Με το βλέμμα στραμμένο στη Συρία βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα, η οποία αναμένει δείγμα γραφής από τον επικεφαλής των ισλαμιστών ανταρτών αλ-Τζολάνι, που διαμηνύει ότι ο κόσμος στη Συρία δεν χρειάζεται πλέον να φοβάται τη νέα ηγεσία.
Οι εχθροπραξίες δεν έχουν σταματήσει, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να βομβαρδίζει οπλοστάσια του Άσαντ, ενώ οι ΗΠΑ, χτυπούν τις θέσεις του ISIS. Στο Βορρά πάντως – με αμερικανική μεσολάβηση- οι Κούρδοι της Συρίας, συμφώνησαν σε εκεχειρία με τον Συριακό Εθνικό Στρατό ο οποίος υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό, από την Τουρκία, η οποία ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικό Άντονι Μπίνκεν.
Ύστερα από σφοδρές μάχες με δυνάμεις των Κούρδων, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ισλαμιστές αντάρτες που ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ, ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την πόλη Ντειρ Αλ Ζορ. Και διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν την προέλασή τους στην ανατολική Συρία.
Την ίδια ώρα οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι με τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον έκαναν εκεχειρία με τον συριακό εθνικό στρατό που υποστηρίζεται από την Τουρκία. Με φόντο τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των φιλοτουρκικών ανταρτών στη βορειανατολική Συρία ανατολικά του Ευφράτη, ο Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στην Τουρκία, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί για άλλη μια φορά ότι δε θα επιτρέψει το διαμελισμό της Συρίας.
Το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορεί για την πτώση του προέδρου Άσαντ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί ενώ αφήνει κι αιχμές κατά της Τουρκία, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.
Ανήσυχο εμφανίζεται και το Κρεμλίνο, το οποίο δηλώνει ότι διατηρεί για τη ώρα τις επαφές του με όσους ελέγχουν την κατάσταση στη Συρία, επειδή έχουν βάσεις σε Ταρτούς και Λαττάκεια.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι μόνο την Τρίτη διεξήγαγε 480 πλήγματα σε στόχους στρατηγικής σημασίας και ότι έχει προωθηθεί σε θέσεις πέρα από τη ουδέτερη ζώνη, αλλά διαβεβαιώνει πως δεν προελαύνει προς τη Δαμασκό.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Ισλαμιστών Ανταρτών, που για την ώρα έχει ηγείται στη Συρία, προσπαθεί να καθησυχάσει τη Δύση για την επόμενη ημέρα στη χώρα του.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Σύρους πρόσφυγες, ο διορισμένος από τον Τζολάνι μεταβατικός Πρωθυπουργός Αλ Μπασίρ τους καλεί να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Χάνουν εδάφη οι Κούρδοι της Συρίας
Σκληρές μάχες διεξάγονται μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Κούρδων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού στα βορειοανατολικά της Συρίας.
Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ ανακοίνωσε ότι ελέγχει το κέντρο του Ντέιριζορ, το οποίο είχε δοθεί στος Κούρδους από τις δυνάμεις του Ασαντ, κατά την αποχώρησή τους.
Από χτες οι Κούρδοι έχασαν και το Μαμπίτζ. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή, κατόπιν κατάπαυσης του πυρός με τον Συριακό Εθνικό Στρατό που επετεύχθη με διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πλέον η πίεση των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων έχει μεταφερθεί στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, σε περιοχές κοντά στο Κομπάνι στα τουρκικά σύνορα. Στο επίκεντρο των μαχών και το παρακείμενο στρατηγικής σημασίας φράγμα και υδροηλεκτρικός σταθμός του Τισρίν πάνω στον Ευφράτη.
Την Παρασκευή αναμένεται στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα αναμένεται να ζητήσει από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την απόσυρση της κουρδικής πολιτοφυλακής, θέτοντας το δίλημμα στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Να το κάνουμε από κοινού αλλιώς θα κινηθούμε μόνοι μας».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους προσπαθούν να βρουν συμβιβαστική λύση, μεταξύ Κούρδων και Άγκυρας, την οποία χρειάζονται ως δίαυλο επικοινωνίας με το νέο καθεστώς στη Δαμασκό.
Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης
Η στρατηγική των ΗΠΑ στη Συρία
To ερώτημα εδώ δεν είναι τι στάση θα κρατήσει ο Μπάιντεν στις λίγες εβδομάδες που απομένουν, αλλά τι στάση θα υιοθετήσει ο Τραμπ όταν αναλάβει την εξουσία. Και αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι η προσπάθεια αποτροπής ανασυγκρότησης του ISIS παραμένει πρώτη προτεραιότητα.
Οι σύμβουλοι του επόμενου προέδρου συμφωνούν ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθει κάτι τέτοιο είναι η συνεργασία με τους Κούρδους.
Το είπε πριν από λίγες ώρες καθαρά ο επόμενος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς, επομένως είναι αρκετά πιθανόν να μην δούμε τελικά στην πράξη την απεμπλοκή που οραματίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Τα δεδομένα δηλαδή που διαμορφώνονται στο έδαφος- όπως λένε εδώ στην αμερικανική πρωτεύουσα- διαφέρουν αυτά που είχε στο μυαλό του ο επόμενος πρόεδρος όταν έλεγε ότι το θέμα δεν πρέπει να μας αφορά.
Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν που πηγαίνει στην Τουρκία θα πιέσει να μην υπάρξει κλιμάκωση με τους Κούρδους της Συρίας ενώ και το μήνυμα που έστειλε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην μέση Ανατολή με την επίσκεψη του στις βάσεις των Αμερικανών και των Κούρδων του SDF έχει την δίκη του μεγάλη σημασία.
Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα ΑργύρηΝ
Ο Αλ Τζολάνι καθησυχάζει τη Δύση: Παρά την καχυποψία τους οι Δυτικοί είναι υποχρεωμένοι να τον εμπιστευτούν
Αναμενόμενη και σαφής η προσπάθεια Τζολάνι να καθησυχάσει τους δυτικούς για τις προθέσεις του. Ξέρει πως τον βλέπουν με καχυποψία, αφού αναγνωρίζουν τον ίδιο και την ισχυρή οργάνωση του ως τρομοκράτες, με δεδομένο ότι προέρχονται από Αλ Κάιντα και ISIS.
Ξέρει επίσης ότι οι δυτικοί δεν έχουν εναλλακτική από να τον εμπιστευτούν όταν λέει ότι δεν αποτελεί απειλή για την ενότητα της Συρίας, ότι θα σεβαστεί τις διαφορετικές εθνότητες και θρησκείες.
Το Ισραήλ ωστόσο δείχνει να μην του αναγνωρίζει τόσο εύκολα το τεκμήριο της αθωότητας. Ήδη έχει ήδη καταλάβει την ουδέτερη ζώνη στα υψίπεδα του Γκολάν από την πλευρά της Συρίαςκαι βομβαρδίζει όλα τα στρατηγικής σημασίας όπλα του έκπτωτου καθεστώτος.
Μέχρι στιγμής ο Τζολάνι δεν έχει αντιδράσει και δεν έχει αντιδράσει ούτε και στις επιθέσεις που κάνουν οι φιλοτουρκικές δυνάμεις των ανταρτών, που ελέγχουν περιοχές στη βόρεια Συρία, κατά περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι με την υποστήριξη των Αμερικανών.
Δεν έχει αντιδράσει ούτε στην προσπάθεια ανασύνταξης της ISIS. Το ρόλο εξουδετέρωσης της απειλής αυτής τον έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ, αξιοποιώντας τη βάση τους στο Αλ Τανφ. Είναι στη νότια Συρία.
Μπορεί λοιπόν ο Τζολάνι να προβάλει ως ο ντε φάκτο ηγέτης της χώρας, αλλά προφανώς δεν θα καθορίσει μόνος του την τύχη της χώρας. Έχει να βρει και τις ισορροπίες με Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ, που έτσι κι αλλιώς έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία, αλλά και με Ρωσία, η οποία τις βάσεις σε Ταρτούς και Λατάκεια, που βλέπουν Μεσόγειο.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