Η ινδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να στηρίξει τον λαό της Παλαιστίνης με αποστολή 30 τόνων ιατρικών προμηθειών εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Αυτή η αποστολή περιλαμβάνει βασικά φάρμακα και αντικαρκινικά φάρμακα.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Randhitr Jaiswal, μοιράστηκε μια δημοσίευση στο X και δήλωσε: «Η υποστήριξη της Ινδίας στον λαό της Παλαιστίνης συνεχίζεται. Η επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Παλαιστίνης στέλνει στην Παλαιστίνη 30 τόνους ιατρικών προμηθειών που περιλαμβάνουν απαραίτητα σωτήρια και αντικαρκινικά φάρμακα».
Την περασμένη εβδομάδα, η Ινδία έστειλε την πρώτη της δόση βοήθειας για τον λαό της Παλαιστίνης μέσω της UNRWA, η οποία περιλαμβάνει 30 τόνους φαρμάκων και τροφίμων.
Μαθήματα διπλωματίας
Η Ινδία παραδίδει μαθήματα διπλωματίας προς πάσα κατεύθυνση ακόμα και στην Ελλάδα, η οποία ενεπλάκη στον πόλεμο της Ουκρανίας με αποστολή όπλων με αποτέλεσμα να δεχτεί απειλές από Ρώσους αξιωματούχους.
Η Ινδία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Ισραήλ. Εξάλλου το σχέδιο IMEC, ο περίφημος διάδρομος της Ινδίας, γίνεται με τις ευλογίες των Ισραηλινών. Ο India Middle East Corridor είναι μέρος του χάρτη που έδειξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην τελευταία του ομιλία στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών, όπου ξεδίπλωσε τα σχέδια του για τη Μέση Ανατολή που οραματίζεται (σ.σ. blessing ήταν ο τίτλος του χάρτη).
Η Ινδία έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης. Ο πρωθυπουργός Μόντι ήταν ένας από τους πρώτους παγκόσμιους ηγέτες που καταδίκασε τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εξέφρασε επανειλημμένα ανησυχίες για την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα.
Η Ινδία έστειλε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας ως μέρος της δέσμευσής της. Τον Ιούλιο, η Ινδία κυκλοφόρησε την πρώτη δόση 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών, UNRWA, για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για το έτος 2024-25.
Τον περασμένο μήνα, η UNRWA είπε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα ζουν σε «απάνθρωπες» συνθήκες.
Το πρακτορείο ανέφερε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι σωροί απορριμμάτων συσσωρεύονται στο κέντρο της Γάζας, ενώ τα λύματα διαρρέουν στους δρόμους.
«Οι οικογένειες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ζουν δίπλα σε αυτά τα συσσωρευμένα απόβλητα, εκθέτοντάς τα σε δυσάρεστες οσμές και στον άμεσο κίνδυνο καταστροφής για την υγεία», πρόσθεσε η UNWRA. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.
Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε νόμο που απαγορεύει την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε «εξωφρενική» από την ανθρωπιστική οργάνωση, ανέφερε το Al Jazeera.
Η απαγόρευση θα περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητες της UNRWA σε όλη την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η κίνηση έρχεται καθώς η 24ήμερη ισραηλινή πολιορκία της βόρειας Γάζας έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους, καταστρέφοντας γειτονιές και αφανίζοντας ολόκληρες οικογένειες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 13,4% του πληθυσμού της Ινδίας αποτελείται από μουσουλμάνους. Οπότε το Νέο Δελχί έπραξε το καθήκον του στέλνοντας επίσημα ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, κάτι όμως που δεν διαταράσσει τις συμμαχικές σχέσεις με το Ισραήλ.