Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Ισραήλ: Η Χαμάς κρατά τους ομήρους στη Ράφα

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρ

«Η Χαμάς κρατά Ισραηλινούς αιχμαλώτους στην πόλη της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και γι’ αυτόν τον λόγο στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν στην πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρ σήμερα Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο Χαγκάρ στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Οι ισραηλινές δυνάμεις προελαύνουν στη Ράφα σύμφωνα με το σχέδιο, στοχεύοντας συγκεκριμένα σημεία καθώς προχωρούν στον άξονα της Φιλαδέλφειας και έχουν φτάσει στην τοποθεσία Τελ Σουλτάν».

Επίσης, τόνισε πως όσο η Χαμάς κρατά τους ισραηλινούς ομήρους στη Ράφα «δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε για την ελευθερία τους».

Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κατάφεραν να επιτύχουν επιχειρησιακό έλεγχο στον άξονα της Φιλαδέλφειας στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Ράφα. Τόνισε δε ότι ο διάδρομος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως αρτηρία οξυγόνου για τη Χαμάς, την οποία χρησιμοποίησε για να μεταφέρει μόνιμα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βρήκαν δεκάδες πλατφόρμες πυραύλων προετοιμασμένες για εκτόξευση κατά μήκος του άξονα και μέχρι στιγμής έχουν βρει 20 σήραγγες, ανέφερε ο εκπρόσωπος σημειώνοντας πως η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τον άξονα της Φιλαδέλφειας και δημιούργησε την υποδομή της δεκάδες μέτρα από τα αιγυπτιακά σύνορα.

Οι επιτιθέμενες ισραηλινές δυνάμεις κινούνται ακολουθώντας οδηγίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποκαλύψει μια πολύπλοκη υποδομή στην πόλη Ράφα, μήκους ενάμιση χιλιομέτρου, όπου βρίσκεται το άνοιγμα της σήραγγας 100 μέτρα από το πέρασμα της Ράφα. Εκεί βρέθηκαν όπλα και πύραυλοι που καταστράφηκαν από του άνδρες του ισραηλινού στρατού.

liberal.gr

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Ο Χατζηδάκης λογαριάζει χωρίς τον Νετανιάχου

Αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, είναι λογικό να αυξάνονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο «Μπίμπι» δεν ακούει κανέναν, επιτίθεται σε όποιον τολμά να μιλά για ειρήνη και διπλωματία. Εδώ καθύβρισε ουσιαστικά ακόμη και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, που ζητά να πάψει η Δύση να εξοπλίζει το Ισραήλ για να σφυροκοπά τη Γάζα. Τις αγωνίες του Χατζηδάκη θα σκεφτεί;

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος, Ναυτεμπορική

Με πολύ φιλόδοξους στόχους, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2025:
-Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% και έλλειμμα 0,6% -πολύ κάτω από το όριο του 3% που θέτει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
-Μείωση του χρέους στο 149,1% του ΑΕΠ.

Λογαριάζει χωρίς τον Νετανιάχου

Όλα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για «λελογισμένη» αύξηση των δαπανών -άρα και των εισοδημάτων- και μείωση των φόρων, όπως υπόσχεται ο υπουργός Οικονομικών.

Αλλά ο Χατζηδάκης λογαριάζει χωρίς τον… Νετανιάχου και τις θύελλες που σαρώνουν την ευρύτερη περιοχή.

Αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, είναι λογικό να αυξάνονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με 1.200 νεκρούς και εκατοντάδες ομήρους.

Μια επίθεση που άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας», καθώς το Ισραήλ ισοπεδώνει εδώ και έναν χρόνο τη Γάζα με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, και τώρα τον νότιο Λίβανο.

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αγνοήσει τις προτροπές της Ουάσιγκτον και επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, δεν αποκλείεται η ανάφλεξη να τυλίξει και την περιοχή του Κόλπου, απ’ όπου προέρχεται το 30% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Αν μάλιστα το Ιράν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Τινάζοντας στον αέρα προσχέδια και προϋπολογισμούς.

Ο Μπίμπι δεν αγωνίες του «Μπίμπι»

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 αντιμετωπίζουμε ένα παρατεταμένο σεισμικό γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια βαθιά ρήγματα στη Μέση Ανατολή. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου βλέπει τον εαυτό του ως έναν μοναχικό «καουμπόη», που πυροβολεί ταυτόχρονα σε επτά μέτωπα.

Ο Νετανιάχου και η «μεσσιανική» ακροδεξιά στην κυβέρνησή του, προφανώς αρπάζουν την ευκαιρία που τους έδωσε η Χαμάς για ν’ αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και να δημιουργήσουν το Μεγάλο Ισραήλ.

Ο «Μπίμπι» δεν ακούει κανέναν, επιτίθεται σε όποιον τολμά να μιλά για ειρήνη και διπλωματία. Εδώ καθύβρισε ουσιαστικά ακόμη και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, που ζητά να πάψει η Δύση να εξοπλίζει το Ισραήλ για να σφυροκοπά τη Γάζα. Τις αγωνίες του Χατζηδάκη θα σκεφτεί;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Αντιθέσεις: Στο χείλος της καταστροφής η ανθρωπότητα!

Το “Σοκ και Δέος” σε όλο το φάσμα του Μεσανατολικού με την ανθρωπότητα στο χείλος της Αβύσσου με επίκεντρο μία από τις σημαντικότερες περιφερειακές συγκρούσεις του πλανήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι “Αντιθέσεις” άνοιξαν την αυλαία των εκπομπών τους για την τηλεοπτική περίοδο 2024-2025 σε μια οριακή συγκυρία δραματικών εξελίξεων για την Μέση και την ευρύτερη Ανατολή , την Μεσόγειο και τις παγκόσμιες γεωστρατηγικές προεκτάσεις.

Το “Σοκ και Δέος” σε όλο το φάσμα του Μεσανατολικού με την ανθρωπότητα στο χείλος της Αβύσσου, με επίκεντρο μία από τις σημαντικότερες περιφερειακές συγκρούσεις του πλανήτη, , που επηρρεάζει γεωπολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά, εφοδιαστικά και υπαρξιακά, όχι μόνο τους εμφανείς πρωταγνιστές σε Ισραήλ , Παλαιστίνη, Λίβανο, Ιράν , Υεμένη , Αραβικό κόσμο και Μεσόγειο, αλλά και όλους τους μεγάλους παίκτες ισχύος σε παγκόσμια κλίμακα.

Η αδιέξοδη σύγκρουση και ο φαύλος κύκλος στη μεσανατολική διένεξη εν μέσω καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων , πλανητικών προεκτάσεων.

Τι διαδραματίζεται στην περίμετρο της Ευρασίας που στις μέρες μας αποτελεί το κύριο πεδίο των ηγεμονικών ανταγωνισμών.

Τα όρια της προβολής ισχύος, αποτροπής, γοήτρου υπεροχής και τα εφιαλτικά σενάρια γενικευμένης κλιμάκωσης με την απενοχοποίηση στη διεθνή σκηνή ακόμη και των πυρηνικών πληγμάτων.

Οι προεκτάσεις της κρίσης στο τρίγωνο Ελλάδα- Κύπρος – Τουρκία.

Οι συνέπειες του αναδυόμενου πολυπολικού κόσμου, η στάση των νέων παικτών ισχύος και οι στρατηγική στόχευση των παλαιών δυνάμεων ισχύος.

Στο στούντιο της εκπομπής ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Δημήτρης Ξενάκης, με πεδίο έρευνας την Διεθνή Πολιτική στην Μέση Ανατολή και τα θεάμτα Ασφάλειας στη Μεσόγειο.

Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι :

Μαίρη Μπόση, Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Ιωάννης Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ

Παναγιώτης Τσάκωνας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής στο ΕΚΠΑ – Επικεφαλής του Προγράμματος Ασφάλειας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Δημήτρης Καραϊτίδης, Πρέσβης ε.τ.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης ε.τ

Θέμης Τζήμας, Νομικός και διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής

Αλέξης Λεκάκης – Κερκυραίος, Υποψήφιος διδάκτορας Ιρανικής Εξωτερικής Πολιτικής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου

📺 “ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ” με τον Γιώργο Σαχίνη στην ΚΡΗΤΗ TV

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή