Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Tehran Times: Ένα ανερχόμενο κύμα καταπίεσης! Η χριστιανική κρίση της Συρίας υπό την κυριαρχία του HTS

Δημοσιεύτηκε στις

– Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία στις ποικίλες κοινότητες της χώρας, και με τις αλλαγές στη δυναμική της εξουσίας στη χώρα, η χριστιανική μειονότητα, ιδιαίτερα, αντιμετωπίζει προκλήσεις με δικό της χαρακτήρα. Ο έλεγχος στη βορειοδυτική Συρία από τη Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μια ομάδα με ρίζες στην Αλ Κάιντα, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των χριστιανών κατοίκων εκεί μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες.
Υπό την κυριαρχία του HTS, πολλοί Χριστιανοί φοβούνται για την ασφάλειά τους, τις θρησκευτικές ελευθερίες και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Οι αναφορές για διακρίσεις, αναγκαστικές μετατροπές και βεβήλωση εκκλησιών έχουν εντείνει τους φόβους τους, ενώ οι περιορισμοί στη δημόσια λατρεία και η απουσία νομικής προστασίας προσθέτουν στα αισθήματα περιθωριοποίησης. Όσοι παραμένουν ζουν μια επισφαλή ύπαρξη σε ένα περιβάλλον διαρκώς βαθύτερης ανασφάλειας και ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κοινωνικοπολιτικού τοπίου.
Η έκθεση εξετάζει τα δεινά των Χριστιανών της Συρίας υπό την κυριαρχία του HTS, δηλώνοντας το βιοτικό τους επίπεδο και τη μεταχείριση της ομάδας προς τις θρησκευτικές μειονότητες και τις γενικές επιπτώσεις στην πλουραλιστική ταυτότητα της Συρίας. Τονίζει το σθένος τους και την επείγουσα ανάγκη για διεθνή προσοχή για να διασφαλιστεί το μέλλον τους.

Χριστιανοί στη Συρία: Μια ιστορική επισκόπηση

Ο Χριστιανισμός στη Συρία χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ., με τη μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου στο δρόμο προς τη Δαμασκό να σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στην ιστορία της πίστης. Με την πάροδο του χρόνου, η Συρία έγινε κόμβος της χριστιανικής θεολογίας, φιλοξενώντας πρώιμα εκκλησιαστικά συμβούλια και δημιουργώντας εξέχοντες θεολόγους. Πριν ξεσπάσει ο συριακός εμφύλιος πόλεμος το 2011, οι Χριστιανοί αποτελούσαν περίπου το 10% του πληθυσμού, που αριθμούσε 1,5 εκατομμύριο. Αυτές οι κοινότητες περιλάμβαναν Ελληνορθόδοξους, Συριακούς Ορθόδοξους, Αρμενικούς Αποστολικούς και διάφορες καθολικές τελετές.
Σήμερα, ο χριστιανικός πληθυσμός έχει μειωθεί σε λιγότερο από 2% λόγω εκτοπισμού, μετανάστευσης και στοχευμένης βίας, αφήνοντας μόνο περίπου 300.000 χριστιανούς στη χώρα. Η Hayat Tahrir al-Sham, μια τρομοκρατική ομάδα με ρίζες στην Αλ Κάιντα, έχει αποκτήσει τον έλεγχο σημαντικών περιοχών στη Συρία, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά. Η άνοδος του HTS έχει σημάνει συναγερμό για την περιθωριοποίηση των θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών. Αν και το HTS έχει δηλώσει ότι θα προστατεύει τις μειονότητες, το ιστορικό του αφήνει τους Χριστιανούς αμφίβολους για το μέλλον τους υπό ισλαμιστική κυριαρχία.

Ένα ανερχόμενο κύμα καταπίεσης

Οι εκθέσεις έχουν τεκμηριώσει πολυάριθμες παραβιάσεις των χριστιανικών δικαιωμάτων στη Συρία. Πέρα από τη φυσική καταστροφή εκκλησιών και περιουσιών, υπήρξαν περιπτώσεις αναγκαστικού εκτοπισμού, διακρίσεων σε περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές ομάδες και κοινωνικές πιέσεις που οδήγησαν στη διάβρωση των χριστιανικών πολιτιστικών και θρησκευτικών πρακτικών. Η διεθνής κοινότητα έχει κληθεί να παρακολουθεί στενά αυτές τις παραβιάσεις και να υποστηρίξει την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στη Συρία.
Σε μια πρόσφατη υπόθεση που τράβηξε την προσοχή της διεθνούς προσοχής, αρκετές χριστιανικές οικογένειες στο Ιντλίμπ ανέφεραν ότι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και έχασαν τα εδάφη τους από τους μαχητές του HTS. Οι εκκλησίες στην περιοχή έχουν επίσης στοχοποιηθεί, με ορισμένες να μετατραπούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή να καταστραφούν εντελώς. Κληρικοί και λαϊκοί έχουν αντιμετωπίσει απειλές, αυθαίρετες συλλήψεις και βία.
«Θέλουν να μας διαγράψουν από τη γη μας», είπε ο πατέρας Ηλίας, ένας ιερέας από μια πόλη κοντά στην Ιντλίμπ, ο οποίος κατέφυγε στη Δαμασκό μετά το κλείσιμο της εκκλησίας του από τις δυνάμεις του HTS. «Λένε ότι δεν υπάρχει θέση για τους Χριστιανούς στο όραμά τους για τη Συρία».

Διαδηλώσεις σε όλη τη Συρία

Ως απάντηση σε αυτές τις παραβιάσεις, χριστιανοί και άλλες μειονοτικές ομάδες έχουν βγει στους δρόμους σε διάφορες περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Δαμασκού, του Χαλεπίου και της Χομς. Οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από πανό που έγραφαν «Σταματήστε τη δίωξη» και «Έχουμε δικαίωμα στη γη και την πίστη μας».
Οι διαδηλώσεις δεν έχουν περιοριστεί σε χριστιανικές κοινότητες. Μέλη άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Αλαουιτών, των Δρούζων και των Γιαζίντι, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους, τονίζοντας ότι οι παραβιάσεις κατά των Χριστιανών αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προτύπου συστημικών διακρίσεων και βίας κατά των μειονοτήτων στις περιοχές που ελέγχονται από το HTS.

Περιφερειακές και διεθνείς ανησυχίες

Η χριστιανική έξοδος της Συρίας έχει ασκήσει πίεση στις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό προσφύγων. Ο Λίβανος, με τη λεπτή σεχταριστική του ισορροπία, έχει εκφράσει ανησυχίες για την εισροή Σύριων Χριστιανών, φοβούμενος δημογραφικές αλλαγές που θα μπορούσαν να αναστατώσουν το πολιτικό του σύστημα.
Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν τη διπλή πρόκληση της υποστήριξης των προσφύγων ενώ διαχειρίζονται τις δικές τους εσωτερικές σεχταριστικές εντάσεις. Επιπλέον, η απώλεια της χριστιανικής κοινότητας της Συρίας θα είχε ευρύτερες περιφερειακές επιπτώσεις, αποδυναμώνοντας δυνητικά τη χριστιανική εκπροσώπηση στη Δυτική Ασία στο σύνολό της.
Η κατάσταση των Χριστιανών της Συρίας έχει αντηχήσει πέρα από τα σύνορα της χώρας, προκαλώντας διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, το Βερολίνο, η Ουάσιγκτον και το Σίδνεϊ. Οι συριακές χριστιανικές κοινότητες της διασποράς έχουν οργανώσει συγκεντρώσεις, καλώντας τις κυβερνήσεις που τους φιλοξενούν να αναλάβουν διπλωματικές και ανθρωπιστικές ενέργειες.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια στα δεινά των μειονοτήτων της Συρίας», είπε η Leila Haddad, μια διαδηλώτρια στο Βερολίνο. «Αυτό δεν είναι μόνο ένα συριακό ζήτημα. είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις καταχρήσεις στις περιοχές που ελέγχονται από το HTS. Σε κοινή δήλωση, προέτρεψαν τα Ηνωμένα Έθνη να αυξήσουν την πίεση στο HTS και τους υποστηρικτές του για να διασφαλίσουν την προστασία των μειονοτήτων.

Βασικές διεθνείς ανησυχίες

Διατήρηση του θρησκευτικού πλουραλισμού: Διασφάλιση ότι η Συρία θα παραμείνει μια χώρα όπου πολλαπλές θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά.
– Ανθρωπιστική βοήθεια: Παροχή στοχευμένης βοήθειας σε εκτοπισμένους χριστιανούς και ανοικοδόμηση κατεστραμμένων κοινοτήτων.
– Διπλωματική πίεση: Προτροπή των μελλοντικών συριακών κυβερνήσεων να τηρήσουν τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας.
Προοπτική για το μέλλον
Η περίπλοκη γεωπολιτική δυναμική της συριακής σύγκρουσης έχει περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες αντιμετώπισης αυτών των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρά αυτές τις προκλήσεις, υπάρχουν δρόμοι που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βελτιώσουν τις προοπτικές για τους Χριστιανούς στη Συρία, ακόμη και υπό τις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες.
Η παγκόσμια υπεράσπιση θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ώθηση του HTS προς τη μετριοπάθεια. Διπλωματικές προσπάθειες, ιδιαίτερα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενδέχεται να αναγκάσουν την ομάδα να τηρήσει τους διεθνείς κανόνες για τη θρησκευτική ελευθερία. Τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους, μπορούν να διευρύνουν το ζήτημα τεκμηριώνοντας παραβιάσεις και πιέζοντας το HTS να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Η οικοδόμηση τοπικής ανθεκτικότητας μέσω πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών προσφέρει έναν άλλο δρόμο για τη βελτίωση της κατάστασης. Η ενδυνάμωση των οργανισμών που προωθούν τη συνύπαρξη και την ανεκτικότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση διασπασμένων κοινοτήτων. Ο διαθρησκειακός διάλογος και οι πρωτοβουλίες εκπαίδευσης μπορεί σταδιακά να αμφισβητήσουν τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες, καλλιεργώντας μια κουλτούρα αμοιβαίου σεβασμού.
Η οικονομική στήριξη είναι εξίσου σημαντική. Η παροχή πόρων και τεχνικής βοήθειας στις χριστιανικές κοινότητες θα μπορούσε να μετριάσει τις οικονομικές τους πιέσεις και να τους επιτρέψει να διατηρήσουν την παρουσία τους στην περιοχή.
Η μακροπρόθεσμη επιβίωση των χριστιανικών κοινοτήτων της Συρίας εξαρτάται από μια ευρύτερη επίλυση της συριακής σύγκρουσης. Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω συνταγματικών μεταρρυθμίσεων ή διεθνούς εποπτείας της προστασίας των μειονοτήτων.
Χωρίς συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία και την υποστήριξη των Χριστιανών, μια από τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο μπορεί να εξαφανιστεί, αφήνοντας ένα κενό στην πλούσια πολιτιστική ταπετσαρία της Συρίας και αποδυναμώνοντας τη θρησκευτική ποικιλομορφία της περιοχής.
Η επιβίωση της χριστιανικής κληρονομιάς της Συρίας εξαρτάται από την άμεση δράση από τοπικούς, περιφερειακούς και διεθνείς φορείς. Η κατάστασή τους χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση του ανθρώπινου κόστους των συγκρούσεων και της επείγουσας ανάγκης για λύσεις που να υποστηρίζουν τις αρχές της ένταξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γεννήθηκε στη Λέμεσο το 1966. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Δρούσια της ορεινής Πάφου και τη χερσόνησο του Ακάμα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ. Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989. Σήμερα είναι Διευθυντής στο Ζ' Δημοτικό Σχολείο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ . Υπηρέτησε επί σειρά ετών και με ποικίλες αρμοδιότητες την ΠΟΕΔ και διετέλεσε επι σειράν ετών Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε Διεθνείς Επιτροπές επί έξι έτη. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια εντύπων και ήταν υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Παιδική Χαρά για έξι χρόνια και μετειχε σε επιτροπες εκδοσης εφημεριδων και περιοδικων.Εχει δημοσιευσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες. Εχει εκδώσει τρία μικρά βιβλία για τον ποιητή Γιάννη Παπαδόπουλο το Ρώσο δημιουργό Αντρέι Ταρκόφσκι και πρόσφατα τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Εργάζεται από το 1987 για τη διάσωση και διάδοση του έργου του ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου. Με μέριμνα του εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του ΤΑ ΧΡΙΣΤΑΓΚΑΘΑ με θέμα τη συμμετοχή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ και η ποιητικη συλλογη ΑΠΩ ΑΓΑΠΗ . Ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα, την ποίηση, τη λογοτέχνια και την επιστημονική μελέτη από τα νεανικά του χρόνια. Συμμετείχε σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις με θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας της Κύπρου, Μορφών της Εκκλησίας μας. Των αγώνων του γένους και της Κύπρου μας για ελευθερία και την καταστολή των αγώνων από την Αποικιοκρατία . Τα τελευταία χρονιά παρουσίασε στις εφημερίδες ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ και Σημερινής ευρήματα της μεγάλης έρευνας του με τίτλο «Η αναζήτηση της Κύπρου στον ξένο περιοδικό τύπο» και «Πτυχές της μάχης των πληροφοριών στην Κύπρο από το 1878 μέχρι το 1975» Απο το 2010 έρευνα την κινηματογράφηση της Κύπρου από το 1939 μέχρι το 1975 ιδιαίτερα τις ταινίες επίκαιρων και τις ερασιτεχνικές κινηματογραφήσεις της παραδοσιακής ζωής και των αγώνων της Κύπρου για απελευθέρωση. Από τα μαθητικά του χρόνια αγάπησε το κατηχητικό και κατασκηνωτικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου και τον χριστιανικό ελληνικό Τύπο. Μαθήτευσε κοντά στους κατηχητές της Λεμεσού στις χριστιανικές ομάδες και το Ίδρυμα Παναγι'ιδη. Θεωρεί τη μαθητειά αυτή μέγιστο δώρημα. Συμμετείχε σε δεκάδες επιστημόνικα Συνέδρια και από το 1985 έχει δωσει εκατοντάδες διαλέξεις με ποικίλα θέματα . Τα τελευταία πέντε χρονια ερευνά επισταμένα και εκδίδει δελτία ενημέρωσης για τη δράση των ανθρωπιστικών δικτύων παγκοσμίως για τον ιστότοπο CYNEAPOLIS και άλλες εξειδικευμένες ιστοσελίδες . Από την έκρηξη του πολέμου Ισραηλ-Χαμάς παρακολουθεί και παρουσιάζει ανθρωπιστικές και στρατηγικές πτυχες στη βάση πολυμερους πληροφόρησης από επίσημες και ημιεπίσημες πηγές. Ως πεζογράφος και αφηγητης ιστορεί την παράδοση της Κύπρου τους ανθρώπους τους αγίους της μα και τις γεύσεις και την ομορφιά του πρωτινου βίου

Διεθνή

Το κίνημα των συγγενών των ομήρων οδηγεί σε συμφωνία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης

Όταν στις 21 Αυγούστου 2024 λαμβαναμε ειδήσεις από το Ισραηλ προχωρησαμε  στην παρακατω αναφορα ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ TIMES OF ISRAEL KAI THΣ JERUSALEM POST κατανοωντας πως η Κυβέρνηση του Ισραηλ είχε να αντιμετωπιση ένα ολόκληρο κινημα:

ΜΗΤΕΡΑ ομήρου ισχυρίζεται ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ είπε ότι η συμφωνία απελευθερωσης ήταν «αδύνατη» λόγω της πολιτικής ηγεσιας.

Η Einav Zangauker, μητέρα του ομήρου Matan Zangauker και κορυφαίος επικριτής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, λέει ότι ο διευθυντής της Mossad Ντέιβιντ Μπαρνέα της είπε ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί συμφωνία στην τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα.

Καταθέτοντας ενώπιον της ανεπίσημης εξεταστικής επιτροπής για την αποτυχία πριν, κατά και μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, η Zangauker ειπε ότι προς το τέλος μιας συνάντησης γύρω στον Μάιο, ο Barnea της είπε: «Αγαπητη Einav, δυστυχώς, με τον τρέχοντα πολιτικό προσανατολισμο, η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων είναι αδύνατη».

Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της πολιτικής ηγεσιας.

Η Μοσάντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού, αναφέρει ότι «τα λόγια που αποδίδονται στον επικεφαλής της Μοσάντ δεν ειπώθηκαν καθόλου», προσθέτοντας: «Στη συνάντησή του με την Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, ο επικεφαλής της Μοσάντ δεν αναφέρθηκε σε κανένα πολιτικό προσανατολισμο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως ισχυρίζεται».

Η δήλωση αναφέρει ότι ο Μπαρνέα «συνεχίζει να εργάζεται για να επιτύχει μια συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των ομήρων σύντομα».

Κατά την ίδια περίπου περίοδο του περασμενου Αυγουστου διερρευσαν πληροφορίες για Κυβερνητικα λάθη στη διαπραγματευση του Νοεμβριου του 2023πουβτονιζαν.πως  η απόρριψη της απελευθέρωσης ανδρών κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας του Νοεμβρίου «σφράγισε τη μοίρα» των ηλικιωμένων ομήρων

Τότε προχωρουσαμε στην παρακατω ενημερωση κατανοωνταςπως το κινημα των Συγγενων των ομηρων είχε προσθετα  όπλα στη φαρετρα τους:

” Αποκαλυψεις στο Channel 12 «Δεν ξέραμε τότε ότι είχαμε σφραγίσει τη μοίρα των ηλικιωμένων»

Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η απόρριψη της απελευθέρωσης ανδρών κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας του Νοεμβρίου «σφράγισε τη μοίρα» των ηλικιωμένων ομήρων

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν είναι βέβαιοι ότι η απόφαση να δεχτούν μόνο την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών, παρά ανδρών, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκεχειρίας τον Νοέμβριο ήταν η σωστή επιλογή, αναφέρει το Channel 12.

Η εκεχειρία του Νοεμβρίου κατέρρευσε μετά από επτά ημέρες, όταν η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σε θέση να απελευθερώσει περισσότερες γυναίκες και παιδιά αμάχων και είπε ότι θα μπορούσε να απελευθερώσει ομήρους από άλλες κατηγορίες, δηλαδή άμαχους άνδρες.

Το Ισραήλ αρνήθηκε, λέγοντας ότι αυτό θα παραβίαζε τους όρους της διαπραγματευθείσας συμφωνίας, καθώς γνώριζε ότι, σε εκείνο το σημείο, η τρομοκρατική ομάδα κρατούσε ακόμη περίπου 17 γυναίκες και δύο παιδιά.

Τώρα, μιλώντας στο Channel 12, μια ανώνυμη πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία λέει ότι το ζήτημα εάν θα επιτραπεί ή όχι στη Χαμάς να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας και να την παρατείνει για τουλάχιστον μια όγδοη ημέρα ήταν «ένα πολύ δύσκολο ηθικό δίλημμα».

«Δεν ξέραμε τότε ότι είχαμε σφραγίσει τη μοίρα των ηλικιωμένων», φέρεται να είπε η πηγή. «Αλλά de facto, θα μπορούσαμε ίσως να τους είχαμε απελευθερώσει και πέθαναν».

Η έκθεση προσθέτει ότι ο MK Gadi Eisenkot, ο οποίος ήταν παρατηρητής στο τώρα διαλυμένο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, είχε ταχθεί υπέρ του να επιτραπεί στη Χαμάς να παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας και αντ’ αυτού να απελευθερώσει τους άνδρες, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν καλύτερο από το τίποτα. καθώς θα περνούσαν μήνες μέχρι να εμφανιστεί ξανά η ευκαιρία να απελευθερωθούν οι όμηροι — άνδρες ή γυναίκες.”

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ TIMES OF ISRAEL ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΈΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

Οι διαδηλωτές απαιτούν από τους διαπραγματευτές της Γάζας να υπογράψουν συμφωνία μετά την ανακάλυψη πτωμάτων ομήρων πατέρα και γιου

Ακτιβιστές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αποφεύγει τη συμφωνία μετά τη ζοφερή ανακάλυψη του Γιουσέφ και του Χαμζά Ζιάντνε. ξένοι απεσταλμένοι συμμετέχουν στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. κλόουν διαμαρτυρίας κρατήθηκε για λίγο στην Ιερουσαλήμ

Οι Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ για μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα το βράδυ του Σαββάτου, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει τις συνομιλίες πέρα από τη γραμμή τερματισμού ημέρες αφότου ο στρατός ανέλαβε τα πτώματα ενός πατέρα και ενός γιου που έλεγε ότι είχαν συλληφθεί ζωντανούς στις 7 Οκτωβρίου. 2023, και σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε αιχμαλωσία.

Ένα άτομο στο Τελ Αβίβ συνελήφθη ενώ διαμαρτυρόταν κατά της κυβέρνησης, είπε η αστυνομία, και στην Ιερουσαλήμ η σύντομη κράτηση ενός κλόουν που έγινε κεντρικό πρόσωπο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πυροδότησε οργή στα πλήθη που διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Youssef και ο Hamza Ziyadne «επέζησαν από τα βάθη της κόλασης και δολοφονήθηκαν επειδή δεν πήρατε τη σωστή απόφαση εγκαίρως», είπε ο Shiri Albag κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας συγκέντρωσης στην πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ στο Τελ Αβίβ, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου και στον υπουργό Άμυνας Ισραήλ Κατς. .

Η εμφάνισή της ήρθε μια εβδομάδα αφότου η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο της κόρης της Liri Albag, μιας 19χρονης στρατιώτη που ήταν μεταξύ των 251 ανθρώπων που απήχθησαν κατά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Άλμπαγκ είπε ότι το κλιπ ήταν μια «ζωντανή απόδειξη της συνεχιζόμενης αποτυχίας [του Νετανιάχου και του Κατς]».

«Κοίτα τα μάτια της», είπε. «Μάτια που τα ξέρουμε τόσο καλά. Μάτια που ουρλιάζουν από μέσα: «Βγάλε με από την κόλαση. Μη με ξεχνάς.»

Η Shira Albag, μητέρα του αιχμάλωτου στρατιώτη Liri Albag, μιλάει κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ζητώντας την απελευθέρωση των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα, στην πλατεία Ομήρων στο Τελ Αβίβ, 11 Ιανουαρίου 2025. (Avshalom Sassoni/Flash90)

Σε ένδειξη ότι οι συνομιλίες προχωρούσαν το βράδυ του Σαββάτου, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.

Η ομάδα που αναχωρεί το βράδυ του Σαββάτου περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, τον αρχηγό ομήρων του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.

Η απόφαση λήφθηκε αφότου ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες ομήρων με τον Κατς, τους αρχηγούς ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχους της απερχόμενης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της επερχόμενης κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ίδια μέρα και ο Γουίτκοφ επρόκειτο να επιστρέψει στο Κατάρ για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις μαζί με την ανώτατη ισραηλινή αντιπροσωπεία, δήλωσε στους Times of Israel πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα «δώσει κόλαση» εάν δεν υπογραφεί μια συμφωνία μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου, και η σκληρή του ομιλία έχει πιστωθεί ότι βοήθησε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στο πλήθος στα αγγλικά, ο απερχόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τζακ Λιου είπε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για να επιτύχουν οι συνομιλίες, σημειώνοντας ότι μεταξύ αυτών που κρατήθηκαν όμηροι ήταν και πολίτες των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν την απελευθέρωση επτά από τους ομήρους μας, τέσσερις από τους οποίους γνωρίζουμε ότι είναι νεκροί — τώρα!» Δήλωσε ο Λου, λέγοντας την τελευταία λέξη στα εβραϊκά καταχειροκροτούμενος.

«Θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός αύριο και ένα τέλος στα δεινά των κατοίκων της Γάζας, εάν η Χαμάς απελευθερώσει τους ομήρους», πρόσθεσε ο Λι.

Μίλησαν επίσης και άλλοι διεθνείς απεσταλμένοι, με κάποιους να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να μιλήσουν εκ μέρους των κατοίκων της Γάζας που υποφέρουν από μια ανθρωπιστική κρίση λόγω του πολέμου που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι.

«Γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι δημοφιλές να ειπωθεί, αλλά αυτές οι τραγωδίες συνδέονται», είπε ο Γερμανός πρέσβης Steffen Seibert, καλώντας στα εβραϊκά να τερματιστεί η «απερίγραπτη ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Γάζας», καθώς και η απελευθέρωση του οι όμηροι.

Ο Βρετανός πρεσβευτής Simon Walters μίλησε επίσης στα εβραϊκά, βασιζόμενος στην παιδική του ηλικία στη βόρεια Ιρλανδία που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο ως παράδειγμα των θυσιών που απαιτούνται για την επίτευξη ειρήνης.

«Κάθε βήμα προς την ειρήνη ήταν πολύ οδυνηρό, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος», είπε. «Η Χαμάς είναι πλήρως υπεύθυνη για αυτά τα εγκλήματα, αλλά πρακτικά, γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε τους ομήρους στο σπίτι είναι μέσω διαπραγματεύσεων».

Διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της ισραηλινής κυβέρνησης και για την απελευθέρωση των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας στο Τελ Αβίβ, 11 Ιανουαρίου 2025. (Itai Ron/Flash90)

Σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη συγκέντρωση, συγγενείς ομήρων κατηγόρησαν με οργή την κυβέρνηση ότι δεν ήταν πρόθυμη να κάνει τις απαραίτητες θυσίες για μια συμφωνία. Μίλησαν μέρες αφότου περίπου 1.000 γονείς στρατιωτών που πολεμούσαν στη Γάζα έστειλαν επιστολή στον Νετανιάχου κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί τα παιδιά τους ως «τροφή για κανόνια».

«Αντί οι όμηροι να επιστρέψουν ζωντανοί, δεχόμαστε τους αιχμαλώτους σε σακούλες με σώματα. Μόνο στο Ισραήλ πωλείται η ολοκληρωτική αποτυχία ως «ηρωική επιχείρηση», είπε η Αγιάλα Μέτζγκερ, νύφη του σκοτωμένου ομήρου Γιοράμ Μέτζγκερ. «Δεν θέλουμε να στείλετε περισσότερους στρατιώτες που χάνουν τη ζωή τους κατά την εξαγωγή πτωμάτων. Δεν θέλουμε να πέσουν περισσότεροι στρατιώτες σε έναν άσκοπο πόλεμο».

Σε μια κοντινή αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν κατά των πρόσφατα προτεινόμενων αλλαγών στο δικαστικό σώμα, για τις οποίες ο νομικός μελετητής Barak Medina είπε στο πλήθος ότι «θα καταστρέψει το δικαστικό σώμα ως ανεξάρτητο κλάδο της κυβέρνησης».

Οι μεταρρυθμίσεις που αποκαλύφθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Yariv Levin και τον υπουργό Εξωτερικών Gideon Sa’ar την Πέμπτη φάνηκε να αντιπροσωπεύουν μια ήπια εκδοχή μιας αναμόρφωσης που είχε προηγουμένως προωθήσει η κυβέρνηση, η οποία πυροδότησε μαζικές πανεθνικές διαμαρτυρίες το 2023. Οι επικριτές είπαν ότι η νέα πρόταση, η οποία δίνει στους πολιτικούς της αντιπολίτευσης μεγαλύτερη φωνή για την επιλογή δικαστών, εξακολουθεί να διατηρεί κινήσεις που θα αυξήσουν τον πολιτικό έλεγχο στο δικαστικό σύστημα, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ικανότητά του να ενεργεί ως ελέγξτε την κυβέρνηση ή την Κνεσέτ.

Ο Μεντίνα, πρώην πρύτανης του Εβραϊκού Πανεπιστημίου που εκπροσωπεί τώρα 112 συγγενείς ομήρων σε μια αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αρνείται τα βασικά δικαιώματα των αιχμαλώτων αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, είπε ότι οι πολιτικοί πρέπει να επικεντρωθούν στην απελευθέρωση των ομήρων και στον τερματισμό του πολέμου αντί αναθεώρηση του δικαστικού σώματος.

Ο Limor Livnat, ένας ένθερμος κριτικός του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, επέκρινε επίσης τη συμφωνία Sa’ar και Levin.

«Τι υπέροχο», είπε . «Ο συνασπισμός μπορεί να συμφωνήσει με τον εαυτό του. Μπορεί ακόμη να συμφωνήσουν να ακυρώσουν τις εκλογές».

Οι διαδηλωτές ενώθηκαν με ορισμένες οικογένειες ομήρων σε μια διαδήλωση που ακολούθησε μπροστά από το αρχηγείο του IDF.

Η αστυνομία είπε ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές διαλύθηκαν ειρηνικά, αλλά κάποιοι παρέμειναν να ανάψουν φωτιά, παλεύοντας με αστυνομικούς.

«Οι αξιωματικοί συνελήφθησαν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές, οι οποίοι έκλεισαν το δρόμο και εμπόδισαν την κατάσβεση της φωτιάς, έσπρωξαν και αρνήθηκαν να σβήσουν», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση. «Στη συνέχεια, οι αξιωματικοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν βία για να σβήσουν τη φωτιά».

Οι αρχές ανέφεραν ότι ένα άτομο συνελήφθη για διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Στην πλατεία του Παρισιού της Ιερουσαλήμ, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον κλόουν Hashoteret Az-Oolay , βασικό στήριγμα της σκηνής διαμαρτυρίας της πόλης, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Η αστυνομία συλλαμβάνει έναν διαδηλωτή κλόουν σε διαδήλωση οικογενειών ομήρων στην Ιερουσαλήμ στις 11 Ιανουαρίου 2025. (Jess Flom)

Ντυμένη με μακιγιάζ κλόουν σήμα κατατεθέν και παρωδία αστυνομικής στολή, η Az-Oolay είναι ένα συχνό πρόσωπο στις διαδηλώσεις ομήρων, όπου μοιράζει αυτοκόλλητα σε σχήμα καρδιάς σε ακτιβιστές, αστυνομικούς και περαστικούς.

Η σύλληψή της εξόργισε τους γύρω διαδηλωτές και οι ειδήσεις έφτασαν γρήγορα στην κεντρική σκηνή της συγκέντρωσης, όπου η Emcee επαίνεσε την Az-Oolay ως την «πιο γνωστή φιγούρα των διαδηλώσεων της Ιερουσαλήμ».

«Είναι μια φιγούρα αγάπης, προσφοράς, αποδοχής και βοήθειας προς τους άλλους – και αυτή επιλέγει να συλλάβει η αστυνομία», είπε ο ομιλητής στο πλήθος, προκαλώντας φωνές «ντροπής» από το πλήθος προς τις αρχές επιβολής του νόμου.

Μετά από περίπου μισή ώρα, η αστυνομία την επέστρεψε στην πλατεία του Παρισιού, όπου έγινε η συγκέντρωση.

Η αστυνομική Az-Oolay σε μια διαδήλωση που διαμαρτύρεται για την έξωση παλαιστινιακών οικογενειών από την αμφισβητούμενη συνοικία Sheikh Jarrah στην Ιερουσαλήμ, Δεκέμβριος 2021. (Gilad Bashan)

Εκτιμάται ότι 94 από τους 251 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των σορών τουλάχιστον 34 που επιβεβαιώθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό.

Η Χαμάς απελευθέρωσε 105 αμάχους κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου και τέσσερις όμηροι απελευθερώθηκαν πριν από αυτό. Οκτώ όμηρους έχουν διασωθεί από τα στρατεύματα ζωντανοί και τα πτώματα 40 ομήρων έχουν επίσης ανασυρθεί, συμπεριλαμβανομένων τριών που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον στρατό καθώς προσπάθησαν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους.

Η Χαμάς κρατά επίσης δύο Ισραηλινούς πολίτες που εισήλθαν στη Λωρίδα το 2014 και το 2015, καθώς και τα πτώματα δύο στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού που σκοτώθηκαν το 2014.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Εκτός ελέγχου η Συρία! Εκτεταμένη εγκληματικότητα και δολοφονίες – Περιστατικά σε Χαλέπι, Δαμασκό, Χομς, Λαοδικεία και Ταρτούς

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ εικόνα για την εσωτερική κατάσταση στη Συρία.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης

Η δυναμική της ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει απρόβλεπτη, όπως ορίζεται από εκτεταμένες αναφορές εγκληματικότητας και ασυνεπούς ελέγχου από τις αρχές στη Δαμασκό. Σε περιοχές σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν αυξήσεις στις απόπειρες δολοφονίας, που πιθανώς σχετίζονται με τη διευθέτηση λογαριασμών εν καιρώ πολέμου ή προσωπικές διαφορές. Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκε ένα κύμα συλλήψεων και επιχειρήσεων ασφαλείας με στόχο καταζητούμενα άτομα, υπολείμματα πρώην καθεστώτος και τη λεγόμενη shabeeha σε ολόκληρη τη χώρα, με αξιοσημείωτα περιστατικά να λαμβάνουν χώρα στο Χαλέπι, τη Δαμασκό και την απομακρυσμένη ύπαιθρο, τη Χομς, τη Λατάκια και την Ταρτούς. . Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι χιλιάδες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήν

Και στο εσωτερικό, οι προσωρινές αρχές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υπάρχει σύγχυση στη Δαμασκό σχετικά με τη Διάσκεψη Εθνικού Διαλόγου, η οποία είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί στις αρχές Ιανουαρίου από τον al-Jolani. Ωστόσο, πέρα από αυτή την αρχική ανακοίνωση, ελάχιστες είναι οι πληροφορίες για το πώς θα οργανωθεί το συνέδριο, ποιος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψή του, την ατζέντα και τα θέματα συζήτησης, πόσο μάλλον ποιος θα παρευρεθεί. Αν και η διάσκεψη έχει αναβληθεί σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ο προσωρινός υπουργός Εξωτερικών Άσαντ αλ-Σιμπανί ισχυρίστηκε αυτή την εβδομάδα ότι οι προσωρινές αρχές σκοπεύουν να «πάρουν τον χρόνο τους» για να διασφαλίσουν ότι η διάσκεψη είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική.

………

Η ETANA Syria είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που παρακολουθεί τη στρατιωτική, πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική δυναμική της συριακής κρίσης. Η ΕΤΑΝΑ Συρίας, που ιδρύθηκε στη Δαμασκό το 2011, είναι αφιερωμένη στην επιδίωξη μιας δημοκρατικής και ειρηνικής Συρίας.

Αποτελεί μια από τις εναλλακτικεςπηγες πληροφορησης που αξιοποιουμε από τις πρώτες μέρες της Κρισης και του πολέμου.

Η τελευταία της εκθεση είναι αξιολογη και υποβοηθει να έχουμε και μια εσωτερική ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ εικόνα για την εσωτερική κατάσταση στη Συρία.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΘΗΚΗ

Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ETANA Syria

Ένα μήνα μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο μήνας του μέλιτος στη Συρία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Βίντεο με οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, εορτασμούς, διαμαρτυρίες και επιστροφές συνεχίζουν να πλημμυρίζουν από τη Δαμασκό και άλλες περιοχές της χώρας. Ωστόσο τίθενται όλο και περισσότερα ερωτήματα για το τι θα ακολουθήσει. Η Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) και ο ηγέτης της Ahmad al-Shara’a (άλλως γνωστός με το ονοματεπώνυμό του Abu Muhammad al-Jolani) αντιμετωπίζουν συνεχή κριτική σχετικά με την έλλειψη συμμετοχής σε όλη την ενδιάμεση πολιτική διαδικασία της Συρίας. Αυτό αποξενώνει πρώην φατρίες της αντιπολίτευσης καθώς και την κοινωνία των πολιτών, με ορισμένους επικριτές να επισημαίνουν τη διαφορά μεταξύ της ρητορικής του αλ Τζολάνι κατά τη διάρκεια συναντήσεων με διεθνείς εκπροσώπους σε σύγκριση με την αντιληπτή απουσία ενός περιεκτικού λόγου με τους εγχώριους παράγοντες.

Αν και ο αλ Τζολάνι έχει παρουσιάσει θετικά μηνύματα σχετικά με τα σχέδιά του να σχηματίσει ένα Υπουργείο Άμυνας μετά τον Άσαντ, το οποίο θα περιλαμβάνει πρώην αντιπολιτευόμενες φατρίες, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια πρακτικής προόδου. Χωρίς ένα ολοκληρωμένο, διαφανές σχέδιο για ένα νέο Υπουργείο Άμυνας, πολλές παρατάξεις αρνούνται να παραδώσουν όπλα ή λίστες με τα ονόματα των μελών στις προσωρινές αρχές. Οι δυνάμεις ασφαλείας υπό την ηγεσία του HTS διεξήγαγαν επίσης δεκάδες εκστρατείες σύλληψης με στόχο την κατάσχεση όπλων, τη σύλληψη φερόμενων εγκληματιών πολέμου και τη σύλληψη άλλων πρώην στελεχών του καθεστώτος, με αξιοσημείωτα περιστατικά που αναφέρθηκαν στο Χαλέπι, τη Δαμασκό, τη Χομς, τη Λατάκια και την Ταρτούς. Σε μια πολυήμερη εκστρατεία στη Χομς, στις αρχές Ιανουαρίου, τέθηκαν υπό κράτηση ορισμένα στελέχη του καθεστώτος υψηλού επιπέδου, αλλά και στοιχεία για ταπεινωτικές πρακτικές που στρέφονταν σε κρατούμενους και κατοίκους.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ

Ο θυμός και η δυσαρέσκεια αρχίζει να αυξάνεται στις στρατιωτικές φατρίες που δεν ανήκουν στο HTS στη Συρία, με διοικητές και βαθμοφόρους να κατηγορούν τους HTS και al-Jolani ότι περιθωριοποιούν όλους τους παράγοντες που δεν συνδέονται με την ομάδα. Ορισμένες πρώην ομάδες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών φατριών που συγκρούστηκαν με το HTS νωρίτερα στη σύγκρουση της Συρίας, ανησυχούν ότι ο al-Jolani διορίζει μόνο άτομα που συνδέονται με το HTS ή συμπαθούν στη δομή της προσωρινής αρχής. Αν και ο al-Jolani έχει σηματοδοτήσει πρόοδο στον σχηματισμό ενός Υπουργείου Άμυνας μετά τον Άσαντ υπό τον έλεγχο των αρχών της Δαμασκού υπό την ηγεσία του HTS, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια πρακτικής προόδου πέρα από δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και επισκεπτόμενους διπλωμάτες. Επικαλούμενη την έλλειψη διαφανούς σχεδίου για τη συγκρότηση νέου υπουργείου Άμυνας, πρώην παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν έχουν παραδώσει τα όπλα τους.

Και στο εσωτερικό, οι προσωρινές αρχές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υπάρχει σύγχυση στη Δαμασκό σχετικά με τη Διάσκεψη Εθνικού Διαλόγου, η οποία είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί στις αρχές Ιανουαρίου από τον al-Jolani. Ωστόσο, πέρα από αυτή την αρχική ανακοίνωση, ελάχιστες είναι οι πληροφορίες για το πώς θα οργανωθεί το συνέδριο, ποιος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψή του, την ατζέντα και τα θέματα συζήτησης, πόσο μάλλον ποιος θα παρευρεθεί. Αν και η διάσκεψη έχει αναβληθεί σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ο προσωρινός υπουργός Εξωτερικών Άσαντ αλ-Σιμπανί ισχυρίστηκε αυτή την εβδομάδα ότι οι προσωρινές αρχές σκοπεύουν να «πάρουν τον χρόνο τους» για να διασφαλίσουν ότι η διάσκεψη είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική.

Αριθμητικά μιλώντας, οι κινήσεις διευθέτησης που εποπτεύονται από τις προσωρινές αρχές ήταν επιτυχείς, με μεγάλους αριθμούς πρώην καθεστώτος και στρατιωτικού προσωπικού να «τακτοποιούν το καθεστώς τους» με νέες αρχές — συμπεριλαμβανομένων στρατηγών, υποστρατηγών και άλλων αξιωματικών που μέχρι πρόσφατα κατείχαν ανώτερες και ευαίσθητες θέσεις εντός της στρατιωτικός μηχανισμός και μηχανισμός ασφαλείας του πρώην καθεστώτος. Ακόμη και ο Fadi Saqr, ο πρώην επικεφαλής των πολιτοφυλακών των Εθνικών Αμυντικών Δυνάμεων (NDF) του καθεστώτος, ο οποίος έχει τιμωρηθεί για τον ρόλο του σε καταχρήσεις εν καιρώ πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής του Al-Tadamon το 2013, διευθέτησε το καθεστώς του και επέστρεψε στη Δαμασκό αυτή την εβδομάδα. Αυτή είναι μια ανησυχητική εξέλιξη, η οποία υποδηλώνει ότι η διαδικασία διευθέτησης θα μπορούσε να είναι επιρρεπής στη διαφθορά από εύπορα μέλη του πρώην καθεστώτος—συμπεριλαμβανομένων των δραστών σοβαρών, ιστορικών παραβιάσεων δικαιωμάτων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ  ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η δυναμική της ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει απρόβλεπτη, όπως ορίζεται από εκτεταμένες αναφορές εγκληματικότητας και ασυνεπούς ελέγχου από τις αρχές στη Δαμασκό. Σε περιοχές σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν αυξήσεις στις απόπειρες δολοφονίας, που πιθανώς σχετίζονται με τη διευθέτηση λογαριασμών εν καιρώ πολέμου ή προσωπικές διαφορές. Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκε ένα κύμα συλλήψεων και επιχειρήσεων ασφαλείας με στόχο καταζητούμενα άτομα, υπολείμματα πρώην καθεστώτος και τη λεγόμενη shabeeha σε ολόκληρη τη χώρα, με αξιοσημείωτα περιστατικά να λαμβάνουν χώρα στο Χαλέπι, τη Δαμασκό και την απομακρυσμένη ύπαιθρο, τη Χομς, τη Λατάκια και την Ταρτούς. . Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι χιλιάδες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις ασφαλείας σε περιοχές της συριακής ακτής με την πλειοψηφία των Αλαουί, οδήγησαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας υπό την ηγεσία των HTS. Αν και υπήρξαν αναφορές για σταθερούς ατμούς πρώην καθεστώτος και στρατιωτικού προσωπικού που διεξάγουν διαδικασίες διευθέτησης στη Λατάκια και την Ταρτούς, η Διοίκηση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων στην πραγματικότητα χτενίζει τις αγροτικές περιοχές και των δύο επαρχιών για να αναζητήσει καταζητούμενους που αρνούνται την εγκατάσταση καθώς και τυχόν αποθήκες όπλων που άφησε πίσω της στρατιωτικές μονάδες του καθεστώτος ή/και πολιτοφυλακές και ομάδες shabeeha που κάποτε υποστηριζόταν από το πρώην καθεστώς.

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι αρχές υπό την ηγεσία του HTS ξεκίνησαν παρόμοιες επιχειρήσεις χτενίσματος και εκστρατειών σύλληψης σε διάφορες περιοχές της πόλης Χομς για να αναζητήσουν καταζητούμενο πρώην προσωπικό του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών που δεν είχαν καταφέρει να διευθετήσουν εποικισμούς και να παραδώσουν όπλα. Η πρώτη μέρα ήταν επιτυχημένη, με 25 άτομα να κρατούνται, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που ευθύνονται για τη σφαγή του Karam al-Zeitoun το 2012. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, εμφανίστηκαν αναφορές για παραβιάσεις που διέπραξαν δυνάμεις υπό την ηγεσία του HTS: έως τις 4 Ιανουαρίου, ο αριθμός των κρατουμένων είχε φτάσει τα 110 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πρώην στρατιωτών που είχαν ήδη διευθετήσει το καθεστώς τους στις προσωρινές αρχές καθώς και έως και 20 άμαχος πληθυσμός. Ένα βίντεο που δείχνει τις δυνάμεις ασφαλείας να εξευτελίζουν κρατούμενους προκάλεσε επίσης αντιδράσεις. Μολονότι οι αρχές έκτοτε προσκάλεσαν πολίτες να αναφέρουν παραβιάσεις στις τοπικές αρχές, περιπτώσεις ταπείνωσης και αυθαίρετων πρακτικών ασφαλείας έχουν κάνει κάποιους παραλληλισμούς με τις πρακτικές του μηχανισμού ασφαλείας του πρώην καθεστώτος.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις διασυνοριακές εισβολές σε εδάφη που ελέγχονται από τη Συρία. Πιο πρόσφατα, ισραηλινές μπουλντόζες και τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν στη νότια αγροτική Κουνέιτρα, όπου εκτόξευσαν με μπουλντόζες δεκάδες ντουνάμες δασικής γης και συνέχισαν την προετοιμασία μιας νέας θέσης. Αργότερα, βίντεο έδειξαν ισραηλινά τανκς να εισέρχονται σε περιοχές της νότιας Κουνέιτρα κοντά στα επαρχιακά σύνορα με τη Νταράα. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης λάβει θέση εντός του κτιρίου του Κυβερνείου της Κουνέιτρα. Αυτά τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το Ισραήλ μπορεί να επεκτείνει και να εδραιώσει την κατοχή του σε περιοχές της επαρχίας Κουνέιτρα.

Έχοντας αρχικά καταλάβει σε μεγάλο βαθμό αγροτικές περιοχές της νοτιοδυτικής Συρίας προς τα τέλη του περασμένου έτους, οι ισραηλινές δυνάμεις δραστηριοποιούνται τώρα όλο και περισσότερο στις αστικές περιοχές της Κουνέιτρα. Ενώ συνέχιζαν τις επιδρομές σε πρώην βάσεις του συριακού στρατού για κατάσχεση αποθεμάτων όπλων, Ισραηλινοί αξιωματικοί ζήτησαν πρόσφατα από τους κατοίκους του Al-Rafid της νότιας Κουνέιτρα να παραδώσουν όπλα, προειδοποιώντας ότι οι δυνάμεις τους θα πραγματοποιήσουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι για να αναζητήσουν περαιτέρω όπλα τις επόμενες ημέρες. Μέλη του Τύπου έχουν επίσης στοχοποιηθεί: στις 8 Ιανουαρίου, ένας Γάλλος δημοσιογράφος και ο Σύρος τεχνικός του συνελήφθησαν για σύντομο χρονικό διάστημα από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ έκαναν ρεπορτάζ από την Κουνέιτρα.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΑΛΕΠΙ ΚΑΙ  ΒΟΡΕΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΡΙΑ

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) που υποστηρίζεται από την Τουρκία και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), με συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες να επικεντρώνονται γύρω από το φράγμα Tishreen και τη γέφυρα Qere Qozak στη νοτιοανατολική αγροτική Manbij. Και οι δύο περιοχές υπήρξαν μάρτυρες αξιοσημείωτων κλιμακώσεων στις αρχές Ιανουαρίου, με συγκρούσεις που περιελάμβαναν μέσο και βαρύ οπλισμό. Μια σύντομη ηρεμία επικράτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν πυροβολικό και τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν θέσεις των SDF γύρω από το Tishreen και το Qere Qozak.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

DW: Η Ρώμη θέλει μερίδιο στη “μοιρασιά” της Συρίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι επισκέφθηκε Δαμασκό και Βηρυτό, δείχνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για τις εξελίξεις στην περιοχή, σε συνεννόηση μάλιστα με την Τουρκία.Ανταπόκριση από τη Ρώμη Η Ιταλία δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να πάρει μέρος στην διαμόρφωση των εξελίξεων, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται, μεταξύ των άλλων, και απ’ το ταξίδι που πραγματοποίησε χθες στην Δαμασκό ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Αντόνιο Ταγιάνι, όπου συναντήθηκε με τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, Μοχάμεντ αλ Τζολάνι. “Η χώρα μας είναι έτοιμη να βοηθήσει στις μεταρρυθμίσεις στην Συρία. Ο πρέσβης μας είναι εδώ και θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό του συριακού λαού, να τον στηρίξουμε σε όλους τους τομείς. Επιθυμούμε να μετατραπούμε σε γέφυρα ανάμεσα στην νέα Συρία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Ταγιάνι.

Συνεργασία για το προσφυγικό

Με αναφορά στην συνάντηση με τον αλ Τζολάνι πρόσθεσε επίσης ότι “συζητήθηκε η δυνατότητα καταπολέμησης των διακινητών ανθρώπων, οι οποίοι είναι και διακινητές ναρκωτικών”. Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών συναντήθηκε παράλληλα με εκπροσώπους των χριστιανικών κοινοτήτων που ζουν στην χώρα. Η κυβέρνηση της Ρώμης έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι όλες οι μειονότητες της Συρίας, πρέπει να τύχουν απόλυτου σεβασμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην θρησκευτική ελευθερία. Όπως έγινε σαφές δε, η Ιταλία τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Συρία.

Με τον πρόεδρο του Λιβάνου

Μετά την Δαμασκό ο Αντόνιο Ταγιάνι μετέβη για σύντομη επίσκεψη στην Βηρυτό, όπου συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν. “Είναι προσωπικός φίλος, όπως και της χώρας μου. Πρόκειται για μια βασικής σημασίας φάση για το Λίβανο, αλλά και για ολόκληρη την Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι η Ρώμη με τις ένοπλες δυνάμεις της έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του στρατού του Λιβάνου.

Συνομιλία και με Φιντάν

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι πριν αναχωρήσει για την Δαμασκό ο Ταγιάνι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, με ιδιαίτερη αναφορά στην Συρία. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ιταλικού Yπουργείου Eξωτερικών “από την συνομιλία προέκυψε η βούληση να καταβληθούν κοινές προσπάθειες ώστε να ευνοηθεί μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία στην Συρία, η οποία να οδηγήσει στην πλήρη ειρήνευση και σταθεροποίηση της χώρας”.

Πηγή: Deutsche Welle

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις53 λεπτά πριν

Κάλεσμα για Τζιχάντ εναντίον του Ισραήλ!

Ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας στο Direct News

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ο «Πρόεδρος» Ίλον Μασκ Έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο;

Τι επιδιώκει με την εμπλοκή του στα εσωτερικά του Καναδά, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας αλλά και...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Η πολιτική ορθότητα παραποιεί και τα Ομηρικά έπη!

Γράφει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κρινιώ Καλογερίδου

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Τί κατάφεραν Ελλάδα και Κύπρος έναντι της καλπάζουσας Τουρκίας;

Ποια δείγματα γραφής προσέφεραν, παραδείγματος χάριν, στον Πρόεδρο της Αιγύπτου, κατά την πρόσφατη Τριμερή του Καΐρου, οι κ.κ. Μητσοτάκης και...

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Γεωπολιτική-Γεωοικονομία & Γεωστρατηγική στη Ψηφιακή”Εποχή”Προκλήσεις & Δυστοπίες για τις Κοινωνίες

Στις “Αντιθέσεις” μια μεγάλη συζήτηση για την “ψηφιακή εποχή” Οι μεγάλες προκλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και στην Ελλάδα και...

Δημοφιλή