Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Φιλάρετος Μαυρόπουλος, ένας μεγάλος λαϊκός καλλιτέχνης, πιστός υπηρέτης της ποντιακής μουσικής παράδοσης

Δημοσιεύτηκε στις

Φιλάρετος Μαυρόπουλος, ένας στιβαρός λυράρης και τραγουδιστής (φωτο)

  • Φιλάρετος Μαυρόπουλος, ένας στιβαρός λυράρης και τραγουδιστής (φωτο)
    Κατερίνη 1957
Το πρόσωπό του είναι χειμώνα-καλοκαίρι ηλιοκαμένο και σκαμμένο από τις δυσκολίες της ζωής. Κατοχή, Εμφύλιος, σκληρές γεωργικές εργασίες σημάδεψαν το πρόσωπο και το χαρακτήρα του. Σοβαρός, αγέρωχος και συνάμα ταπεινός, με στιβαρό χέρι και στεντόρεια μελωδική φωνή, είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους της ποντιακής μούσας.
Φιλάρετος Μαυρόπουλος για τους νέους μουσικούς: «αν εβγαίν’νε ας ’ς σο ταφίν οι παλαιοί, ’κί θα γνωρίζ’νε αν ατό το όργανον έν’ κεμεντζέ».
Μίλησέ μας για τον εαυτό σου, Φιλάρετε. Πού γεννήθηκες και από πού κατάγεσαι;
Γεννήθηκα το 1934 στην Επισκοπή Ναούσης. Ο πατέρας μου Βασίλειος είχε γεννηθεί στο Καρακαντζί Σουρμένων και η μητέρα μου Μυροφόρα, το γένος Λαζαρίδου, στην Αργυρούπολη, με καταγωγή όμως κι αυτή από τα Σούρμενα, από την Τσίτα.
Πώς ήλθες σε επαφή με τη λύρα;
Λύρα έπαιζε ο συχωρεμένος ο πατέρας μου, όπως και ο παππούς μου. Τον πατέρα μου τον θυμάμαι να παίζει και να τραγουδά. Είχε πάρα πολύ καλή φωνή. Όμως κάποια στιγμή που κατέβηκαν οι αντάρτες στο χωριό μας, η λύρα του χάθηκε και έτσι έχασα την ευκαιρία να μάθω από μικρός να παίζω λύρα. Έμαθα ωστόσο να παίζω φλογέρα.

Δίπλα στον πατέρα του, Βασίλη Μαυρόπουλο, γύρω στα 1955 στην Επισκοπή
Πώς από οικογένεια λυράρηδων κατέληξες να μάθεις φλογέρα;
Όταν ήμουν μικρός, έβοσκα τα ζώα του πατέρα μου, 12-14 γελάδια. Εκεί στα λιβάδια, ελλείψει λύρας και επηρεασμένος από έναν καλλιτέχνη από το χωριό, τον Θεόφιλο Κυριακίδη, που έπαιζε κλαρίνο, έφτιαξα μια φλογέρα και έμαθα μόνος μου να παίζω. Μάλιστα, μια φορά έπαιξα και σε γάμο με τη φλογέρα. Επηρεασμένος λοιπόν από τον Θεόφιλο, ήθελα να μάθω κλαρίνο.
Η λύρα πώς προέκυψε;
Ο πατέρας μου, όταν του είπα ότι θέλω να μάθω κλαρίνο, μου είπε: «Οι γύφτ’ παίζ’νε κλαρίνο. Εσύ αν θέλτ’ς να μαθάν’ς όργανο, να μαθάν’ς λύρα»…

Θερισμός, 1952
Είχαμε πουλήσει έναν αγελαδόπον σε έναν γείτονα και μας χρωστούσε πενήντα δραχμές. Για το χρέος μάς έδωσε μια λύρα χωρίς καπάκι που είχε, και μας ξόφλησε. Τότε πήρα τη λύρα και με τη βοήθεια του συγχωριανού και φίλου μου Αλέκου Θεοδωρίδη, την βάλαμε καπάκι και άρχισα σιγά-σιγά να παίζω.
Αυτό έγινε όταν ήμουν σε ηλικία περίπου δεκαεπτά χρονών. Μεγάλος άρχισα να μαθαίνω το όργανο.
Ποιον είχες ως πρότυπο, ποια ακούσματα σε επηρέασαν ως καλλιτέχνη;
Ο πατέρας μου, όταν ήλθε από τον Πόντο, έμεινε για πέντε χρόνια στην Καλαμαριά, δίπλα από το σπίτι του Σταύρη, του πατέρα του Γώγου. Και ο πατέρας μου, αν και ώριμος και φτασμένος λυράρης, είχε επηρεαστεί από τον Σταύρη. Εγώ επηρεάστηκα κυρίως από τον Γώγο.
Τον γνώριζες;
Όχι, δεν τον γνώριζα, άκουγα όμως τα τραγούδια του. Το 1950-51 ο Δημήτρης Κυριακίδης, ο παντοπώλης του χωριού, είχε φέρει ένα ραδιόφωνο που λειτουργούσε με μπαταρία. Ρεύμα δεν είχαμε τότε. Για να παίξει το συνέδεε στους ακροδέκτες της μπαταρίας του τρακτέρ του και ο κόσμος άκουγε την εκπομπή της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Στην εκπομπή έπαιζε κυρίως ο Γώγος και τραγουδούσε τότε ο Μίμης Τσακαλίδης, από τον Φοίνικα, και ο Ηρακλής ο Κοκοζίδης.
Έπαιζε επίσης λύρα ο Κωστίκας Κωνσταντινίδης. Όμως εγώ επηρεάστηκα από τη λύρα και το τραγούδι του Γώγου. Άκουγα τους σκοπούς με τον φίλο μου τον Θόδωρο Θεοδωρίδη και μετά πήγαινα στο σπίτι και τους έπαιζα. Με βοηθούσε και ο Θόδωρος και μου υπενθύμιζε τους σκοπούς. Το 1956 το χωριό μου συνδέθηκε με το ηλεκτρικό ρεύμα και πολλοί συγχωριανοί μας αγόρασαν ραδιόφωνα από τα οποία άκουγα τις ποντιακές εκπομπές από το ΕΙΡ [Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας] και το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Επισκοπή 1957, με φίλους
Ποιοι άλλοι έπαιζαν λύρα τότε στο χωριό και την περιοχή;
Στο χωριό έπαιζαν λύρα ο Ηρακλής ο Γεραντίδης, ο Γιώργος Χαραλαμπίδης και ο Τάσος Τσαγκαλίδης. Άλλοι καλοί λυράρηδες από τους οποίους μπορώ να πω ότι επηρεάστηκα μουσικά ήταν ο Μάντης ο Σαββίδης από τη Βέροια, ο Αλέκος Ακριβόπουλος από τα Παλατίτσια και ο Στάθης Τσανακτσίδης από τη Σκύδρα. Όμως, το ξαναλέω, η μεγάλη επιρροή ήταν από τον Γώγο.
Πώς, μόνο από τις εκπομπές;
Όχι. Για πρώτη φορά τον είδα όταν ήμουν παιδί, σε μια ζωοπανήγυρη των Γιαννιτσών, που ήταν πολύ ξακουστή τότε. Εκεί ήταν ο Γώγος και έπαιζε λύρα. Τον άκουγα από μακριά και ένιωθα μεγάλη συγκίνηση. Το 1956 ο συγχωριανός μας Γιάννης Θωμίδης κάλεσε τον Γώγο στο χωριό μας. Έπαιζε λύρα και τραγουδούσε στο μαγαζί του για δύο μέρες.
Όλο το χωριό μας μαζεύτηκε εκεί να τον ακούσει. Ήταν ήδη πολύ ξακουστός… Με κάλεσαν οι συγχωριανοί μου και μου έδωσαν τη λύρα του Γώγου να παίξω, αλλά από τη συγκίνησή μου δεν έπαιξα…
Αργότερα, γύρω στα 1958, πήγα και τον βρήκα στην Καλαμαριά και γίναμε καλοί φίλοι. Κάναμε πολλά γλέντια μαζί. Εκείνος έπαιζε κι εγώ τραγουδούσα. Του άρεσε πολύ η φωνή μου και ο τρόπος που τραγουδούσα. Έτσι, μετά από πολλά γλέντια, επηρεάστηκα και έμαθα να παίζω τους σκοπούς που έπαιζε κι εκείνος. Γνήσια ποντιακά. Για μένα ήταν και παραμένει αξεπέραστος. Τα σημάδια που άφησε πάνω μου με τη μουσική αλλά και με το χαρακτήρα του, είναι ανεξίτηλα.
Ποιες άλλες παρουσίες είχες εκείνα τα χρόνια;
Ο Γώγος μ’ έπαιρνε στο σπίτι του και συμμετείχα σε παρακάθε μέχρι το 1960. Με καλούσαν στο ποντιακό πρόγραμμα της Ευξείνου Λέσχης του ΕΙΡ, όπου συμμετείχα με τον αείμνηστο Στάθη Ευσταθιάδη και έναν δάσκαλο Πόντιο που παρουσίαζε τις εκπομπές. Με τον Ευσταθιάδη κάναμε πολλές εκπομπές κι έτσι καταξιώθηκα σαν λυράρης αλλά και σαν τραγουδιστής, επειδή είχα στα νιάτα μου καλή και δυνατή φωνή. Γνώρισα από κοντά και έναν από τους πατριάρχες του ποντιακού ελληνισμού, τον οφθαλμίατρο Θεοφύλακτο.

Νοέμβριος 1961: Με τη λύρα ο Φιλάρετος, και ο Χρύσανθος, νεαρός, στο κέντρο
Έπαιξα στο γάμο του Κώστα Καρακελίδη από την Πετριά, με κουμπάρο τον τέως πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργο Παρχαρίδη. Επίσης γνώρισα και τον Χρύσανθο στα πρώτα του βήματα. Ερχόταν στη Βέροια και επειδή ήμουν φίλος με συγγενείς του, γνωριστήκαμε.
Στην αρχή ο Χρύσανθος ήξερε λίγους σκοπούς, αλλά μετά έγινε ο μεγάλος Χρύσανθος…
Ποια ήταν σε γενικές γραμμές η καλλιτεχνική σου διαδρομή;
Σιγά-σιγά έγινα γνωστός, και από το 1952 μ’ έπαιρναν σε γάμους. Κάναμε συγκρότημα με τον Τάκη Τσακαλίδη, που έπαιζε ακορντεόν και τραγουδούσε, και τον Παύλο Σεμερτζίδη, που έπαιζε κλαρίνο. Επίσης έπαιζα σε γλέντια, όμως αυτό που με σημάδεψε ως καλλιτέχνη, εκτός από τον Γώγο, ήταν τα παρακάθε που κάναμε με μερακλήδες εδώ στα χωριά της Νάουσας, της Σκύδρας και της Βέροιας. Μιλάμε για χιλιάδες γλέντια.
Η βασική τριάδα της παρέας ήταν ο υποφαινόμενος, ο Κώστας ο Ανδρεάδης* από το Λιποχώρι Σκύδρας και ο Σταύρος ο Ορφανίδης από τη Λιβερά Κοζάνης, που μένει στη Βέροια. Ήμασταν κυριολεκτικά αχώριστοι, από το 1959 που γνωριστήκαμε και σμίξαμε. Μας χώρισε μόνο ο θάνατος, αφού έφυγε από κοντά μας πριν από λίγα χρόνια ο Κώστας, που εκτός από καλός τραγουδιστής ήταν και ένας αξεπέραστος ποιητής. Έγραφε ποιήματα στα ποντιακά, τα οποία εκδόθηκαν σε βιβλίο από τα παιδιά του.

Με τους φίλους του Σταύρο Ορφανίδη, Κωστάκη Ανδρεάδη, Νίκο Σιδηρόπουλο
Ποιος είναι ο αγαπημένος σου σκοπός;
Όλους τους σκοπούς που παίζω, τους αγαπώ. Με αυτούς ζω. Η σχέση μου με τη λύρα είναι πολύ βαθιά, είναι σχέση ζωής. Αφού επιμένεις, όμως, να σου πω ότι μου αρέσει ιδιαίτερα το «Οφέτος» και το «Έτα έτα Παναέτα». Και οι δυο, σκοποί της Κρώμνηςκρωμέτ’κα.
Τι μήνυμα έχεις να δώσεις στους νέους καλλιτέχνες;
Δεν μ’ αρέσει να κακολογώ τη νεολαία, γιατί οι νέοι μας είναι η ελπίδα και το μέλλον του τόπου. Όμως, αν εβγαίν’νε ας ’ς σο ταφίν οι παλαιοί, ’κί θα γνωρίζ’νε αν ατό το όργανον έν’ κεμεντζέ. Δεν καταλαβαίνουμε τι παίζουν, δεν καταλαβαίνουμε τι ακούμε. Άλλα αντ’ άλλων.

Με τον εκδότη της Ποντιακής Γνώμης Σάββα Καλεντερίδα σε παρακάθ’ στη Βέροια (Σεπτ. 1999)
Δεν λέω ότι δεν πρέπει να υπάρχει πρόοδος και στη μουσική. Όμως τα νέα τραγούδια θα πρέπει να έχουν μια συνέχεια, μια σχέση με τα ποντιακά. Ατά που ακούμε, ατά που παίζν’ε, ’κ’ είναι ποντιακά! Τους καλώ λοιπόν να δίγ’νε ωτίν, να ακούνε τοι παλαιούς και να συμμορφούνταν. Έχουμε ευθύνη απέναντι σε αυτούς που έφυγαν, να κρατήσουμε τουλάχιστον το χρώμα μιας μουσικής παράδοσης που φθάνει πριν το 1.200 και το 1.100. Από τότε οι πρόγονοί μας έπαιζαν και τραγουδούσαν το «Ακρίτας κάστρον έχτιζεν».
Να πάψουν να γκρεμίζουν το κάστρο αυτό οι νέοι μας…
_____
*Διαβάστε ΕΔΩ το ποίημα που έγραψε για τον Φιλάρετο Μαυρόπουλο.

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Γενικά θέματα

Πούτιν: «Το Ιράν δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα»

ωσία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει στο Ισραήλ ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της, το Ιράν δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει στο Ισραήλ ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της, το Ιράν δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Πούτιν επανέλαβε τη σταθερή θέση της Μόσχας κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, σημειώνοντας πως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν έχει εντοπίσει ενδείξεις ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει πυρηνικά όπλα. Υπογράμμισε δε ότι η Ρωσία στηρίζει το δικαίωμα του Ιράν να αναπτύσσει πυρηνική ενέργεια αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

«Ο φετφάς που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα στο Ιράν έχει ιδιαίτερη σημασία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην ανάπτυξη του μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ευρύτερης παγκόσμιας σύγκρουσης, ο Πούτιν δήλωσε «ανήσυχος», τονίζοντας ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται. «Υπάρχει ένα αυξανόμενο δυναμικό σύγκρουσης στον κόσμο. Είναι ακριβώς μπροστά στα μάτια μας και μας επηρεάζει άμεσα», είπε από το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ζελένσκι: «Ο Αγιατολάχ Πούτιν»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πούτιν, τον κατηγόρησε ότι ενεργεί σαν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αποκαλώντας τον «Αγιατολάχ Πούτιν». Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ο Ζελένσκι τόνισε:

«Ο Αγιατολάχ Πούτιν μπορεί να δει τους φίλους του στο Ιράν και πώς τέτοια καθεστώτα οδηγούν τις χώρες τους σε παρακμή».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι, παρά τις επίσημες δηλώσεις, η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε κατάρρευση και πως η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Μόσχας δείχνει ότι η διεθνής πίεση δεν έχει ακόμα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η ανησυχητική «σιωπή» των αγορών: Το φαινόμενο «Taco» και άλλες ερμηνείες

 Η «κοινωνική σιωπή» είναι μια ιδέα που προώθησαν διανοούμενοι, και σημαίνει ότι «αυτό για το οποίο δεν μιλάμε είναι πιο σημαντικό από αυτό που κάνουμε». Αυτή τη στιγμή, και  ενώ  τα γεωπολιτικά γεγονότα οξύνονται και τα δυσοίωνα οικονομικά στοιχεία  γιγαντώνονται, αυτή η «σιωπή» βαραίνει τις αγορές. Και είναι ανησυχητική.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η «κοινωνική σιωπή» είναι μια ιδέα που προώθησαν διανοούμενοι, και σημαίνει ότι «αυτό για το οποίο δεν μιλάμε είναι πιο σημαντικό από αυτό που κάνουμε». Αυτή τη στιγμή, και  ενώ  τα γεωπολιτικά γεγονότα οξύνονται και τα δυσοίωνα οικονομικά στοιχεία  γιγαντώνονται, αυτή η «σιωπή» βαραίνει τις αγορές. Και είναι ανησυχητική.

Την περασμένη εβδομάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,3% και για την Αμερική στο 1,4%, προειδοποιώντας ότι αν η 90ήμερη αναστολή των δασμών της «ημέρας απελευθέρωσης» του Τραμπ λήξει στις 31 Ιουλίου, θα δούμε «παγκόσμιο οικονομικό κλονισμό το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Αυτή την εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υποβάθμισε επίσης σημαντικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, εν μέσω αυτού του κλίματος,  σημείωσαν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, ανακάμπτοντας από την ραγδαία πτώση μετά την ανακοίνωση των δασμών. Βρίσκονται μάλιστα κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Και ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, στο 4,4%, είναι σχεδόν 1% υψηλότερες από τα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου, πρόσφατα σταθεροποιήθηκαν, παρά την επιδείνωση των δημοσιονομικών προβλέψεων των ΗΠΑ.

«Η μεγάλη «σιωπή» της αγοράς, έναντι των δυσμενών εξελίξεων, σήμερα δεν είναι έκφραση κλιμακούμενου κινδύνου, αλλά η φαινομενική απουσία πανικού μεταξύ των επενδυτών μέχρι στιγμής» εκτιμά η αρθρογράφος των Financial Times, Τζίλιαν Τετ.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό;

Το “Trump Always Chickens Out”…

Κατά την Τετ, μια εξήγηση μπορεί να βρίσκεται σε αυτό που ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Άρμστονγκ ονόμασε «φαινόμενο Taco» (σσ:  ακρωνύμιο για το “Trump Always Chickens Out”» – η υπόθεση δηλαδή ότι ο Τραμπ πάντα υπαναχωρεί από τις απειλές του.

…και η βραδυφλεγής…αντίδραση

«Μια άλλη εξήγηση ,είναι ένα δεύτερο πρόβλημα που αρχίζει με το γράμμα «Τ»: time lags (σσ: η χρονική καθυστέρηση)» λέει η Τετ.

Η δανική κεντρική τράπεζα, για παράδειγμα, μελέτησε πρόσφατα πώς αντέδρασαν οι χρηματιστηριακές αγορές στις εμπορικές κρίσεις από το 1990. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ «η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής [έχει] σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα… χρειάζεται έως και ένα έτος για να εκδηλωθούν οι επιπτώσεις».

Ομοίως, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι αντιμετωπίζουμε «σημαντική αρνητική επίδραση της αβεβαιότητας τόσο στις επενδύσεις όσο και στην αύξηση της παραγωγής».

Όπως εκτιμά ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στις επενδύσεις θα σημειωθεί το 2026 με μείωση κατά 2% του ρυθμού των επενδυτικών δαπανών στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία το επόμενο έτος.

Τώρα απελαύνει, οι επιπτώσεις σε μερικά χρόνια

Σε μια άλλη περίπτωση, οι απειλές του Τραμπ να απελάσει εκατομμύρια παράνομους μετανάστες θα μπορούσαν να βλάψουν την αμερικανική οικονομία.

Αλλά ενώ οι επιδρομές της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων καταλαμβάνουν τα πρωτοσέλιδα αυτή τη στιγμή, ο πραγματικός οικονομικός αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε μερικά χρόνια.

Για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα: το Peterson Institute εκτιμά ότι αν απελαθούν 1,3 εκατομμύρια μετανάστες, αυτό θα μειώσει το ΑΕΠ κατά «μόλις» 0,2% φέτος — αλλά κατά 1,2% το 2028. Εξ ου και το πρόβλημα της χρονικής υστέρησης.

Η κόπωση

Υπάρχει και μια τρίτη πιθανή εξήγηση για την απουσία πανικού αυτή τη στιγμή: η κόπωση από τις συνεχείς κρίσεις.

Οι επενδυτές βιώνουν μια τέτοια πληθώρα  σοκ που έχουν προσαρμοστεί καλά στο να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χωρίς πανικό ή (στη χειρότερη περίπτωση) είναι τόσο συγκλονισμένοι που δεν μπορούν να το επεξεργαστούν.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα μεμονωμένο σοκ που να είναι σαφώς αρκετά μεγάλο για να προκαλέσει κατάρρευση της αγοράς.

Ναι, αν η τιμή του πετρελαίου ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι εν μέσω περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή και κλεισίματος του Στενού του Ορμούζ, αυτό σίγουρα θα ήταν επώδυνο.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι τιμές του πετρελαίου είναι «μόλις» 75 δολάρια περίπου το βαρέλι. Αυτό που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επενδυτές είναι ένα επικείμενο κίνδυνο και όχι μια άμεση, απτή καταστροφή.

«Μεταστατικός καρκίνος» και όχι «έμφραγμα»

Ή, για να χρησιμοποιήσουμε μια άλλη αναλογία: οι αγορές δεν αντιμετωπίζουν ένα μεμονωμένο σοκ «καρδιακής προσβολής» (όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19), αλλά έναν οικονομικό καρκίνο που εξαπλώνεται, με τη μορφή μεταστατικής αβεβαιότητας
.
Εξ ου και οι σύντομες εκρήξεις της μεταβλητότητας των αγορών — όπως μετράται από τον δείκτη VIX — που στη συνέχεια υποχωρούν.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το μήνυμα από τις διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων δεν είναι ομοιόμορφο.

Και εδώ επιστρέφουμε στο πρόβλημα της σιωπής. Καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αναλύσουν τους συγκεχυμένους κινδύνους, οι περισσότεροι είναι γεμάτοι βαθιές αμφιβολίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται πολύ για να καταρρεύσουν οι αγορές μετοχών, αλλά σημαίνει επίσης ότι κανείς δεν ξέρει πότε (ή αν) αυτό θα συμβεί. Μερικές φορές είναι πράγματι η σιωπή που φωνάζει πιο δυνατά.

naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Θα προκαλέσει πυρηνικό Αρμαγεδώννα η συλλογική Δύση;

Το διεθνές δίκαιο, η εξαγωγή της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απλά το ιδεολογικό όπλο στην επιδίωξη κυριαρχίας της Δύσης. Η ίδια τα παραβιάζει απροσχημάτιστα όταν αυτό είναι το υλικό της συμφέρον. Το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι μέχρι που είναι διατεθειμένη να φθάσει η συλλογική Δύση για να επιβάλει την κυριαρχία της; Μέχρι και έναν πυρηνικό πόλεμο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Το δίκαιον ούκ άλλο τι ή του κρείτονος ξυμφέρον», είναι η απάντηση του Θρασύμαχου στον Σωκράτη στο πρώτο μέρος της Πολιτείας του Πλάτωνα. Πιο γνωστός είναι ο διάλογος Μηλίων και Αθηναίων στον Θουκυδίδη, όπου οι δημοκρατικοί Αθηναίοι λένε απερίφραστα ότι ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμη του και οι αδύναμοι υποχωρούν μέχρι εκεί που τους υποχρεώνει η αδυναμία τους. Και στο τέλος εξοντώνουν τους Μηλίους με γαλήνη και φαιδρότητα ψυχής, γιατί έκαναν αυτό που επιβάλλει ο νόμος των θεών και των ανθρώπων, άρα η ηθική και το δίκαιο – όπως οι ίδιοι τα ερμηνεύουν.

Τα ανωτέρω είναι γνωστά και μοιάζουν με κοινοτοπίες, ωστόσο είναι μάλλον παράταιρο ότι ενώ όλοι ισχυρίζονται ότι τα γνωρίζουν και οι περισσότεροι συμφωνούν, οντολογικά και όχι δεοντολογικά, εντούτοις τα ξεχνούν όταν καλούνται να ερμηνεύσουν τις συγκεκριμένες ιστορικές καταστάσεις και καταφεύγουν σε επιχειρήματα περί ηθικής και διεθνούς δικαίου, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ουκρανία και Παλαιστίνη

Κάπως έτσι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ που είναι στρατιωτική συμμαχία εχθρική στην Ρωσία, ο Πούτιν έχει άδικο και η εισβολή του εξηγείται ως η πράξη ενός τρελού δικτάτορα. Το ότι αντέδρασε για να αποτρέψει μία μείζονα υπαρξιακή απειλή για την χώρα του – όπως διδάσκει ο Θουκυδίδης ότι έκαναν οι Σπαρτιάτες 2.500 χρόνια πριν όταν ξεκίνησαν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο ή όπως έκαναν οι Αμερικανοί στην κρίση των πυραύλων στην Κούβα – παρέλκει για τους φανατικούς. Το Ισραήλ πάλι που επιτίθεται προληπτικά (όπως ακριβώς και o Πούτιν) γιατί θεωρεί το Ιράν υπαρξιακή απειλή, έχει δίκιο γιατί το Ιράν έχει θεοκρατικό καθεστώς. Κάπως έτσι οι δημοκράτες ανάγονται σε θεούς που κρίνουν τις τύχες κρατών και λαών. Στο Ιράν υπάρχει καθεστώς. Το ίδιο βέβαια και στην Σαουδική Αραβία αλλά και αυτό παρέλκει αφού το καθεστώς των Σαούντ είναι σύμμαχοι της Δύσης. Ο Πούτιν είναι δικτάτορας, παρότι εκλέγεται από καθαρές εκλογές και διατηρεί υψηλό ποσοστό αποδοχής από τον λαό του που θα ζήλευαν όλοι οι δυτικοί ηγέτες. Αυτό δεν αμφισβητείται από καμία δυτική πηγή. Ναι άλλα καταπιέζει τους αντιπάλους του. Το ίδιο κάνει και ο σύμμαχος τους Ερντογάν (τώρα θα μπει και στην άμυνα της Ευρώπης) που φυλακίζει και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, αλλά και αυτό παρέλκει. Το Ιράν θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ. Το ίδιο ακριβώς κάνει στην πράξη το Ισραήλ. Αλλά και αυτό παρέλκει. Είπαμε το Ισραήλ είναι δημοκρατία και έχει δικαίωμα να εξοντώνει με λιμοκτονία, γυναίκες, παιδιά, ανήμπορους, συνολικά έναν πληθυσμό δύο εκατομμυρίων.

Πίσω από την Ουκρανία και τον πόλεμο όπως και πίσω από το Ισραήλ και την επίθεση πρώτα στην Παλαιστίνη και μετά στο Ιράν βρίσκονται οι ΗΠΑ και η συλλογική Δύση, η οποία αντιδρά στην αμφισβήτηση πέντε αιώνων παγκόσμιας κυριαρχίας που σηματοδοτεί η ανάδυση του πολυπολικού κόσμου. Τον πόλεμο στην Ουκρανία τον προετοίμασαν από το 2014 και τον συντηρούν, ακόμη και τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συλλογική Δύση – όπως έδειξε και το τυχοδιωκτικό χτύπημα των Ουκρανών σε πυρηνικά όπλα της Ρωσίας που δεν θα γινόταν δίχως το πράσινο φως της Ουάσινγκτον. Ο εξοπλισμός του Κιέβου μάλιστα ξεκίνησε επί της πρώτης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Το Ισραήλ δίχως τις ΗΠΑ δεν θα έκανε την παρατεταμένη επιχείρηση στην Παλαιστίνη και δεν θα ξεκινούσε την επίθεση στο Ιράν. Η πτώση του Ιράν αποδυναμώνει την Ρωσία και την Κίνα – κάτι που δεν έγινε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το κόμμα του πολέμου στην Ουάσινγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πέρα και πάνω από κυβερνήσεις. Φαίνεται όμως ότι έχει δεσπόζουσα θέση σε αυτό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου.

180 χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της ίδρυσης δύο κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Επίσης μία σειρά κράτη απέφυγαν να καταδικάσουν την Ρωσία που αντέδρασε στην επέκταση του ΝΑΤΟ και έμμεσα την στηρίζουν. Μία διαφορετική αρχιτεκτονική παγκόσμιας ασφάλειας είναι δυνατή τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Η ετερογονία των σκοπών

Το διεθνές δίκαιο, η εξαγωγή της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απλά το ιδεολογικό όπλο στην επιδίωξη κυριαρχίας της Δύσης. Η ίδια τα παραβιάζει απροσχημάτιστα όταν αυτό είναι το υλικό της συμφέρον.

Το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι μέχρι που είναι διατεθειμένη να φθάσει η συλλογική Δύση για να επιβάλει την κυριαρχία της; Μέχρι και έναν πυρηνικό πόλεμο; Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν πυρηνικό χτύπημα στο Ιράν. Η προειδοποίηση του Πούτιν στην πρόσφατη συνέντευξη του ήταν σαφής: ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ένας πυρηνικός πόλεμος είναι πλέον πιθανός. Η ανάλυση των συσχετισμών που προκύπτει από την γεωστρατηγική θέση του Ιράν και τις σχέσεις του με την Ρωσία και την Κίνα επιβεβαιώνει την προειδοποίηση του Πούτιν. Μα, ποιος τρελός θέλει έναν πυρηνικό Αρμαγεδώνα; Ίσως κανείς, όμως η  Ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα ετερογονίας των σκοπών. Οι πολίτες της Δύσης θα το καταλάβουν όταν θα είναι ίσως πολύ αργά και θα ακτινοβολούν ραδιενέργεια.

Σημ.: Μοιάζει ειρωνεία ότι όρος Αρμαγεδδών έχει εβραϊκή προέλευση αναφέρεται στην ομώνυμη τοποθεσία όπου κατά την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης έγιναν μεγάλες και καθοριστικές μάχες.

naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή13 λεπτά πριν

Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να βοηθήσει στον πόλεμο Ιράν – Ισραήλ, λέει ο Τραμπ

Η δήλωση Τραμπ ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση συνομιλιών στη Γενεύη, όπου Ευρωπαίοι και Ιρανοί ΥΠΕΞ κάλεσαν την...

Γενικά θέματα42 λεπτά πριν

Πούτιν: «Το Ιράν δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα»

ωσία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει στο Ισραήλ ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της, το Ιράν δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων,...

Γενικά θέματα1 ώρα πριν

Η ανησυχητική «σιωπή» των αγορών: Το φαινόμενο «Taco» και άλλες ερμηνείες

 Η «κοινωνική σιωπή» είναι μια ιδέα που προώθησαν διανοούμενοι, και σημαίνει ότι «αυτό για το οποίο δεν μιλάμε είναι πιο...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ιράν προς ΗΠΑ: «Προδοσία της διπλωματίας» μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο η Τεχεράνη μπορεί πλέον να εμπιστευτεί...

Άμυνα2 ώρες πριν

Πληρώνουμε την κατάπτυστη και προδοτική συμφωνία των Πρεσπών! Νέα πρόκληση από Σκόπια – Επανέφεραν τον όρο “Μακεδονίκή” στην Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου πρότεινε τη μετονομασία της ομοσπονδίας

Δημοφιλή