Οικονομία
Η Ινδία επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αποτελούν την επανεκκίνηση συνομιλιών που είχαν σταματήσει για πάνω από οκτώ χρόνια.

Η Ινδία επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Πιγιούς Γκόγιαλ να πραγματοποιεί τρεις κρίσιμες συναντήσεις με τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς μέσα σε μόλις 35 ημέρες.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Ιταλία, ο Γκόγιαλ τόνισε τον πρωτοφανή ρυθμό των συζητήσεων ως απόδειξη της δέσμευσης και των δύο πλευρών να ολοκληρώσουν τη πολυαναμενόμενη εμπορική συμφωνία.
«Έχουμε πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις σε 35 ημέρες. Αυτό δείχνει τη κοινή μας δέσμευση για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου… προσπαθούμε να το κάνουμε πιο γρήγορα», δήλωσε ο Γκόγιαλ την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Ινδίας να επιταχύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Η έντονη διπλωματική δραστηριότητα περιλάμβανε συναντήσεις την 1η Μαΐου και την 23η Μαΐου στις Βρυξέλλες, ακολουθούμενες από έναν τρίτο γύρο συνομιλιών που ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουνίου στο Παρίσι. Αυτό το εντατικό πρόγραμμα αντικατοπτρίζει την επείγουσα σημασία που αποδίδουν και οι δύο πλευρές στην οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Η Ινδία φέρνει σημαντική δυναμική σε αυτές τις συνομιλίες, έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει παρόμοιες συμφωνίες με την τετραεθνή Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου (EFTA) —που περιλαμβάνει την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία— και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αποτελούν την επανεκκίνηση συνομιλιών που είχαν σταματήσει για πάνω από οκτώ χρόνια. Η Ινδία και το μπλοκ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ ξεκίνησαν εκ νέου τις συνομιλίες για μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τον Ιούνιο του 2022, παράλληλα με διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία προστασίας επενδύσεων και μια συμφωνία για γεωγραφικές ενδείξεις.
Η πολιτική δέσμευση έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Φεβρουάριο, όταν ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία εμπορίου μέχρι το τέλος του έτους, θέτοντας ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα.
«Προχωράμε γρήγορα στη πολύ ζωντανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα ανοίξει ευκαιρίες για επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές», δήλωσε ο Γκόγιαλ, περιγράφοντας τη δυνητική συμφωνία ως «πολύ ισχυρή και αμοιβαία επωφελή».
Ωστόσο, ο υπουργός παρατίμησε ότι το τρέχον διμερές εμπόριο Ινδίας-Ιταλίας παραμένει «χαμηλό και υπο-άριστο» στα περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά, παρά το τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό μεταξύ των δύο οικονομιών.
Ο Ιταλός Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταϊάνι εξέφρασε την ίδια άποψη για ενισχυμένη οικονομική συνεργασία, περιγράφοντας την Ινδία και την Ιταλία ως «φυσικούς εταίρους». Τόνισε την εστίαση της Ιταλίας στην ενίσχυση των εξαγωγών προς την Ινδία, ενώ παράλληλα επιζητά ενεργά ινδικές επενδύσεις στις ιταλικές αγορές.
«Στόχος μας είναι να μειώσουμε τα εμπορικά εμπόδια», δήλωσε ο Ταϊάνι, αναφερόμενος σε ευρύτερες ανησυχίες για τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις. Όταν ρωτήθηκε για τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, υποστήριξε ότι «οι δασμοί δεν είναι ποτέ θετικοί» και επανέλαβε τη σημασία της μείωσης των εμπορικών εμποδίων.
Η επιταχυνόμενη ταχύτητα των διαπραγματεύσεων Ινδίας-ΕΕ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις, με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις οικονομικές συνεργασίες και να μειώσουν την εξάρτησή τους από άλλα μεγάλα εμπορικά μπλοκ. Η επιτυχία σε αυτές τις συνομιλίες θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρότυπο για τη συνεργασία της Ινδίας με άλλους ευρωπαϊκούς εταίρους και να επαναπροσδιορίσει σημαντικά τις εμπορικές ροές μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Οικονομία
Handelsblatt: Θα σώσουν οι παραθεριστές από Ινδία, Κίνα και ΗΠΑ τον ελληνικό τουρισμό;
Μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν οι παραθεριστές από άλλες ηπείρους «μπορούν να προσφέρουν προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στην ελληνική τουριστική βιομηχανία, όπως παρατηρεί η μελέτη της ΕΤΕ, (…) διότι οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για πολιτιστικά αξιοθέατα και θεματικά ταξίδια εκτός των τουριστικών hotspots και της high-season».

Για το ενδεχόμενο άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας προς τους Ινδούς, Κινέζους και Αμερικανούςπαραθεριστές γράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.
«Περίπου τα τρία τέταρτα των παραθεριστών από το εξωτερικό πέρυσι ήταν από κράτη-μέλη της ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία. Όμως η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική, σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, δεν βρίσκεται πλέον σε αυτές τις παραδοσιακές αγορές, μεταξύ άλλων λόγω της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας εκεί.
Στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης τουριστικής στρατηγικής της η Ελλάδα θα πρέπει ως εκ τούτου να στραφεί περισσότερο σε πιο μακρινές αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, όπως προτείνει μια νέα έρευνα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.
Με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα μπορούσε να προσελκύσει παραθεριστές με μεγαλύτερες καταναλωτικές δυνατότητες, περισσότερους ξένους στους μήνες εκτός της high-season, να αναπτύξει εναλλακτικούς προορισμούς και έτσι να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό στα τουριστικά hotspots κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».
Μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν οι παραθεριστές από άλλες ηπείρους «μπορούν να προσφέρουν προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στην ελληνική τουριστική βιομηχανία, όπως παρατηρεί η μελέτη της ΕΤΕ, (…) διότι οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για πολιτιστικά αξιοθέατα και θεματικά ταξίδια εκτός των τουριστικών hotspots και της high-season».
Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Mabrian «το 35% των Ινδών επισκεπτών στην Ελλάδα ενδιαφέρεται πρωτίστως για πολιτιστικά αξιοθέατα, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι – μόλις το 7,7% έρχεται κυρίως για τα μπάνια στη θάλασσα. […] Την ίδια στιγμή, το 2024 ο αριθμός των επισκεπτών από την Κίνα αυξήθηκε κατά 30% στις 139.000. Αυτός ο αριθμός πάντως παραμένει χαμηλότερος σε σύγκριση με το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία, όταν και ήρθαν 217.600 παραθεριστές από την Κίνα. Οι ειδικοί όμως εκτιμούν πως η αναπτυξιακή δυναμική είναι μεγάλη.
Το ίδιο ισχύει και για την αμερικανική αγορά: οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 42% από το 2022. […] Μάλιστα, οι Αμερικανοί είναι ευπρόσδεκτοι επισκέπτες στην Ελλάδα, καθώς ξοδεύουν κατά κεφαλήν τα διπλά σε σύγκριση με όσα ξοδεύουν οι υπόλοιποι τουρίστες κατά μέσο όρο. Επιπλέον, περίπου το 50% των Αμερικανών τουριστών έρχεται εκτός high-season – το αντίστοιχο ποσοστό για τους υπόλοιπους τουρίστες ανέρχεται περίπου στο 33%», καταλήγει η Handelsblatt.
Πηγή: Deutsche Welle
Οικονομία
Συμφωνία για το πρώτο ερευνητικό πλοίο πολικών περιοχών Made in India
Το πλοίο, που θα σχεδιαστεί με τη συνδρομή της Kongsberg, θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της GRSE στην Καλκούτα.

Η εταιρεία Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd (GRSE) με έδρα την Καλκούτα υπέγραψε την Τρίτη Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την νορβηγική Kongsberg για την εγχώρια κατασκευή του πρώτου ερευνητικού πλοίου πολικών περιοχών (PRV) της Ινδίας.
Ο Υπουργός Λιμένων, Ναυτιλίας και Υδάτινων Οδών, Σαρμπανάντα Σονοβάλ, που παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής στο Όσλο, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία στο πλαίσιο της καμπάνιας «Make in India».
