Διεθνή
Συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για το στρατιωτικό αποτύπωμα στη Συρία!
Η Τουρκία θα μπορεί να εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις σε συγκεκριμένες περιοχές της βόρειας Συρίας και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις κοινής αποδοχής εκ μέρους του Ισραήλ, ενώ αντίστοιχα, η Τουρκία θα δηλώνει ότι αναγνωρίζει τις ισραηλινές ανησυχίες και δεν θα φέρει αντίρρηση στην συνεχιζόμενη παραμονή των ισραηλινών δυνάμεων στα εδάφη της νότιας Συρίας.

Ύστερα από παρασκηνιακές επαφές που είχαν αρχίσει πριν από ένα μήνα με την διαμεσολάβηση του Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ και Τουρκίας φέρονται να έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα διατηρήσουν την στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, προκειμένου οι δύο χώρες να μην θίγουν τα συμφέροντα η μία της άλλης.
Όπως ανέφερε στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA Κύπρου επικαλούμενος καλά πληροφορημένες ισραηλινές πηγές, ο αναλυτής Γαβριήλ Χαρίτος, ανέφερε επιγραμματικά τα βασικά σημεία στα οποία φαίνεται ότι έχουν ήδη καταλήξει η τουρκική και ισραηλινή πλευρά. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι η Τουρκία θα μπορεί να εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις σε συγκεκριμένες περιοχές της βόρειας Συρίας και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις κοινής αποδοχής εκ μέρους του Ισραήλ, ενώ αντίστοιχα, η Τουρκία θα δηλώνει ότι αναγνωρίζει τις ισραηλινές ανησυχίες και δεν θα φέρει αντίρρηση στην συνεχιζόμενη παραμονή των ισραηλινών δυνάμεων στα εδάφη της νότιας Συρίας.
«Κόκκινο τηλέφωνο»
Σκοπός της συμφωνίας είναι να μην υπάρξει το ενδεχόμενο οι δύο χώρες να βρεθούν αντιμέτωπες στρατιωτικά στα συριακά εδάφη και για αυτόν τον σκοπό θα λειτουργεί ‘κόκκινο τηλέφωνο’ προσυνεννόησης μεταξύ των ισραηλινών και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το τελικό κείμενο της συμφωνίας, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες ισραηλινές πηγές, βασίζεται στην αποδοχή του αιτήματος του Ισραήλ να μην υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα ικανή να απειλήσει την εθνική του ασφάλεια από την κεντρική Συρία («γραμμή Παλμύρας»0 και νοτιότερα, αίτημα το οποίο εν τέλει η Τουρκία φέρεται να το αποδέχεται.
Ένοπλο επεισόδιο μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και ξένων διπλωματών στην Τζενίν
Σοβαρό ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όταν ένα κονβόι οχημάτων που μετέφερε ομάδα 30 ξένων διπλωματών πανικοβλήθηκε όταν διεπίστωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες έβαλαν κατά τους προειδοποιητικά πυρά στον αέρα.
Όλα άρχισαν όταν σήμερα το απόγευμα όταν μία ομάδα οχημάτων που μετέφερε διπλωματικό προσωπικό από την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκε σε σημείο εντός του στρατοπέδου προσφύγων της πόλης Τζενίν, ξεφεύγοντας από το δρομολόγιο που είχε εκ των προτέρων συμφωνηθεί με τον ισραηλινό στρατό. Ενώ κάποιοι διπλωμάτες είχε ήδη βγει από τα οχήματα που τους μετέφεραν, ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να τους απομακρύνουν από την περιοχή. Οι διπλωμάτες άρχισαν να τρέπονται σε φυγή σε κατάσταση πανικού, επιστρέφοντας στα οχήματά τους.
Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε συγγνώμη με επίσημη αποψινή του ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι έχει ήδη διαταχθεί έρευνα, ενώ οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας κάλεσαν για διευκρινίσεις τους πρέσβεις του Ισραήλ σε Παρίσι και Ρώμη αντίστοιχα – γεγονός το οποίο έχει επηρεάσει αρνητικά το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα στο Ισραήλ και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Διεθνή
Gigachat: Το ρωσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)
Αναπτύχθηκε από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Sberbank, και είναι μία από τις δύο ναυαρχίδες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) της Ρωσίας, η οποία προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στον παγκόσμιο αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Ρωσία σχεδιάζει να ενσωματώσει το δικής της κατασκευής μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Gigachat στα συστήματα πληροφορικής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.
Το Gigachat, αναπτύχθηκε από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Sberbank, και είναι μία από τις δύο ναυαρχίδες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) της Ρωσίας, η οποία προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στον παγκόσμιο αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο επικεφαλής της Roscosmos Ντίμιτρι Μπακάνοφ είπε ότι η επόμενη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, θα μεταφέρει ό,τι χρειάζεται για την λειτουργία του μοντέλου. Το Gigachat θα βοηθήσει το πλήρωμα στην επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων, αυξάνοντας τη μέγιστη ανάλυση από ένα μέτρο ανά pixel (εικονοστοιχείο) σε 0,5 μέτρα.
«Πρόκειται για άμεση βοήθεια για τους κοσμοναύτες» δήλωσε Μπακάνοφ μιλώντας σε συνέδριο τεχνολογίας στην Μόσχα.
Συμμετοχή στον ISS μέχρι το 2028
Τον Απρίλιο, ρωσικό διαστημόπλοιο μετέφερε τον Αμερικανό αστροναύτη Τζόναθαν Κιμ και τους Ρώσους κοσμοναύτες Σεργκέι Ρίζνικοφ και Αλεξέι Ζουμπρίτσκι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η επόμενη ρωσική διαστημική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχει προγραμματισθεί για τις 27 Νοέμβριου.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στον ISS μέχρι το 2028 και σχεδιάζει να εκτοξεύσει τις δύο πρώτες μονάδες του δικού της νέου διαστημικού σταθμού το 2027.
Η Sberbank επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πρακτόρων Τεχνητής Νοημοσύνης , δηλαδή δημιουργικών συστημάτων ΤΝ, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται πληροφορίες, να λαμβάνουν αποφάσεις και να αναλαμβάνουν δράσεις χωρίς άμεση και συνεχή ανθρώπινη συμβολή.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διεθνή
Πέντε νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξελέγησαν για το 2026-2027
Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νότια Κορέα, τη Γουιάνα και τη Σλοβενία.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέλεξε την Τρίτη το Μπαχρέιν, την Κολομβία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λετονία και τη Λιβερία μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διετή θητεία που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2026.
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων και η εξουσιοδότηση χρήσης βίας.
Έχει πέντε μόνιμα μέλη, τα οποία έχουν δικαίωμα βέτο: τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα δέκα εκλέγονται, με πέντε νέα μέλη να προστίθενται κάθε χρόνο.
Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νότια Κορέα, τη Γουιάνα και τη Σλοβενία.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια δίκαιη γεωγραφική εκπροσώπηση, οι έδρες κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες. Ωστόσο, ακόμη κι όταν μια χώρα είναι υποψήφια χωρίς αντίπαλο από το γκρουπ της, απαιτείται να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον των 2/3 της Γενικής Συνέλευσης.
Το Μπαχρέιν έλαβε 186 ψήφους, η ΛΔ Κονγκό 183, η Λιβερία 181, η Κολομβία 180 και η Λετονία 178.
Χθες Δευτέρα, η πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ εξελέγη στην προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έπειτα από μια διαδικασία η οποία προκάλεσε έντονη κριτική εντός και εκτός Γερμανίας, τόσο σχετικά με τον τρόπο ανάδειξής της ως υποψήφιας όσο και για το εάν διαθέτει πραγματικά τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση. Η θητεία της νέας προέδρου αρχίζει τον Σεπτέμβριο και είναι διάρκειας ενός έτους.
Διεθνή
ΔΟΑΕ: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επαναλειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια
Η Ρωσία κατέλαβε τη μονάδα τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες αφού εξαπέλυσε την εισβολή της στη γειτονική Ουκρανία.

Δεν υφίστανται προς το παρόν οι συνθήκες για την επαναλειτουργία του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, καθώς δεν υπάρχει νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων, ούτε σταθερή παροχή ρεύματος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters από το Κίεβο, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ είπε ότι θα πρέπει να αντληθεί νερό από τον ποταμό Δνείπερο ώστε να επαναλειτουργήσει το πυρηνικό εργοστάσιο, που σήμερα είναι κλειστό.
Η Ρωσία κατέλαβε τη μονάδα τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες αφού εξαπέλυσε την εισβολή της στη γειτονική Ουκρανία.
Ο Γκρόσι είπε ότι οι Ρώσοι «ποτέ δεν έκρυψαν» ότι θέλουν να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, αλλά δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό σύντομα. «Δεν βρισκόμαστε σε φάση επικείμενης επανεκκίνησης της μονάδας. Αντιθέτως, θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε.
Πριν από την επαναλειτουργία θα πρέπει να ελεγχθούν ενδελεχώς οι μηχανές του εργοστασίου, που δεν λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια.
Αρνητικό το Κίεβο με την επαναλειτουργία του σταθμού
Η Ουκρανία λέει ότι οποιαδήποτε απόπειρα των Ρώσων τεχνικών να θέσουν ξανά σε λειτουργία τη μονάδα, θα ήταν επικίνδυνη επειδή τους λείπει η πιστοποίηση για να το κάνουν. Ο Γκρόσι ωστόσο είπε ότι οι Ρώσοι ειδικοί είναι ικανοί να υλοποιήσουν την επανεκκίνηση και ότι το θέμα της πιστοποίησης είναι πολιτικό και όχι τεχνικό.
Το Κίεβο διαμαρτυρήθηκε επίσης επειδή η αποστολή επιτήρησης του ΔΟΑΕ έφτασε στη Ζαπορίζια μέσω του κατεχόμενου από τη Ρωσία εδάφους. Ο Γκρόσι εξήγησε ότι αυτό έγινε για την προστασία των μελών της και ότι επί του παρόντος δεν έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις από τη ρωσική πλευρά ώστε τα μέλη του ΔΟΑΕ να περάσουν από τα εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Πηγή: ΑΜΠΕ
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική5 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία