Πολιτική
Συνέντευξη Φιντάν στα ΝΕΑ: “Φίλος” του ο Γεραπετρίτης! Οι Τούρκοι θέλουν “συνεργασία” στο Αιγαίο – “Έκλεισε το κεφάλαιο επανένωση” είπε για την Κύπρο
Συνέντευξη με πολλαπλά μηνύματα παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Ερχεται αύριο στην Αθήνα όπου είναι προγραμματισμένο να έχει συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού και κατ’ εντολήν των ηγετών Ελλάδας – Τουρκίας την ύπαρξη ευνοϊκού πλαισίου για πιθανή μελλοντική διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τοποθετείται ανοιχτά για το σύνολο της βεντάλιας των θεμάτων που έχουν απασχολήσει όλο το τελευταίο διάστημα τον ελληνοτουρκικό διάλογο: από τη συνεργασία των δύο χωρών στον κρίσιμο τομέα του Μεταναστευτικού μέχρι τους χρήσιμους διαύλους επικοινωνίας που έχουν οικοδομηθεί με τον έλληνα ΥΠΕΞ, και από τα θαλάσσια πάρκα στο Νότιο Αιγαίο μέχρι τα επόμενα βήματα που αναμένονται στο Κυπριακό.
«Με τον Γιώργο θέσαμε τα θεμέλια του σημερινού μας διαλόγου κάνοντας μια μακρά συζήτηση», σημειώνει ο Χακάν Φιντάν όσον αφορά την ανοιχτή επικοινωνία Αγκυρας – Αθήνας, τονίζοντας πως, παρά τα σημαντικά θέματα στα οποία καταγράφονται διαφωνίες, ταυτόχρονα, τα τελευταία δύο χρόνια «λαβάνονται υπόψη τα συμφέροντα και των δύο πλευρών». Και όπως ο ίδιος επισημαίνει αναφορικά με την κριτική που ασκείται επί της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, «ενοχλούνται όσοι αντλούν κέρδη από την κρίση».
Η θητεία σας στο τιμόνι της τουρκικής διπλωματίας έχει συμπέσει με την περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται σε «ήρεμα νερά», επιλογή για την οποία ασκείται εκ των έσω κριτική και στις δύο κυβερνήσεις. Ποια τα σημαντικότερα οφέλη από τα «ήρεμα νερά» και τι απαντάτε σε όσους ασκούν κριτική;
Καταφέραμε να επιτύχουμε ένα θετικό μομέντουμ στις διμερείς μας σχέσεις εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο χωρών και η δύναμη που λαμβάνουν από τους ψηφοφόρους. Οπως γνωρίζετε, στις τελευταίες εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα και τα δύο κυβερνώντα κόμματα έλαβαν σημαντική υποστήριξη από τον λαό. Με τη δύναμη αυτή και οι δύο ηγέτες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να αναπτύξουν τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας.
Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας έχει σχεδιάσει ένα όραμα δράσης με ενότητα και αλληλεγγύη στο διεθνές σύστημα που βρίσκεται σε κρίση, αφήνοντας στην άκρη τα ιστορικά προβλήματα. Εθεσε τον στόχο του να μετατρέψει το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης.
Αυξάνουμε τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Βελτιώνουμε τις εμπορικές μας σχέσεις. Ενισχύουμε περαιτέρω την υφιστάμενη φιλία μεταξύ των λαών μας. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε το μέλλον αυτής της γεωγραφίας που μοιραζόμαστε με ένα κοινό όραμα βασιζόμενο στην αμοιβαία καλή θέληση. Ετσι κι αλλιώς αυτό είναι το λογικό για δύο γείτονες και συμμάχους όπως η Τουρκία και η Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι ο λαός μας μπορεί να ζει ειρηνικά, σε ένα ασφαλές περιβάλλον με ευημερία, που είναι πρωταρχικό καθήκον κάθε κράτους. Οσο για αυτούς που μας επικρίνουν στις χώρες μας, θα πρέπει να τους εξηγήσουμε καλύτερα ότι τα εθνικά συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας μπορούν να κατοχυρωθούν μόνο με φιλία και συνεργασία.
Φυσικά, για να μπορέσουμε να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να ενεργήσουμε ρεαλιστικά και να διαγνώσουμε σωστά τα προβλήματά μας.
Ακούμε συχνά ότι με τον έλληνα ομόλογό σας διατηρείτε ανοιχτούς διαύλους με στόχο να μη μετατρέπονται οι όποιες εντάσεις σε κρίσεις. Ποια η δική σας συμβολή σε αυτό; Πώς θα περιγράφατε τη σχέση που έχετε οικοδομήσει με τον Γιώργο Γεραπετρίτη; Υπήρξε περίπτωση όπου, χάρη στους ενεργούς διαύλους των δύο ΥΠΕΞ, αποσοβήθηκε μια κρίση;
Είναι πολύ σημαντικό οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ των χωρών μας να είναι ανοιχτοί και λειτουργικοί σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως στα υψηλότερα. Αν θυμάστε, στη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, την οποία υπογράψαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, επισημαίνεται και ο ρόλος των αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας στη διατήρηση των εντάσεων σε χαμηλά επίπεδα. Ο φίλος μου Γιώργος και εγώ, επωφελούμαστε από τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τόσο για να μειώσουμε τις πιθανές εντάσεις όσο και για να προωθήσουμε τις σχέσεις μας. Τα τηλέφωνά μας είναι προσβάσιμα 24 ώρες την ημέρα.
Ετσι μπορούμε να αποτρέψουμε τη μετατροπή των προβλημάτων μας σε κρίση. Προσεγγίζουμε τα ζητήματά μας με ψυχραιμία και ειλικρίνεια. Με τον Γιώργο θέσαμε τα θεμέλια του σημερινού μας διαλόγου κάνοντας μια μακρά συζήτηση. Οι εποικοδομητικές, προσανατολισμένες στα αποτελέσματα και ανοιχτές στον διάλογο προσεγγίσεις μας έχουν θετική επίδραση στις διμερείς μας σχέσεις.
Με την κατανόηση που δημιουργήσαμε, έχουμε επιταχύνει την αμοιβαία αλληλεπίδραση όχι μόνο μεταξύ του Γιώργου και εμού, αλλά και των διαφορετικών θεσμών μας υπό τον συντονισμό των υπουργείων Εξωτερικών μας.
Φυσικά, υπάρχουν σημαντικά θέματα στα οποία διαφωνούμε, αλλά συνεχίζουμε να βλέπουμε τα οφέλη της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και από τις δύο πλευρές. Συμπερασματικά, μπορώ να πω ότι λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα και των δύο πλευρών ενώ ενοχλούνται όσοι αντλούν κέρδη από την κρίση.
Το θαλάσσιο πάρκο που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση στο Νότιο Αιγαίο αφορά περιβαλλοντική προστασία νησίδων, βραχονησίδων και των θαλάσσιων περιοχών τους με στόχο τη δημιουργία καταφυγίου για θαλασσοπούλια και θαλάσσια θηλαστικά. Γιατί το εκλαμβάνετε ως «μονομερή ενέργεια» την οποία δεν θα δεχθείτε, όπως είπατε, και με ποιον τρόπο σκέφτεστε να τη σταματήσετε;
Από την πρώτη μέρα που τέθηκε στην ημερήσια διάταξη το θέμα των θαλάσσιων πάρκων, είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με την Ελλάδα για αυτό το θέμα στο Αιγαίο. Μάλιστα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων περιοχών σε περιβαλλοντικά ζητήματα σε ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τις ευαισθησίες μας σε αυτό το θέμα. Είμαστε κατά της εκμετάλλευσης οικουμενικών αξιών όπως το περιβάλλον για πολιτικούς σκοπούς. Δεν είναι σωστό να ενεργεί κάποιος σαν να μην υπάρχουμε εμείς στην άλλη όχθη του Αιγαίου. Γιατί επηρεάζει και εμάς το περιβάλλον που πρέπει να προστατεύεται. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους συνεργασία.
Αν οι συζητήσεις σας εδώ καταλήξουν σε αδιέξοδο, τι ακολουθεί;
Ενώ έχουμε τόσο πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι, δεν θέλω να σκέφτομαι ένα υποθετικό απαισιόδοξο σενάριο. Δεν βλέπω άλλον τρόπο από τον διάλογο και τη συνεργασία για την ασφάλεια και την ευημερία των μελλοντικών μας γενεών. Αρκεί να ακολουθήσουμε τον Χάρτη του ΟΗΕ για μεθόδους επίλυσης προβλημάτων. Εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοδοσία με μια ολιστική προσέγγιση. Αλλά για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να αρθούν οι επιφυλάξεις και τα εμπόδια, και κυρίως να απαλλαγούμε από αβάσιμους φόβους πρώτα από όλα.
Με ποιες «κόκκινες γραμμές» έρχεστε στην Αθήνα;
Οπως για κάθε χώρα, η κυρίαρχη ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός και ο εποικοδομητικός διάλογος είναι πολύ σημαντικά για εμάς. Η γεωγραφία της Μεσογείου υπήρξε η περιοχή που γνώρισε τις περισσότερες ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις σε όλη την Ιστορία. Αυτή η αλληλεπίδραση αναπτύχθηκε επίσης χάρη στην ικανότητα κατανόησης των προτεραιοτήτων της άλλης πλευράς. Πιστεύω ότι θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στις διμερείς σχέσεις αν ξεκινήσουμε τη συζήτηση σκεπτόμενοι ότι «και η άλλη πλευρά έχει δικαιώματα και προτεραιότητες» και αν γίνουμε καλύτεροι ακροατές.
Αλλωστε, έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία.
Σε ότι αφορά το Προσφυγικό, πόσο πιθανό θεωρείτε ένα νέο κύμα μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή; Και ποια είναι τα συμπεράσματα από την έως τώρα συνεργασία των αρμόδιων ελληνικών και τουρκικών Αρχών;
Η διαχείριση της μετανάστευσης είναι ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης που γίνεται όλο και πιο σημαντικό στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία 15 χρόνια. Η έμφαση που δόθηκε στη μετανάστευση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα. Είναι αναμφισβήτητο ότι, ως Τουρκία, καταβάλλουμε τις μέγιστες προσπάθειες τόσο στη διαχείριση της μετανάστευσης όσο και στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Καταρχήν, αναμένουμε από τους συνομιλητές μας να διεξάγουν τον αγώνα τους κατά της παράτυπης μετανάστευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ευθύνες τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης είναι ένας τομέας που πέρα από την ασφάλεια των συνόρων, απαιτεί πολυδιάστατες μελέτες – από έργα λύσεων έως πολιτικές προσαρμογής στις χώρες προέλευσης – και εμείς εργαζόμαστε έχοντας επίγνωση αυτού. Η Τουρκία και η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι χώρες που βρίσκονται σε μία από τις κύριες οδούς παράτυπης μετανάστευσης. Είναι σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε λειτουργικούς τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα στον τομέα της μετανάστευσης. Η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα είναι προς όφελος των χωρών μας. Βλέπουμε τη συνέχεια των τριμερών συναντήσεων, ιδίως με τη Βουλγαρία, ως απαραίτητη για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Με δεδομένη τη θέση που έχει διατυπώσει η τουρκοκυπριακή πλευρά για κυριαρχική ισότητα, πιστεύετε ότι υπάρχουν πιθανότητες προόδου για την επανένωση της Κύπρου μετά την επανεκκίνηση των άμεσων συζητήσεων;
Από αυτή την ερώτηση αντιλαμβάνομαι ότι δυστυχώς εξακολουθούν να επικρατούν λανθασμένες αντιλήψεις για το θέμα της Κύπρου. Να διευκρινίσω δύο πράγματα. Πρώτον, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης, επειδή υπάρχουν βαθιές διαφωνίες σχετικά με το τι πρέπει να είναι προς διαπραγμάτευση. Μάλιστα, έχει καταγραφεί από τον ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών. Η ευρείας μορφής άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα θα παρέχει μόνο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον.
