Διεθνή
Κατεστραμμένα σπίτια, κατεστραμμένα όνειρα! οι πεινασμένοι κάτοικοι της Γάζας τελειώνουν μια ζοφερή χρονιά
Ο επικεφαλής επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης του WFP επισκέφτηκε πρόσφατα τη λωρίδα — ορίστε τι είδε
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στον κόσμο, που σώζει ζωές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και χρησιμοποιεί επισιτιστική βοήθεια για να δημιουργήσει ένα μονοπάτι προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για τους ανθρώπους που αναρρώνουν από συγκρούσεις, καταστροφές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Κατεστραμμένα σπίτια, κατεστραμμένα όνειρα: οι πεινασμένοι κάτοικοι της Γάζας τελειώνουν μια ζοφερή χρονιά
Ο επικεφαλής επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης του WFP επισκέφτηκε πρόσφατα τη λωρίδα — ορίστε τι είδε:
«Χρειάζομαι φαγητό, φίλε», μου είπε ο Αμπντούλ Ραχμέν.
Βρισκόμασταν στη νοτιοδυτική πόλη της Γάζας, Khan Younis, όπου άντρες έβγαζαν ρύζι στον ατμό σε μπολ που έδιωξε ένα απελπισμένο πλήθος. Ένα αγόρι έκλαιγε, φοβούμενος ότι το φαγητό, που του παρείχε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP), θα τελείωνε πριν τη σειρά του.
«Ήμουν φιλόδοξος. Είχα όνειρα», είπε ο Ραχμέν, περιγράφοντας τις προσδοκίες τόσο γκρεμισμένες όσο και τα κτίρια γύρω μας. «Αλλά χρειάζομαι φαγητό. Δεν μπορώ να αγοράσω ψωμί».
Είχα φτάσει στη Γάζα την προηγούμενη μέρα, κάνοντας ένα ταξίδι 10 ωρών από το Αμμάν με ένα λεωφορείο γεμάτο με ανθρωπιστές. Μέρος από αυτόν τον χρόνο δαπανήθηκε περιμένοντας στο συνοριακό πέρασμα του Ισραήλ Kerem Shalom στη λωρίδα – μια από τις λίγες διαθέσιμες λεωφόρους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές.
Μια τεράστια συσσώρευση επειγουσών προμηθειών – συμπεριλαμβανομένων κιβωτίων με φάρμακα, τρόφιμα και άλλη βοήθεια – περίμενε να εκκαθαριστεί εκεί και τα λίγα διαθέσιμα φορτηγά και εξουσιοδοτημένοι οδηγοί να μπορούν να πλοηγούνται σε κατεστραμμένους δρόμους, απελπισμένα πλήθη και ένοπλες συμμορίες για να τα παραδώσουν.
Η δεκαήμερη επίσκεψή μου στη Γάζα, στις αρχές Δεκεμβρίου, ήταν η πρώτη μου από τότε που ξεσπάσει ο πόλεμος πριν από σχεδόν 15 μήνες. Ως επικεφαλής των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης του WFP, η δουλειά μου είναι να ακούω, να ηχογραφώ και να μοιράζομαι τις ιστορίες ανθρώπων σε μέρη όπως η Γάζα – να δίνω φωνή σε αυτούς που διαφορετικά δεν θα ακούγονταν.
Το μέγεθος της αμερικανικής πόλης του Ντιτρόιτ, της Γάζας σήμερα είναι ένα βουνό από ερείπια. Πήγα σε πολλές ζώνες συγκρούσεων τον περασμένο χρόνο – η Αϊτή που έχει καταστραφεί από συμμορίες, η ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η κατεστραμμένη από τον πόλεμο πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ – αλλά η Γάζα είναι σε διαφορετική κλίμακα. Από τη μια πλευρά, τα κύματα χαϊδεύουν μια μεσογειακή παραλία, μια ψευδαίσθηση γαλήνης. Από την άλλη βρίσκεται η ατελείωτη καταστροφή, ο μαύρος καπνός που αναδύεται από τα κτίρια που σιγοκαίει.
Το Khan Younis, όπως και πολλά μέρη της Γάζας, έχει λίγα εναπομείναντα κτίρια ψηλότερα από τέσσερις ορόφους. WFP/Jonathan Dumont
Υπάρχει μια άλλη διαφορά από πολλές εμπόλεμες ζώνες: δεν υπάρχει τρόπος για τους κατοίκους της Γάζας να ξεφύγουν από τη σύγκρουση. Είναι παγιδευμένοι.
Και η πείνα εκτοξεύεται. Πάνω από το 90 τοις εκατό του πληθυσμού αντιμετωπίζει «κρίση» ή χειρότερα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας , σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των ειδικών. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι είναι πιθανό να βιώνουν καταστροφική πείνα – το υψηλότερο επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας.
Κόψιμο των σιτηρεσίων
Ένα μικρό αγόρι μαζεύει τους τελευταίους κόκκους ρυζιού στο μπολ του. Η πείνα είναι στα ύψη στη Γάζα και τα τρόφιμα του WFP που επιτρέπεται να εισέλθουν είναι περιορισμένα. WFP/Jonathan Dumont
Η τροφή του WFP που επιτρέπεται να εισέλθει στη λωρίδα μπορεί να καλύψει μόνο το ένα τρίτο από αυτά που χρειαζόμαστε για να προσεγγίσουμε τους πιο πεινασμένους ανθρώπους. Με τους μήνες, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε τα σιτηρέσια και μετά να μειώσουμε ξανά. Τον Δεκέμβριο, σχεδιάσαμε να προσεγγίσουμε 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους με τρόφιμα αξίας μόλις 10 ημερών, τα οποία περιλαμβάνουν κονσέρβες, πάστα ντομάτας, λάδι και αλεύρι σίτου.
Η πολιορκημένη Βόρεια Γάζα είναι το πιο πεινασμένο μέρος. Τους τελευταίους δύο μήνες, δεν επιτρεπόταν να εισέλθει σχεδόν καθόλου προμήθειες.
«Το ψωμί είναι το πιο σημαντικό φαγητό για τους ανθρώπους στις μέρες μας, γιατί είναι τόσο φθηνό», μου είπε ο αρτοποιός Ghattas Hakoura σε ένα εμπορικό αρτοποιείο που υποστηρίζεται από το WFP στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας. Άνδρες και γυναίκες μάζευαν καρβέλια πίτα, που κοστίζουν τρία σέκελ, ή λιγότερο από 1 δολάριο ΗΠΑ ανά πακέτο, σε ξεχωριστές, αυστηρά ελεγχόμενες γραμμές.
«Οι άνθρωποι πεινούν και είναι θυμωμένοι», πρόσθεσε ο Χακούρα. «Έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους. Δεν υπάρχει κρέας, ούτε λαχανικά – και αν έχουμε λαχανικά, είναι πολύ ακριβά». Ένα σακουλάκι 25 κιλών αλεύρι σίτου μπορεί να πουληθεί για 150 δολάρια ΗΠΑ. Σε έναν θύλακα όπου κάποτε οι αγρότες μάζευαν εσπεριδοειδή, λαχανικά και φράουλες, είδα μικρές πιπεριές να πωλούνται σε μια αγορά της Γάζας για 195 δολάρια ΗΠΑ το κιλό. Κανείς δεν αγόραζε. Κανείς δεν μπορούσε να τα αντέξει οικονομικά.
Ο Ιμπραήμ αλ-Μπαλάουι, που αγκάλιαζε τη μικρή του κόρη, μου είπε ότι δεν είχε πιει ποτέ ούτε ένα ποτήρι γάλα στη ζωή της. Δεν ήξερε τίποτα παρά μόνο πόλεμο.
Ο Ibrahim al-Balawi (L), κρατώντας την κόρη του, καθώς μιλά στον Jonathan Dumont του WFP. Το κοριτσάκι δεν ξέρει τίποτα άλλο παρά μόνο πόλεμο.
Αυτό είναι μια ανησυχία για τόσους πολλούς γονείς στη Γάζα, ένα μέρος όπου ακούτε τον ήχο των drones και των εκρήξεων 24/7, που προέρχονται από τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα.
«Θέλω το μέλλον των παιδιών μου να είναι παρόμοιο με οποιοδήποτε άλλο παιδί που ζει σε οποιαδήποτε αραβική χώρα», μου είπε η Hind Hassouna, μητέρα τεσσάρων παιδιών, στο Khan Younis, μετά τη διανομή του φαγητού μας εκεί. «Για να ζήσετε μια αξιοπρεπή ζωή, να φοράτε αξιοπρεπή ρούχα, να τρώτε αξιοπρεπές φαγητό και να έχετε μια καλή ζωή. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι απαλλαγμένος από τον φόβο – όπως κάθε παιδί σε κάθε αραβική χώρα».
Η Χιντ Χασούνα θέλει απλά τα παιδιά της να έχουν ένα κανονικό μέλλον χωρίς πείνα.
Σήμερα, τα παιδιά της Χασούνας περπατούν 1,5 χλμ. προς κάθε κατεύθυνση για να φέρουν νερό. Καθώς μιλούσε στο σπίτι της στη σκηνή –το οποίο θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί από τον άνεμο ή να πλημμυρίσει από τις χειμερινές βροχές– μάζευαν τις μικρές μερίδες ρυζιού του WFP . Ήταν ίσως το μοναδικό τους γεύμα της ημέρας. Ένα μικρό αγόρι καθάρισε αργά το πιάτο του από κάθε τελευταίο σιτάρι, με ένα μικρό χαμόγελο στο πρόσωπό του.
Τα παιδιά βιώνουν τα χειρότερα του πολέμου. Καθώς οδηγούσαμε προς τη διανομή φαγητού στο Khan Younis, εντόπισα ένα νεκρό άλογο ανάμεσα στα ερείπια. Εκεί κοντά, ένα κοριτσάκι μάζεψε τα σκουπίδια, ψάχνοντας για φαγητό.
Αργότερα, οδηγώντας στην πόλη της Γάζας με το θωρακισμένο μας όχημα, κατά μήκος του στρατιωτικοποιημένου διαδρόμου Netzarim που χωρίζει το βόρειο και το νότο του θύλακα, είδαμε πτώματα σκορπισμένα αριστερά και δεξιά, να αποσυντίθενται στον ήλιο. Λίγες εκατοντάδες μέτρα αργότερα, μια μικρή ομάδα γυναικών και παιδιών κατευθύνθηκε προς εκείνη την κατεύθυνση, κουβαλώντας τα υπάρχοντά τους. Έδειχναν ζεστοί και κουρασμένοι.
Πώς θα επηρεάσουν τέτοιες εμπειρίες τα παιδιά της Γάζας όταν μεγαλώσουν; Τι θα γίνει με τη γενιά τους;
Ο Abu Bilal δείχνει στον Jon Dumont του WFP το επισφαλές καταφύγιό του, χτισμένο κάτω από δύο τσιμεντένιες πλάκες από την πρώην πολυκατοικία του.
Εν μέσω της καταστροφής, οι κάτοικοι της Γάζας αγκαλιάζουν κάθε όψη ζωής που μπορούν να δημιουργήσουν. Στο Khan Younis, ο Abu Bilal έσκαψε το κατεστραμμένο σπίτι του και χρησιμοποίησε τα ερείπια για να ξαναχτίσει τους τοίχους. Οι τσιμεντόπλακες από μια πολυώροφη πολυκατοικία σχημάτιζαν μια αδύναμη κλίση. Μου έδειξε γύρω από τη θέση του, με μια βασική τουαλέτα και αυτοσχέδιο πλαστικό νεροχύτη.
«Επικίνδυνο», είπε για το καταφύγιό του, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας ή αεροπορικής επιδρομής.
Σε μια γειτονιά που ήταν πυκνοκατοικημένη, ο Ναμπίλ Αζάμπ μου έδειξε επίσης τα ερείπια του σπιτιού του. Πρώην οδηγός ταξί, υπέδειξε το στριμμένο κουφάρι του οχήματος που κάποτε κέρδιζε τα προς το ζην. Όπως πολλές οικογένειες της Γάζας, η δική του έχει εκτοπιστεί πολλές φορές, μετακομίζοντας από τον έναν οικισμό σκηνών στον άλλο.
Ο Nabil Azab (R) στέκεται κοντά στα πράσινα που φροντίζει η οικογένειά του. Πίσω είναι τα ερείπια της πολυκατοικίας στην οποία μένει ακόμα η οικογένειά του παρά τον κίνδυνο. WFP/Jonathan Dumont
Όταν μια αεροπορική επιδρομή έπληξε τη σκηνή του στη νότια πόλη Ράφα – τραυματίζοντας τον ίδιο και άλλα μέλη της οικογένειάς του – αυτό ήταν αρκετό. Επίσης, καθάρισαν τα συντρίμμια από το μερικώς κατεστραμμένο σπίτι τους στο Khan Younis και επέστρεψαν. Το τετραώροφο κτήριο τους είναι από τα λίγα που στέκονται ακόμα στην περιοχή και ακουμπάει επισφαλώς στην κορυφή μιας αμμώδους κορυφογραμμής. Στο έδαφος κάτω, η οικογένεια καλλιεργεί μαρούλια και άλλα χόρτα για να βοηθήσει να επιβιώσει. Αλλά δεν είναι αρκετό.
«Κοιτάω τη μικρή μου κόρη καθώς κλαίει ζητώντας φαγητό και νιώθω αβοήθητη», μου είπε ο Αζάμπ. «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για αυτήν. Τίποτε απολύτως.”
Δήλωση για πυροβολισμούς σε αυτοκινητοπομπή του WFP στη Γάζα
ΡΩΜΗ/ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ – Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) καταδικάζει σθεναρά το φρικιαστικό περιστατικό στις 5 Ιανουαρίου, όταν μια ευδιάκριτη αυτοκινητοπομπή του WFP πυροβολήθηκε από ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο φυλάκιο της Γάζας, θέτοντας τις ζωές του προσωπικού μας σε τεράστιο κίνδυνο και εγκαταλείποντας το ακινητοποιημένα οχήματα.
Η αυτοκινητοπομπή, αποτελούμενη από τρία οχήματα που μετέφεραν οκτώ μέλη του προσωπικού, δέχθηκε εχθρικά πυρά παρόλο που είχε λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες από τις ισραηλινές αρχές. Τουλάχιστον 16 σφαίρες έπληξαν τα οχήματα.
Ευτυχώς, κανένα μέλος του προσωπικού δεν τραυματίστηκε σε αυτή την τρομακτική συνάντηση.
Αυτό το απαράδεκτο γεγονός είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα του περίπλοκου και επικίνδυνου εργασιακού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν σήμερα το WFP και άλλοι φορείς. Οι συνθήκες ασφαλείας στη Γάζα πρέπει να βελτιωθούν επειγόντως για να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές.
Το WFP προτρέπει όλα τα μέρη να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων και να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση για ανθρωπιστική βοήθεια.
Διεθνή
Middle East Eye: Γιατί η Τουρκία δεν επιδιώκει σύγκρουση με το Ισραήλ στη Συρία
Η Άγκυρα δεν έχει όρεξη για τέτοιες περιπέτειες, εν μέσω ελπίδων ότι ένα σταθερό κράτος μπορεί να αναδυθεί από τις στάχτες του καθεστώτος Άσαντ.
Άνθρωποι κρατούν ένα πανό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς μέλη της συριακής κοινότητας εκδηλώνουν την ικανοποίησή τους απο την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Δεκεμβρίου 2024 (Κεμάλ Ασλάν/AFP)
Ηκατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία έχει ανησυχήσει πολλές περιφερειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και της Αιγύπτου – αλλά το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα από αυτή την εξέλιξη.
Μια ισραηλινή κυβερνητική επιτροπή έχει μάλιστα προτείνει ότι μια Συρία που κυβερνάται από σουνίτες ισλαμιστές που δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα από το Ιράν, τον πρωταρχικό εχθρό του Ισραήλ.
Η επιτροπή ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένη από την επιρροή της Τουρκίας στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη νέα συριακή κυβέρνηση ως αντιπρόσωπο «για να αποκαταστήσει το Οθωμανικό Στέμμα στην παλιά του αίγλη» – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Η έκθεση σημειώνει ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να επανεξοπλίσει γρήγορα τη νέα συριακή κυβέρνηση, προκαλώντας πιθανώς μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Είναι όμως αυτό ένα ρεαλιστικό σενάριο; Εν ολίγοις, η απάντηση είναι όχι.
Αν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδυναμώσει σταδιακά τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ – διακόπτοντας τις εμπορικές σχέσεις, αρνούμενος αεροπορικά ταξίδια σε ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, κατηγορώντας το Τελ Αβίβ για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης και εκφωνώντας φλογερούς λαϊκιστικούς λόγους που υπαινίσσονται ότι ο τουρκικός στρατός θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό – δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Άγκυρα επιδιώκει στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ.
Εκτός από το γεγονός ότι τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και οι δύο πλευρές δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε στρατιωτική σύγκρουση, η Άγκυρα δεν έχει καμία όρεξη για τέτοιες περιπέτειες – ειδικά ενώ η περιοχή ήδη αντιμετωπίζει έναν συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, παράλληλα με την καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Γάζα.
Οι στόχοι της Τουρκίας στη Συρία
Οι στόχοι της Τουρκίας στη Συρία είναι πολύ σαφείς και έχουν κοινοποιηθεί τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.
Πρώτον, όπως σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, η Άγκυρα θέλει μια σταθερή Συρία που δεν αποτελεί απειλή για άλλα κράτη. Δεύτερον, η Τουρκία οραματίζεται ένα δημοκρατικό, ενιαίο και πολιτικό κράτος στη Συρία – ένα κράτος που αγκαλιάζει τις μειονότητες και όλες τις εθνοτικές ομάδες, ενώ θα εμποδίζει τον σχηματισμό ενός κράτους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Αφού φιλοξένησε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες για περισσότερο από μια δεκαετία και διεξήγαγε πολλαπλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή Τούρκων και ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, η Άγκυρα θέλει μια Συρία που μπορεί να ανθίσει οικονομικά και κοινωνικά. Μια σύγκρουση με το Ισραήλ, είτε άμεση είτε έμμεση, δεν ευθυγραμμίζεται με αυτόν τον στόχο.
Μέχρι στιγμής, οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν υποστηρίξει αυτούς τους στόχους.
Η Άγκυρα αρχικά – και σε μεγάλο βαθμό – έκανε τα στραβά μάτια στην αεροπορική εκστρατεία του Ισραήλ για την καταστροφή των υπολειμμάτων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του καθεστώτος Άσαντ. Αλλά αφού το Ισραήλ επέκτεινε σημαντικά τους στόχους του, ο Φιντάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είχε μεταδώσει ένα μήνυμα στο Ισραήλ ότι τέτοιες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν.
Ο Φιντάν αναγνώρισε τις ανησυχίες του Ισραήλ ότι όπλα, όπως τα χημικά όπλα, θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ έχει αποφύγει να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο της Hayat Tahrir al-Sham (HTS).
Επιπλέον, η Τουρκία φέρεται να έχει κάνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μηχανισμού αποσύγκρουσης με τον ισραηλινό στρατό στη Συρία. Οι εκθέσεις αναφέρονται επίσης σε συνήθεις εμπλοκές μεταξύ τουρκικών και ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις πηγές μου, η Άγκυρα έχει ενθαρρύνει τους ηγέτες του HTS, συμπεριλαμβανομένου του Ahmed al-Sharaa, να κάνουν δηλώσεις υπέρ της ηρεμίας με το Ισραήλ. Αρκετά στελέχη του HTS έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ισραήλ.
Κίνδυνοι κατακερματισμού
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τουρκικές επαφές μου, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Δαμασκός μπορεί να επιδιώξει να συνεργαστεί στρατιωτικά με την Άγκυρα, μεταφέροντας πιθανώς Τούρκους συμβούλους σε συριακές στρατιωτικές ακαδημίες και αεροπορικές βάσεις, για να βοηθήσουν στην επανίδρυση ενός ενοποιημένου συριακού στρατού υπό το συριακό υπουργείο Άμυνας.
Η Τουρκία έχει επίγνωση των ισραηλινών ανησυχιών σχετικά με μια τέτοια συνεργασία. Αυτό που ακούω είναι ότι οι αναπτύξεις της Τουρκίας θα είναι περιορισμένες. Δεν θα πήγαιναν πέρα από τη Χάμα και, σε κάποιο βαθμό, τη Δαμασκό – μια προσπάθεια να καθησυχάσουν το Ισραήλ ότι οι ενέργειες της Άγκυρας δεν είναι εχθρικές.
Αλλά το Ισραήλ πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί ένα κράτος που ελέγχεται από το PKK στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία επέμενε με συνέπεια ότι οι κουρδικές ομάδες πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο συριακό κράτος.
Μια ισραηλινή έκθεση πρότεινε πρόσφατα ότι το Τελ Αβίβ προτιμά μια κατακερματισμένη Συρία για να προστατεύσει τα συμφέροντά της για την ασφάλεια. Αυτό είναι λάθος.
Μια άλλη έκθεση στο Israel Hayom αυτή την εβδομάδα μίλησε επίσης για το σχέδιο του Ισραήλ για μια διεθνή διάσκεψη για τη διαίρεση της Συρίας σε καντόνια.
Μια κατακερματισμένη Συρία θα αποτελούσε πρόσφορο έδαφος για ένοπλες ομάδες, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την περιοχή και δημιουργώντας μακροπρόθεσμους κινδύνους για το Ισραήλ. Αντίθετα, μια δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς Συρία εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων.
Δυστυχώς, είναι σαφές ότι η ηγεσία του Ισραήλ προτιμά να αντιμετωπίζει αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία είναι πιο συναλλακτικά και αξιόπιστα στις καταπιεστικές πολιτικές τους – κάνοντας τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ευκολότερο να δικαιολογηθεί.
Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία έχει πλέον έναν φίλο στη Δαμασκό. Ο Ερντογάν πρόκειται να επωφεληθεί από αυτή τη σχέση σε πολλαπλά μέτωπα: σε εσωτερικό, οικονομικό και περιφερειακό επίπεδο.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα συριακή κυβέρνηση θα γίνει τουρκικός πληρεξούσιος. Αντίθετα, εάν η τύχη είναι με το μέρος μας, η Συρία θα έχει -για πρώτη φορά- μια νόμιμη διοίκηση επικεντρωμένη σε ένα μόνο πράγμα: την ανοικοδόμηση της χώρας ως τόπου ειρήνης και ευημερίας.
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη συντακτική πολιτική του Middle East Eye.
*Ο Ραγκίπ Σοϊλού είναι επικεφαλής του Γραφείου Τουρκίας του MEE, με έδρα την Άγκυρα. Προηγουμένως, ήταν ανταποκριτής των τουρκικών μέσων ενημέρωσης Daily Sabah και ATV τόσο από την Ουάσιγκτον DC όσο και από το Λονδίνο. Έχει επίσης συνεισφέρει σε διάφορους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, όπως το CNN και το Foreign Policy.
Διεθνή
Μια νέα αρχή στη Γάζα! Ο Ερυθρός Σταύρος παίρνει θέση για την επόμενη μέρα – Έτοιμος για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας
Ετοιμότητα της ΔΕΕΣ να βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τα μέρη για την επανένωση των οικογενειών σε όλο το Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και την παροχή περισσότερης βοήθειας σε Γάζα.
Η Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), Mirjana Spoljaric, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ΔΕΕΣ να βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τα μέρη για την επανένωση των οικογενειών σε όλο το Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και την παροχή περισσότερης βοήθειας σε Γάζα.
Μιλώντας στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια μιας πενθήμερης επίσκεψης στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, είπε: «Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε οποιαδήποτε επιχείρηση απελευθέρωσης όπως συμφωνήθηκε από τα μέρη, ώστε οι όμηροι και οι κρατούμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Είμαστε επίσης έτοιμοι να κλιμακώσουμε μαζικά την ανθρωπιστική μας απάντηση στη Γάζα, όπου το απαιτεί η κατάσταση. Αυτό θα απαιτήσει συνεχή προσπάθεια από τα μέρη για να διασφαλίσουν ότι οι ομάδες μας μπορούν να εκτελέσουν το έργο τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
“Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε το επίπεδο ταλαιπωρίας που υποφέρουν καθημερινά οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί. Αυτός ο εφιάλτης συνεχίστηκε για πάρα πολύ καιρό. Τα βάσανα πρέπει να τελειώσουν. Οι άμαχοι στη Γάζα χρειάζονται προστασία και ανθρωπιστική βοήθεια. Οι όμηροι πρέπει να Ελάτε στο σπίτι Αυτό είναι δυνατό μόνο με πολιτική δέσμευση από όλες τις πλευρές να βάλουν την ανθρωπότητα πρώτα και να σεβαστούν τους κανόνες του πολέμου.
«Ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Οι ζωές των πολιτών πρέπει να προστατεύονται και να δίνονται προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και υπολογίζουμε στα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αν και η συμφωνία είναι ευπρόσδεκτη, δεν είναι το τέλος. Υπάρχουν τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, οι οποίες θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια».
Ως ουδέτερος ενδιάμεσος, η ΔΕΕΣ βοήθησε προηγουμένως στη διευκόλυνση της απελευθέρωσης 109 ομήρων και 154 κρατουμένων. Αυτές οι λειτουργίες είναι εξαιρετικά περίπλοκες και απαιτούν σχολαστικό σχεδιασμό υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τη ζωή.
Η ΔΕΕΣ έχει διατηρήσει σταθερή παρουσία στη Γάζα και προτρέπει όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής των αμάχων από εχθροπραξίες και της προστασίας των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης. Ο οργανισμός ενισχύει επίσης την ανάγκη πρόσβασης της ΔΕΕΣ στις εγκαταστάσεις κράτησης και για συνεχή εμπιστευτικό διάλογο με τα μέρη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Πρόεδρος Spoljaric συναντήθηκε με οικογένειες ομήρων και σχεδιάζει να συναντηθεί με οικογένειες Παλαιστινίων κρατουμένων. Επισκέφτηκε επίσης πολλές τοποθεσίες στη Γάζα και το Κιμπούτς Νιρ Οζ στο νότιο Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος Spoljaric συναντήθηκε με ανώτερες ισραηλινές αρχές στην Ιερουσαλήμ και πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη. Η επίσκεψή της περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και του Magen David Adom.
TΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Από τις 12 Ιανουαρίου υπήρχαν αρκετες πληροφορίες για την επίτευξη συμφωνιας γι αυτό και ο Ερυθρός Σταυρός κατέφθασε στην περιοχή με ανωτατό κλιμακιο κυκλοφορώντας την παρακατω είδηση υπονοώντας πολύ περισσότερα και ξεκαθαρίζοντας σε συνεργάτες του τι αναμενόταν
Η πρόεδρος της ΔΕΕΣ φτάνει στο Τελ Αβίβ για επίσκεψη στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη
Γενεύη (ICRC) – Η Mirjana Spoljaric, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), έφτασε στο Τελ Αβίβ την Κυριακή για επίσκεψη στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής της, η Πρόεδρος Spoljaric θα επικοινωνήσει απευθείας με άτομα που υποφέρουν από τις ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης. Θα συναντηθεί επίσης με τις αρχές όλων των πλευρών για να επιβεβαιώσει τη σημασία της τήρησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου καθώς και της συνεχούς δέσμευσης της ΔΕΕΣ για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών όλων των αμάχων.
ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ
Οι δηλώσεις της Προέδρου ήταν αποκαλύπτικες για την κρίσιμη συνέχεια…..
«Ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Οι ζωές των πολιτών πρέπει να προστατεύονται και να δίνονται προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και υπολογίζουμε στα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αν και η συμφωνία είναι ευπρόσδεκτη, δεν είναι το τέλος. Υπάρχουν τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, οι οποίες θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια».
Ως ουδέτερος ενδιάμεσος, η ΔΕΕΣ βοήθησε προηγουμένως στη διευκόλυνση της απελευθέρωσης 109 ομήρων και 154 κρατουμένων. Αυτές οι λειτουργίες είναι εξαιρετικά περίπλοκες και απαιτούν σχολαστικό σχεδιασμό υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τη ζωή. ‘’
Άρα ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο περίπλοκων λειτουργίων από μέρος του Έρυθρού Σταυρού ενώ συνεργεία στη Γάζα και το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη με το καλύτερο και εμπειρο τοπικό προσωπικό αλλά και πολύπειρα στελέχη που εφερε μαζί της η Πρόεδρος από τις 12 Ιανουαρίου προχωρούν τον σχολαστικό σχεδιασμό της υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου κατά τις ανταλλαγές και τις απελευθερώσεις .
Ταυτόχρονα με τις συναντήσεις με όλους τους ηγέτες η Προεδρος σε συναντήσεις με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και του Magen David Adom τους εταίρους ανθρωπιστες που την στήριξαν και στην προηγούμενη ανταλλαγη και εκεχειρία ετοιμάζει όλες τις λεπτομέρειες του απορρητου και εμπιστευτικού έργου που θα υλοποιηθει σταδιακά με προσοχη και προφυλαξεις
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Με τη στήριξη πηγών του Ερυθρού Σταυρού της έρυθράς ημισελήνου και του Magen David Adom
Διεθνή
Οριστικοποιείται εντός της ημέρας η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα! Ο Τραμπ απ’τους πρώτους που γνώριζαν για την υπογραφή της
Οι Παλαιστίνιοι, τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ πρέπει ακόμα να συμφωνήσουν σε ένα όραμα για τη μεταπολεμική Γάζα, μια τρομερή πρόκληση που περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφάλειας για το Ισραήλ και πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για την ανοικοδόμηση.
Δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα με την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ και η παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα κατέληξαν σε συμφωνία την Τετάρτη για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων.
Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους από το Ισραήλ, τη Χαμάς, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και το Κατάρ και αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, με τον πρώτο από τους ομήρους να απελευθερώνεται εκείνη την ημέρα.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τη Ντόχα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι επιβεβαίωσε τη συμφωνία και την ημερομηνία έναρξης της Κυριακής.
Η περίπλοκη συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, περιγράφει μια αρχική φάση κατάπαυσης του πυρός έξι εβδομάδων και περιλαμβάνει τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων που πήρε η Χαμάς με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας που κρατούνται από το Ισραήλ.
Μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας, η Χαμάς θα απελευθερώσει σταδιακά 33 Ισραηλινούς ομήρους κατά τις πρώτες 42 ημέρες της κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με πολλά μέσα.
Οι τρεις πρώτοι όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν την πρώτη ημέρα, ενώ άλλοι τέσσερις θα απελευθερωθούν την έβδομη ημέρα. Μετά από αυτό, τρεις όμηροι πρόκειται να απελευθερώνονται κάθε επτά ημέρες, με τους τελευταίους 14 να απελευθερώνονται την τελευταία εβδομάδα της πρώτης φάσης.
Οι υπόλοιποι όμηροι, αριθμός 65, θα απελευθερωθούν μόνο εάν οι πλευρές μπορέσουν να συμφωνήσουν σε μια δεύτερη φάση για την εκεχειρία, οι διαπραγματεύσεις για την οποία θα ξεκινήσουν περίπου δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή των μαχών.
Το Γραφείο του Πρωθυπουργού δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι υπάρχουν ακόμη «ορισμένες ρήτρες» στη συμφωνία που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ότι το Ισραήλ ελπίζει ότι «οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν απόψε».
Το Channel 12 είπε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να επιλυθούν αυτά τα τελικά ζητήματα, ώστε να γίνει η υπογραφή την Πέμπτη.
Σύμφωνα με αναφορές σε εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ επρόκειτο να συνεδριάσει στις 11 το πρωί της Πέμπτης για να εγκρίνει επίσημα τη συμφωνία. Αν και αρκετά σκληροπυρηνικά μέλη του συνασπισμού του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιτίθενται στη συμφωνία, δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα να λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας στο μικρότερο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας και, στη συνέχεια, στο πλήρες υπουργικό συμβούλιο.
Στη συνέχεια, θα δημοσιευθούν λίστες παλαιστίνιων κρατουμένων ασφαλείας που πρόκειται να απελευθερωθούν, ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή αναφορών στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απελευθέρωσής τους από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έχει παρέμβει σε τέτοιες κυβερνητικές αποφάσεις στο παρελθόν και είναι πολύ απίθανο να το κάνει αυτή τη φορά.
Αναλύοντας ανεπιβεβαίωτα στοιχεία της συμφωνίας, το Channel 12 σημείωσε ότι ο κατάλογος των 33 ομήρων που θα επιστραφούν στην πρώτη φάση περιλαμβάνει τέσσερις γυναίκες πολίτες, πέντε γυναίκες στρατιώτες, καθώς και τη Shiri Bibas και τους δύο μικρούς της γιους Ariel και το μωρό Kfir, 10 άνδρες. ηλικίας 50 ετών και άνω και 11 ανάπηροι άνδρες.
Η Χαμάς είπε ότι δεν είναι και οι 33 ζωντανοί, αλλά δεν έχει ακόμη πει ποιος δεν είναι. Το Ισραήλ πιστεύει ότι οι περισσότεροι από τους 33 είναι ζωντανοί. Σύμφωνα με το Channel 12, η Χαμάς είναι υποχρεωμένη βάσει της συμφωνίας να ενημερώσει το Ισραήλ για την κατάσταση και των 33 εντός της πρώτης εβδομάδας από την εφαρμογή της συμφωνίας.
Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ πρόσθεσε ότι πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ασφαλείας θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους 33, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 250 τρομοκρατών «με αίμα στα χέρια τους».
Μερικοί από αυτούς που θα απελευθερωθούν θα είναι αιχμάλωτοι που θα αιχμαλωτιστούν στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023, αλλά κανένας που συμμετείχε στην εισβολή και τη σφαγή δεν θα απελευθερωθεί, ανέφερε η έκθεση.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν το πρώτο πρόσωπο που γνώριζε τις διαπραγματεύσεις που επιβεβαίωσε δημόσια ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί, σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Truth Social, λέγοντας: «ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ. ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!”
Σε μια δεύτερη ανάρτηση, ο Τραμπ είπε ότι η επερχόμενη κυβέρνησή του θα συνεργαστεί στενά με το Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι η Γάζα «ΠΟΤΕ δεν θα γίνει ξανά ένα ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες» και πρόσθεσε ότι η «συμφωνία EPIC κατάπαυσης του πυρός» θα μπορούσε να είχε συμβεί μόνο αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Νοέμβριος.
Μετά την αναφορά της συμφωνίας, ένας ανώτερος Άραβας αξιωματούχος είπε στους Times of Israel ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα «μικρά» ζητήματα που πρέπει να οριστικοποιηθούν, αλλά ότι αυτά δεν θα την εκτροχιάσουν.
Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του ελέγχου του Ισραήλ για τους περίπου 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας που πρόκειται να απελευθερωθούν. Πολλοί είναι κάτοικοι της Γάζας που κρατούνται από το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, είπε ο Άραβας αξιωματούχος από μια από τις μεσολαβούσες χώρες.
Ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων που εκτίουν ισόβια κάθειρξη που θα αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, συνέχισε ο αξιωματούχος.
Η Χαμάς συμφώνησε ότι όσοι εκτίουν ισόβια θα απελευθερωθούν σε μια συμφωνημένη τρίτη χώρα, αλλά το Ισραήλ ζητά να σταλούν και άλλοι κρατούμενοι στο εξωτερικό, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα θα οριστικοποιηθεί στο τις επόμενες μέρες.
Οι μεσολαβητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα ζητήματα δεν ήταν αρκετά σημαντικά για να δικαιολογήσουν καθυστέρηση στην ανακοίνωση της συμφωνίας και την έναρξη της εφαρμογής της.
Εάν όλα πάνε ομαλά, οι Παλαιστίνιοι, τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ πρέπει ακόμα να συμφωνήσουν σε ένα όραμα για τη μεταπολεμική Γάζα, μια τρομερή πρόκληση που περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφάλειας για το Ισραήλ και πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για την ανοικοδόμηση.
Ένα αναπάντητο ερώτημα είναι ποιος θα διοικήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο. Το Ισραήλ έχει απορρίψει οποιαδήποτε ανάμειξη της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα από το 2007 και έχει ορκιστεί επίσημα στην καταστροφή του Ισραήλ. Αλλά το Ισραήλ αντιτίθεται σχεδόν εξίσου στην εξουσία από την Παλαιστινιακή Αρχή, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε όταν χιλιάδες τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, και λαμβάνοντας 251 ομήρους.
Ο πόλεμος έχει σκοτώσει περισσότερους από 46.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στον θύλακα που ελέγχονται από τη Χαμάς. Οι αριθμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν και δεν κάνουν διαφοροποίηση μεταξύ μαχητών και αμάχων.
Εκτιμάται ότι 94 από τους 251 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των σορών τουλάχιστον 34 που επιβεβαιώθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό.
Η Χαμάς απελευθέρωσε 105 αμάχους κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου και τέσσερις όμηροι απελευθερώθηκαν πριν από αυτό. Οκτώ όμηρους έχουν διασωθεί από τα στρατεύματα ζωντανοί και τα πτώματα 40 ομήρων έχουν επίσης ανασυρθεί, συμπεριλαμβανομένων τριών που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον στρατό καθώς προσπάθησαν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους.
Η Χαμάς κρατά επίσης δύο Ισραηλινούς πολίτες που εισήλθαν στη Λωρίδα το 2014 και το 2015, καθώς και τα πτώματα δύο στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού που σκοτώθηκαν το 2014
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο