Γενικά θέματα
Τι κέρδισε η Ουκρανία από τη Σύνοδο στο ΝΑΤΟ: Από τα F-16 έως την «μη αναστρέψιμη πορεία ένταξης»
REUTERS/Ken Cedeno
Χωρίς χρονοδιάγραμμα η υπόσχεση της ένταξης σε μία Σύνοδο ηγετών, που έχουν εσωτερικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν
Η συμπλήρωση των 75 ετών από τη γέννηση του ΝΑΤΟ βρίσκει τη λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία να αποτελείται από ηγέτες, που στην πλειονότητά τους έχουν σοβαρότατες εσωτερικές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν ή και έχουν αποδυναμωθεί από εκλογικά «ραπίσματα»: Από τον 81χρονο, Τζο Μπάιντεν που προσπαθεί μάταια να πείσει ότι έχει τις σωματικές και ψυχικές αντοχές για ακόμη μία τετραετία στον Λευκό Οίκο, έως τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς, των οποίων η δημοτικότητα σε Γαλλία και Γερμανία καταρρέει.
REUTERS/Evelyn Hockstein
Χωρίς χρονοδιάγραμμα
Μέσα σε αυτό το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας στις μεγαλύτερες δυνάμεις της Συμμαχίας, η Ουκρανία πήρε πολλά, αλλά όχι αυτό που πάνω από όλα επιθυμούσε: ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης. Άκουσε πάντως τα μέλη του ΝΑΤΟ να τη διαβεβαιώνουν για τη «μη αναστρέψιμη πορεία» εισόδου στην οικογένειά τους. Η στήριξή τους εκδηλώθηκε επίσης με υποσχέσεις για μαχητικά αεροσκάφη F-16, συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και άλλα οπλικά συστήματα.
Τα 32 μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας διαβεβαίωσαν το Κίεβο για την «αταλάντευτη» υποστήριξη στην πολεμική προσπάθειά του. Έχουν μάλιστα δεσμεύσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για τον επόμενο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και της αεροπορικής άμυνας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμισε: «Η υποστήριξη στην Ουκρανία δεν είναι φιλανθρωπία – είναι προς το συμφέρον μας για την ασφάλεια».
F-16 από Ολλανδία και Δανία μέσα στο καλοκαίρι
Η συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία ήταν στην κορυφή της ατζέντας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με το κοινό ανακοινωθέν των μελών να επισημαίνει ότι η Ρωσία «παραμένει η πιο σημαντική και άμεση απειλή» για την ασφάλεια.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε ότι τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-16 βρίσκονται στη διαδικασία μεταφοράς στην Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία.Θα είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία θα λάβει το προηγμένο αεροσκάφος, κάτι που το Κίεβο ζητούσε εδώ και καιρό. Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν τα μαχητικά θα «πετάξουν στους ουκρανικούς αιθέρες αυτό το καλοκαίρι».
Τα μαχητικά πολλαπλών ρόλων «θα φέρουν πιο κοντά» τη «δίκαιη και διαρκή ειρήνη», διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ήταν παρών στην αμερικανική πρωτεύουσα και είχε διμερείς συναντήσεις με αρκετούς ηγέτες.
Βέλγιο και η Νορβηγία δεσμεύθηκαν επίσης να προμηθεύσουν περισσότερα μαχητικά στην Ουκρανία, που είναι αντιμέτωπη με συχνές ομοβροντίες ρωσικών πυραύλων εναντίον αεροπορικών βάσεων, πόλεων και υποδομών της.
Οι σύμμαχοι θα προμηθεύσουν ακόμη 5 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 4 συστοιχίες Patriot. Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Ιταλία θα συνεισφέρουν σε αυτό.
REUTERS/Ken Cedeno/File Photo
«Γέφυρα ένταξης στη Συμμαχία»
Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια νέα μονάδα για τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας και της εκπαίδευσης για τον ουκρανικό στρατό ως μέρος των μέτρων που αποσκοπούν στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της συμμαχίας και της Ουκρανίας.
Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με δεσμεύσεις βοήθειας από μεμονωμένα μέλη, «αποτελούν μια γέφυρα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».
Επισημαίνεται επίσης ότι η Ουκρανία είχε σημειώσει «συγκεκριμένη πρόοδο» σχετικά με τις «απαιτούμενες δημοκρατικές, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις ασφάλειας» τους τελευταίους μήνες – αλλά ότι μια επίσημη πρόσκληση ένταξης θα παραταθεί μόνο όταν «εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις».
«Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει αυτό το ζωτικής σημασίας έργο, θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε στην αμετάκλητη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η προειδοποίηση του «πληγωμένου» Μπάιντεν
«Η Ρωσία βρίσκεται επί ποδός πολέμου» με τη βοήθεια της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν όσον αφορά τη στρατιωτική βιομηχανία της, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στη Σύνοδο.
Οι ηγέτες του NATO εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την ενίσχυση της συμμαχίας της Ρωσίας και της Κίνας και κατήγγειλαν την «υποστήριξη» του Πεκίνου στο ρωσικό πολεμικό εγχείρημα στην Ουκρανία στο τελικό ανακοινωθέν τους.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η συμμαχία να αφεθεί να μείνει πίσω», διατράνωσε ο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω ενός κύματος αμφισβήτησης για την κατάσταση της υγείας του και για το κατά πόσον είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε τέσσερις μήνες στις ΗΠΑ.
«Αυτή η νέα δέσμευση στέλνει στον κόσμο αλάθητο μήνυμα», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του διότι 23 από τα 32 κράτη μέλη της συμμαχίας αφιερώνουν πλέον το 2% ή μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ τους στις στρατιωτικές δαπάνες.
Η σιωπή του Μακρόν και η σκιά του Τραμπ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που έφθασε στην Ουάσιγκτον χθες Τετάρτη, δεν έκανε δηλώσεις στον Τύπο, με φόντο τις ανησυχίες, ειδικά των Ευρωπαίων εταίρων του, για δυνητική αποδυνάμωση του ρόλου της Γαλλίας μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Τη Σύνοδο σκέπαζε άλλωστε η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε επικρίνει έντονα άλλα κράτη μέλη του NATO κι είχε φθάσει στο σημείο να θέσει υπό αμφισβήτηση το Άρθρο 5 του Συμφώνου, ήταν παρούσα στη σύνοδο.
«Αναμένω πως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρός και πιστός σύμμαχος στο NATO», καθησύχασε ο Γενικός Γραμματέας του, ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ από την πλευρά του μίλησε για πόλωση στις ΗΠΑ που χαρακτήρισε «πολύ τοξική».
Παρών στη Σύνοδο και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος με τα πρόσφατα ταξίδια του στη Μόσχα και στο Πεκίνο, προκάλεσε εκνευρισμό ως οργή στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες.
Με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο