Άμυνα
«Χαράς ευαγγέλια» για την πολεμική βιομηχανία στην Ευρώπη
Ο Ψυχρός Πόλεμος μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά η Ευρώπη θέλει να επανεξοπλιστεί, μετά από δεκαετίες «προστασίας», υπό την αμερικανική «ομπρέλα», γεγονός που αποτελεί «χαράς ευαγγέλια» για την αμυντική βιομηχανία της Γηραιάς ηπείρου.

Ο ισπανικός αμυντικός όμιλος Indra, υπέβαλε ενδεικτική, μη δεσμευτική προσφορά ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την εξαγορά της ιταλικής εταιρείας κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων και οχημάτων πολιτικής προστασίας Iveco Defense Vehicles (IDV).
Η μητρική ιταλική εταιρεία Iveco, ελέγχεται από τον όμιλο Exor, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Ανιέλι. «Τα αμυντικά οχήματα Iveco αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικά πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο στο ευρωπαϊκό τοπίο και εντάσσονται απόλυτα στη στρατηγική επέκτασης της Indra για να γίνει ευρωπαϊκός ηγέτης στην άμυνα και, πιο συγκεκριμένα, στις χερσαίες πλατφόρμες», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Η ισπανική Indra πάντως βρίσκεται στη λίστα κι άλλων πιθανών αγοραστών, όπως η κοινοπραξία της ιταλικής Leonardo και της γερμανικής Rheinmetall, το επενδυτικό fund Bain Capital, αλλά και μια αυστραλιανή εταιρεία.
Άλλοι παγκόσμιοι κολοσσοί του κλάδου, όπως η γαλλο-γερμανική συμμαχία Krauss-Maffei Wegmann and Nexter (KNDS), η τσεχική CSG, η βρετανική BAE Systems και το αμερικανικό fund KPS Capital, είχαν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον, αλλά τώρα έχουν αποκλειστεί.
Απογειώνεται η αμυντική βιομηχανία
Ο Ψυχρός Πόλεμος μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά η Ευρώπη θέλει να επανεξοπλιστεί, μετά από δεκαετίες «προστασίας», υπό την αμερικανική «ομπρέλα», γεγονός που αποτελεί «χαράς ευαγγέλια» για την αμυντική βιομηχανία της Γηραιάς ηπείρου.
Σύμφωνα με τον Γκούντραμ Βολφ, καθηγητή Οικονομικών στη Σχολή Σολβάι των Βρυξελλών, η Ε.Ε. χρειάζεται ακόμη 1.400 άρματα μάχης, 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς πεζικού και 700 πυροβόλα. Μόνο η Γερμανία, από τον Φεβρουάριο του 2022, έχει παραγγείλει συνολικά 105 άρματα μάχης Leopard II για ίδια χρήση στην τιμή μονάδας των 28 εκατομμυρίων ευρώ. «Το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά εάν οι προμήθειες ενοποιούνταν και υπήρχε περισσότερος ανταγωνισμός», τονίζει ο Γερμανός καθηγητής. «Αν η Ευρώπη παρήγγειλε συνολικά 1.400 άρματα μάχης, οι τιμές ανά μονάδα θα μειωνόταν σημαντικά. Οι μεγάλες παραγγελίες καθιστούν την παραγωγή πιο αποτελεσματική και οι τιμές ανά μονάδα μειώνονται», προσθέτει.
Περισσότερες μεγάλες παραγγελίες θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων – και να μειώσουν την εξάρτηση από τις ΗΠΑ.
Οι αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης αυξάνονται ήδη δραματικά. Αν οι ΗΠΑ αφήσουν πλέον πλήρως την άμυνα της Ε.Ε. στους Ευρωπαίους, η Ευρώπη θα χρειαστεί να διπλασιάσει τις αμυντικές της δαπάνες σε τουλάχιστον 250 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια
Κυριαρχούν οι ΗΠΑ
Μέχρι στιγμής, η παγκόσμια αγορά κυριαρχείται πάντως από λίγες εταιρείες, κυρίως από τις ΗΠΑ. Η πρώτη ευρωπαϊκή αμυντική εταιρεία κατατάσσεται μόλις στην 6η θέση και είναι η βρετανική BAE Systems με ετήσιες πωλήσεις περίπου 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Συγκριτικά, η Lockheed Martin, νούμερο 1 στον κόσμο, έχει κύκλο εργασιών υπερδιπλάσιο στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την Raytheon Technologies με 37 δισεκατομμύρια δολάρια. Η BAE κατασκευάζει άρματα μάχης και αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Στην Ευρώπη, εκτός από την BAE, οι εταιρείες που κυριαρχούν στην αγορά είναι η γερμανο-γαλλική Airbus, η ιταλική Leonardo, η γαλλική Thales και η γερμανική Rheinmetall.
Κατακερματισμένη αμυντική βιομηχανία
Συνολικά, η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης δεν είναι μόνο σχετικά μικρή, αλλά και κατακερματισμένη και ως εκ τούτου αναποτελεσματική.
Υπάρχει ένας βασικός λόγος για αυτό, λέει ο Κρίστιαν Κορς, αναλυτής άμυνας στην τράπεζα « MM Warburg»: «Μέχρι στιγμής, οι εθνικές αρχές της Ευρώπης έχουν υποστηρίξει κυρίως τις δικές τους εταιρείες και έτσι έχουν προωθήσει τη δημιουργία τοπικής αξίας».
Με άλλα λόγια: Κάθε χώρα παραγγέλνει τα δικά της άρματα μάχης, αεροσκάφη,drones κ.λπ., με τις δικές της απαιτήσεις. Αυτό είναι δαπανηρό και χρονοβόρο. Για παράδειγμα: Η Ευρώπη διαθέτει σήμερα περίπου 150 οπλικά συστήματα, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μόνο λίγα, λέει ο Κορς και προσθέτει: «Όσο μεγαλύτερος είναι ο πολλαπλασιασμός των αμυντικών συστημάτων, τόσο πιο αναποτελεσματικά είναι».
Κοινή ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών
Η βρετανική BAE συνεργάζεται ήδη για ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος με την ιταλική Leonardo, τον τρίτο μεγαλύτερο παίκτη της Ευρώπης, και την ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries. Εδώ οι εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν με την Airbus.
Σύμφωνα με την BAE, το πρόγραμμα «Global Combat Air» είναι παρόμοιο με αυτό της Airbus και της Dassault Aviation, το οποίο ονομάζεται «Future Combat Air System» (FCAS). Και τα δύο βασίζονται σε drones που περιβάλλουν επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη. Η Airbus είχε επίσης συμφωνήσει να συνεργαστεί. Αυτό θα ήταν φθηνότερο και πιο γρήγορο. «Πολλά θα εξαρτηθούν από την προθυμία των κυβερνήσεών μας να συνεργαστούν», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BAE, Τσαρλς Γούντμπερν.
Αλλωστε, Airbus, BAE και Leonardo κατασκευάζουν μαζί το Eurofighter εδώ και χρόνια. Το μαχητικό αεροσκάφος βρίσκεται σε μαζική παραγωγή από το 2003. Μόλις στο τέλος του έτους η Ιταλία παρήγγειλε 24 Eurofighter τέταρτης γενιάς και 25 η Ισπανία. Η Τουρκία πιέζει επίσης τη Γερμανία για να πάρει άδεια αγοράς 40 Eurofighter, με τον νέο καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς να αφήνει ανοικτό το παράθυρο.
Η Τουρκία, άλλωστε, φαίνεται να έχει κάνει γερό «μπάσιμο» στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, με τις «ευλογίες» των μεγάλων δυνάμεων στην Ε.Ε.

Άμυνα
Δένδιας από Λοριάν: Πάμε για τέσσερις φρεγάτες Belharra
Χαρακτήρισε την καθέλκυση του «Φορμίωνα» ένα ακόμη «κορυφαίο γεγονός στην πορεία αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας μας», στη συνέχεια της καθέλκυσης του «Κίμωνα» και του «Νέαρχου», των άλλων δύο φρεγατών που κατασκευάζονται από την Naval Group για το Πολεμικό Ναυτικό.

Με τις φρεγάτες FDI συγκροτούμε μια αξιόπιστη και ισχυρή δύναμη αποτροπής, που διευρύνει το στρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά τη σημερινή τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Φορμίων» στη Λοριάν της Γαλλίας.
Χαρακτήρισε την καθέλκυση του «Φορμίωνα» ένα ακόμη «κορυφαίο γεγονός στην πορεία αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας μας», στη συνέχεια της καθέλκυσης του «Κίμωνα» και του «Νέαρχου», των άλλων δύο φρεγατών που κατασκευάζονται από την Naval Group για το Πολεμικό Ναυτικό.
«Συνιστά», είπε επίσης, «επιβεβαίωση της προσήλωσης της Ελλάδας στην αποτροπή της αυθαιρεσίας, και στη διαφύλαξη της κυριαρχίας μας».
Και πρόσθεσε: «Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ξεκαθάρισε, δε, ότι «η Ελλάδα έχει επενδύσει σε στρατηγικές συμμαχίες και σε διακρατικές συνεργασίες», ενώ ανέλυσε: «Η στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία που υλοποιήθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής, τη οποία είχα την τιμή να διαπραγματευτώ και να υπογράψω,- εκ μέρους της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας τον οποίο και σήμερα ευχαριστώ θερμά, και για τότε και για την παρουσία του εδώ τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν – αποτελεί ένα εχέγγυο σταθερότητας για την περιοχή».
