χαρά να παρουσιάσει στην Πρέσβη το πρώτο τεύχος του πολυαναμενόμενου βιβλίου με τίτλο «Από τη Γενοκτονία στην Αναγέννηση: οι φωτογραφίες του George Devine Treloar», που συνυπογράφουν ο καθηγητής David Treloar και ο Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης, το οποίο μόλις μια μέρα πριν είχε παραλάβει. Είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει διαδικτυακά με τον κ. Παναγιώτη Διαμάντη από την Αυτραλία.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου ενημερώθηκε από τον πατέρα Νεκτάριο Παπαλεξίου για την ιστορία του ναού και τα ιερά κειμήλια που οι πρόσφυγες έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες. Ο πατέρας Νεκτάριος πρόσφερε στην Πρέσβη μία εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ως ανάμνηση της επίσκεψης της.

Κατόπιν ξεναγήθηκε στο πατρικό της κ. Ειρήνης Ιορδανίδου, σε ένα από τα πρώτα σπίτια του χωριού, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των σπιτιών των Ποντίων προσφύγων, το οποίο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση.

Αμέσως μετά επισκέφθηκε το μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τεχνολογικό – εθνολογικό Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά, που κοσμεί το Θρυλόριο. Ο κ. Αντώνης Λιάπης και ο κ. Δημήτριος Μπαμπαλής παρουσίασαν την συλλογή των εκθεμάτων του Μουσείου στην Πρέσβη, η οποία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της και υπέγραψε με κολακευτικά λόγια στο βιβλίο εντυπώσεων. Στο τέλος της ξενάγησης ο κ. Λιάπης πρόσφερε στην Πρέσβη ως αναμνηστικό δώρο ένα καλάθι και διάφορα διακοσμητικά.

Η επίσκεψη της Πρέσβεως της Αυστραλίας στο Θρυλόριο ολοκληρώθηκε με ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού. Το ποντιακό τραπέζι που στρώθηκε είχε σιρόν, ντολμαδάκια με μαύρα λάχανα, πισία, πιροσκί με τυρί και πατάτα, κεφτεδάκια, φούστορον, στίπα, πίτα με σπανάκι, ταν και ωτία. Η Πρέσβης ενθουσιάστηκε με το παραδοσιακό τραπέζι που παρατέθηκε προς τιμήν της. Δήλωσε ότι πρώτη φορά γεύτηκε ποντιακό φαγητό, το οποίο το χαρακτήρισε “πολύ νόστιμο”. Η κ. Χρύσα Μαυρίδου τέλος πρόσφερε στην Πρέσβειρα εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γαρς”, ένα καλάθι με παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά, καθώς και σειρά εντύπων του Συλλόγου για την ιστορία και τη λαογραφία του Θρυλορίου και καρτ ποστάλ με φωτογραφίες του ίδιου του Treloar και του χωριού.

Η Πρέσβης αποχαιρέτισε το Θρυλόριο δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη φιλοξενία που της επιφυλάχθηκε και την υπόσχεση ότι θα το επισκεφθεί ξανά.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή15 λεπτά πριν

Μια ψυχολογική ενέδρα η επιχείρηση “Ιστός της Αράχνης”! Πρόκληση παράνοιας, τριβές και αυξανόμενο εσωτερικό κόστος

Γιατί η Ουκρανία αποκάλυψε τόσες πολλές πληροφορίες για τα πλήγματα στα ρωσικά αεροσκάφη

Διεθνή30 λεπτά πριν

Γκιουλέρ: Η Τουρκία στηρίζει τη Δαμασκό! Δεν έχει άμεσα σχέδια για αποχώρηση των δυνάμεών της από τη Συρία

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε σύμμαχο κλειδί της νέας κυβέρνησης της Συρίας, αφότου Σύροι αντάρτες –μεταξύ των οποίων κάποιοι που...

Αναλύσεις50 λεπτά πριν

Ημερομηνίες σταθμοί της ΕΕ

Σε κάθε γεωπολιτική συζήτηση αναζητείται ο ρόλος της ΕΕ. Κι είναι αυθύπαρκτα σημαντικό. Εάν τώρα υπολείπεται, αναζητείται, πρωτοπορεί, δύναται ή...

Ιστορία - Πολιτισμός59 λεπτά πριν

Έρθεν ο Μάρτις! Φόρος τιμής στον Γιάννη Καλπατσινίδη

'Εκθεση φωτογραφιών από το Κεφαλοχώρι και την Τριανταφυλλιά Σερρών υπό τους ήχους του αείμνηστου Πόντιου αγγειοπαίκτη από τις 8 Ιουνίου...

Άμυνα1 ώρα πριν

Αυτή είναι η φρεγάτα FDI HN «Φορμίων» που καθελκύεται σήμερα στην Lorian της Γαλλίας παρουσία Δένδια

Πρόκειται για συμφωνίες οι οποίες σημειώνονται και στον απόηχο της μετασκευής και παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό, στις 20 Ιανουαρίου 2025,...

Δημοφιλή