Ακολουθήστε μας

Ενδιαφέροντα

Τα μυστικά του ιδιωτικού ερευνητή!

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Φιλιππος Χατζής υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό για τέσσερα χρόνια ως Specialist σε ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, συμμετείχε στις επιχειρήσεις «Ασπίδα της Ερήμου» και «Καταιγίδα της Ερήμου» στον Πόλεμο του Κόλπου. Εκεί εκπαιδεύτηκε εντατικά
στη συλλογή πληροφοριών, στην αντικατασκοπεία και στις αντιτρομοκρατικές τακτικές, αποκτώντας πολύτιμες δεξιότητες που θα τον καθιστούσαν αργότερα πρωτοπόρο στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας.

Μετά τη στρατιωτική του καριέρα, συνέχισε τις σπουδές του στο American Military University (AMU) στη Δυτική Βιρτζίνια, αποκτώντας πτυχίο στην Ασφάλεια και τις Ιδιωτικές Έρευνες.
Το 1995, ο Φίλιππος Χατζής επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε το γραφείο ιδιωτικών ερευνών International Private Investigators (I.P.I.).

Μια μικρή συνέντευξη του Φιλίππου Χατζή στο The Journal.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Ενδιαφέροντα

Στα ενδότερα της CIA: Ένας πρώην πράκτορας αποκαλύπτει τις σκοτεινές πτυχές των μυστικών υπηρεσιών

Πόση διαφάνεια υπάρχει πραγματικά στις μυστικές υπηρεσίες; Μπορεί ένας πληροφοριοδότης να πει την αλήθεια χωρίς να διωχθεί; Και πόσο μεγάλη απειλή αποτελεί η τεχνητή νοημοσύνη για την ασφάλεια; – Ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Τζον Κυριακού ανοίγει τα χαρτιά του

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην αξιωματούχος της CIAΤζον Κυριακού, γνωρίζει από πρώτο χέρι τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Έχοντας εργαστεί σε επιχειρήσεις κατασκοπείας και αντικατασκοπείας, βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας όταν αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα βασανιστηρίων της υπηρεσίας, γεγονός που οδήγησε στη δίωξή του. Σήμερα, μιλά ανοιχτά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μυστικές υπηρεσίες, τη σημασία της ηθικής στην κατασκοπεία και τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφάλεια.

Λίγο πριν από την έναρξη του Intelligence and Security Forum, το οποίο θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 11 Μαΐου, ο πρώην πράκτορας μοιράστηκε με το Newsbomb.gr τις απόψεις του για τον σύγχρονο ρόλο των υπηρεσιών πληροφοριών, την έλλειψη λογοδοσίας και τις απειλές του μέλλοντος.

4f3fc379-df46-4069-8e31-4cc246878ae1.jpg

Αναφερόμενος στον ρόλο των υπηρεσιών πληροφοριών σήμερα, ο Τζον Κυριακού υποστήριξε ότι «η κυβερνοαπειλή αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι μυστικές υπηρεσίες». Όπως εξήγησε, «πριν από είκοσι χρόνια, η εστίαση στην αντιτρομοκρατία, την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών και της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής ήταν λογική και κατανοητή». Ωστόσο, «ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά» και «οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα». Σημείωσε ότι «η CIA διαθέτει έναν οδηγό Λειτουργίας, μια λίστα με τις σημαντικότερες απειλές που αναμένεται να αντιμετωπίσει τον επόμενο χρόνο». Στη λίστα αυτή, η κυβερνοαπειλή βρίσκεται πλέον στην κορυφή, μαζί με την τρομοκρατία, τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ «οι περιβαλλοντικές απειλές έχουν βγει εκτός λίστας», όπως και το ενδιαφέρον για την Κούβα ή την αλ-Κάιντα, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «πρακτικά δεν υπάρχει πλέον».

Όσον αφορά τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Τζον Κυριακού ήταν κατηγορηματικός: «Δεν πιστεύω ότι έχει υπάρξει καμία βελτίωση, τουλάχιστον στη CIA». Τόνισε ότι ο ίδιος είναι «το μοναδικό άτομο που διώχθηκε για το πρόγραμμα βασανιστηρίων» και ότι το «έγκλημά» του ήταν η αποκάλυψή του. «Οι βασανιστές έμειναν ατιμώρητοι», ανέφερε, ενώ υποστήριξε ότι «η CIA πλέον προσφέρει ανταμοιβές σε εργαζομένους που καταδίδουν συναδέλφους τους που μπορεί να σκέφτονται να γίνουν πληροφοριοδότες». Επιπλέον, όπως αποκάλυψε, «τα υπολογιστικά συστήματα της CIA είναι πλέον σχεδιασμένα ώστε να προειδοποιούν τις αρχές αν η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίσει ότι κάποιος υπάλληλος αναζητά πληροφορίες σχετικές με whistleblowers».

Σχολιάζοντας τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πληροφοριοδότες στις ΗΠΑ και διεθνώς, σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη νομικής προστασίας». Υπενθύμισε ότι «ο νομικός ορισμός του whistleblowing είναι η αποκάλυψη στοιχείων για σπατάλη, απάτη, κακοδιαχείριση, παρανομία ή απειλές για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια», αναρωτώμενος: «Πώς θα μπορούσε κανείς να είναι εναντίον αυτού;». Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «στις ΗΠΑ, οι κυβερνητικές και εταιρικές Αρχές προτιμούν να συγκαλύπτουν παρανομίες παρά να επιτρέπουν σε έντιμους εργαζομένους να ρίχνουν φως στις αυθαιρεσίες».

Για τις υποθέσεις του Τζούλιαν Ασάνζ και του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο Τζον Κυριακού τόνισε ότι αυτές «δείχνουν στασιμότητα στον τρόπο που οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τους πληροφοριοδότες». Υπενθύμισε ότι «ο Ασάνζ καταδικάστηκε, ενώ ο Σνόουντεν παραμένει εγκλωβισμένος στη Ρωσία εδώ και μία δεκαετία, από τότε που ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι του ανακάλεσε το διαβατήριο». Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι κυβερνητικές αυθαιρεσίες που κατήγγειλαν ο Ασάνζ και ο Σνόουντεν εξακολουθούν να συμβαίνουν», γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι «σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Σχετικά με τη λεπτή ισορροπία μεταξύ εθνικής ασφάλειας και ατομικών δικαιωμάτων, ο Kiriakou ξεκαθάρισε τη θέση του: «Θα προτιμούσα να αντιμετωπίσω την απειλή μιας τρομοκρατικής επίθεσης παρά να θυσιάσω τις πολιτικές μου ελευθερίες». Παραδέχθηκε ότι αυτή η άποψη «είναι μάλλον λιγότερο δημοφιλής», αλλά τόνισε: «Δεν με νοιάζει. Τόσο σημαντικές είναι για μένα οι πολιτικές ελευθερίες».

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στο ζήτημα της ηθικής στην κατασκοπεία, δηλώνοντας ότι «πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην ηθική των επιχειρήσεων πληροφοριών». Όπως είπε, «αυτό είναι που ξεχωρίζει τους κατασκόπους από τους κοινούς εγκληματίες». Τόνισε ότι «όλοι γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους» και ότι «σε δύσκολες στιγμές πρέπει να ακολουθούμε τη συνείδησή μας». Παραδέχθηκε ότι «αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα κάποιου», αλλά υπογράμμισε ότι «θα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Αν είχε τη δυνατότητα να αλλάξει μία θεμελιώδη πολιτική στις υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε ότι «θα ήθελε, τουλάχιστον, όλες οι μυστικές υπηρεσίες να σέβονται τους εθνικούς νόμους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, ακόμα και όταν κανείς δεν τις παρακολουθεί».

Μιλώντας για τη συνεργασία κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών, αναφέρθηκε στις προσωπικές του εμπειρίες από τη φυλάκισή του. «Οι 23 μήνες που πέρασα στη φυλακή επηρέασαν βαθιά την αντίληψή μου για τη δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δήλωσε ότι «δεν πιστεύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ένα δίκαιο δικαστικό σύστημα», το οποίο, όπως είπε, είναι «ρατσιστικό, σκληρό και προκατειλημμένο κατά των φτωχών». Χαρακτήρισε το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης ως «διαβρωμένο», αναρωτώμενος: «Γιατί οι ΗΠΑ, με το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν το 25% των φυλακισμένων του κόσμου;».

ea9e3296-7e07-44ff-b579-289e108649ce.jpg

Τέλος, ο Τζον Κυριακού εξέφρασε την άποψη ότι «η πιο σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών σήμερα είναι η τεχνητή νοημοσύνη». Όπως προειδοποίησε, «από τα deepfakes έως την αναγνώριση προσώπου, είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να περάσει κανείς σύνορα χωρίς να εντοπιστεί». Επισήμανε, επίσης, ότι «η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί και θα χρησιμοποιηθεί ως επιθετικό όπλο», καθώς έχει την ικανότητα «να προβλέπει ανθρώπινες ενέργειες, να προκαλεί λανθασμένες εκτιμήσεις και να βελτιώνεται διαρκώς».

Κλείνοντας, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις κυβερνήσεις: «Πρέπει να λογοδοτούν οι υπηρεσίες πληροφοριών και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Όπως τόνισε, «οποιαδήποτε παραβίαση πρέπει να διώκεται, και όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να υπόκεινται σε ανεξάρτητη εποπτεία».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενδιαφέροντα

Η ώρα της κρίσεως για Google και Meta: Πιέσεις για πώληση ενεργητικού – Θα παρέμβει ο Τραμπ;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μεγαθήρια του διαδικτύου, όπως η Google και η Meta, άνθισαν χάρη σε στρατηγικές εξαγορές, εκρηκτικά διαφημιστικά έσοδα και προϊόντα που άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές περιηγούνται στις σελίδες τους.

Σήμερα, όμως, αντιμετωπίζουν πρωτοφανή νομική πίεση για τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν για να αναπτυχθούν.

Την Πέμπτη, η Google έχασε τη δεύτερη αντιμονοπωλιακή υπόθεση μέσα σε οκτώ μήνες, καθώς αμερικανικό δικαστήριο έκρινε πως κατέχει παράνομο μονοπώλιο σε τμήματα της διαφημιστικής αγοράς. Την ίδια ώρα, νυν και πρώην στελέχη της Meta κατέθεταν στο δικαστήριο υπερασπιζόμενα τις πρακτικές της εταιρείας στον χώρο των κοινωνικών δικτύων, στο πλαίσιο δίκης που έχει κινήσει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).

Πίεση για αποσχίσεις κρίσιμων μονάδων

Οι υποθέσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε υποχρεωτικές αποσχίσεις σημαντικών επιχειρηματικών μονάδων. Για τη Google, το ομοσπονδιακό πόρισμα αγγίζει τον πυρήνα του διαφημιστικού της μοντέλου, που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών της εσόδων. Η FTC, από την πλευρά της, επιδιώκει να διαχωριστούν η Instagram και η WhatsApp από τη Meta.

Η κυβέρνηση Τραμπ προς το παρόν δεν δείχνει πρόθυμη να παρέμβει, ενώ η επιβολή αντιμονοπωλιακών κανόνων έχει διακομματική στήριξη στο Κογκρέσο. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να πείσει στο παρελθόν την Ουάσιγκτον να συναινέσει σε συμβιβασμό, ώστε να αποφευχθεί η δίκη. Σήμερα κάποιοι πιστεύουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να προσφέρει κάποιου είδους στήριξη. Το έχει εξάλλου κάνει για το TikTok.

«Η υπόθεση θυμίζει εκείνη της Microsoft το 1998», σημειώνει στη Wall Street Journal ο Τζον Κουόκα, καθηγητής Οικονομικών στο Northeastern University και πρώην σύμβουλος της FTC. «Οι εταιρείες ξεκίνησαν με μια λαμπρή ιδέα και κατέληξαν να κατηγορούνται γιατί την εκμεταλλεύτηκαν πέρα από τα όρια».

Στο στόχαστρο και Amazon, Apple

Εκτός από τις Google και Meta, στο στόχαστρο έχουν βρεθεί επίσης η Amazon και η Apple. Η FTC κατηγορεί την Amazon ότι διατηρεί παράνομο μονοπώλιο στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ετοιμάζεται για δίκη εντός του 2025, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση στην Apple για περιορισμό της πρόσβασης τρίτων εφαρμογών στις συσκευές της. Η Apple δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί σθεναρά τις πρακτικές της.

Στις περιπτώσεις της Google και της Meta, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως οι εταιρείες γνώριζαν ότι λειτουργούσαν αντι-ανταγωνιστικά. Στην περίπτωση της Meta, αποκαλυπτικά emails δείχνουν ότι ο Ζούκερμπεργκ από το 2018 σκεφτόταν πως ίσως χρειαστεί να διαχωρίσει την Instagram από το Facebook. «Ίσως πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να σπάσουμε την Instagram ως ανεξάρτητη εταιρεία», έγραφε τότε σε στελέχη του.

H απάντηση των κολοσσών

Η FTC κατηγορεί τη Meta για παράνομο μονοπώλιο στον χώρο της προσωπικής κοινωνικής δικτύωσης και για εξαγορά της Instagram με σκοπό την εξουδετέρωση ανταγωνισμού. Ο Ζάκερμπεργκ αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι η στήριξη της Meta βοήθησε την Instagram να αναπτυχθεί περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε μόνη της.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Snapchat, που προσπάθησε να εξαγοράσει δύο φορές, φτάνοντας τη δεύτερη πρόταση στα 6 δισ. δολάρια. Υποστήριξε ότι η εφαρμογή ίσως να είχε πετύχει περισσότερα αν είχε ενταχθεί στη Meta.

Ο πυρήνας της υπεράσπισης του Ζάκερμπεργκ είναι ότι η Meta λειτούργησε ως θερμοκοιτίδα για τα Instagram και WhatsApp, αντί να τα «πνίξει». Τόνισε επίσης ότι η αγορά κοινωνικής δικτύωσης έχει διευρυνθεί σημαντικά, με τους χρήστες να αφιερώνουν όλο και περισσότερο χρόνο στο TikTok και το YouTube – γεγονός που, κατά τον ίδιο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον ορισμό της αγοράς από τη FTC.

Η υπόθεση της Meta εκδικάζεται χωρίς ενόρκους στην Ουάσινγκτον, υπό τον ομοσπονδιακό δικαστή Τζέιμς Μπόαςμπεργκ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν διαθέτει λογαριασμό ούτε στο Facebook ούτε στο Instagram. Κατά στιγμές, πάντως, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως σταθεί υπέρ της Meta.

Η Google, από την άλλη, έχει ήδη ηττηθεί σε δύο υποθέσεις: για την κυριαρχία της στην αναζήτηση και στη διαφήμιση, και σε μια τρίτη που αφορά τη διαχείριση λογισμικού τρίτων σε κινητές συσκευές. Στην υπόθεση της αναζήτησης, το δικαστήριο έκρινε ότι η Google –η οποία τότε κάλυπτε περίπου το 90% των διαδικτυακών αναζητήσεων παγκοσμίως– εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της για να αποκλείσει τον ανταγωνισμό.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με τα συμπεράσματα του δικαστηρίου και σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Η εταιρεία θεωρεί ότι οι υπηρεσίες της ωφελούν εκδότες, διαφημιζόμενους και καταναλωτές, και επιμένει ότι ο ανταγωνισμός στην ψηφιακή διαφήμιση είναι έντονος και ευρύς.

Η Google έχει υποστηρίξει σε παλαιότερες ανακοινώσεις της ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο προσφέρει αποτελεσματικότητα και διαφάνεια και ότι οι αντιμονοπωλιακές διώξεις θέτουν σε κίνδυνο την ελεύθερη καινοτομία στο διαδίκτυο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενδιαφέροντα

Έκδοση Ρώσου με διεθνές ένταλμα που συνελήφθη στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος

Ο 49χρονος Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν, στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την έκδοση στη Ρωσία ενός 49χρονου, ο οποίος κατηγορείται ότι τέλεσε απιστία ύψους 50 εκατ. ρουβλιών σε βάρος επιχείρησης για την οποία εργαζόταν κατέχοντας τη θέση του διευθυντή, αποφάσισαν με γνωμοδότησή τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.

Ο 49χρονος Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν, στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες

Ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου ο 49χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι ο ίδιος ήταν αυτός που αποκάλυψε υπεξαίρεση μεγάλης κλίμακας την οποία διέπραξε η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας.

Τόνισε, δε, ότι δεν επιθυμεί την έκδοσή του στη Ρωσία και εξέφρασε ανησυχίες ότι στην πατρίδα του δεν θα τύχει δίκαιης δίκης.

«Δούλευα σκληρά και με τον νόμο στη Ρωσία. Μετέφερα τα χρήματά μου στην Ελλάδα έως το 2022. Ήρθα γιατί είχα βίζα, κι αγόρασα ένα ακίνητο στην Κέρκυρα. Έχω άδεια παραμονής και ζω μόνιμα στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική11 ώρες πριν

Συναγερμός με το πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου! Η Τουρκία έχει στόχο την κατάληψη και τουρκοποίηση όλης της χώρας μας

Οι Τούρκοι και ΟΗΕ προτείνουν εθνική αυτοκτονία

Αθλητικά15 ώρες πριν

Ο Έλληνας που διαπρέπει στην Ινδία! Νίκος Τοπολιάτης – Από τον Ολυμπιακό στην Παντζάμπ – Το επιτυχημένο πρότζεκτ μιας ασιατικής ομάδας με ελληνικό dna

Ο Νίκος Τοπολιάτης στο Sportdog.gr για την περιπέτεια στην Ινδία, την αγάπη του για την Ακαδημία το επιτυχημένο πρότζεκτ της...

Διεθνή16 ώρες πριν

Σκάνδαλο στην ΕΕ με Πράσινες ΜΚΟ

Κονδύλια για νομοθεσίες και για «κτυπήματα» κατά ευρωβουλευτών

Πολιτική17 ώρες πριν

Ανησυχητική έρευνα! Ραγδαία αύξηση των μαθητών από τρίτες χώρες στην Κύπρο

Δημογραφικός εφιάλτης και στα θρανία στη Μεγαλόνησο

Αναλύσεις18 ώρες πριν

Ζωή σαν το όνειρο μας πεταλούδας! Στο Πακιστάν τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν

Τα στατιστικά στοιχεία αυτά φέρνουν στο φως την πραγματική κατάσταση στο Πακιστάν το οποίο έχει κάνει σημαία της εξωτερικής του...

Δημοφιλή