Υπογράμμισε ότι είναι μια συμφωνία «σταθμός» και υπενθύμισε ότι «περιλαμβάνει μια ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που θωρακίζει τις χώρες μας αλλά και την Ευρώπη απέναντι σε κάθε ανατολική απειλή».
«Και επιβεβαιώνει αυτό που η Κυβέρνηση ισχυρίζεται πάντοτε ότι είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας κι όχι αστάθειας» συμπλήρωσε.
Για τις φρεγάτες FDI, εξήγησε ότι «έχουν μια επιπλέον σημαντική – πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία – δυνατότητα να ενσωματώνουν στρατηγικά όπλα. Στρατηγικά συστήματα».
Τέταρτη φρεγάτα FDI και ελληνική συμμετοχή
Για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας FDI από το Πολεμικό Ναυτικό, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «η Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μιας τέταρτης φρεγάτας FDI».
«Πιστεύω», είπε χαρακτηριστικά, «ότι την επόμενη φορά που θα είμαστε εδώ για να παραλάβουμε τον «Κίμωνα» θα υπάρχουν τέσσερις φρεγάτες εδώ».
Ο ίδιος ανέφερε ότι χθες ενημέρωσε την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής γι’ αυτό το θέμα ενώ τόνισε ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα συμμετέχει «με ποσοστό 25% στο πρόγραμμα της τέταρτης φρεγάτας την οποία ελπίζω ότι θα αποκτήσει η πατρίδα μας».
Ο κ.Δένδιας εξήγησε ότι «μεσοσταθμικά η Ελλάδα επιδιώκει και θα επιτυγχάνει τη συμμετοχή με 25% του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος».
«’Αλλωστε», διευκρίνισε, «η Naval Group έχει αποδεχτεί εγγράφως τη συμμετοχή αυτή με 25%».
Για την «Ατζέντα 2030», είπε ότι είναι μια ριζική μεταμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, «που στοχεύει να μοχλεύσει ακριβώς τις αμυντικές δαπάνες και να δημιουργήσει δι’ αυτών πλούτο και τεχνογνωσία και καινοτομία στην ελληνική κοινωνία μας».
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ευχαρίστησε την Naval Group, τα στελέχη της και τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που κατέβαλλαν και καταβάλουν για το πρόγραμμα των ελληνικών φρεγατών.
Ευχαρίστησε, επίσης, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας μας «για τις προσπάθειες τους, που όπως, «καθιστούν εφικτή αυτή τη στιγμή» αλλά και ευρύτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που καθιστούν εφικτή «τη δυνατότητα της Ελλάδας να προστατεύει τον εαυτό της, την κοινωνία, τα Ευρωπαϊκά σύνορα στην Μεσόγειο».
«Όχι για να προκαλεί, αλλά για να εγγυάται. Μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικών αξιών της ευρωπαϊκής μας πατρίδας, των αξιών της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου, της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του δικαιώματος των γυναικών, το δικαιώματος της καθεμίας και του καθενός να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του σε αυτόν τον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.
Στην τελετή καθέλκυσης παραβρέθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Εθνικών Οπλικών Συστημάτων (DGA) στρατηγός (Οπλισμού) Αλεξάντερ Λαχούς, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγού του Γαλλικού Ναυτικού ναύαρχος Νικολά Βοζιόρ και ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας.
Μετά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Φορμίων» ο κ. Δένδιας από το το ελικοδρόμιο της 3ης FDI, επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε σχεδόν στην ολοκλήρωση των συζητήσεων των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση μιας 4ης φρεγάτας FDI, του “Θεμιστοκλή”»
Για τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και του ελληνικού οικοσυστήματος με 25% στο πρόγραμμα, τόνισε ότι «είναι το πρώτο μεγάλο αμυντικό πρόγραμμα στο οποίο η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα συμμετέχει με το ποσοστό του 25%».
«Περνάμε έτσι», συνέχισε, «από μια φάση που ήμασταν πελάτες και καταναλωτές, σε μια φάση που είμαστε συμπαραγωγοί αμυντικής τεχνολογίας».
«Αυτό», ξεκαθάρισε, «είναι μόνο η αρχή. Με τη βοήθεια αυτής της νέας αντίληψης που διέπει την “Ατζέντα 2030”, με το ΕΛΚΑΚ, με τα χρήματα που μοχλεύονται, με το ReArm Europe η χώρα μας θα μπορέσει να περάσει σε μια νέα εποχή. Στην οποία όχι μόνο θα αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, όχι μόνο θα αναπτύξει ένα ρωμαλέο οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας αλλά θα μοχλεύσει ανάπτυξη, πλούτο, θέσεις εργασίας για την ελληνική κοινωνία».
Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε, η Ελλάδα «θα μπορέσει να βοηθήσει τις νέες Ελληνίδες και τους νέους Έλληνες που έχουν υψηλά προσόντα και έχουν βρεθεί ή μείνει στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να βοηθήσουν αυτήν την μεγάλη προσπάθεια».
Naval Group: Παραδίδονται το 2025 και 2026 οι τρεις φρεγάτες
Η Naval Group, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η τεχνική καθέλκυση ολοκληρώθηκε στις 28 Μαΐου. Πλέον, και οι τρεις φρεγάτες FDI για το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο παραγωγής και πλέουν στον ποταμό Σκορφ.
Ειδικότερα, ο «Κίμων» υποβάλλεται σε θαλάσσιες δοκιμές ενώ ο «Νέαρχος» έχει μεταφερθεί στη δεξιά όχθη του ποταμού για μετασκευές και τροποποιήσεις εξοπλισμού πριν από τις δοκιμές λιμένα που θα ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι. Οι τρεις φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 και το 2026.
Η εκδήλωση, συνεχίζει η ανακοίνωση της Naval Group, υπογραμμίζει την επιτυχία της στενής βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, η οποία χαρακτηρίζεται από την κατασκευή μπλοκ της σειράς FDI από τα ναυπηγεία Σαλαμίνας στην Ελλάδα και από την ενσωμάτωση περίπου 70 ελληνικών εταιρειών στην αλυσίδα εφοδιασμού της Naval Group. Ως εκ τούτου, η φρεγάτα «Φορμίων» και τα αδελφά πλοία της ενσωματώνουν πολλούς εξοπλισμούς που είναι «made in Greece».
Άμυνα
Ο Γκιουλέρ μας κουνά το δάχτυλο μιλώντας στο Reuters: Λανθασμένη η απαίτηση της Ελλάδας για άρση του casus belli!
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας τονίζει ότι η Τουρκία ελπίζει ότι πως πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν θα οδηγήσει τελικά σε πρόοδο στην άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ που απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

Λανθασμένη χαρακτηρίζει την απαίτηση της Ελλάδας για άρση του casus belli ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Σε συνέντευξή του στο Reuters o Γκιουλέρ αναφέρει ότι τέτοιες απαιτήσεις είναι λανθασμένες καθώς ισοδυναμούν «με εμπλοκή μιας πολυμερούς πλατφόρμας σε μία διμερή διαφορά».
Ο Γκιουλέρ δηλώνει ακόμη ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, ώστε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων να δαπανάται στην ΕΕ
Απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις του Reuters, ο Γκιουλέρ τονίζει ότι η Τουρκία ελπίζει ότι πως πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν θα οδηγήσει τελικά σε πρόοδο στην άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ που απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.
Άμυνα
Προφυλακιστέος ο 49χρονος που πυροβόλησε στελέχη της ΕΥΠ! Διαδικασίες έκδοσης των συμπατριωτών του
Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατά συναυτουργία, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Προφυλακιστέος κρίθηκε, έπειτα από την απολογία του, ο 49χρονος Τούρκος υπήκοος, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση των πυροβολισμών κατά στελεχών της ΕΥΠ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα.
Ο 49χρονος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατά συναυτουργία, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Απολογούμενος, φέρεται να υποστήριξε ότι ενήργησε υπό το βάρος φόβου και πανικού, θεωρώντας ότι απειλείται – όπως είπε – από ανθρώπους που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες της πατρίδας του.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα ενεργούσε έτσι εάν γνώριζε ότι ήταν άνθρωποι της ΕΥΠ» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητώντας συγγνώμη για την πράξη του.
Πρόσθεσε δε, ότι πυροβόλησε χαμηλά προς τη θέση του συνοδηγού όπου δεν καθόταν κανένας. Όπως φέρεται να απολογήθηκε, ζει από το 2018 στην Ελλάδα έχοντας λάβει άσυλο λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.
Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα που του «έδειξαν» τον δρόμο για τις φυλακές.
Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί τα ξημερώματα τού περασμένου Σαββάτου στο χωριό Κάτω Βυρσίνη, στην ορεινή Ροδόπη, ενώ φέρεται να σχεδίαζε να διαφύγει στη Βουλγαρία.
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες έκδοσης άλλων 2 κατηγορουμένων
Στο μεταξύ, το προηγούμενο 24ωρο συνελήφθησαν στην πόλη Σβίλενγκραντ της Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, δύο ακόμη Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι καταζητούνταν για το ίδιο επεισόδιο.
Πρόκειται για 23χρονο και 43χρονο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης κακουργηματικές πράξεις, ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες προκειμένου να εκδοθούν στην Ελλάδα.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική7 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!