Ιστορία - Πολιτισμός
Μεγάλη Δευτέρα – Δύο χαράγματα
Μεγάλη Δευτέρα του κορωνο ιου τζιαι η στετε μας

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΔΥΟ ΧΑΡΑΓΜΑΤΑ
του Γιάννη Πεγειωτη
Μ. Δευτέρα στου Χαράκη
Μεγάλη Δευτέρα. Είχαμεν πλέον Εκκλησίαν στου Χαράκη, στην Λεμεσόν. Τον Απόστολoν Αντρέαν.
Μικρήν προσφυγικήν μα ζεστήν που τες καρκιές των ανθρώπων.
Σιγά, σιγά ούλλοι εμαζευκούμαστεν εις την Εκκλησίαν μας που ήτουν κτισμένη κοντά στο Ζ’ Δημοτικόν Λέμεσού επί της οδού Αγίας Σοφίας.
Η ονοματοδοσία του δήμου Λεμεσού άθελά της προνόησε προ ετών.
Η αναχώρηση διά τα χωρία αργούσε ακόμη.
Πολλές νοικοτζιυρές εκάμναν τες φλαούνες τους εις την γειτονιάν τζιαι ύστερα επηαίνναν εις το χωρκόν τζιαι ετανούσαν της μάνας τους τζιαι των αρφάων τους να κάμουν τζιαι τες δικές τους.
Ήταν τζιαι οι φούρνοι της γειτονιάς που εβοηθούσαν τζιαι ο Κύριος Σταύρος το ζαχαροπλαστείον που ευκόλυνε πολλά νοικοτζυρκά στο ψήσιμον.
Οι φλαούνες ήταν μεγάλον θέμα των ημερών.
Υπήρχε μια διάχυτη αγωνία για να πετύχουν και μια έγνοια για τους μικρούς και μεγάλους γευσιγνώστες πότε εννά τες δοκιμάσουν τζιαι να τες αξιολογήσουν.
Άμαν εφάκκαν η καμπάνα ελαμνίζαν ούλλοι για τον Απόστολον Αντρέαν.
Ούλλη η γειτονιά σε σύναξην. Μια χαρά οι ακολουθίες.
Δεύτερη χαρά η επιστροφή καθ’ ομάδες και συντροφίας με διαλόγους επίκαιρους μεν, μα προτίστως ειρηνικούς και περί των πραγμάτων και πράξεων των ημερών.
Τα αυκά αν ήτουν κόττσινα που τα καλά. Πόθεν ήβραν το προζύμιν. Πόσα τα τυρκά της Πάφου. Πόσα τα τυρκά της Πάχνας. Αν εν καλόν τζιαι λλίον κασκαβάλλιν εις τες φλαούνες…
Ε, ήτουν Μεγάλη Δευτέρα…
Μεγάλη Δευτέρα του κορωνο ιου
Μόνοι τετοια μέρα ως οι παλαιοι αλιβανιστοι
Τα ψαλμικα από τηλεορασεως μια παρηγορια
Για τις γιαγιαδες πουχαν από τα κερφια να αποστερηθουν
Τον Νυμφιον πουμαθαν από μικρές στες εκκλησιες
Κρατωντας θκυο χρονών το φουστάνι της γιαγιάς
Με το τσιεμπερι που βαλλεν ομπρος έναν χωρκόν
Δακρυσμενη μοιρολοουσεν Τον Νυμφιον τον Καλόν
Στο ε γιαγιά ε μανω ήντα κλαίεις επολοατουν
Εν πολλά καλός μωρουλλικον μου εν ο πιο καλός
Ο πκιο γρουσος για μας τες ορφανες τες φτωσιες
Το φως των αμμαθκιων μας τζιαι θωρείς ήντα του κάμνουν
Εν τω μέσω της νυχτος με τους τους στεφανον
Εξ ακανθων κατά παντού της Γης να τον φορούν
Οι λας που τον αγαπούν θκυο ψαλμικα να πεθυμουν
Στης γειτονιάς την Εκκλησιαν την κτισμενην που γης
Με τους οβολους των μαναων των γιαγιαων των χηρων
Του Αη Σπυριδωνα ο ναος πρωτην φοραν αμπαρωμενος
Που τούτες πουρταμεν που το χωρκόν ποκκυμπιν ήτουν
Ποξαρκης στα βασανα παρηορκα υδωρ της ερήμου
Τζιαι τωρά που χομεν έναν τζιεραμιδιν σιειμωναν καλοτζιαιρινη
Έχουν τον μανταλωμενον μόνον του διχα τζιεριν
Διχα λάμπα μιας φτωσιης που πολλαγαπησεν
Μιτσιά τα γράμματα της Εκκλησιας τις μουσικές
Του Δαυιδ τα ποιματα παρεσκαν τζιαι του θκειου μας του Λαβιθη
Ο συνομος έγραψε λόγια καλά .Κομα τζιαι στες μιάλες
Ημερες της Μεγάλης Εφτομάδας τραουδούν τα
Γι’ αυτόν αφήνω το κόπα ίν στο χωρκόν
Πρώτος εις την Εκκλησιαν έτσι μέρες τον γιον μου
Η σκέψη ταξιδεύκει εις Χωριον τινα πολιχνην
Ταπεινη Μεαλην Εβδομάδα λιβανισμενην χαρμολυπην
Με τα τυρκα για τες φλαουνες το ριζαριν για τα αυκά
Εβδομας κορωνο ιου εσταυρωμενη προωρως
Μεγάλη Εβδομας από τηλεορασεως ραδιοφωνου
Μπλοκα στους δρόμους γιαγιαων θρηνος
Στις γειτονιές συνοικισμους κι αυτοστεγασεις
Χωρία της υπαίθρου κωμοπολεις ένας ο θρηνος
Για τον αλυσομενον Νυμφιον ενός θρηνουντος ποιμνιου
Χριστε τζιαι Παναγια μου ήρταν τα κερφιου πάλε…
Μεγάλη Δευτέρα του κορωνο ιου τζιαι η στετε μας
Εν ηβρισκει νεπαμον ενώ ο πατερας δακρυζει
Μονολογωντας.Ετσι μας επροσταξαν γιαγιά.Ετσι…

Ιστορία - Πολιτισμός
Αποκαλυπτικό βίντεο! Έτσι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να “επέμβουν” στον τρούλο της Αγιάς Σοφιάς
Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα αποκατάστασης του θόλου της Αγίας Σοφίας, μετατρέποντας το εμβληματικό αυτό σύμβολο της παγκόσμιας κληρονομιάς σε εργοτάξιο για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, προκειμένου να το προστατεύσει από φυσικές καταστροφές, όπως έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Επιμέλεια: Μαρία Ζαχαράκη, Έθνος
Στη σκιά μιας έντονα πολιτικοποιημένης πολιτιστικής πολιτικής, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα αποκατάστασης του θόλου της Αγίας Σοφίας, μετατρέποντας το εμβληματικό αυτό σύμβολο της παγκόσμιας κληρονομιάς σε εργοτάξιο για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, προκειμένου να το προστατεύσει από φυσικές καταστροφές, όπως έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ο θόλος της Αγίας Σοφίας εισέρχεται στην πιο ευρεία και ολοκληρωμένη αποκατάσταση στην ιστορία του. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασης θα διασφαλίσουν την αντισεισμική προστασία του κτιρίου, ενώ υποσχέθηκε ότι θα διατηρηθεί η «αυθεντική μορφή» του μνημείου.
Ο Ερσόι τόνισε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η αποκατάσταση θα γίνει χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του χώρου ως τέμενος.
Ατσάλι και μουσαμάδες για προστασία των ψηφιδωτών
Οι εργασίες θα γίνουν εξωτερικά για να μην υποστούν φθορές τα εναπομείναντα ψηφιδωτά στον εσωτερικό θόλο. Το έργο προβλέπει την προσωρινή κάλυψη του θόλου με χαλύβδινη κατασκευή και ειδική επένδυση, ενώ θα στηθεί μεταλλική πλατφόρμα 43,5 μέτρων ύψους με 4 κύριες κολόνες, προκειμένου να συνεχιστεί παράλληλα η λατρεία και η εργασία.
«Η λατρεία θα συνεχιστεί, η ιστορία θα προστατευθεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, προβάλλοντας τη διττή στρατηγική της διατήρησης του θρησκευτικού ρόλου της Αγίας Σοφίας με παράλληλη αποκατάσταση.
Η «ψηφιακή Αγία Σοφία»
Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού συνοδεύτηκε και από μία υπενθύμιση ότι η Αγία Σοφία επανήλθε σε καθεστώς τεμένους με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (10 Ιουλίου 2020) και έκτοτε η χρήση της συνδυάζεται με μία σειρά από επιστημονικά τεκμηριωμένα έργα. Έχουν ήδη καταρτιστεί και υλοποιηθεί σχέδια αποκατάστασης σε κάθε επίπεδο: αρχιτεκτονικό, στατικό, ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε το «ψηφιακό δίδυμο» της Αγίας Σοφίας, με τρισδιάστατη απεικόνιση όλων των δομών του μνημείου, μελέτη αρχείων και αξιολόγηση σεισμικών σεναρίων για τον εντοπισμό της επικινδυνότητας.
Tarihe sahip çıkıyoruz, Ayasofya’yı geleceğe taşıyoruz! 🕌
1486 yıllık Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde, ibadete ara vermeden restorasyon ve güçlendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaların bir kısmını tamamladık, kalan bölümleri ise dikkatle yürütüyoruz.
Bu süreçte,… pic.twitter.com/YIcwaN2eW6
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) April 14, 2025
Ο θόλος στο επίκεντρο – τεχνικά και συμβολικά
Οι αναλύσεις σχετικά με τη δομή του κτηρίου έδειξαν ότι ο κυρίως θόλος και οι βοηθητικοί ημισφαιρικοί θόλοι έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Μετά την προσωρινή κάλυψή τους, θα ξεκινήσει η αποκατάσταση της εξωτερικής επιφάνειας με εστίαση στην ενίσχυση της στατικής επάρκειας.
Η τοποθέτηση μεταλλικής πλατφόρμας και η χρήση γερανού ύψους 41 μέτρων με βραχίονα 60 μέτρων, θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση της επιχείρησης χωρίς να παραβιαστεί η λειτουργική χρήση του χώρου ως τόπος λατρείας.
Όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις – από την ενίσχυση του θόλου μέχρι την αποκατάσταση μιναρέδων, προσόψεων και μολύβδινων καλυμμάτων – οι προσωρινές κατασκευές θα αφαιρεθούν.
Άμυνα
Πρόταση στον Δένδια για Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια
Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Την πιθανότητα να παραχωρηθεί κατά χρήση από το Υπουργείο Άμυνας το ανενεργό κτήριο του πρώην 299 ΚΙΧΝΕ στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια και ο περιβάλλον χώρος αυτού, προκειμένου να στεγαστεί εκεί ένα Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου μαζί με το ερευνητικό κέντρο του, συζήτησε σε συνάντηση που είχα για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.
Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.
Στόχος της, η βέλτιστη δυνατή ανάδειξη του σπάνιας ιστορικής αξίας αρχείου που διαθέτει, με πάνω από 30.000 βιβλία σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, με 600 αυθεντικούς πίνακες που αναφέρονται στη γενοκτονία, την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, με 2000 ανέκδοτες συνεντεύξεις προφορικής ιστορίας από πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, εκατοντάδες ανέκδοτες αυθεντικές φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, χάρτες, γκραβούρες και καρτ-ποστάλ καθώς και ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.
Όπως επισήμανα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου και ερευνητικού κέντρου, δεν θα ωφελήσει μόνο την Εθνική Πολιτιστική Κληρονομιά, αποτελώντας ένα τρίτο – ελκυστικό – χώρο επίσκεψης μαζί με την Παναγία Σουμελά και το νέο Μουσείο της Βεργίνας.
Επιπροσθέτως, θα ωφελήσει τα μέγιστα τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ερευνητές αλλά και την Τοπική Κοινωνία της Βέροιας και ευρύτερα της Ημαθίας, προσελκύοντας επισκέπτες, εκπαιδευτικές εκδρομές και τουριστικό ενδιαφέρον.
Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση αυτή και δεσμεύθηκε να την εξετάσει μαζί με τους αρμόδιους επιτελείς του.
Ιστορία - Πολιτισμός
Ιστορική στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία! Βαπτίστηκαν ορθόδοξοι περίπου 200 κατηχούμενοι
Η τελετή, που ανέδειξε την πνευματική αναγέννηση και την ενότητα της Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών κληρικών της Αρχιεπισκοπής, και αποτέλεσε την κορύφωση του προγράμματος «Discover Orthodoxy» – μιας σειράς κατηχητικών μαθημάτων που διεξάγονται εβδομαδιαίως μέσω Zoom από τον Σεπτέμβριο 2024 και θα συνεχιστούν έως και τον Μάιο 2025.

Το Σάββατο 12 Απριλίου 2025, Σάββατο του Λαζάρου, καταγράφηκε μία από τις πιο συγκινητικές και ιστορικές στιγμές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μεγάλης Βρετανίας. Περίπου 200 νέοι πιστοί εντάχθηκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία κατά την Ιερά Ακολουθία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα.
Η τελετή, που ανέδειξε την πνευματική αναγέννηση και την ενότητα της Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών κληρικών της Αρχιεπισκοπής, και αποτέλεσε την κορύφωση του προγράμματος «Discover Orthodoxy» – μιας σειράς κατηχητικών μαθημάτων που διεξάγονται εβδομαδιαίως μέσω Zoom από τον Σεπτέμβριο 2024 και θα συνεχιστούν έως και τον Μάιο 2025.
Οι περισσότεροι από τους νεοφώτιστους—ενήλικες κυρίως, αλλά και αρκετά παιδιά—έλαβαν το Άγιο Βάπτισμα και το Άγιο Χρίσμα, ενώ περίπου είκοσι ενήλικες εισήχθησαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία μόνο με το Χρίσμα. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από διάφορες εθνικότητες και πολιτισμικά υπόβαθρα: Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Αφρική, Λατινική Αμερική, Ασία και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας και της Ευρώπης.
Μετά το Ιερό Μυστήριο, οι νεοφώτιστοι εισήλθαν στον ναό κρατώντας αναμμένα κεριά και έλαβαν για πρώτη φορά τη Θεία Κοινωνία κατά τη Θεία Λειτουργία που ακολούθησε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς τους εφημερίους του ναού, τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωσήφ Παλιούρα και τον π. Δημητριανό Μελέκη, καθώς και προς όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στην οργάνωση αυτής της σπουδαίας ημέρας. Ακολούθησε Σαρακοστιανή δεξίωση προς τιμήν των νεοφώτιστων και των οικογενειών τους.
Φωτογραφία: Jessy Papasavva Photography
ΠΗΓΗ: Orthodox Times
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον