Το πρόβλημα είναι ότι οι σχέσεις Ισραήλ – Κατάρ, χώρας που πρωταγωνιστεί στις διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων, βρίσκονται σε οριακό σημείο μετά τη διαρροή ηχητικού ντοκουμέντου με επικριτικές τοποθετήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου για το εμιράτο. «Κατά την εκτίμησή μου, το Κατάρ δεν διαφέρει από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό, και από ορισμένες απόψεις είναι πιο προβληματικό», φέρεται να έχει δηλώσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε οικογένειες ομήρων, σύμφωνα με διαρροές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Τα ίδια δημοσιεύματα τον φέρουν αγανακτισμένο με τη συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Κατάρ. «Αν τα ρεπορτάζ για τις δηλώσεις αυτές είναι αληθή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απλά εμποδίζει και υπονομεύει τις προσπάθειες μεσολάβησης για λόγους που φαίνεται να υπηρετούν την πολιτική του καριέρα, αντί να θέτουν σε πρώτη μοίρα τη σωτηρία αθώων», σχολίασε στην Ντόχα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ματζέντ αλ Ανσάρι.
Την ίδια στιγμή, αντιμέτωποι με τους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ ακόμη και γύρω από νοσοκομεία, όπως και σε καταφύγια του ΟΗΕ που στεγάζουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, πλήθη Παλαιστινίων αμάχων επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη στη νότια Γάζα, με κατεύθυνση τη Ράφα, περί τα 15 χιλιόμετρα νοτιότερα στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Ο Ερυθρός Σταυρός
Τον απερίγραπτο συνωστισμό και την απελπιστική κατάσταση στο νοτιότερο τμήμα της παλαιστινιακής Λωρίδας περιγράφει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, όπου αναφέρει ότι 1,5 εκατ. άνθρωποι (σε συνολικό πληθυσμό 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας) έχουν εγκλωβιστεί σε μόλις 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπου κινδυνεύουν να πεθάνουν όχι μόνον από τις βόμβες, αλλά και από τις αρρώστιες και την ασιτία.
Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωσαν ότι ισραηλινά άρματα μάχης έχουν αποκλείσει τα δύο μεγάλα νοσοκομεία που έχουν απομείνει να λειτουργούν στη Χαν Γιουνίς, το Νάσερ και το αλ Αμάλ, εγκλωβίζοντας και τρομοκρατώντας υγειονομικό προσωπικό, ασθενείς και εκτοπισμένους. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές στεγάζουν γύρω ή κάτω από τα νοσοκομεία ορμητήρια για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, κάτι που αρνούνται τόσο οι παλαιστινιακές οργανώσεις όσο και το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων.
Την Τετάρτη, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε ότι άρματα μάχης έπληξαν ένα μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο των Ηνωμένων Εθνών, που στέγαζε εκτοπισμένους Παλαιστινίους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 75, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το Ισραήλ δήλωσε ότι ερευνά την καταγγελία, αλλά έσπευσε να πιθανολογήσει ότι το πλήγμα προήλθε από πυρά της Χαμάς. Στη συνέχεια διέταξε την εκκένωση του κτιριακού συγκροτήματος, θέτοντας προθεσμία έως τις 5 μ.μ. της Πέμπτης. Εκπρόσωπος της UNRWA ανέφερε ότι περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο συγκρότημα και τώρα αναγκάζονται να ξεκινήσουν μια άκρως επικίνδυνη περιπλάνηση προς τη Ράφα. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.
Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας της Γάζας κατήγγειλε ότι βλήμα του ισραηλινού στρατού έπληξε σημείο όπου Παλαιστίνιοι συνωστίζονταν περιμένοντας τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα και τραυματίζοντας 150.
Από την αρχή του πολέμου, πάνω από 25.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ενώ άλλοι 370 έχασαν τη ζωή τους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού είναι καθημερινό φαινόμενο στις παλαιστινιακές πόλεις.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας επιχειρούν να δημιουργήσουν νεκρή ζώνη, πλάτους ενός χιλιομέτρου στο ανατολικό τμήμα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, ώστε να αποφευχθούν νέες επιθέσεις τύπου 7ης Οκτωβρίου από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στο μέλλον. Εάν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, η κυβέρνηση Νετανιάχου κινδυνεύει να έρθει σε άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ταχθεί κατ’ επανάληψη και με κατηγορηματικό τρόπο εναντίον κάθε αλλαγής στο εδαφικό καθεστώς της Λωρίδας.