Άμυνα
Φαραντούρης: «Ασφάλεια δεν είναι μόνο όπλα»
Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε «μια ολοκληρωμένη εσωτερική διάσταση της ασφάλειας, που δεν πρέπει να υπολείπεται της εξωτερικής διάστασης».

«Ασφάλεια δεν είναι μόνο τα όπλα!». Όπως τόνισε στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ασφάλειας & Άμυνας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης «η ασφάλεια της Ευρώπης δεν είναι μόνο θέμα όπλων. Είναι επίσης θέμα ανθεκτικότητας δικτύων & υποδομών, υδάτων, κλιματικής κρίσης, υγειονομικής προστασίας και ψηφιακής ασφάλειας και συνοχής».
Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε «μια ολοκληρωμένη εσωτερική διάσταση της ασφάλειας, που δεν πρέπει να υπολείπεται της εξωτερικής διάστασης».
«Οριζόντιες πολιτικές – σωστός επιμερισμός κόστους – κοινή ευθύνη. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι ένα συλλογικό κεκτημένο που οφείλουμε να θωρακίσουμε, όχι να υπονομεύσουμε με λάθος προτεραιότητες», τόνισε ο έλληνας ευρωβουλευτής, ζητώντας να μην μειωθούν τα κονδύλια για όλα τα υπόλοιπα.
Σημειώνεται ότι ο Νικόλας Φαραντούρης είναι μέλος των δύο κρίσιμων για τις χρηματοδοτήσεις Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής Προϋπολογισμού και της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας.

Άμυνα
Τις εγκαταστάσεις της METLEN στο Βόλο επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ι εγκαταστάσεις αυτές εξελίσσονται πλέον σε ένα μοναδικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη αμυντικό hub, στο πλαίσιο της μεγάλης επενδυτικής επέκτασης που υλοποιεί η Εταιρεία στην περιοχή, με στόχο τη δημιουργία ενός διαλειτουργικού οικοσυστήματoς αμυντικής βιομηχανίας με στρατηγική σημασία για την αμυντική ασφάλεια και αυτονομία.

Τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της METLEN στον Βόλο επισκέφθηκε την Πέμπτη 5 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι εγκαταστάσεις αυτές εξελίσσονται πλέον σε ένα μοναδικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη αμυντικό hub, στο πλαίσιο της μεγάλης επενδυτικής επέκτασης που υλοποιεί η Εταιρεία στην περιοχή, με στόχο τη δημιουργία ενός διαλειτουργικού οικοσυστήματoς αμυντικής βιομηχανίας με στρατηγική σημασία για την αμυντική ασφάλεια και αυτονομία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού εργοστασίου, παρακολούθησε από κοντά τη λειτουργία των υφιστάμενων γραμμών παραγωγής και ενημερώθηκε διεξοδικά για την πρόοδο των νέων εγκαταστάσεων που βρίσκονται υπό ανέγερση.
Μία στρατηγική επένδυση για την αμυντική αυτονομία της χώρας
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη πορεία υλοποίησης του έργου, επισημαίνοντας τη σημασία του για την ενίσχυση της αμυντικής και βιομηχανικής ισχύος της χώρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη της συμπαραγωγής, αναπτύσσοντας ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και διεθνώς διασυνδεδεμένο οικοσύστημα αμυντικής βιομηχανίας.
Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METLEN, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, εξαίροντας το γεγονός ότι είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέπτεται το εργοστάσιο της εταιρείας στον Βόλο, κάτι που συνιστά ξεχωριστή τιμή τόσο για την Εταιρεία, όσο και για την βιομηχανική περιοχή του Βόλου. Τόνισε, επίσης, πως η έμπρακτη υποστήριξη της κυβέρνησης υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής επένδυσης. Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα μπορεί — και πρέπει — να οικοδομήσει μια εθνική αμυντική βιομηχανία. Μια βιομηχανία που, όπως συμβαίνει σε άλλες προηγμένες χώρες, βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ πιστοποιημένων, σοβαρών επιχειρήσεων. Επιχειρήσεων που όχι μόνο κατασκευάζουν, αλλά και συντηρούν κρίσιμα συστήματα με συνέπεια και βάθος χρόνου. Η METLEN, έχοντας εμπειρία δεκαετιών σε υψηλής ποιότητας κατασκευές αμυντικής τεχνολογίας, είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτό το εθνικό σχέδιο· να φέρει την τεχνογνωσία, την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα που έχει αποδείξει στην πράξη, εντός και εκτός συνόρων». Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, για την ενεργό στήριξή του σε κάθε στάδιο αυτής της προσπάθειας.
Ο Διευθυντής του εργοστασίου της METLEN στον Βόλο, κ. Γιώργος Οικονόμου, ενημέρωσε ενδελεχώς τον Πρωθυπουργό για τα έργα που αναλαμβάνει η εταιρεία στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Βόλου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει για να εγκαινιάσει την έναρξη της λειτουργίας του συνόλου των 5 βιομηχανικών μονάδων του αμυντικού – βιομηχανικού συμπλέγματος, εντός του 2026. Στην επίσκεψη παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το defence – hub του Βόλου, με την ολοκλήρωση του, προβλέπεται να απασχολεί 1.000 περίπου εργατοτεχνίτες ενισχύοντας την τοπική οικονομία και συμβάλλοντας καθοριστικά στην επαναβιομηχάνηση της περιοχής και στην αναζωογόνηση κρίσιμων κλάδων υψηλής τεχνολογίας. Μέσα από στρατηγικές επενδύσεις όπως αυτή της METLEN, η Ελλάδα θωρακίζει την αμυντική της αυτονομία, ενισχύει την παραγωγική και τεχνολογική της βάση και επανασυστήνεται με αξιώσεις στον ευρωπαϊκό χάρτη της βιομηχανίας και της καινοτομίας.
Άμυνα
Αποκάλυψη από ινδικά ΜΜΕ! Η Ελλάδα βάζει μπροστά την πρόταση… Καλεντερίδη για τα πληροφοριακά δεδομένα της σύγκρουσης με το Πακιστάν
”Η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες της επιχείρησης Sindoor”, αναφέρουν δημοσιεύματα από τη χώρα της Νότιας Ασίας

Στον απόηχο της σύγκρουσης Ινδίας-Πακιστάν στις αρχές Μαΐου ο Σάββας Καλεντερίδης πήρε θέση στις εκπομπές που πραγματοποιεί στο κανάλι του στο Youtube. Ο στρατηγικός αναλυτής τόνισε, ότι η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να μάθει τα τεχνικά στοιχεία της κατάρριψης του ινδικού Rafale από πακιστανικό πύραυλο αέρος-αέρος.
Απ’ότι φαίνεται η Ελλάδα βάζει μπροστά την πρόταση του συγγραφέα και εκδότη προκειμένου να αντλήσει πληροφοριακά δεδομένα της σύγκρουσης της Ινδίας με το Πακιστάν.
”Η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες της επιχείρησης Sindoor”, αναφέρουν δημοσιεύματα από τη χώρα της Νότιας Ασίας
Σύμφωνα με ινδικές πηγές, ”το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ήδη κινηθεί για να αποκτήσει πρόσβαση σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες και τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Sindoor.”
Αν προχωρήσει αυτή η συνεργασία, θα αποτελέσει ισχυρή βάση για κοινή στρατιωτική γνώση ανάμεσα σε δύο χώρες .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΟ DIRECTUS.GR
Άμυνα
Δένδιας από Λοριάν: Πάμε για τέσσερις φρεγάτες Belharra
Χαρακτήρισε την καθέλκυση του «Φορμίωνα» ένα ακόμη «κορυφαίο γεγονός στην πορεία αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας μας», στη συνέχεια της καθέλκυσης του «Κίμωνα» και του «Νέαρχου», των άλλων δύο φρεγατών που κατασκευάζονται από την Naval Group για το Πολεμικό Ναυτικό.

Με τις φρεγάτες FDI συγκροτούμε μια αξιόπιστη και ισχυρή δύναμη αποτροπής, που διευρύνει το στρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά τη σημερινή τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Φορμίων» στη Λοριάν της Γαλλίας.
Χαρακτήρισε την καθέλκυση του «Φορμίωνα» ένα ακόμη «κορυφαίο γεγονός στην πορεία αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας μας», στη συνέχεια της καθέλκυσης του «Κίμωνα» και του «Νέαρχου», των άλλων δύο φρεγατών που κατασκευάζονται από την Naval Group για το Πολεμικό Ναυτικό.
«Συνιστά», είπε επίσης, «επιβεβαίωση της προσήλωσης της Ελλάδας στην αποτροπή της αυθαιρεσίας, και στη διαφύλαξη της κυριαρχίας μας».
Και πρόσθεσε: «Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ξεκαθάρισε, δε, ότι «η Ελλάδα έχει επενδύσει σε στρατηγικές συμμαχίες και σε διακρατικές συνεργασίες», ενώ ανέλυσε: «Η στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία που υλοποιήθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής, τη οποία είχα την τιμή να διαπραγματευτώ και να υπογράψω,- εκ μέρους της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας τον οποίο και σήμερα ευχαριστώ θερμά, και για τότε και για την παρουσία του εδώ τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν – αποτελεί ένα εχέγγυο σταθερότητας για την περιοχή».
Υπογράμμισε ότι είναι μια συμφωνία «σταθμός» και υπενθύμισε ότι «περιλαμβάνει μια ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που θωρακίζει τις χώρες μας αλλά και την Ευρώπη απέναντι σε κάθε ανατολική απειλή».
«Και επιβεβαιώνει αυτό που η Κυβέρνηση ισχυρίζεται πάντοτε ότι είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας κι όχι αστάθειας» συμπλήρωσε.
Για τις φρεγάτες FDI, εξήγησε ότι «έχουν μια επιπλέον σημαντική – πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία – δυνατότητα να ενσωματώνουν στρατηγικά όπλα. Στρατηγικά συστήματα».
Τέταρτη φρεγάτα FDI και ελληνική συμμετοχή
Για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας FDI από το Πολεμικό Ναυτικό, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «η Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μιας τέταρτης φρεγάτας FDI».
«Πιστεύω», είπε χαρακτηριστικά, «ότι την επόμενη φορά που θα είμαστε εδώ για να παραλάβουμε τον «Κίμωνα» θα υπάρχουν τέσσερις φρεγάτες εδώ».
Ο ίδιος ανέφερε ότι χθες ενημέρωσε την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής γι’ αυτό το θέμα ενώ τόνισε ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα συμμετέχει «με ποσοστό 25% στο πρόγραμμα της τέταρτης φρεγάτας την οποία ελπίζω ότι θα αποκτήσει η πατρίδα μας».
Ο κ.Δένδιας εξήγησε ότι «μεσοσταθμικά η Ελλάδα επιδιώκει και θα επιτυγχάνει τη συμμετοχή με 25% του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος».
«’Αλλωστε», διευκρίνισε, «η Naval Group έχει αποδεχτεί εγγράφως τη συμμετοχή αυτή με 25%».
Για την «Ατζέντα 2030», είπε ότι είναι μια ριζική μεταμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, «που στοχεύει να μοχλεύσει ακριβώς τις αμυντικές δαπάνες και να δημιουργήσει δι’ αυτών πλούτο και τεχνογνωσία και καινοτομία στην ελληνική κοινωνία μας».
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ευχαρίστησε την Naval Group, τα στελέχη της και τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που κατέβαλλαν και καταβάλουν για το πρόγραμμα των ελληνικών φρεγατών.
Ευχαρίστησε, επίσης, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας μας «για τις προσπάθειες τους, που όπως, «καθιστούν εφικτή αυτή τη στιγμή» αλλά και ευρύτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που καθιστούν εφικτή «τη δυνατότητα της Ελλάδας να προστατεύει τον εαυτό της, την κοινωνία, τα Ευρωπαϊκά σύνορα στην Μεσόγειο».
«Όχι για να προκαλεί, αλλά για να εγγυάται. Μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικών αξιών της ευρωπαϊκής μας πατρίδας, των αξιών της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου, της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του δικαιώματος των γυναικών, το δικαιώματος της καθεμίας και του καθενός να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του σε αυτόν τον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.
Στην τελετή καθέλκυσης παραβρέθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Εθνικών Οπλικών Συστημάτων (DGA) στρατηγός (Οπλισμού) Αλεξάντερ Λαχούς, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγού του Γαλλικού Ναυτικού ναύαρχος Νικολά Βοζιόρ και ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας.
Μετά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Φορμίων» ο κ. Δένδιας από το το ελικοδρόμιο της 3ης FDI, επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε σχεδόν στην ολοκλήρωση των συζητήσεων των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση μιας 4ης φρεγάτας FDI, του “Θεμιστοκλή”»
Για τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και του ελληνικού οικοσυστήματος με 25% στο πρόγραμμα, τόνισε ότι «είναι το πρώτο μεγάλο αμυντικό πρόγραμμα στο οποίο η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα συμμετέχει με το ποσοστό του 25%».
«Περνάμε έτσι», συνέχισε, «από μια φάση που ήμασταν πελάτες και καταναλωτές, σε μια φάση που είμαστε συμπαραγωγοί αμυντικής τεχνολογίας».
«Αυτό», ξεκαθάρισε, «είναι μόνο η αρχή. Με τη βοήθεια αυτής της νέας αντίληψης που διέπει την “Ατζέντα 2030”, με το ΕΛΚΑΚ, με τα χρήματα που μοχλεύονται, με το ReArm Europe η χώρα μας θα μπορέσει να περάσει σε μια νέα εποχή. Στην οποία όχι μόνο θα αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, όχι μόνο θα αναπτύξει ένα ρωμαλέο οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας αλλά θα μοχλεύσει ανάπτυξη, πλούτο, θέσεις εργασίας για την ελληνική κοινωνία».
Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε, η Ελλάδα «θα μπορέσει να βοηθήσει τις νέες Ελληνίδες και τους νέους Έλληνες που έχουν υψηλά προσόντα και έχουν βρεθεί ή μείνει στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να βοηθήσουν αυτήν την μεγάλη προσπάθεια».
Naval Group: Παραδίδονται το 2025 και 2026 οι τρεις φρεγάτες
Η Naval Group, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η τεχνική καθέλκυση ολοκληρώθηκε στις 28 Μαΐου. Πλέον, και οι τρεις φρεγάτες FDI για το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο παραγωγής και πλέουν στον ποταμό Σκορφ.
Ειδικότερα, ο «Κίμων» υποβάλλεται σε θαλάσσιες δοκιμές ενώ ο «Νέαρχος» έχει μεταφερθεί στη δεξιά όχθη του ποταμού για μετασκευές και τροποποιήσεις εξοπλισμού πριν από τις δοκιμές λιμένα που θα ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι. Οι τρεις φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 και το 2026.
Η εκδήλωση, συνεχίζει η ανακοίνωση της Naval Group, υπογραμμίζει την επιτυχία της στενής βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, η οποία χαρακτηρίζεται από την κατασκευή μπλοκ της σειράς FDI από τα ναυπηγεία Σαλαμίνας στην Ελλάδα και από την ενσωμάτωση περίπου 70 ελληνικών εταιρειών στην αλυσίδα εφοδιασμού της Naval Group. Ως εκ τούτου, η φρεγάτα «Φορμίων» και τα αδελφά πλοία της ενσωματώνουν πολλούς εξοπλισμούς που είναι «made in Greece».
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!