«Ας αποτελέσει αυτή η υπογραφή του Μνημονίου φάρος ελπίδας και προόδου, σηματοδοτώντας την ακλόνητη δέσμευση της Ινδίας στην επιστημονική πρόοδο και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μαζί, δεν κατασκευάζουμε απλώς ένα πλοίο, αλλά μια κληρονομιά», δήλωσε ο Σονοβάλ.
Πρόσθεσε ότι το PRV θα μεταφέρει τις φιλοδοξίες της Ινδίας στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη και θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξερευνήσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή.
Το πλοίο, που θα σχεδιαστεί με τη συνδρομή της Kongsberg, θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της GRSE στην Καλκούτα.
Θα λειτουργεί από το Εθνικό Κέντρο Πολικών και Ωκεάνιων Ερευνών (NCPOR) και αναμένεται να υποστηρίξει αποστολές τόσο στην Αρκτική όσο και στην Ανταρκτική.
«Αυτό το πλοίο θα αποτελέσει απόδειξη των προηγμένων δυνατοτήτων ναυπηγικής της Ινδίας», δήλωσε ο Υπουργός.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Σονοβάλ εκπροσώπησε την Ινδία σε υψηλού επιπέδου υπουργική συνάντηση με θέμα «Ο ρόλος της ναυτιλίας στη διαμόρφωση του μέλλοντος» κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Nor-Shipping. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Υπουργός συμμετείχε επίσης σε στρογγυλή τράπεζα με μέλη της Νορβηγικής Ένωσης Πλοιοκτητών (NSA), προσκαλώντας τους να επενδύσουν στον ταχέως αναπτυσσόμενο ναυτιλιακό τομέα της Ινδίας.
Ανέφερε ότι τα ινδικά ναυπηγεία κατέχουν σήμερα το 11% του βιβλίου παραγγελιών της Νορβηγικής Ένωσης Πλοιοκτητών (NSA) και ζήτησε περαιτέρω επέκταση των παραγγελιών, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης του ινδικού προγράμματος πιστώσεων για την ανακύκλωση πλοίων.
Ο Σονοβάλ προώθησε επίσης τη μεγαλύτερη συνεργασία για τη δημιουργία πράσινων ναυτιλιακών διαδρόμων, την ανακύκλωση πλοίων και τους στόχους μηδενικών εκπομπών σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), σημειώνοντας ότι το 87% των ναυπηγείων ανακύκλωσης πλοίων της Ινδίας συμμορφώνονται με τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ (HKC).
Ο Υπουργός βρίσκεται σε πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στη Νορβηγία και τη Δανία για την ενίσχυση των διμερών δεσμών στον ναυτιλιακό τομέα και τη συμμετοχή στη διάσκεψη Nor-Shipping 2025.
Οικονομία
Στις 14 Ιουλίου τα αντίμετρα της ΕΕ κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς στον αγροδιατροφικό τομέα
Ο Επίτροπος Sefcovic σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ για την εξεύρεση λύσης και εάν δεν αυτές δεν αποδώσουν, τα αντίμετρα της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου 2025.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορικής και Οικονομικής Πολιτικής Maroš Šefčovič, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Αριστεράς, Καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη αναφορικά με την ενδεχόμενη επιβολή αυξημένων δασμών από τις ΗΠΑ στον αγροδιατροφικό τομέα, αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει «μέτρα επανεξισορρόπησης στις 14 Ιουλίου» εάν όπως διαφαίνεται δεν υπάρξει κάποια συμφωνία με τις ΗΠΑ μέχρι τότε.
Ο Νικόλας Φαραντούρης, με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τον αμπελοοινικό και εν γένει τον αγροτοδιατροφικό τομέα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε δασμούς όπως έχουν εξαγγείλει.
Ο Επίτροπος Sefcovic σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ για την εξεύρεση λύσης και εάν δεν αυτές δεν αποδώσουν, τα αντίμετρα της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου 2025.
Στο πλαίσιο αυτό ο Νικόλας Φαραντούρης έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα αλλά και ειδικά μέτρα για την ευρωπαϊκή αμπελουργία, καθώς αυτή αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής οίνου και το 60% της αξίας των παγκόσμιων εξαγωγών οίνου.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!