Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Ν. Δένδιας: Υπερ-επαρκής η «Ασπίδα του Αχιλλέα» απέναντι σε υπαρκτή απειλή – Διαπραγματευόμαστε το κόστος για 4η Belharra

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα νέα «όπλα» που θα αποκτήσουν οι ΕΔ στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Δημοσιεύτηκε στις

Για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μία ημέρα μετά τη συζήτηση στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) για τα έτη 2025 – 2036.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα νέα «όπλα» που θα αποκτήσουν οι ΕΔ στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Ειδικότερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, αναφερθείς στο θόλο πέντε επιπέδων την «Ασπίδα του Αχιλλέα» και στις δυνατότητές του τόνισε πως «εάν αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μία υπαρκτή απειλή επί τη βάσει την οποίας σχεδιάζουμε, πρέπει να σας πω ότι ο σχεδιασμός μας είναι υπέρ – επαρκής».

Επιπρόσθετα, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τις έκτακτες κρίσεις αλλά και την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, προσεκτικοί και να ανοίγουμε διαρκών διαύλους επικοινωνίας»

Αρχικά ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι για τον πλανήτη, για την περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη η στάση των ΗΠΑ είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας» ενώ αναφορικά με την επιβολή των δασμών δήλωσε ότι «υπάρχει μία ευρύτερη οικονομική αντίληψη ότι οι δασμοί δεν βοηθάνε την παγκόσμια οικονομία, άρα δεν βοηθάνε την ανάπτυξη, την σχέση μεταξύ των κρατών. Υπάρχει από τις ΗΠΑ μία διαφορετική στάση».

«Νομίζω ότι είναι εποχή στην οποία πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, προσεκτικοί και να ανοίγουμε διαρκών διαύλους επικοινωνίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη σχέση της Ελλάδας με την πρώτη κυβέρνηση Ντ. Τραμπ, όντας τότε ο ίδιος Υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «είχαμε κάνει εξαιρετικά πράγματα. Είχαμε υπογράψει την πρώτη MDCA (Υπογραφή Εφαρμοστικής Διευθέτησης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας), η Αλεξανδρούπολη μπήκε στον αμυντικό «χάρτη» του ΝΑΤΟ, στον αμυντικό χάρτη της Ευρώπης, στην νέα γεωπολιτική πραγματικότητα χάρη σε αυτές τις συμφωνίες», εκφράζοντας την ελπίδα πως το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

Για τη «κλειστή» συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά

Αναφερόμενος ο Νίκος Δένδιας στις «εντάσεις» που σημειώθηκαν στη χθεσινή συζήτηση για το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα τόνισε ότι «πάντα ότι φαίνεται στις κάμερες δεν είναι η αλήθεια. Τέθηκε απλώς ένα διαδικαστικό θέμα στην αρχή από την αντιπολίτευση, αλλά ήταν κατανοητό. Γιατί ήταν μία πρωτόγνωρη διαδικασία, η Ελλάδα ποτέ στην ιστορία της δεν είχε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αμυντικών δαπανών».

«Όλα ήταν εντεταγμένα σε ένα ολιστικό πλαίσιο, που έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς αλλά όχι μόνο με αυτούς αλλά κυρίως με την αντίληψη για το πώς η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τις απειλές και να έχει επαρκείς δυνάμεις αποτροπής.»

 

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Άμυνα

Η Ινδία στον πόλεμο των άστρων! Κατασκεύασε το πρώτο φουτουριστικό όπλο λέιζερ – Δοκιμή με κατάρριψη σμήνους drone

Αυτή η πλατφόρμα αλλάζει το παιχνίδι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς ο πόλεμος με drone χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε σύγχρονους αγώνες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ινδία δοκίμασε για πρώτη φορά με επιτυχία ένα φουτουριστικό όπλο χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενη ενέργεια υψηλής ισχύος που βασίζεται σε λέιζερ για να καταρρίψει ένα drone.

Το σύστημα που κατασκευάστηκε από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) εντόπισε το drone, εκτόξευσε μια ακτίνα λέιζερ και κατέστρεψε τον στόχο.

Αυτή η πλατφόρμα αλλάζει το παιχνίδι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς ο πόλεμος με drone χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε σύγχρονους αγώνες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Το CHESS DRDO πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επίδειξη πεδίου της έκδοσης Land του Vehicle mounted Laser Directed Weapon(DEW) MK-II(A) στο Kurnool σήμερα. Νίκησε το UAV και Swarm Drones προκαλώντας επιτυχώς δομικές ζημιές και απενεργοποίησε τους αισθητήρες επιτήρησης», ανέφερε ο DRDO σε ανάρτηση στο X.

Η επιτυχία τοποθετεί την Ινδία στην αποκλειστική ομάδα εθνών με Laser-DEW υψηλής ισχύος.

“Απ’ όσο γνωρίζω, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα είναι που έχουν επιδείξει αυτήν την ικανότητα. Το Ισραήλ επίσης εργάζεται σε παρόμοιες δυνατότητες, θα έλεγα ότι είμαστε η τέταρτη ή πέμπτη χώρα στον κόσμο που επιδεικνύει αυτό το σύστημα”, δήλωσε στο ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος του DRDO Samir V Kamat.

Ο κ. Kamat είπε ότι αυτό είναι μόνο η «αρχή του ταξιδιού», προσθέτοντας ότι ο DRDO εργάζεται σε μια σειρά από τεχνολογίες «που θα μας δώσουν τη δυνατότητα Star Wars».”Αυτή είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού. Η συνέργεια που έχει επιτύχει αυτό το εργαστήριο με άλλα εργαστήρια DRDO, βιομηχανία και ακαδημαϊκό κόσμο, είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας σύντομα… Εργαζόμαστε επίσης σε άλλα συστήματα υψηλής ενέργειας όπως μικροκύματα υψηλής ενέργειας, ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς. Εργαζόμαστε λοιπόν σε μια σειρά τεχνολογιών που θα μας δώσουν τη δυνατότητα Star Wars.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο!

Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Εγκολφόπουλος: Γιατί φοβούνται την Τουρκία! Οι Τούρκοι όταν τους πας κόντρα υποχωρούν. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος. Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί; Θα είναι τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Πρόταση στον Δένδια για Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια

Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την πιθανότητα να παραχωρηθεί κατά χρήση από το Υπουργείο Άμυνας το ανενεργό κτήριο του πρώην 299 ΚΙΧΝΕ στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια και ο περιβάλλον χώρος αυτού, προκειμένου να στεγαστεί εκεί ένα Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου μαζί με το ερευνητικό κέντρο του, συζήτησε σε συνάντηση που είχα για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Στόχος της, η βέλτιστη δυνατή ανάδειξη του σπάνιας ιστορικής αξίας αρχείου που διαθέτει, με πάνω από 30.000 βιβλία σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, με 600 αυθεντικούς πίνακες που αναφέρονται στη γενοκτονία, την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, με 2000 ανέκδοτες συνεντεύξεις προφορικής ιστορίας από πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, εκατοντάδες ανέκδοτες αυθεντικές φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, χάρτες, γκραβούρες και καρτ-ποστάλ καθώς και ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.

Όπως επισήμανα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου και ερευνητικού κέντρου, δεν θα ωφελήσει μόνο την Εθνική Πολιτιστική Κληρονομιά, αποτελώντας ένα τρίτο – ελκυστικό – χώρο επίσκεψης μαζί με την Παναγία Σουμελά και το νέο Μουσείο της Βεργίνας.

Επιπροσθέτως, θα ωφελήσει τα μέγιστα τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ερευνητές αλλά και την Τοπική Κοινωνία της Βέροιας και ευρύτερα της Ημαθίας, προσελκύοντας επισκέπτες, εκπαιδευτικές εκδρομές και τουριστικό ενδιαφέρον.

Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση αυτή και δεσμεύθηκε να την εξετάσει μαζί με τους αρμόδιους επιτελείς του.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα8 λεπτά πριν

Η Ινδία στον πόλεμο των άστρων! Κατασκεύασε το πρώτο φουτουριστικό όπλο λέιζερ – Δοκιμή με κατάρριψη σμήνους drone

Αυτή η πλατφόρμα αλλάζει το παιχνίδι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς ο πόλεμος με drone χρησιμοποιείται ολοένα και...

Απόψεις38 λεπτά πριν

Προ των πυλών η αλλαγή του νέου καθεστώτος στη Συρία

Ο γεωπολιτικος οργασμός που είδαμε στην αρχή της ανατροπής του Άσαντ γειωθηκε εξαιτίας των σφαγων αλλόθρησκων που πράττονται μέχρι σήμερα.

Διεθνή53 λεπτά πριν

Εκδόθηκε στην Ινδία ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βομβάη! Τον αποκήρυξε το Πακιστάν

Η Ινδία υποστηρίζει σταθερά ότι οι επιθέσεις στη Βομβάη του 2008 ενορχηστρώθηκαν με ενεργό υποστήριξη από τρομοκρατικές ομάδες με έδρα...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Καλυβιώτης: Αντίσταση ή Φινλανδοποίηση

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης αναλύει τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Άμυνα2 ώρες πριν

Τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο!

Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί;

Δημοφιλή