Δεύτερον, και το πιο σημαντικό, θα πρέπει πλέον να γίνει κατανοητό ότι η σελίδα της «επανένωσης» του νησιού της Κύπρου έχει κλείσει. Ωστόσο, η πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας λύσης είναι βεβαίως δυνατή. Αλλωστε, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι επίλυσης. Τελικά, τα πολιτικά ζητήματα δεν μοιάζουν με τους νόμους της φυσικής. Αν είναι αδύνατο να φτάσουμε σε λύση με έναν τρόπο, ακολουθούμε έναν άλλο. Και ως τουρκική πλευρά, αυτό κάνουμε. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να βασίσουμε τη λύση στις πραγματικότητες του νησιού. Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί. Μπορούν να ζήσουν δίπλα δίπλα με συνεργασία, ως γείτονες. Το πώς θα το πετύχουν αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσουν από κοινού οι δύο λαοί. Υπάρχει ανάγκη για ένα νέο πνεύμα στο νησί που θα καταστήσει εφικτό τον πλούτο, την ασφάλεια, την ελευθερία, την ειρήνη και την κυριαρχία τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.
Απόψεις
Περιφέρουν παίκτες και προπονητές σε ελληνοτουρκικό φόρουμ για να μας πείσουν ότι είμαστε φίλοι με τους Τούρκους
Οι οπαδοί των ελληνικών ομάδων καλούνται να είναι υποψιασμένοι απέναντι σε τέτοιους μηχανισμούς και να βλέπουν πίσω από το παρασκήνιο τι ουσιαστικά συμβαίνει, ότι γίνεται προσπάθεια φινλανδοποίησης και λοβοτομής της ελληνικής κοινωνίας.
Το διαβάσαμε σε αθλητικές ιστοεσείδες είδαμε και σχετικό βίντεο και η αλήθεια είναι, ότι χτύπησε συναγερμός στα γραφεία του Geopolitico.gr. Στο 4ο ελληνοτουρκικό φόρουμ που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης δήλωσαν παρόντες προσωπικότητες του Παναθηναϊκού.
Ποιοι παρεβρέθηκαν εκεί; Ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ των “πρασίνων” (και της Εθνικής Τουρκίας), Εργκιν Αταμάν, γνωστός φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε επικοινωνήσει μαζί του στα περσινά πλέι οφ της Ευρωλίγκα με τον χαμό που προκάλεσε ο ίδιος ο Τούρκος προπονητής στους αγώνες με την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ. Επίσης ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Τάσος Μπακασέτας, ο οποίος είχε θητεία για πολλά χρόνια σε τουρκικές ομάδες και τον είχαν προκαλέσει σε συνέντευξη Τούρκοι δημοσιογράφοι ρωτώντας τον “πως νιώθει όταν στέκεται προσοχή μπροστά στην τουρκικά σημαία”, δίνοντας μια ξενέρωτη απάντηση στο στυλ “εγώ είμαι εδώ για να παίξω ποδόσφαιρο και δεν με ενδιαφέρει η πολιτική”. Ήταν και ο γενικός διευθυντής του Παναθηναϊκού Γιώργος Τζαβέλλας που έχει παίξει επίσης στην Τουρκία.
Και τι είπαν οι τρεις άνδρες; Αναφέρθηκαν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναδεικνύοντας τον ρόλο του αθλητισμού και του πολιτισμού στη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών.
Γιατί περιφέρουν προπονητές και παίκτες σε ελληνοτουρκικό φόρουμ, με τις ευλογίες της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας;
Θέλουν να μας πείσουν, ότι είμαστε φίλοι με την Τουρκία. Ότι είμαστε φίλοι με τη χώρα που διέπραξε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Είμαστε φίλοι με τη χώρα που εξόντωσε την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Είμαστε φίλοι με τη χώρα που εισέβαλλε και κατέχει εδώ και 50 χρόνια το βόρειο κομμάτι της Κύπρου. Είμαστε φίλοι με αυτούς που δημιουργούν προβλήματα στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και θέλουν να εγείρουν θέματα μειονοτήτων σε ελληνικά νησιά. Είμαστε φίλοι με τη χώρα που αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο, δεν αναγνωρίζει στα νησιά υφαλοκρηπίδα και αμφισβητεί την κυριότητά τους, διεκδικώντας ελληνικό έδαφος. Είμαστε φίλοι με τη χώρα που αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και έχει υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο αμφισβητεί τις ελληνικές θάλασσες νότια της Κρήτης. Είμαστε φίλοι με τη χώρα που απαιτεί να παίρνουμε άδεια από εκείνη για οτιδήποτε γίνεται στο Αιγαίο με τελευταίο παράδειγμα το επεισόδιο της Κάσου, το οποίο έχει εξελιχθεί σε σίριαλ με πολλά επεισόδια.
Αυτό λοιπόν που θέλουν να μας πούνε οι ποιητές με τη συμβολή Ελλήνων κυβερνώντων αποτελεί κομμάτι ενός μηχανισμού που έχει στηθεί με απαίτηση της Τουρκίας, τον οποίο αποκάλυψε, λίγο μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2023, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Φαχρεντίν Αλτούν.
«… έχει δημιουργηθεί εκεί ένας πολύ σοβαρός μηχανισμός, ένας μηχανισμός που θα λειτουργεί στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης και των σχέσεων καλής γειτονίας, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης… Προσπαθούμε να θεσμοθετήσουμε αυτές τις σχέσεις υπό αυτή την έννοια, δημιουργώντας όσο το δυνατόν περισσότερους κοινούς μηχανισμούς… Τις περισσότερες φορές, ο τομέας μας, δηλαδή ο τομέας των ΜΜΕ, δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι η επικρατούσα κουλτούρα δέχεται ως ύψιστη αξία τις ειδήσεις που προκαλούν αίσθηση, λόγω του γεγονότος ότι τα κλικ θεωρούνται κριτήριο επιτυχίας, δυστυχώς προβάλλουν την προοπτική της κρίσης και η δημοσιογραφία της κρίσης επικρατεί της ειδησεογραφίας…. Γι’αυτό είναι σημαντικό να συμβάλλουν τα Μέσα Ενημέρωσης με τη διαχείριση των σωστών πληροφοριών, όχι με επιβολή από πάνω προς τα κάτω, αλλά με την παροχή σωστών πληροφοριών. Ως εκ τούτου, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη θεσμοθέτηση διμερών μηχανισμών στον τομέα των μέσων ενημέρωσης» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Φαχρεντίν Αλτούν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Αυτά τα φόρουμ ελληνοτουρκικής φιλίας είναι κομμάτι αυτού του μηχανισμού που παραδέχτηκε πριν από έναν χρόνο ο εξ απορρήτων του Ερντογάν. Τότε ο μηχανισμός είχε εγκαινιαστεί με την πρόσληψη από τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό ενός άλλου φίλου του Ερντογάν, του Φατίχ Τερίμ, ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις ενημέρωσε τους Έλληνες οπαδούς, ότι έρχεται από την αντίθετη πλευρά της θάλασσας, ότι δέχτηκε συγχαρητήρια από τον Ερντογάν για την εξέλιξη και πως βάζει στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το οποίο δεν κατάφερε ποτέ και έφυγε νύχτα.
Οι οπαδοί των ελληνικών ομάδων καλούνται να είναι υποψιασμένοι απέναντι σε τέτοιους μηχανισμούς και να βλέπουν πίσω από το παρασκήνιο τι ουσιαστικά συμβαίνει, ότι γίνεται προσπάθεια φινλανδοποίησης και λοβοτομής της ελληνικής κοινωνίας.
Πολιτική
Τί θα ανακοινωθεί για τα ελληνοτουρκικά στις 6 Δεκεμβρίου που θα ταράξει τα νερά;
Οι δέκα νέες συμφωνίες των Μητσοτάκη – Ερντογάν που θα υπογραφούν στην Άγκυρα
Από τη στήλη “Βηματοδότης” στο Βήμα
Δέκα νέες συμφωνίες βρίσκονται στα σκαριά, οι οποίες όμως για να ισχύσουν θα περιμένουν τις υπογραφές των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν. Όχι, μην νομίσετε ότι πρόκειται για συμφωνίες που έχουν σχέση με κυριαρχικά δικαιώματα, ή με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών ή ακόμα με την επέκταση των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου ή την άρση του casus belli. Όχι, τέτοια ζητήματα υψηλής πολιτικής έχει ήδη συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές ότι διαφωνούν. Απλώς πρόκειται για συμφωνίες, (ας τις ονομάσουμε) «χαμηλής πολιτικής». Εδώ που τα λέμε είναι και οι μόνες που κρατούν τον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες ζωντανό. Και ξέρετε γιατί; Επειδή παράγουν γεγονότα (κυρίως οικονομικά).
Αυτό οφείλεται στην μεθοδική δουλειά, αθόρυβη, πλην όμως παραγωγική που κάνουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο τούρκος ομόλογός του Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι, που προετοιμάζουν τις ελληνοτουρκικές συμφωνίες οι οποίες περιλαμβάνουν από… μαθητικούς διαγωνισμούς έως επενδύσεις, εμπορικές συναλλαγές ακόμα και κατασκευή γεφυρών στους Κήπους του Έβρου. Αυτή τη φορά οι δύο υφυπουργοί δούλεψαν εντατικά για την επικείμενη συνάντηση των Μητσοτάκη και Ερντογάν στο πλαίσιο του 6ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) στην Άγκυρα και συνέταξαν δέκα συμφωνίες στον τουριστικό τομέα, στην κλιματική αλλαγή, στις επενδύσεις, στην τεχνητή νοημοσύνη, εμπόριο και άλλες.
Βεβαίως έχει σημασία το γεγονός ότι οι δύο υφυπουργοί συνέχισαν τη συζήτηση για τη «θετική ατζέντα» και στο Μουσείο της Ακρόπολης, δίπλα στις Καρυάτιδες, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την επανένωση των γλυπτών και σε γεύμα που παρέθεσε ο Έλληνας υφυπουργός σε κεντρικό ξενοδοχείο, χωρίς κρασί, αλλά με ένα ζουμερό φιλέτο συνοδευόμενο από σπαράγγια και πράσινη σαλάτα, ενώ για επιδόρπιο προσφέρθηκε σοκολάτα μους.
Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τον ίδιο υφυπουργό και για την θετική ατζέντα και για τον πολιτικό διάλογο. Έτσι ο Μεμέτ Κεμάλ Μποζάϊ συναντήθηκε χθες και με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου για τον πολιτικό διάλογο. Ήταν η τρίτη συνάντηση, αλλά από την ανακοίνωση του υπουργείου δεν βγήκαμε σοφότεροι. Απλώς, ανακοινώθηκε, ότι συζητήθηκαν διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων (χωρίς να διευκρινίζονται ποιες είναι αυτές οι πτυχές) και έκαναν απολογισμό των πρόσφατων εξελίξεων και προοπτικών στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ΑΣΣ. Α, να μην το ξεχάσω, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι συζήτησαν επίσης τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και περιφερειακά ζητήματα υπό το φως των τελευταίως εξελίξεων. Και βεβαίως αυτό που συνήθως τελειώνουν οι διπλωματικές ανακοινώσεις ότι «η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα».
Στο ίδιο ξενοδοχείο που ο τούρκος υφυπουργός γευμάτισε με τον Κώστα Φραγκογιάννη γευμάτισε και με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με διαφορετικό όμως μενού. Αφού η υφυπουργός τον κέρασε πρώτα κουραμπιέδες και μελομακάρονα (που τα γνώριζε ο κ. Μποζάϊ γιατί υπάρχουν και στην Κωνσταντινούπολη), το μεσημέρι του παράθεσε ένα εξαιρετικό ελληνικό γεύμα με αρνάκι στο φούρνο με πατάτες. Ο κ. Μποζάϊ έφυγε από την Αθήνα πλήρως ευχαριστημένος.
* Εκείνο που έμαθα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ότι θα υπάρξει μια δήλωση ανήμερα της εορτής του Προστάτη του Αγίου Νικολάου (στις 6 Δεκεμβρίου) η οποία, σας προτρέπω να την περιμένετε γιατί θα συζητηθεί. Από ποιον; θα πείτε. Δυστυχώς δεσμεύομαι, να μην είπω αλλά να είστε σίγουροι πως θα ταράξει τα ήρεμα νερά.
Πολιτική
ΕΣΤΙΑ: Καμία ευθιξία από Σακελλαροπούλου! Προσβολή Μητσοτάκη
Ἐάν ἡ κυρία Σακελλαροπούλου εἶχε εὐθιξία, θά εἶχε παραιτηθεῖ ἀπό τήν ὑποψηφιότητά της, μετά τήν δήλωση τοῦ κυρίου Μητσοτάκη στόν «Ant1», ὅτι δέν ἔχει ἀποφασίσει ἀκόμη γιά τό πρόσωπο πού θά ὑποδείξει γιά τό ἀξίωμα τοῦ ἀνώτατου ἄρχοντος! Δέν εἶναι ἡ πρώτη ἐπιλογή του, καί ἐπισήμως, ἀλλά ἐκείνη ἐπέλεξε νά εἶναι «συνοδός» του στά ἐγκαίνια τοῦ μετρό Θεσσαλονίκης
Ο «ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ» μέχρι τήν ὁλοκλήρωση τῆς θητείας τῆς Προέδρου τῆς Δημοκρατίας εἶναι πλέον ἐλάχιστος. Μιά κυβέρνησις πού σέβεται τόν ἑαυτό της θά ἔπρεπε νά ἔχει ἤδη λάβει τίς ἀποφάσεις της καί νά ἔχει ξεκαθαρίσει τίς προθέσεις της.
Διότι ἡ σημερινή κατάστασις, ἔτσι ὅπως διαμορφώνεται καί ὅσο παρατείνεται, πλήττει τό κῦρος τοῦ θεσμοῦ. Ἀκόμη χειρότερα, δεδομένου ὅτι διαφαίνονται καί μικροπολιτικά παιγνίδια πού ἐξελίσσονται στό «περιθώριο» τῶν διεργασιῶν γιά τίς κυβερνητικές ἀποφάσεις.
Ἤδη ἔχει ἀρχίσει νά «κυκλοφορεῖ» τό ὄνομα τοῦ πρώην Πρωθυπουργοῦ καί πρώην διοικητοῦ τῆς Τραπέζης τῆς Ἑλλάδος κ. Λουκᾶ Παπαδήμου γιά τό ἀνώτατο ἀξίωμα. Ὅπως, ὅμως προκύπτει ἀπό τίς ἐκμυστηρεύσεις τοῦ Πρωθυπουργοῦ Κυριάκου Μητσοτάκη σέ στενό κύκλο συνεργατῶν του καί παραγόντων τῆς Θεσσαλονίκης, κατά τό παρελθόν Σαββατοκύριακο, πίσω ἀπό τό «σενάριο» αὐτό ὑπάρχει μιά «κρυφή ἀτζέντα».
Ἡ προβολή τοῦ ὀνόματος τοῦ Λουκᾶ Παπαδήμου ἀποσκοπεῖ στήν συσκότιση τῶν πραγματικῶν προθέσεων τοῦ προέδρου τῆς Κυβερνήσεως, ὁ ὁποῖος ἐξακολουθεῖ νά θέλει νά ἐξωθήσει τόν ὑπουργό Ἐθνικῆς Ἀμύνης κ. Νῖκο Δένδια πρός τό ἀξίωμα τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας. Προφανής στόχος του εἶναι νά θέσει ἐκτός κομματικοῦ παιγνιδιοῦ ἕναν ἀπό τούς ἰσχυρότερους ὑπουργούς του, προκειμένου ὁ ἴδιος νά ἐλέγξει καί τίς διαδικασίες διαδοχῆς.
Πρός τοῦτο ἡ δήλωσίς του –ὅτι θά εἶναι καί πάλι ὑποψήφιος τό 2027, ἀποσκοπεῖ εἰς τό νά δείξει ὅτι δέν πρόκειται συντόμως νά τεθεῖ θέμα ἡγεσίας στήν ΝΔ, καί ὡς ἐκ τούτου νά «δείξει» στόν κ. Δένδια ὅτι ἡ καλύτερη ὁδός ἀνελίξεώς του εἶναι ἡ ἐκλογή του στήν θέση τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας. Ὅπως ὅμως ἐκτιμοῦν καλά ἐνημερωμένοι πολιτικοί κύκλοι, ὁ Πρωθυπουργός «μπλοφάρει». Ἐν τέλει, δέν θά διεκδικήσει καί τρίτη θητεία στήν θέση πού σήμερα κατέχει, ἀλλά θά θελήσει νά ἐξασφαλίσει ἕνα εὐρωπαϊκό ἀξίωμα ἀνάλογο τῆς θέσεως ἑνός πρώην Πρωθυπουργοῦ. Ἁπλῶς θέλει νά διατηρήσει τόν ἔλεγχο τῆς ΝΔ καί μετά τήν ἀποχώρησή του, ἐπιβάλλοντας τίς δικές του ἐπιλογές διαδοχῆς.
Αὐτή ὅμως εἶναι μόνον μία ἀπό τίς πτυχές τῆς νοσηρᾶς καταστάσεως πού ἔχει διαμορφωθεῖ ὡς πρός τήν ἐπιλογή τοῦ προσώπου τοῦ νέου Προέδρου. Ἡ ἄλλη εἶναι ὅτι μέ τήν τακτική πού ἀκολουθεῖ, ὁ Πρωθυπουργός προσβάλλει ὄχι μόνον τόν θεσμό ἀλλά καί τό πρόσωπο τῆς σημερινῆς Προέδρου τῆς Δημοκρατίας. Ὁ κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε προσφάτως τόν Ἀντώνη Σαμαρᾶ ὅτι δέν σέβεται τόν θεσμό τῆς Προεδρίας τῆς Δημοκρατίας, διότι ὁ πρώην Πρωθυπουργός προέβη σέ ὑπόδειξη προσώπου γιά τήν θέση. Ὅμως ὁ ἴδιος προσβάλλει χειρότερα τόν θεσμό καί τήν ἴδια τήν κ. Σακελλαροπούλου ὅταν δηλώνει ὅτι δέν ἔχει «ἀκόμη ἀποφασίσει» τί πρόκειται νά πράξει. Δηλαδή, μιά θητεία τεσσάρων ἐτῶν πού πλησιάζει τήν ὁλοκλήρωσή της δέν ἦταν ἀρκετή γιά νά δείξει στόν κ. Μητσοτάκη ἄν ἡ σημερινή Πρόεδρος εἶναι ἤ ὄχι κατάλληλη γιά μία δεύτερη θητεία;
Καί ἀκόμη χειρότερα, ἐν τῷ μέσῳ αὐτῆς τῆς καταστάσεως, ἐπισκέπτεται τό μετρό τῆς Θεσσαλονίκης μέ τήν κ. Σακελλαροπούλου νά συμπορεύεται δίκην συνοδοῦ; Αὐτή δέν εἶναι προσβολή; Οἱ εὐθῦνες βεβαίως καταλογίζονται ἑκατέρωθεν. Πῶς ἡ κ. Σακελλαροπούλου ἀποδέχεται αὐτόν τόν ρόλο; Τό καθῆκον της ἀπέναντι στόν θεσμό τόν ὁποῖο ἐκπροσωπεῖ εἶναι πρωτίστως νά μήν τόν εὐτελίζει. Καί τοῦτο σημαίνει, ὅτι ἐφ’ ὅσον ὁ Πρωθυπουργός παραμένει «ἀναποφάσιστος», νά δηλώσει ἡ ἰδία ὅτι παραιτεῖται τῆς διεκδικήσεως δευτέρας θητείας. Θά ἦταν αὐτή ἡ παραίτησις μιά πρᾶξις σεβασμοῦ πρός τά θέσμια τῆς χώρας καί ἕνας τρόπος νά ὁλοκληρώσει τήν θητεία της, μέ τήν μεγίστη ἀξιοπρέπεια!
ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra