Αναλύσεις
Πως αναπτύχθηκε ο Ελληνισμός στη Μέση Ανατολή!
Ο καθηγητής στο Advance Study του Princeton Άγγελος Χανιώτης μιλά για τον ελληνισμό στη Μέση Ανατολή απο τα αρχαία χρόνια ως σήμερα.

Αναλύσεις
Η κατάσταση στη Συρία μετά το αιματοκύλισμα και τη συμφωνία Αλ Σαράα-SDF!
Τα πέντε γεγονότα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή

Αναλύσεις
Κούσαντας: Μέγα λάθος που η Ελλάδα φοβάται την Τουρκία
Η υποχωρητικότητά μας, με πιο πρόσφατο το πάγωμα του ευρωπαϊκού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, έρχεται να προστεθεί στο ντόμινο των υποχωρήσεων και γενικά του φοβικού συνδρόμου από ελληνικής πλευράς

Πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της χώρας που ζητούν αποφασιστική εξωτερική πολιτική στα θέματα με την Τουρκία, καθώς η υποχωρητικότητά μας, με πιο πρόσφατο το πάγωμα του ευρωπαϊκού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, έρχεται να προστεθεί στο ντόμινο των υποχωρήσεων και γενικά του φοβικού συνδρόμου από ελληνικής πλευράς, επισημαίνει στον star fm και την εκπομπή «Ήρθε η Ώρα», ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Κων/νος Κούσαντας.
Την ίδια ώρα με τις ευλογίες του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργούνται οι συνθήκες για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα, μια δυσάρεστη προοπτική για την Ελλάδα, λέει ο κ.Κούσαντας και αναλύει γιατί η Τουρκία δεν είναι υπερδύναμη χώρα, όπως λανθασμένα δημιουργείται η εικόνα από κάποιους κύκλους ακόμη και εντός της χώρας μας.
Ο κ. Κούσαντας σχολιάζει τις εξελίξεις στο ΡωσοΟυκρανικό μέτωπο, κάνοντας και το απολογισμό του τριετούς καταστροφικού πολέμου, περισσότερο για την Ουκρανία και της Ευρώπη που έχουν χάσει πολλά περισσότερα από ότι η Ρωσία. Επίσης ανησυχητικές κρίνει και τις μη αναμενόμενες εξελίξεις στη Συρία, καθώς το τοπίο γίνεται περίπλοκο μετά την υπογραφή συμφωνίας του νέου καθεστώτος του Τζολάνι με τους Κούρδους της Συρίας.
Αναλύσεις
Όλα τα της…συμφωνίας, δύσκολα
Ο Πούτιν δεν απορρίπτει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που προτείνουν οι Αμερικανοί στην Ουκρανία, αλλά δεν τη θέλει, όπως είναι.

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος, Ναυτεμπορική
Η αόριστη αντίδραση του Πούτιν ήταν αναμενόμενη. Μια κατηγορηματική άρνηση θα τον έκανε να μοιάζει με εμπόδιο στην ειρήνη, ακόμη και στα μάτια των υποστηρικτών του.
Αλλά και μια δέσμευση χωρίς τους δικούς του όρους, θα ερχόταν σε αντίθεση με την γραμμή της Μόσχας, εδώ και τρία χρόνια που ξεκίνησε ο πόλεμος: Ο Πούτιν ζητά μια διαρκή ειρήνη, μέσα από μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μια «αρχιτεκτονική», που θα αποκλείει κατ` αρχήν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και της Μόσχας.
Σε ποιες βάσεις θα πρέπει να βασίζεται αυτή η «αρχιτεκτονική»; Και τι είδους σχέσεις θα μπορούσε να σχεδιάσει μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρώπης; Κατά συνέπεια, μια λύση, για να είναι οριστική, θα πρέπει να δημιουργεί ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, αποδεκτό από τα δύο μέρη και τους συμμάχους τους.
Δεν είναι μόνο ζήτημα εδαφικών ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν. Πρέπει να εξισορροπηθούν δηλαδή , οι εγγυήσεις της Ουκρανίας για ασφάλεια με τις απαιτήσεις της Ρωσίας να μην συνεχίσει το ΝΑΤΟ να προωθεί τις θέσεις και τους πυραύλους του, ακόμη πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Φυσικά, τις λεπτομέρειες γνωρίζει μόνο ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ που συναντήθηκε χθες με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο. Ο Γουίτκοφ επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για να ενημερώσει τον πρόεδρο Τραμπ.
Να σημειωθεί ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όλες οι πτυχές της συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας σχετικά με την εκεχειρία. Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε εκτιμήσεις για ένα γεγονός που μπορεί να υποστεί και ξαφνικές αλλαγές.
Αναμφίβολα, μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα ήταν καλό νέο. Ακόμη και για 30 μέρες. Θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση μιας ελάχιστης έστω, αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο εμπόλεμων και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Όπως λένε διπλωματικές πηγές στη Μόσχα, ο Πούτιν θέλει να μάθει ποιος θα πρέπει να δώσει την εντολή για παύση των εχθροπραξιών και ποιος θα πρέπει να εντοπίσει τυχόν παραβιάσεις της εκεχειρίας. Θα υπάρξουν για παράδειγμα κοινές στρατιωτικές επιτροπές από προσωπικό των δύο εμπόλεμων κρατών; `Η από ουδέτερα όργανα που θα αναφέρονται στις ανώτατες στρατιωτικές διοικήσεις. Διαφορετικά, θα ήταν αρκετός ένας μόνο πυροβολισμός, για να τεθούν τα πάντα υπό αμφισβήτηση.
Δύσκολη διαπραγμάτευση
Υπάρχει ανάγκη για ένα αμερόληπτο ειρηνευτικό σώμα. Κατά τη γνώμη της Ρωσίας, αυτό το «σώμα» δεν μπορεί να προέλθει από την Ευρώπη, την οποία θεωρεί «εχθρική δύναμη». Ποιος θα διαχειριστεί όμως όλες αυτές τις πτυχές;
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: Μια οριστική λύση θα πρέπει να συνδέεται με το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι οι εδαφικές κατακτήσεις μέσω της χρήσης βίας είναι παράνομες και δεν μπορούν να αναγνωριστούν από τα υπόλοιπα κράτη. Ο Πούτιν δεν θα κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την Κριμαία και τις άλλες τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, που έχει κατακτήσει- Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντόνετσκ και Λούγκανσκ.
Η διαπραγμάτευση για οριστική λύση στο Ουκρανικό δεν θα είναι εύκολη. Όλα τα της συμφωνίας, δύσκολα, για να παραφράσουμε μια παλιά παροιμία της Εύβοιας, για τον γάμο.
Αλλά η κατάπαυση του πυρός είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.
Πηγή: Naftemporiki
-
Άμυνα1 εβδομάδα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